Internetkafé Tallgården

Internetkafé Tallgården öppnar igen den 4 sept.
Tisdagar och torsdagar kl 9.30 - 12.00 är det Internetkafé för oss som är 55+ på Tallgården. Ingen anmälan behövs, det är bara att komma dit.

Tisdagarna är Thomas Thörn kafévärd och på torsdagarna är det Janerik Sundh.

Program på tisdagarna:

Kommer ni ihåg den tecknade TV-serien Jetsons, i det tidiga 60-talet. Berättelsen utspelades 2062 och vi ska titta på ett klipp för att sedan se hur nära Jetsons tid vi har kommit. På tisdag ska vi titta in i framtiden, som redan är här, fast du har kanske inte upptäckt den än... Det handlar om smarta hem. Google home mini, som är en röststyrd assistent som kostar runt 500 kr, och som kan hjälpa dig med en massa saker. Den har blivit möjlig att utveckla tack vare AI som står för artificiell intelligens Vi ska också titta på andra och mer avancerade (och dyra) system.

Välkommen
Thomas

Program på torsdagarna: 
29/11
Sista träffen under höstterminen. Det kommer förstås att handla lite om musik, det gör det ju alltid. En del om Gamla Växjöbilder tror jag också det blir. 
Jag har inte själv sett andra programmet om Facebook - vän eller fiende, som sändes i söndags. Jag ska se det ikväll. Upptäckte igår att Henrik Schyffert skrev: "Det tog en förmiddag, men nu har jag äntligen lyckats radera Facebook. Vill ni nå mig så finns jag i Traneberg. (och på typ alla andra sociala medier :). 

22/11
Det kommer bl a att handla om Facebook - vän eller fiende. Dokument utifrån på SVT.
"Facebook lovade att ena världen. Men uppgifter om hur information om användarna används för riktad reklam, skandalerna med falska nyheter och desinformation har fått många att fråga sig om Facebook är till mer skada än nytta. Problemen verkar ha kommit som en överraskning för Facebook trots att varningssignalerna funnits där hela tiden." Programmet som gick förra söndagen finns på SVT Play, del 2 av 2 sänds nu på söndag.

Det kommer också att handla en del om Växjöbilder, både gamla och nya. Det blir säkert lite musik också.


15/11
Vi tittar lite på riktiga vykort, kan ju vara lite kul så här i julkortstider. Du tar en egen bild och använder som vykortsbild och låter PostNord trycka och skicka ut den. 
Dessutom tittar vi lite på en digital postlåda för myndighetspost. 

8/11
Det blir förstås lite musik, som vanligt. Huvudnumret blir GPS, Radarbilder, Kartor och liknande. Gå omkring i t ex Halmstad och se hur det ser ut. Jag har ju tidigare visat Flightradar24, nu tittar vi vad som finns och hur det ser ut när det gäller båttrafik. Har du andra förslag så skicka gärna ett mejl till mig. Min e-postadress hittar du längst ned på den här sidan.

1/11
Jag trodde jag skrivit här men jag hade inte publicerat. I vilket fall som helst pratade vi om de bedrägerier som Aktuellt tog upp på onsdagskväll. Det blev en del om Spotify också, det hade jag lovat ett par av deltagarna att göra. 
Bengt Könberg från SeniorNet Södermalm Stockholm gästade oss och eftersom hans morföräldrar under sin levnad bodde i Växjö så var han intresserad av gamla Växjöbilder. Vi hittade flera bilder och Thomas Seibold hade som vanligt mycket att bidra med när det gäller gamla Växjö. 

25/10
Jag känner ett behov att visa vad jag använder för appar i min smarta telefon eftersom en av oss som brukar träffas här, har köpt en sådan. Jag gör en djupdykning i apparnas värld. Jag visar vilka appar jag använder och till vad, det är många. 
Sedan blir det säkert några gamla Växjöbilder också och lite musik. Har du någon favoritlåt som du inte hört på länge? Ska vi försöka leta upp den?

18/10
Den 17 oktober var det Pensionärernas dag i Konserthuset och Henrik Rossling och jag hade 45 min för att prata om digitaliseringens möjligheter. Vi utgår ifrån detta och så får vi se vad vi tycker om det?

11/10
Den här gången kommer det att handla om TV och Play-kanalerna. SVT Play, C More Play, Viasat Play, alla de stora TV-bolagen har sina Play-kanaler. I tisdags sände SVT Play alla CHL-matcherna, jag tittade lite på Lakers mot Cardiff på min surfplatta. 
Tittar du på TV efter TV-tablån, eller tittar du på TV när det passar dig? Jag tittar bara på TV efter TV-tablån när det gäller nyheter och direktsänd idrott. Det blir nog lite musik också, jag har hittat en ny Facebook-grupp, "Vi som gillar 50- 60- 70- 80- 90-tals musik". Här lägger man in länkar till YouTube-klipp med den här typen av musik.

4/10
Vi börjar med att prata lite om de bedrägerier som pågår i stor omfattning just nu och är speciellt riktade mot oss som är födda på 40-talet eller tidigare. Just nu väller det in en våg av mail som säger att man porrsurfat eller att man varit hackad, de skriver ibland också att de har filmat dig med din webbkamera. Du ska betala 700 dollar annars raderas dina filer. Mailen kommer från utlandet och enl Robert Loeffel på polisen är det bara att kasta dem direkt.
Den andra typen av bedrägerier handlar om Bank-ID och det tar vi också upp - igen.
Sedan hoppas jag vi hinner prata lite om Biblioteket också. Att låna ljudböcker och/eller e-böcker.

27/9
Vi hann inte med vare sig Windowsuppdateringen eller parkeringsapparna den 20/9 så det blir lite om dessa ämnen. Det blir säkert något annat också, kom gärna med förslag.

20/9

Äldre och digitala redskap. I måndags hade SVT Smålandsnytt ett inslag om äldre och digitalt utanförskap. Det finns en länk till det inslaget på förstasidan, klicka på Start i den blå menyn högst upp på sidan. 
Den stora höstuppdateringen "Windows 10 Fall Update", 8 nyheter i den uppdateringen som kommer i oktober.
Jag har fått en fråga om att ta upp parkeringsapparna igen så det blir lite kort om detta också.

13/9
kommer det att handla en del om Smålandspostens e-tidning och hur du kan läsa den i datorn eller ännu hellre surfplattan. Du kan få texten i artiklarna uppläst och uppläst i den takt du själv önskar. Kommer nog att visa hur lätt det är att lösa korsordet och sudokut genom att rätta efterhand och till och med ta fram facit...

Kommer också att visa hur du kan grotta ned dig i valet, det finns en rätt häftig sida på SVT.se. Det blir förstås lite om Sociala medier och musik spelar vi alltid. Har du någon önskelåt som du inte hört på länge så kanske vi kan leta upp den.

6/9
startar vi mjukt. Det blir förstås lite musik, lite "Gamla Växjöbilder" och lite om den nya Facebookgruppen "Vi som var unga i Växjö, födda 1940 - 1960". Lite om mobilt Bank-ID och Swish kanske det blir eftersom SeniorNet har en ny kurs om just detta i höst.

Kom gärna med förslag, ring eller maila till Janerik Sundh, mailadress ser du längst ned på den här sidan.

Under Anteckningar i menyn här till vänster hittar du anteckningar från en del av de tidigare träffarna.

Välkomna!
Janerik

Vill du att vi tar upp något särskilt så skicka gärna ett mail till någon av oss.

thomas(at)seniornetvaxjo.se eller
janerik.sundh(at)seniornetvaxjo.se

Byt ut (at) mot @ i e-postadresserna så blir det rätt.

Mellan 9.30 och 10.30 berättar och visar vi något som vi tycker är intressant eller roligt, sedan fikar vi. Efter fikat finns det inget program utan du kan fråga oss om vad som helst.
Janerik Sundh