Internetkafé Tallgården

Tisdagar och torsdagar kl 9.30 - 12.00 är det Internetkafé för oss som är 55+ på Tallgården.
Vi kör alla tisdagar och torsdagar till sista november
Ingen anmälan behövs, det är bara att komma. Tisdagar är Thomas Thörn kafévärd och på torsdagarna är det Janerik Sundh

Program på tisdagarna:

Nu är Thomas tillbaka.
Vi pratar framtidens möjligheter med röststyrning och hur den kommer att förändra vår vardag. Leder den till ökad digital ojämlikhet eller ett bekvämare liv för oss alla.

Klimatångest, flygskam och nu senast mobilskam. Det är uppenbart att världen runt om oss håller på att förändras. Men ska vi skämmas över att vi pratar i mobilen? Eller är det bara något som berör ungdomar... Det senaste är att vi ska lära oss att ta kontroll över vårt mobilanvändande genom olika övningar. Välkommen till höstens första internetcafé på Tallgården.

Vi ses
Thomas

Program på torsdagarna 
Kommande program:

Alltid på torsdagarna på Internetkafé Tallgården blir det musik och lite gamla bilder.

Augusti
29/8 Parkeringsapparna och den nya appen 112
EasyPark gäller inte längre på Växjö kommuns parkeringsplatser, vi som lärt oss och använt denna måste nu lära oss en ny parkeringsapp. Antingen SMS Park eller Parkster. Klicka på Anteckningar uppe till vänster på sidan så kommer du till anteckningar om det här kaféet.

September
5/9 Mina 8 bästa tips
Datorn/Mobilen/Surfplattan strular, Lösenord?, Mobilt bank-id, Näthandel hur skyddar jag mig, Adressändring, "Skräpmail", Telefon från bedragare. Har du några tips eller frågor så tar vi dem också.

12/9 Det blir lite blandat. Två trevliga länkar på Smp.se, Palmblads pärlor och Växjö då och nu. Lite om inställningar i Windows 10, lugnare färger, större text till exempel. Spotify blir det säkert lite om också. 

19/9 Det blir lite om hur man kan titta på streamad TV dvs hur du tar fram ett TV-program eller en film i din dator, telefon eller surfplatta och sedan med hjälp av kabel, Chromecast eller Apple-TV tittar på det i din vanliga TV. Jag kan inte demonstrera det här, vi har inte den utrustningen på Tallgården så jag får försöka visa en del utrustning och förklara hur det fungerar.
Sedan blir det lite om fotografering med telefonen. Zooma in och fotografera, ta en panoramabild. Enkla förbättringar som du kan göra i telefonen direkt.

26/9 Det blir mycket om smartphone den här träffen. Det kommer att handla om när jag inte hittade min iPhone i lördags kväll. Jag bad hustrun ringa till mig - det var dödstyst i lägenheten inte ett ljud hördes. Att paniken nu lyste i mina ögon är en underdrift. Men om man tar det lugnt så finns det smarta lösningar. 
När jag får en bilaga med en fil till min iPhone, var hamnar den?
Under Anteckningar i menyn här till vänster hittar du anteckningar från en del av de tidigare träffarna.

3/10 Titta på TV i datorn/surfplattan eller mobilen och få upp bilden från den utrustningen till en vanlig TV. Kalender i datorn/surfplattan/mobilen, varför då? Jag lever tillsammans med en omvänd motståndare till detta. Hantera bilder du hittar på nätet i datorn/surfplattan/mobilen. Den stora maj-uppdateringen i Windows 10, den heter också version 1903. Hur den "drabbade" mig.

10/10 Lite kort om föreläsningen om e-handel igår. Samla ihop appar i mobilen i en gemensam "mapp". Bokmärken i mobilen. Låna e-böcker eller ljudböcker på biblioteket. Hur gör man? Kopiera och klistra i mobilen.

17/10 Kopiera och klistra i mobilen hann vi inte med. Internetstiftelsens Svenskarna och internet har publicerats. Vi tittar lite på statistik och åsikter om samhällets e-tjänster och om sociala medier. Det blir nog lite musik och dans också Jive-videon på YouTube får igång oss som vanligt.

24/10 Det blir YouTube, Facebook och Spotify. Hur hittar du på YouTube, har det kommit några "nya" gamla Växjöbilder på Facebook. Har du något favoritlåt som du inte hört på länge? Snart är du ju dags för jullåtarna?

31/10 Jag har lite idétorka men jag tänkte vi kunde titta lite på hur man kopierar bilder, text mm i datorn. Jag ser en fin bild i Gamla Växjöbilder, kan jag kopiera den, hur gör jag. Jag läser en bra text i Smp, hur kopierar jag den? Vi struntar i rättigheter och juridik nu och pratar bara teknik.

7/11 Betalningsmöjligheter är annorlunda idag! E-handel, kortköp, Google Pay, Apple Pay, kontantköp. Hur gör du?

14/11 Det kommer att handla om att beställa evenemangsbiljetter apropå insändaren i Smp i måndags, om att man stänger Biljettcentrum.

21/11 Jag är lite krasslig, men det värsta är att jag lider av idétorka. Har du något du är intresserad av och vill att vi tar upp så ta med frågan. Annars blir det med största sannolikhet lite musikquiz och några gamla bilder. Jag såg en bild på en kö till Gamla Värendsvallen från 1948 i Facebookgruppen Gamla Växjöbilder.

Den här veckan
28/11 Vi får se vad det blir. Jag är fortfarande krasslig, idag har jag ingen röst alls. Men jag kan ju visa bilder och spela musik. 

Välkomna!
Janerik

Vill du att vi tar upp något särskilt så skicka gärna ett mail till någon av oss.

thomas(at)seniornetvaxjo.se eller
janerik.sundh(at)seniornetvaxjo.se

Byt ut (at) mot @ i e-postadresserna så blir det rätt.

Mellan 9.30 och 10.30 berättar och visar vi något som vi tycker är intressant eller roligt, sedan fikar vi. Efter fikat finns det inget program utan du kan fråga oss om vad som helst.
Janerik Sundh