bildspel3bildspel4bildspel1bildspel2bildspel5

Digitant

Nu finns ännu en ny Digitant, den tredje boken!

”Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet” av Malin Perlheden.

Precis som de två tidigare böckerna är den lätt att följa med i, den har många bilder med enkla, tydliga instruktioner.
Boken känns mycket aktuell då man, inte minst under pågående pandemi, har man tvingats sköta allt mer via internet. Här får man lära sig hantera bankärenden, sköta betalningar och handla på nätet på tryggaste sättet.

Några exempel på kapitelrubriker:
Bankid – din digitala legitimation
Betala räkningar via nätet
E-fakturor: billigt, enkelt och bra för miljön
Mobila betaltjänster
Klarna - så funkar det
Digitala bedrägerier – så skyddar du dig

OBS! Boken är lika bra för män!

Billigast är boken just nu hos Bokus
https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?ac_used=no&search_word=digitant
där den kostar 149 kr

Vi skapar gärna en studiecirkel via Zoom (videokonferens/webbkonferens) kring boken om det finns intresse! Hör av dig till undertecknad i så fall. 

2021-01-26 Inga Markensten inga.markensten(at)gmail.com

Föreläsning - Internetrelaterade bedrägerier

SeniorNet fortsätter med digitala föreläsningar för medlemmar 

Den 29 januari kl. 10:00 - 11:30 med en kort paus kan du se och höra Jan Olsson från Polismyndigheten föreläsa om internetrelaterade bedrägerier och hur du kan skydda dig mot dem.

Föreläsningen sker digitalt via Zoom. Du kan koppla upp dig från klockan 09:00. Det krävs ingen anmälan men det är ett begränsat antal deltagare. Du behöver tillgång till dator, surfplatta eller smartphone för att ansluta till föreläsningen. 

Länk: https://zoom.us/j/4169763214

Välkomna!

IT-support

En liten påminnelse. 

Som medlem har du förstås fortfarande - trots coronatiderna - tillgång till vår IT-support. Många problem kan lösas via telefon. Har du en dator kan vi till och med hantera den på distans om du tillåter det. 

Läs mer på sidan IT-support.

2021-01-25 Janerik Sundh

Skamligt bedrägeriförsök mot äldre

Polisen Bedrägeri har gått ut med den här varningen idag igen, så se upp.
Varna bekanta, framförallt äldre personer eftersom bedrägerierna riktas mot dem.

EU inför nya regler för kortbetalningar på internet

Idag fick jag ett meddelande från min bank som berättade att nu i januari 2021 införs regler om säkrare kortbetalningar för internetköp.

Det kan påverka dig eftersom det i många fall kommer att krävas att kortköpet sker med så kallad stark kundautentisering. Det innebär att du oftare än idag behöver verifiera dig med exempelvis mobilt bankid när du ska handla på ditt kort på internet.

Betalningshjälpen är en bra sida på internet. Här är en länk till den sidan: https://betalningshjalpen.se/
Här får du hjälp med BankID, Swish, använda bank- och kreditkort, handla på nätet och vardagsekonomi.
2020-01-04 Janerik Sundh

Telefonbedrägerier mot äldre


Bilden här ovan är från ett inlägg på Facebook-sidan Polisen Bedrägeri. Är du med på Facebook tycker jag du ska gilla sidan.
Här är en länk till Polisen.se och informationsbladet om falska telefonsamtal. Klicka här.

Medlemsavgiften ändras från 2022

Från och med 2022 kommer medlemsavgiften att vara per kalenderår dvs alla medlemmar betalar i januari 2022 för tiden 1/1 2022 till 31/12 2022 istället för som tidigare löpande 12 månader.

I januari 2021 skickas inbetalningsavi för 2021 (1/1 - 31/12 2021) 
Du som betalade din medlemsavgift i mars 2020 har ju betalt för tiden april 2020 - mars 2021. Det innebär att på din inbetalningsavi för 2021 kommer det att stå 9/12-delar (april - december) av 250 kr dvs 187:50.

Betalade du i juni 2020 så betalade du för tiden juli 2020 - juni 2021, då kommer det på din medlemsavisering för 2021 stå 125 kr alltså för tiden juli - december dvs halva årsavgiften.

Nya medlemmar under januari till augusti betalar 250 kr för hela kalenderåret. Nya medlemmar från 1 september till och med 31 december betalar direkt in 250 kr som gäller för det kommande året och får alltså de första 4 månaderna gratis.

Undrar du över något så kontakta oss gärna. 
2020-12-14 Janerik Sundh

Supporten fungerar trots Coronapandemin

Vår supportverksamhet fungerar trots pandemin. 
Har du behov av support så ring vår supporttelefon 076-859 79 87.
Svarar vi inte så tala om ditt namn och telefonnr så ringer vi upp inom kort.

Du kan också skicka e-post och beskriva ditt supportärende eller bara tala om namn och telefonnummer så ringer vi upp. E-postadressen är support@seniornetvaxjo.se
Läs mer på sidan IT-support.

2020-12-10 Janerik Sundh

Den 1 december gratulerarade vi Inez Hilmersson 100 år!

Inez Hilmersson är vår äldsta medlem och hon går varje termin, bortsett från de två senaste terminerna då Coronapandemin satt hinder i vägen, på Haralds datorkurser. 

Smålandsposten skrev igår den 30/11 om Inez, är du prenumerant kan du läsa artikeln här. De skriver att hon kommer att fira födelsedagen med en digital födelsedagsmiddag på Getnö gård där familj och vänner kan gratulera henne via länk.

Inez föddes den 1 december 1920 i Göteborg, hon har bott i Växjö sedan 1965. Hennes fritidsintressen är korsord, dator, titta på hockey, Lakers fanclub, hundarna Tess och Linus och fiske. 

Stort Grattis Inez från SeniorNet Växjö!

Polisen varnar för falska räkningar

I dagens Smålandsposten, 25/11, varnar polisen för falska räkningar där ett företag kräver mottagaren på pengar för en obetald räkning för ett avtal som man inte har ingått. I flera av breven står det också att om summan inte betalas kommer avsändaren att lämna över ärendet till tingsrätten och kronofogden.

Polismyndigheten uppmanar nu alla som fått en falsk räkning att inte betala den. Istället ska man spara brevet och ringa 114 14 för att göra en polisanmälan.

Support-telefonen är igång

Jag ber om ursäkt att jag skrivit om supporttelefonen här tidigare, den har inte kommit igång förrän nu. Telefonen är nu den 23 november klockan 14:30 igångsatt, behöver du hjälp med dator, surfplatta eller smarttelefon kan du ringa det telefonnummer som finns på sidan IT-support. Svarar vi inte när du ringer så var snäll och tala om namn och telefonnummer så ringer vi upp.
Klicka här så kommer du till sidan IT-support.

Varning från Polisen Bedrägeri

Höstterminens kurser är avslutade

På grund av den ökande spridningen av Covid-19 har Studiefrämjandet i Gotland-Småland bestämt att ingen verksamhet får bedrivas i deras lokaler längre. 
Vi har därför avslutat alla pågående kurser och återbetalning kommer att ske av planerade ej genomförda kurstillfällen. 

Vår supportverksamhet - när den kan ske på distans - fortgår fortfarande, så tveka inte att ringa.

Idag har vi skickat ut ett nyhetsbrev till alla medlemmar som har lämnat sin e-postadress till oss. Har du inte fått nyhetsbrevet i din e-post så kontrollera först att det inte hamnat i mappen för Spam eller Skräppost. Finns det inte där heller så har vi troligen ingen e-postadress till dig. Då ska du kontakta vår support så försöker vi ordnar det.

Allmän info för mobila enheter

För hjälp med uppstart, installation och de viktigaste funktionerna för att kunna använda telefonen/surfplattan. Ring en handledare för råd.

Apple (iPhone och iPad)
Jan Stenberg 070-874 07 15
Inga Markensten 070-728 32 20

Android
Agneta Johansson 072-733 87 10
Lena Tidblom 073-223 01 01

Internetstiftelsen om äldre och det digitala

Behovet av hjälp med digitala ärenden är stort i Sverige, och många svenskar ber sina nära och kära om hjälp med krånglig teknik. Men de som inte har ett socialt nätverk är mer utsatta.
På tal om det, det finns fortfarande några platser ledigt på kurserna i höst. Se inlägget här nedan.

Läs mer hos Internetstiftelsen här.

Årsmötesprotokoll

Årsmötet startade den 15 juni och avslutades den 22 juni.

Här kommer redovisningen av det digitala årsmötet.

Klicka på länkarna så öppnas respektive dokument i pdf-format.
Årsmötesprotokoll, granskat av ordförande och justeringsmän.
Redovisning av samtliga avgivna digitala röster via Google Formulär.

Tack för din medverkan!
Styrelsen för SeniorNet Växjö

Ny sida - Blogg

I menyn högst upp på sidan, längst till höger finns en nya sida. Här ska våra handledare BLOGGA. 

Vi ska försöka komma med lite tips och trevligheter nu i dessa pandemitider när vi inte kan träffas på ett tag. Vill du kommentera så klicka på namnet under inlägget så leder det till mailadressen till den som skrivit. Klicka här.

Bedrägeri i spåren av Coronaviruset

Läs vad Internetstiftelsens säkerhetschef skriver om hur du skyddar dig från bedragare. Här är artikeln.

Föreläsning om e-hälsa

Den 25 februari arrangerade vi en intressant föreläsning om e-Hälsa på Domkyrkocentrum. Tre unga forskare från Linnéuniversitetet i Kalmar redde ut begreppen inom det stora området som betecknas e-Hälsa. Fr v. Tora Hammar, Maria Qvarfordt och Lina Nilsson.

Området innefattar en rad tjänster inom vård och omsorg som utnyttjar digital teknik. Det handlar t.ex om vårdinformation mellan olika vårdgivare, kommunikation mellan vård och apotek och informationsutbyte med vårdtagaren. I vårt län kan den enskilde t.ex läsa sin journal, i vissa fall boka/boka om tid för vårdbesök, skaffa saklig information om sjukdomar och läkemedel. Många av våra frågor handlade om användarvänlighet, sekretess och tidsåtgång. Tyvärr var vi bara ett 20-tal som tog del av föreläsningen.

Har du sett Seniorsurfarna på TV?

I serien Seniorsurfarna skickas fyra av Sveriges mest folkkära personer till ett träningsläger för att drillas i digitala färdigheter. Det är Marianne Mörck, Björn Hellberg, Claes Malmberg och Ewa Fröling. Under ledning av Kattis Ahlström får vi i sex avsnitt följa deras väg från mer eller mindre digital noviser till "fullfjädrade seniorsurfare". Programmet sänds på torsdagar. Det finns också på URplay - klicka här. Vill du titta på 1:a programmet så klicka här. Vill du se 2:a programmet så klicka här. De återstående fyra programmen är inte släppta än.

Scott Goodwin föreläste den 22 oktober

Scott Goodwin, polis som numera jobbar på Polisutbildningen på Linnéuniversitetet, föreläste om vishing, en  form av bedrägeri där bedragen ringer upp en person i syfte att lura av honom personlig, finansiell eller säkerhetsinformation. Detta inför en fullsatt Sigfridssal i Domkyrkocentrum vilket innebar 150 personer.
Scott spelade upp ett autentiskt telefonsamtal från en bedragare som försökte få en äldre man att logga in med sin säkerhetsdosa eller med sitt bank-id. Men den här mannen han gick inte på det bedrägeriförsöket. 
Logga aldrig in med hjälp av säkerhetsdosa eller bank-id på uppmaning från någon annan.

Många deltagare kom fram efteråt och tackade Scott och många sa också till mig att detta var ett bra initiativ som vi måste göra om. Nu har vi haft två föreläsningar i oktober och detta är något nytt för oss. Men om jag förstått signalerna rätt så har detta varit uppskattat och då måste vi försöka hitta en fortsättning under vårterminen.
Foto: Göran Pålsson

Föreläsning om e-handel den 8 oktober

Du har säkert lagt märke till att stadsbilden har förändrats under de senaste åren. Vi handlar mer och mer på nätet. Butiker läggs ner och ersätts av restauranger, caféer och gym. Vad betyder den växande e-handeln för samhället idag, och vad kan vi förvänta oss av framtiden.

Om detta föreläste Bo Skandevall den 8 oktober för de medlemmar som tagit sig till Domkyrkocentrum i regnvädret. 

Nästa föreläsning blir den 22 oktober kl 13:30 även då i Domkyrkocentrum. Scott Goodwin föreläser då om nätbrott och hur man undviker att drabbas av det.

Föreläsningen om Digitant den 24/9

Johanna Svan  Journalist och redaktör för tidningen Året Runt, föreläste kring boken Digitant

Att ge sig ut på nätet kan kännas både skrämmande och närmast oöverstigligt för den som inte hängde med från första början. Digital närvaro har många fördelar, som förmåga att uträtta vardagliga ärenden, minskad känsla av utanförskap och ökad känsla av samvaro. Många kom och lyssnade till Johanna Svan som berättade om hur du tar de första stegen ut på nätet och hur du kan känna dig trygg och säker i miljön!

Föreläsningen var i samarbete med SeniorNet Växjö.

På bilden är föreläsaren Johanna Svan tillsammans med Inga Markensten och Ann-Sofi Colliander från SeniorNet Växjö.

Ny viktig app

Idag har det kommit en ny viktig, kan vara livräddande app till våra smarta telefoner. Hämta och installera den i App Store resp Google Play.

Appen heter 112 eller SOS Alarm, det fungerar oavsett vad du väljer, åtminstone gjorde det det för mig. Du ser hur appen ser ut på bilden här till höger.
Istället för att ringa 112 så startar du appen 112 och trycker på telefonluren i den stora blå ringen. Den stora fördelen är att SOS Alarm då får din position direkt, du ser latitud och longitud i appen. Ibland kan du vara svårt att förklara var man är exempelvis om du är ute i skogen och plockar bär.

Bo Skandevall, ordförande i SeniorNet Växjö

På årsmötet den 22 mars fick SeniorNet Växjö en ny ordförande, vi har under två år saknat en vald ordförande. Under den här tiden har Harald Leandersson verkat som både ordförande och kassör i vår förening, vilket han ska ha ett stort tack för.

Nu vill vår nya ordförande Bo Skandevall ge en liten "programförklaring" här.

"Det finns en gäng duktiga och ansvarsfulla cirkelledare som frivilligt delar med sig av sina breda och djupa kunskaper inom dator- och mobilteknik.

Våra medlemmar och kursdeltagare har allt att vinna på att utmana sina tvivel på dessa praktiska hjälpmedel. Är man förutseende nog att gå en kurs, eller komma till ett café för att enkelt kunna hantera en mobil eller läsplatta, eller få djupare kunskaper i olika datorprogram, så finns möjligheten hos oss. Till en billig peng. Du kommer att tacka dig själv för att du tog steget att lära dig mer.

Du kommer aldrig att ånga dig. Det är viktigt att inse att det finns ingen väg tillbaka inom det här området. Tvärtom kommer det att vara till gagn för dig när du blir äldre, oavsett hur gammal du än är.

Så därför vill jag vara med att dra mitt strå till stacken i denna framåtsyftande och viktiga förening."

Bo Skandevall

Ny Dataskyddsförordning - GDPR

Dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) ersätter PUL (Personuppgiftslagen) som vi hade tidigare för att skydda personliga uppgifter. Den nya Dataskyddsförordningen är utfärdad av EU och gäller i hela EU. En stor skillnad mot tidigare är att brott mot GDPR kan innebära avservärda böter, upp till 20 miljoner Euro för företag som bryter mot GDPR. 
Här är en enkel kurs i dataskydd som Datainspektionen har på sin hemsida. Vill du läsa mer om detta så googla på GDPR så får du många träffar, sidor som leder till Datainspektionen är förstås att lita på.

Vill du ta del av vår policy Säker hantering av personuppgifter - SeniorNet Sweden 15 maj 2018 så klickar du här.

SeniorNet Växjö

Är en ideell förening ansluten till SeniorNet Sweden som idag har 45 lokala föreningar och ca 9 000 medlemmar. SeniorNet Växjö  har ca 1 000 medlemmar. Föreningen har till ändamål att främja seniorers användning av digital informationsteknik för anpassning till dagens samhälle.

Sponsor

Kafe-verksamhet

Läs mer om våra kaféer Internetkafé Tallgården, Applekafé, Androidkafé, Bildbehandlingskafé och Släktforskningskafé under Våra kaféer i menyn högst upp. Eller Klicka här.

IT-support

Läs mer om vår IT-support idag. Den förändrades radikalt den 1 februari 2018.
Klicka här.

Våra kurser

Vi har grundkurser och fortsättningskurser. Kurser för surfplattor, smarta telefoner och datorer. 
Klicka här.

Bli medlem i SeniorNet

Senaste nytt

Till nyhetsarkivet »