Internetkafé Tallgården

Tisdagar och torsdagar kl 9.30 - 12.00 är det Internetkafé för oss som är 55+ på Tallgården.
Vi kör alla tisdagar och torsdagar till sista november
Ingen anmälan behövs, det är bara att komma. Tisdagar är Thomas Thörn kafévärd och på torsdagarna är det Janerik Sundh

Program på tisdagarna:

Klimatångest, flygskam och nu senast mobilskam. Det är uppenbart att världen runt om oss håller på att förändras. Men ska vi skämmas över att vi pratar i mobilen? Eller är det bara något som berör ungdomar... Det senaste är att vi ska lära oss att ta kontroll över vårt mobilanvändande genom olika övningar. Välkommen till höstens första internetcafé på Tallgården.

Vi ses
Thomas

Program på torsdagarna 
Kommande program:

Alltid på torsdagarna på Internetkafé Tallgården blir det musik och lite gamla bilder.

Augusti
29/8 Parkeringsapparna och den nya appen 112
EasyPark gäller inte längre på Växjö kommuns parkeringsplatser, vi som lärt oss och använt denna måste nu lära oss en ny parkeringsapp. Antingen SMS Park eller Parkster. Klicka på Anteckningar uppe till vänster på sidan så kommer du till anteckningar om det här kaféet.

September
5/9 Mina 8 bästa tips
Datorn/Mobilen/Surfplattan strular, Lösenord?, Mobilt bank-id, Näthandel hur skyddar jag mig, Adressändring, "Skräpmail", Telefon från bedragare. Har du några tips eller frågor så tar vi dem också.

12/9 Det blir lite blandat. Två trevliga länkar på Smp.se, Palmblads pärlor och Växjö då och nu. Lite om inställningar i Windows 10, lugnare färger, större text till exempel. Spotify blir det säkert lite om också. 

19/9 Det blir lite om hur man kan titta på streamad TV dvs hur du tar fram ett TV-program eller en film i din dator, telefon eller surfplatta och sedan med hjälp av kabel, Chromecast eller Apple-TV tittar på det i din vanliga TV. Jag kan inte demonstrera det här, vi har inte den utrustningen på Tallgården så jag får försöka visa en del utrustning och förklara hur det fungerar.
Sedan blir det lite om fotografering med telefonen. Zooma in och fotografera, ta en panoramabild. Enkla förbättringar som du kan göra i telefonen direkt.

26/9 Det blir mycket om smartphone den här träffen. Det kommer att handla om när jag inte hittade min iPhone i lördags kväll. Jag bad hustrun ringa till mig - det var dödstyst i lägenheten inte ett ljud hördes. Att paniken nu lyste i mina ögon är en underdrift. Men om man tar det lugnt så finns det smarta lösningar. 
När jag får en bilaga med en fil till min iPhone, var hamnar den?
Under Anteckningar i menyn här till vänster hittar du anteckningar från en del av de tidigare träffarna.

3/10 Titta på TV i datorn/surfplattan eller mobilen och få upp bilden från den utrustningen till en vanlig TV. Kalender i datorn/surfplattan/mobilen, varför då? Jag lever tillsammans med en omvänd motståndare till detta. Hantera bilder du hittar på nätet i datorn/surfplattan/mobilen. Den stora maj-uppdateringen i Windows 10, den heter också version 1903. Hur den "drabbade" mig.

10/10 Lite kort om föreläsningen om e-handel igår. Samla ihop appar i mobilen i en gemensam "mapp". Bokmärken i mobilen. Låna e-böcker eller ljudböcker på biblioteket. Hur gör man? Kopiera och klistra i mobilen.

Den här veckan
17/10 Kopiera och klistra i mobilen hann vi inte med. Internetstiftelsens Svenskarna och internet har publicerats. Vi tittar lite på statistik och åsikter om samhällets e-tjänster och om sociala medier. Det blir nog lite musik och dans också Jive-videon på YouTube får igång oss som vanligt.

Välkomna!
Janerik

Vill du att vi tar upp något särskilt så skicka gärna ett mail till någon av oss.

thomas(at)seniornetvaxjo.se eller
janerik.sundh(at)seniornetvaxjo.se

Byt ut (at) mot @ i e-postadresserna så blir det rätt.

Mellan 9.30 och 10.30 berättar och visar vi något som vi tycker är intressant eller roligt, sedan fikar vi. Efter fikat finns det inget program utan du kan fråga oss om vad som helst.
Janerik Sundh