Internetkafé Tallgården

Internetkafé Tallgården öppnar igen den 29 resp 31 januari
Tisdagar och torsdagar kl 9.30 - 12.00 är det Internetkafé för oss som är 55+ på Tallgården. Ingen anmälan behövs, det är bara att komma dit.

Tisdagarna är Thomas Thörn kafévärd och på torsdagarna är det Janerik Sundh.

Program på tisdagarna:

Välkommen till vårens tisdagskaféer på Tallgården. Jag kan inte tänka mig att vara utan min mobil och internet. Mitt liv som pensionär skulle då bli både tråkigare och krångligare. Jo, jag sitter gärna på en bänk i parken, när vårsolen tittar fram, men jag matar inga duvor. Istället lyssnar jag på någon podcast eller ”podd” som det heter på vardagssvenska.

Under våren ska vi göra nedslag bland populära poddar. Varannan tisdag kommer att vara ett ”Poddkafé”. Då letar vi upp och lyssnar på snuttar under sju olika samlingsrubriker. Veckan efter följer vi upp med diskussion och funderingar kring de olika poddtemana.
(Pluralisformen Temata som jag en gång lärde mig anses idag föråldrad)

29/1. Poddkafé. ”Komedi och humor”. Många ”poddar” är helt enkelt radioprogram som man har lagt upp på en podcast. ”Sommar”, ”Spanarna” och ”På minuten” är sådana exempel. Men de flesta poddarna är producerade enbart för nätet. ”Snedtänkt” med Kalle Lind, känd från fredagsunderhållningen ”På spåret” är en sådan. Kalle titulerar sig kulturarbetare och skriftställare. Det sistnämnda en titel han delar med den numera bortgångne Erik Harald Zetterström, kanske mer känd som Kar De Mumma. Kalle är också författare till ”Skånsk- svensk ordbok : från abekatt till övanpo” och ”88 böcker du inte behöver läsa” m.fl.


5/2 Internet och digitaliseringen förändrar stadsbilden. Internethandeln slog rekord under julhandeln. Vi tittar närmare på och diskutera hur digitaliseringen har förändrat stadsbilden idag och hur det kan komma att se ut i framtiden. Som utgångspunkt tar vi bland annat E-handel och E-tjänster, artificiell intelligens, självkörande bilar, drönare, robotar etcetera.

12/2 . Poddkafé. ”Hälsa och välbefinnande”
19/2 Den nya välfärdsteknologin.
26/2. Poddkafé. ”Vetenskap och medicin”
5/3 Digital vård och omsorg. IoT, AI och robotar.
12/3 Poddkafé. ”Konst och kultur”
19/3 Det digitala kulturutbudet.
26/3 Poddkafé. ”TV och film”
2/4 Den nya globala underhållningsindustrin på nätet.
9/4 Poddkafé. ”Musik”
16/4 200 miljoner låtar på Spotify och musikindustrins död. Hej då Bert.
23/4 Poddkafé. ”Nyheter och politik”
30/4 Valborg inget kafé.
7/5 EU-valet och Brexit på nätet i poddar, nyhetsappar och sociala medier.

Jag kommer successivt att fylla på programpunkterna beroende på hur min planering fortskrider och vad som händer i vår omvärld kring olika digitaliseringsfrågor. Gå in på vår webbplats då och då och läs mina uppdateringar. Min målsättning är att försöka ha 14 dagars framförhållning.

Vi ses
Thomas

Program på torsdagarna 
Kommande program:
31/1
Jag har fått ett utpressningsmail! Vad hände?
Förslag på program: Ni bestämmer. Skicka mail till janerik.sundh(snabel-a)seniornetvaxjo.se och tala om vad av nedanstående punkter du är mest intresserad av. Byt ut (snabel-a) mot @ i e-postadressen så fungerar det. 
- Parkeringsapparna
- Smålandspostens e-tidning
- Ny bilder i Facebookgruppen Gamla Växjöbilder
- Smartphone/Surfplatta betyder bekvämlighet för mig. Det har ett pris framförallt för smartphone, surfplatta kostar inte så mycket om du har trådlöst bredband hemma.
- TV och Playkanaler. Jag har och kan visa SVT Play, C More Play och Canal Digital Go.
- Spotify och/eller YouTube.

29/11
Sista träffen under höstterminen. Det kommer förstås att handla lite om musik, det gör det ju alltid. En del om Gamla Växjöbilder tror jag också det blir. 
Jag har inte själv sett andra programmet om Facebook - vän eller fiende, som sändes i söndags. Jag ska se det ikväll. Upptäckte igår att Henrik Schyffert skrev: "Det tog en förmiddag, men nu har jag äntligen lyckats radera Facebook. Vill ni nå mig så finns jag i Traneberg. (och på typ alla andra sociala medier :). 

22/11
Det kommer bl a att handla om Facebook - vän eller fiende. Dokument utifrån på SVT.
"Facebook lovade att ena världen. Men uppgifter om hur information om användarna används för riktad reklam, skandalerna med falska nyheter och desinformation har fått många att fråga sig om Facebook är till mer skada än nytta. Problemen verkar ha kommit som en överraskning för Facebook trots att varningssignalerna funnits där hela tiden." Programmet som gick förra söndagen finns på SVT Play, del 2 av 2 sänds nu på söndag.

Det kommer också att handla en del om Växjöbilder, både gamla och nya. Det blir säkert lite musik också.


Kom gärna med förslag, ring eller maila till Janerik Sundh, mailadress ser du längst ned på den här sidan.

Under Anteckningar i menyn här till vänster hittar du anteckningar från en del av de tidigare träffarna.

Välkomna!
Janerik

Vill du att vi tar upp något särskilt så skicka gärna ett mail till någon av oss.

thomas(at)seniornetvaxjo.se eller
janerik.sundh(at)seniornetvaxjo.se

Byt ut (at) mot @ i e-postadresserna så blir det rätt.

Mellan 9.30 och 10.30 berättar och visar vi något som vi tycker är intressant eller roligt, sedan fikar vi. Efter fikat finns det inget program utan du kan fråga oss om vad som helst.
Janerik Sundh