Internetkafé Tallgården

Tisdagar och torsdagar kl 9.30 - 12.00 är det Internetkafé för oss som är 55+ på Tallgården.
Sista kaféet för säsongen är 7 resp 9 maj. Vi öppnar igen sista veckan i augusti
Ingen anmälan behövs, det är bara att komma. Tisdagar är Thomas Thörn kafévärd och på torsdagarna är det Janerik Sundh

Program på tisdagarna:

Välkommen till vårens tisdagskaféer på Tallgården. Jag kan inte tänka mig att vara utan min mobil och internet. Mitt liv som pensionär skulle då bli både tråkigare och krångligare. Jo, jag sitter gärna på en bänk i parken, när vårsolen tittar fram, men jag matar inga duvor. Istället lyssnar jag på någon podcast eller ”podd” som det heter på vardagssvenska.

Under våren ska vi göra nedslag bland populära poddar. Varannan tisdag kommer att vara ett ”Poddkafé”. Då letar vi upp och lyssnar på snuttar under sju olika samlingsrubriker. Veckan efter följer vi upp med diskussion och funderingar kring de olika poddtemana.
(Pluralisformen Temata som jag en gång lärde mig anses idag föråldrad)

29/1. Poddkafé. ”Komedi och humor”. Många ”poddar” är helt enkelt radioprogram som man har lagt upp på en podcast. ”Sommar”, ”Spanarna” och ”På minuten” är sådana exempel. Men de flesta poddarna är producerade enbart för nätet. ”Snedtänkt” med Kalle Lind, känd från fredagsunderhållningen ”På spåret” är en sådan. Kalle titulerar sig kulturarbetare och skriftställare. Det sistnämnda en titel han delar med den numera bortgångne Erik Harald Zetterström, kanske mer känd som Kar De Mumma. Kalle är också författare till ”Skånsk- svensk ordbok : från abekatt till övanpo” och ”88 böcker du inte behöver läsa” m.fl.

5/2 Internet och digitaliseringen förändrar stadsbilden. Internethandeln slog rekord under julhandeln. Vi tittar närmare på och diskutera hur digitaliseringen har förändrat stadsbilden idag och hur det kan komma att se ut i framtiden. Som utgångspunkt tar vi bland annat E-handel och E-tjänster, artificiell intelligens, självkörande bilar, drönare, robotar etcetera.

12/2 . Poddkafé. ”Hälsa och välbefinnande”
19/2 Den nya välfärdsteknologin.
26/2. Poddkafé. ”Vetenskap och medicin”
5/3 Digital vård och omsorg. IoT, AI och robotar.
12/3 Poddkafé. ”Konst och kultur”
19/3 Det digitala kulturutbudet.
26/3 Poddkafé. ”TV och film”
2/4 Den nya globala underhållningsindustrin på nätet.
9/4 Poddkafé. ”Musik”
16/4 200 miljoner låtar på Spotify och musikindustrins död. Hej då Bert.
23/4 Poddkafé. ”Nyheter och politik”
30/4 Valborg inget kafé.
7/5 EU-valet och Brexit på nätet i poddar, nyhetsappar och sociala medier.

Vi ses
Thomas

Program på torsdagarna 
Kommande program:

9/5
är sista kaféet för säsongen. Vi bestämde att var och en skulle ta med sig en fråga att diskutera. Övergripande ämne den här dagen är att handla på nätet. Vill du höra någon speciell låt som du inte hört på länge så ta med det önskemålet också. 

2/5
är det kafé som vanlig. Idag tänker jag visa och förklara hur Google Kalender fungerar. Det blir säkert något annat också. Välkomna till näst sista kaféet för säsongen.

25/4
är jag bortrest så jag kommer inte. Men inget hindrar ju att ni träffas ändå. De två följande torsdagarna, 2 och 9 maj, kör vi som vanligt och då kommer jag. Kommer att skriva här vad det blir för ämne när vi närmar oss den 2 maj.

18/4 är Skärtorsdagen men det blir Internetkafé Tallgården ändå. Vill ni veta mer om mina e-favoriter som jag inte hann med den 11/4 så kan jag ta det. Bank-apparna (Internetbank, Mobilt Bank-ID, Swish), Facebook-grupperna Gamla Växjöbilder, Gamla Växjö och Växjöbilder, Busskortet med Reskassa, Biljetter till tågresor, bio, foboll, konserter mm. Annars tar vi något annat.

11/4
Det blir lite av varje, tyckte någon var intresserad av parkeringsapparna i torsdags. E-post tänkte jag ta lite om också. Tror jag tar lite om gamla Växjöbilder och förstås lite om Spotify också. Ta med er lite frågor om vad som intresserar er så tar vi det efter hand.

4/4
Det kommer att handla om kartor, GPS (navigator alltså), parkeringsappar. Ta med frågor kring detta. När det gäller GPS har jag förutom Waze, som jag använt länge, nu också kollat att använda Google Maps som navigator i bilen. Har du någon navigator i bilen? Hur hittar du närmaste lunchrestaurang om du är i en ny stad?

28/3
Det blir en presentation om säkerhet. Martin Apell på IDG PC för Alla har satt ihop en presentation kring detta område och jag har fått lov att använda hans material. Så vi kör igenom presentationen så får vi se vad ni säger. Sedan tänkte jag ta lite tips kring Windows 10 också. Kanske spelar jag lite musik också. Har du någon låt du vill höra så skicka din önskelåt eller önskeartist till mig så ska jag försöka hitta den.

21/3
Lite repetition om appen Foton som Håkan Randolf visade den 7/3. Har du provat den så ta gärna med dig lite frågor. Kanske blir det lite musik också. Har du någon favorit du vill höra så be mig ta fram den.

14/3
Inget Internetkafé, SeniorNet har egen utbildning och planering.

7/3
Den här gången får vi besök av Håkan Randolf som kommer att berätta om hur man kan ta hand om sina bilder. Håkan håller kurser på SeniorNet, Bildhantering Windows 10 och appen Foton samt kursen Skapa filmer/bildspel i Windows 10.

28/2
Det kommer att handla om att lyssna på radio. Plus och minus med FM-radio alternativt Internet-radio.


21/2
Kommer det att handla om e-post och vilka möjligheter det ger till att spara dokument och bilder i en molntjänst. Hur kommer du åt Google Drive som är den molntjänst du har tillgång till om du har ett Google-konto dvs ett mail som slutar med @gmail.com. Har du inget gmail så skaffar du ett på 10 minuter.
Har du ett hotmail, live eller outlook-mail då har du tillgång till Microsofts molntjänst OneDrive. Det finns andra molntjänster också, vi kollar lite på en undersökning som PC för Alla gjorde av dessa.

14/2
Säkerhetstips, spärra adressändring, skaffa en digital brevlåda för myndighetspost, hur hantera telefonsamtal.
E-post, skaffa ett extra e-postkonto. Det är praktiskt och bra att ha två e-postkonton.
Bankärenden, kontanter? Hur hantera bank-kort tryggt och säkert? 
Telefonsamtal, ringer bankens säkerhetschef till dig? Hur svarar du i telefon, okända telefonnr, telefon från utlandet. Hur svarar du, om du svarar i telefonen?

7/2
Igår visade jag gamla Växjöbilder på Tallgården, det var Kulturkafé kl 15 - 16. Så om ni inte kommer med andra förslag så blir det ganska mycket om Facebook och Gamla Växjöbilder den här gången.

31/1
Jag har fått ett utpressningsmail! Vad hände?
Förslag på program: Ni bestämmer. Skicka mail till janerik.sundh(snabel-a)seniornetvaxjo.se och tala om vad av nedanstående punkter du är mest intresserad av. Byt ut (snabel-a) mot @ i e-postadressen så fungerar det. 
- Parkeringsapparna
- Smålandspostens e-tidning
- Ny bilder i Facebookgruppen Gamla Växjöbilder
- Smartphone/Surfplatta betyder bekvämlighet för mig. Det har ett pris framförallt för smartphone, surfplatta kostar inte så mycket om du har trådlöst bredband hemma.
- TV och Playkanaler. Jag har och kan visa SVT Play, C More Play och Canal Digital Go.
- Spotify och/eller YouTube.

Kom gärna med förslag, ring eller maila till Janerik Sundh, mailadress ser du längst ned på den här sidan.

Under Anteckningar i menyn här till vänster hittar du anteckningar från en del av de tidigare träffarna.

Välkomna!
Janerik

Vill du att vi tar upp något särskilt så skicka gärna ett mail till någon av oss.

thomas(at)seniornetvaxjo.se eller
janerik.sundh(at)seniornetvaxjo.se

Byt ut (at) mot @ i e-postadresserna så blir det rätt.

Mellan 9.30 och 10.30 berättar och visar vi något som vi tycker är intressant eller roligt, sedan fikar vi. Efter fikat finns det inget program utan du kan fråga oss om vad som helst.
Janerik Sundh