IMG_6832_1180x400bildspel4bildspel5bildspel2bildspel1

SeniorNet Växjö bjuder in till Jullunch

Vi har glädjen att bjuda in alla våra medlemmar till Öjaby församlingshem torsdagen den 15 december kl. 13:00.

Upplägget är detsamma som före pandemin. Jullandgång med måltidsdryck, kaffe och kaka. Underhållningen blir ett uppträdande av vokalgruppen AURA från Gemla och sedvanligt musikquiz av Harald Leandersson.

Lokalen rymmer 80 sittande gäster, därför gäller "först till kvarn", så tveka inte utan anmäl dig direkt här nedan.

Priset är 150 kr och betalas vid ankomsten, helst via Swish men kontant med jämna pengar går också bra. 

Det finns ett fåtal platser kvar. Anmäl dig genom att ringa 073-826 13 31

Vill du fråga något så ring gärna telefonnumret här ovan.
Har du särskilda önskemål, typ laktosfri kost kan du också ringa samma telefonnr och meddela detta.

Varmt välkomna!
Styrelsen SeniorNet Växjö

2022-12-03 Janerik Sundh

Butiker slår igen - e-handeln ökar

Butikerna försvinner - lika bra att lära sig mer om säker e-handel. Jo, Bo Skandevall inledde sin föreläsning på Växjö stadbibliotek i torsdags med att peka på det vi alla ser hända, butikerna försvinner från Storgatan i Växjö när fler och fler av oss börjar handla på nätet. Samma sak i alla samhällen. Så lika bra då att lära sig om hur man handlar säkert på nätet. Säker e-handel var temat för den den tredje och sista föreläsningen för den här terminen. Föreläsaren Bo Skandevall är ordförande i SeniorNet Växjö och han utlovade nya intressanta föreläsningar efter årsskiftet.

Det finns många fördelar med att handla på nätet, men det gäller att lära sig vad man bör tänka på och vilket skydd som konsumentlagstiftningen stadgar för den som handlar på nätet.

Om detta kan man lära mer hos SeniorNet Växjö. Föreningen arrangerar inte bara föreläsningar, man erbjuder också studiecirklar och IT-träffar för den som vill lära mer om funktionerna i datorer, smarta telefoner och surfplattor. På programmet står också släktforskning på nätet och så kan man få support om det är något som hakar upp sig på datorn eller telefonen.

Programmet för vårens aktiviteter finns inom kort att läsa här på hemsidan.

Uppdaterad 2022-12-05 Gunilla Johnsson

Hotfullt e-postmeddelande

Igår, 31/10, ringde en medlem och berättade att hen fått ett hotfullt e-postmeddelande som verkade komma från Polisen, Regeringskansliet och Europol. Även min hustru fick samma meddelande under kvällen.

Det började så här: "Våra IT-experter har genom olika undersökningar funnit att du ägnar dig åt osund verksamhet på ditt kommunikationsnätverk, vilket anses vara ett brott mot lagen." Vidare längre ned i brevet: "Vi har vidtagit rättsliga åtgärder mot dig för barnpornografibrott, pedofili..."
Tittar man vem som sänt e-postmeddelandet ser man att det är polisen.generaldirektorat.info@gmail.com
Detta är ingen e-postadress som tillhör Polisen. E-post från polisen har alltid @polisen.se som adress. Se bilderna här nedan.

Bluff-mail! Kasta det direkt.

2022-11-01 Janerik Sundh

Projekt Digital gemenskap för seniorer

Växjö kommun driver just nu projektet Digital gemenskap för seniorer. Det görs tillsammans med SeniorNet Växjö och projektet delfinansieras av Familjen Kamprads stiftelse. 

Titta på bilden här ovan. Hur gör du idag när du? Tittar du på TV, spelar in musik, tittar på TV-program som visades igår, pratar i telefon?

Det har hänt rätt mycket på ganska kort tid och det är roligt att hänga med och inte alls så svårt. Följ med oss i SeniorNet på resan så går det lättare och blir också roligare.

2022-06-30 Janerik Sundh

Internetstiftelsen - Ny satsning kring säkerhet

Ny satsning ska göra svenskarna säkrare på nätet
Den nya avdelningen på webbplatsen Internetkunskap innehåller både snabbkurser och konkreta vägledningar. Innehållet är anpassat även för den som inte har teknisk förkunskap. Vi har testat och utvecklat innehållet i samarbete med riksorganisationen Seniornet, som hjälper seniorer att ta del av möjligheterna med digitaliseringen.
Här finns utbildningen: https://internetkunskap.se/sakerhet-pa-natet/

2022-04-27 Janerik Sundh

Använder du MS Office - se här!

Det gör jag och det har gjort i 30 år tror jag, länge är det i alla fall.

Det finns gratis video-utbildning på seniornet.se. Behöver du hjälp att hitta den så ring vår support-telefon så hjälps vi åt.

2022-06-30 Janerik Sundh

Bli säker på nätet

Den 15 oktober 2021 arrangerade Internetstiftelsen ett program som gör dig säkrare på internet, med föredrag från Polisen, BankID, Svensk Handel och Internetstiftelsen.
Programmet finns inspelat och du kan fortfarande se det på Internetstiftelsens YouTube kanal. Du kommer dit direkt om du klickar här.

2022-03-28 Janerik Sundh

Ordförande undrar...

Är det en medborgerlig ”plikt” att lära sig hantera digitala hjälpmedel?

Möts ofta av problematiken med de som inte har BankID och vill inte ha det heller. Men är det inte vars och ens ”plikt” eller skyldighet att ha BankID? Ett medborgaransvar lika viktigt som att betala skatt?

En del menar att bankerna har skyldighet att lära ut, eller medverka till installation av denna, snart livsnödvändiga, legitimationsform.

I en del län tar Länsstyrelserna initiativ att medverka till att sprida information och stödja så att länsinnevånare får sin legitimation och kan använda den.
SeniorNet Växjö lär ut och en del andra organisationer likaså.

Men det är ju inte bara bankerna som kräver BankID, som är för allas säkerhet, utan också regioner, kommuner och vid olika typer av näthandel.
Vissa företag kräver att man legitimerar sig innan man kommer i kontakt med företagens rådgivning, upplysning eller säljavdelning. Något som man kan ha synpunkter på, då det kan vara lite komplicerat att byta skärm på telefonen för att legitimera sig och sedan komma tillbaka till telefonappen.

Men det är inte bara BankID som förbryllar. Det kan också vara allt det andra vänner och bekanta varnar för. Alltså på svenska lurendrejeri och osäkerheten att avgöra om vi är lurade eller inte.

Men åter till plikten. ”Plikten framför allt”, löd Gustav VI Adolfs valspråk från 1950, tror jag.
Är plikten lika betydande nu som den var 1950? Har den samhälleliga plikten urholkats av ett ökat individuellt ansvarstagande och/eller eget godtycke?

Kostar det samhället=oss alla, att en del vägrar att medverka till ökad säkerhet och lättare administration än att ha dubbla system?

För att provocera än mer, är det inte allas skyldighet att kunna hantera en mobiltelefon eller läsplatta? Det må ta lite lär- och övningstid men det kan jämställas med utbildningstiden för ett körkort.

Eller om du är över 80 år så får du ett frikort från denna ”plikt”.

I all välmening Bo

Så här fungerar det att mötas i programmet Zoom från en dator

När du klickar på möteslänken (här ovan) öppnas en sida i din vanliga webbläsare. Du får en fråga (på engelska) om hur du vill ansluta. Du får tre alternativ.

1. launch meeting https://zoom.us/j/99999999999?pwd=U01Hc1RTVTFTMjR2NzVHcFRQbDFEQT09

Om du använt programmet tidigare och det finns installerat på din enhet (dator, surfplatta eller smartmobil) så är detta ditt alternativ.

2. download and run Zoom. https://zoom.us/j/99999999999?pwd=U01Hc1RTVTFTMjR2NzVHcFRQbDFEQT09

Klickar du här så laddas programmet ned och installeras. Mötet fungerar smidigare om programmet finns installerat.

3. join from your browser. https://zoom.us/j/99999999999?pwd=U01Hc1RTVTFTMjR2NzVHcFRQbDFEQT09

Vill du inte installera programmet så är det här ditt val. Du deltar då i mötet med hjälp av din webbläsare.

När programmet öppnas
Först ser du en bild från din kamera. Klicka på "Join with Video". Du kopplas då in till mötets väntrum. På frågan om du vill ansluta med ljudet väljer du "Join with computer (ev. internet) audio". Missar du detta så hör varken du de andra, eller de andra dig. Då är det bara att lämna mötet och börja om från början med att klicka på möteslänken.

Så här fungerar det att mötas i programmet Zoom från en smartmobil eller surfplatta

När du klickar på möteslänken öppnas automatiskt programmet Zoom och du hamnar i rätt mötesrum. Har du inte använt programmet tidigare så kommer du till App Store (iPhone/iPad) eller Play Butik (Android). Ladda ned appen "Zoom cloud meetings" och installera den. Klicka sedan på möteslänken igen.

När programmet öppnas
Först ser du en bild från din kamera. Klicka på "Join with Video". Du kopplas då in till mötets väntrum. På frågan om du vill ansluta med  ljudet väljer du "Join with computer (ev. internet) audio".

2021-02-05 Janerik Sundh och Inga Markensten

Allmän info för mobila enheter

För hjälp med uppstart, installation och de viktigaste funktionerna för att kunna använda telefonen/surfplattan. Ring en handledare för råd.

Apple (iPhone och iPad)
Jan Stenberg 070-874 07 15
Inga Markensten 070-728 32 20

Android
Agneta Johansson 072-733 87 10
Lena Tidblom 073-223 01 01

SeniorNet Växjö

Är en ideell förening ansluten till SeniorNet Sweden som idag har 45 lokala föreningar och ca 9 000 medlemmar. SeniorNet Växjö  har ca 1 000 medlemmar. Föreningen har till ändamål att främja seniorers användning av digital informationsteknik för anpassning till dagens samhälle.

Sponsor

Kafe-verksamhet

Läs mer om våra kaféer Internetkafé Tallgården, Applekafé och Androidkafé, under Våra kaféer i menyn högst upp. Eller Klicka här.

IT-support

Läs mer om vår IT-support idag. Den förändrades radikalt den 1 februari 2018.
Klicka här.

Våra kurser

Vi har grundkurser och fortsättningskurser. Kurser för surfplattor, smarta telefoner och datorer. 
Klicka här.

Bli medlem i SeniorNet

Aktuellt

Till nyhetsarkivet »