bildspel2(1)bildspel3bildspel5bildspel1bildspel4

Vecka 43 börjar ny omgång kurser

Veckan som börjar med måndag den 21 oktober börjar nya kurser, har du inte fått kallelse från kurshandledaren så kan du höra av dig till Janerik Sundh på telefon eller mail uppgifterna finns här
Apple- Android- och Windows-kaféerna öppnas åter efter uppehållet den här veckan. Internetkafé Tallgården fortsätter som vanligt.

Scott Goodwin föreläser den 22 oktober

Tisdagen den 22 oktober föreläser polisen Scott Goodwin om nätbrott och hur man undviker att bli drabbad. Plats är Domkyrkocentrum och tiden är 13:30 - ca 15:00. Välkomna!

Det finns fortfarande lediga platser i oktober

Höstterminens andra omgång startar i veckan 21 - 27 oktober och det finns fortfarande lediga platser.

Här finns det lediga platser:
Surfplatta Android, grundkurs. Måndagar 13:30-16:00. Start 21/10. Anmäl dig här
iPhone, grundkurs. Måndagar 09:30-12:00. Start 21/10. Anmäl dig här
iPhone, grundkurs. Tisdagar 13:30-16:00. Start 22/10. Anmäl dig här
iPad, grundkurs. Tisdagar 09:30-12:00. Start 22/10. Anmäl dig här
Dator, Officepaketet. Torsdagar 09:30-12:00. Start 24/10. Anmäl dig här
Dator, Släktforskning, fortsättningskurs. Torsdagar 13:30-16:00. Start 24/10. Anmäl dig här

Har du frågor? Vill du ha hjälp att anmäla dig? Ring någon av oss:
Janerik Sundh 073 826 13 31
Inga Markensten 070 728 32 20
Agneta Johansson 072 733 87 10
Ann-Sofi Colliander 070 216 21 00

Du vet väl att vi har support på måndagarna

Varje måndag kl. 13 - 16 finns Göran Pålsson i Studiefrämjandets lokaler i Residenset och han kan hjälpa dig om du har problem med din dator. Skicka ett e-postmeddelande till Göran några dagar i förväg och tala om att du kommer. goran@seniornetvaxjo.se

Föreläsning om e-handel den 8 oktober

Du har säkert lagt märke till att stadsbilden har förändrats under de senaste åren. Vi handlar mer och mer på nätet. Butiker läggs ner och ersätts av restauranger, caféer och gym. Vad betyder den växande e-handeln för samhället idag, och vad kan vi förvänta oss av framtiden.

Om detta föreläste Bo Skandevall den 8 oktober för de medlemmar som tagit sig till Domkyrkocentrum i regnvädret. 

Nästa föreläsning blir den 22 oktober kl 13:30 även då i Domkyrkocentrum. Scott Goodwin föreläser då om nätbrott och hur man undviker att drabbas av det.

Föreläsningen om Digitant den 24/9

Johanna Svan  Journalist och redaktör för tidningen Året Runt, föreläste kring boken Digitant

Att ge sig ut på nätet kan kännas både skrämmande och närmast oöverstigligt för den som inte hängde med från första början. Digital närvaro har många fördelar, som förmåga att uträtta vardagliga ärenden, minskad känsla av utanförskap och ökad känsla av samvaro. Många kom och lyssnade till Johanna Svan som berättade om hur du tar de första stegen ut på nätet och hur du kan känna dig trygg och säker i miljön!

Föreläsningen var i samarbete med SeniorNet Växjö.

På bilden är föreläsaren Johanna Svan tillsammans med Inga Markensten och Ann-Sofi Colliander från SeniorNet Växjö.

Ny viktig app

Idag har det kommit en ny viktig, kan vara livräddande app till våra smarta telefoner. Hämta och installera den i App Store resp Google Play.

Appen heter 112 eller SOS Alarm, det fungerar oavsett vad du väljer, åtminstone gjorde det det för mig. Du ser hur appen ser ut på bilden här till höger.
Istället för att ringa 112 så startar du appen 112 och trycker på telefonluren i den stora blå ringen. Den stora fördelen är att SOS Alarm då får din position direkt, du ser latitud och longitud i appen. Ibland kan du vara svårt att förklara var man är exempelvis om du är ute i skogen och plockar bär.

Nytt kafé - Haralds Windowskafé

På fredagarna kl. 9.30 - 12 är det i höst Haralds Windowskafé.
Harald Leandersson tar upp olika ämnen som rör datorer med Windows 10. Ämne för träffarna fram till den 4 oktober finns på kafésidan - Våra kaféer - Haralds Windowskafé. Här är en länk direkt till den sidan.
Som på alla kaféer är det ingen anmälan, det är bara att komma om ämnet intresserar. Du betalar 40 kr varje träff, helst med Swish men kontanter fungerar också. Välkomna!

Första kaféträffen handlar om parkeringsappen på våra mobilkaféer

Sista veckan i augusti kör vi igång verksamheten igen. Den här veckan handlar det om parkeringsappen på våra kaféer. 

Måndagen den 26 augusti kl. 09.30 - 12.00 är det Applekafé i Studiefrämjandets lokaler med Inga Markensten och Jan Stenberg.
Tisdagen den 27 augusti samma tid är det Internetkafé Tallgården med Thomas Thörn.
Onsdagen den 28 augusti samma tid är det Androidkafé i Studiefrämjandets lokaler med Agneta Johansson och Kjell Hagblom.
Torsdagen den 29 augusti samma tid är det Internetkafé Tallgården med Janerik Sundh.
Fredagen den 30 augusti samma tid är det Haralds Windows 10 kafé i Studiefrämjandets lokaler med Harald Leandersson.

Aktivitet på ICA Maxi

Den 13 augusti var vi i entrén på ICA Maxi och värvade medlemmar och fyllde på kursdeltagare på våra kurser i höst. Det var en mycket trevlig aktivitet och jag tror att vi träffade många som inte kände till vår verksamhet tidigare.
Klickar/trycker du på bilden får du upp en förstoring.

Den 29 juni hjälpte vi dem som ville använda parkeringsapp för att betala parkeringen

Bo och Christina fanns på parkeringen vid Nortull och där träffade de även SVT Småland.
Se inslaget i SVT Småland här.

Tina och Ann-Sofi fanns på parkeringen bakom polishuset där de bland andra hjälpte Bengt med appen SMS Park. Klicka/tryck på bilden så blir den större.

På Stortorgets parkering fick Thomas och Janerik besök av Smålandsposten som var med oss ett tag och lyssnade när vi hjälpte till att installera och använda SMS Park.
Här är länken till reportaget och bilderna i smp.se, tyvärr är artikeln och bilderna skyddade så att bara om du är prenumerant och inloggad på smp.se kan du läsa artikeln.

Trevlig sommar!

Styrelsen och alla handledarna i SeniorNet vill önska alla våra medlemmar en trevlig sommar. Bilden här ovan är inte för att skrämmas utan den föreställer styrelsen i SeniorNet Växjö som hoppas få se er i höst på någon eller några av våra kurser, kaféer och föreläsningar. Klickar du på bilden så "blir vi större".
Här hittar du säkert någon kurs som kan passa dig.

Är kursen fullbokad

Några av våra kurser är redan fullbokade, du kan då ställa dig i kö.
Ring till något av telefonnumren som finns i högerspalten på sidan Kurser & anmälan.

SVT om vårt Öppet Hus den 4 juni

SVT besökte oss när vi hade Öppet Hus den 4 juni. 
Klicka här för att se inslaget på TV.

Kurskatalogen

Den här gången skickade vi vår kurskatalog till alla våra 1 000 medlemmar.
Har du inte fått den så kanske vi har fel adress till dig. Det finns fler exemplar i Studiefrämjandets lokaler i Residenset. 

Beskrivningen av alla kurser och kaféer finns förstås här på hemsidan också. I menyn här ovan väljer du Kurser & anmälan så kan du läsa om kurserna, alternativt klickar du här så kommer du till den sidan direkt.

Två kurser har fått fel tid i kurskatalogen här nedan är rätt tider

Kursen Sociala medier går på måndagar, start den 26 augusti kl. 13:30 - 16:00.

Kursen Internet går också på måndagar, start den 21 oktober kl. 13:30 - 16:00.

Här på hemsidan under menyvalet Kurser & anmälan är tiderna rätt, det är i kurskatalogen som skickades ut till alla medlemmar per post som felet finns.

Bo Skandevall, ordförande i SeniorNet Växjö

På årsmötet den 22 mars fick SeniorNet Växjö en ny ordförande, vi har under två år saknat en vald ordförande. Under den här tiden har Harald Leandersson verkat som både ordförande och kassör i vår förening, vilket han ska ha ett stort tack för.

Nu vill vår nya ordförande Bo Skandevall ge en liten "programförklaring" här.

"Det finns en gäng duktiga och ansvarsfulla cirkelledare som frivilligt delar med sig av sina breda och djupa kunskaper inom dator- och mobilteknik.

Våra medlemmar och kursdeltagare har allt att vinna på att utmana sina tvivel på dessa praktiska hjälpmedel. Är man förutseende nog att gå en kurs, eller komma till ett café för att enkelt kunna hantera en mobil eller läsplatta, eller få djupare kunskaper i olika datorprogram, så finns möjligheten hos oss. Till en billig peng. Du kommer att tacka dig själv för att du tog steget att lära dig mer.

Du kommer aldrig att ånga dig. Det är viktigt att inse att det finns ingen väg tillbaka inom det här området. Tvärtom kommer det att vara till gagn för dig när du blir äldre, oavsett hur gammal du än är.

Så därför vill jag vara med att dra mitt strå till stacken i denna framåtsyftande och viktiga förening."

Bo Skandevall

Boktips inför sommaren från Inga och Ann-Sofi

Tycker du att det digitala känns nästan obegripligt, skrämmande och svårt att lita på?
Då bör du läsa denna nyutgivna bok!
Malin Perlheden skriver enkla grundläggande instruktioner, med många liknelser från det vardagliga livet. Du får lära dig vad du behöver tänka på vid inköp av utrustning och du får hjälp med det första stegen ut på nätet. Det finns tydliga instruktioner kring hur du kommer igång med mail, bankärenden, Swish, Facebook och en hel del annat. I slutet finns dessutom en användbar ordlista över de vanligaste termerna som används av IT-folk.

Boken rekommenderas varmt även för MÄN!

Malin Perlheden: Digitant – Din nybörjarguide till den digitala världen.
Kolla gärna denna Youtubelänk! https://youtu.be/vb8bjiVY-Ks

Bilder från årsmöten, jul- och vår-avslutningar

Nu har vi samlat ihop alla foton som Göran Pålsson tagit under åren. Under Tidigare aktiviteter i menyn finns bilder från vår verksamhet från 2008 och fram till nu. Klicka här så kommer du till sidan direkt.

SeniorNet hade årsmöte 22 mars


Fredagen den 22 mars genomfördes SeniorNet Växjös årsmöte. Årsmötet genomfördes enligt stadgarna och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2018.

Valen
Vi fick en ny ordförande, under två år har styrelsen verkat utan en utsedd ordförande. Harald Leandersson har under dessa två år fungerat som både ordförande och kassör i föreningen.
Ordförande: Bo Skandevall valdes till ordförande i SeniorNet Växjö på 1 år.
Övriga styrelseledamöter och suppleanter valdes enligt följande:
Omval 2 år: Harald Leandersson och Bertil Winberg
Kvarstående ledamöter i ytterligar 1 år: Jan Stenberg, Christer Estberg, Inga Markensten, Ann-Sofi Colliander, Thomas Thörn och Janerik Sundh
Suppleander valdes för 1 år: Håkan Randolf och Kjell Haglund
Val av revisorer: Återvaldes Egon Burman och Göran Wass (suppleant) som revisorer på 1 år
Valberedning: Göran Pålsson (sammankallande) och Kerstin Gynnerstedt

Avtackning
Ann-Christin Friberg avtackades efter 10 år i styrelsen av Harald Leandersson. 
Även Inez Hilmersson, föreningens äldsta och mycket engagerade medlem fick också en blomma som bevis på föreningens uppskattning. 

Kallelse och arbetsordning
Verksamhetsberättelse
Bokslut 2018-12-31
Budgetförslag

Bilder från årsmötet:
Klicka här så får du se de bilder som Göran Pålsson tog under årsmötet.

Debattartikel i Smålandsposten

Thomas Thörn har skrivit en debattartikel i Smålandsposten lördagen den 2 mars 2019. Läs den gärna.
Digitalisering handlar om demokrati mer än teknik. Klicka här, länk till artikeln.

Support i Residenset

Under vårterminen har vi haft support på måndagseftermiddagarna i Studiefrämjandets lokaler i Residenset.
Den här supporten har nu tagit sommarlov och kommer att återupptas när höstterminen börjar den sista veckan i augusti. Ansvarig för den här supporten är Göran Pålsson.

Polisen varnar för falska samtal

På förekommen anledning vill Polisen informera om Vishing- bedrägeri via telefon.
Bedrägerier via falska telefonsamtal ökar kraftigt och många förlorar sina pengar genom att de luras att lämna ut kortuppgifter och koder eller logga in på sin bank.

- Skydda dig genom att ALDRIG använda din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig.
- Lämna ALDRIG ut kortuppgifter eller koder eller andra känsliga uppgifter till någon.
- Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren och be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid! Anmäl via 11414. Mer information finns på www.polisen.se

Om bedrägerierna med mobilt Bank-ID?

I Smålandsposten fredagen den 2 november beskrivs bedragarnas nya taktik för att lura äldre att logga in med mobilt bank-id.

Tidigare ringde de upp och sa sig representera banken och bad dig logga in med ditt mobila bank-id. Nu påstår de istället att någon håller på att länsa ditt konto så du ska absolut inte logga in. Vad gör personen då? Jo, loggar in för att se om man verkligen blivit av med några pengar och då vips är bedragaren inne på kontot.

Bedragaren har inför samtalet gått till bankens hemsida och uppgett "offrets" personnummer och inloggning med mobilt bank-id. När "offret" sedan loggar in med sitt mobila bank-id då står bedragaren först i kön och blir då inloggad.

Så här säger Börje Svensson, förundersökningsledare Polisen: "Det man kan uppmana folk är att enbart logga in på sitt bank-id när man själv vill och aldrig på någon form av uppmaning om det ena eller andra."

Nytt bedrägeriförsök
Fick alldeles nyss kännedom om ett annat försök till bedrägeri. En bekant fick ett sms från ICA med erbjudande om en present om man klickar på en länk och fyller i en enkät. Vid kontakt med ICA var beskedet att de har inte skickat ut något sådant erbjudande.

Våra kaféer

Vår kaféverksamhet är nu avslutad för höstterminen. 
Vårterminens kaféverksamhet startar sista veckan i januari 2019.

Måndagar 09:30 - 12:00 i Studiefrämjandets lokaler i Residenset är det Apple-kafé 

Måndagar 13:00 - 16:00 i Studiefrämjandets lokaler i Residenset är det Supportkafé.

Tisdagar 09:30 - 12:00 på Tallgården, Hjalmar Petris väg 2 är det Internetkafé Tallgården

Onsdagar 09:30 - 12:00 i Studiefrämjandets lokaler i Residenset är det Androidkafé

Torsdagar 09:30 - 12:00 på Tallgården, Hjalmar Petris väg 2 är det Internetkafé Tallgården

Klicka på resp kafé här ovan så kan du läsa mer om just det kaféet och se vad som händer där.

Ny Dataskyddsförordning - GDPR

Den 25 maj börjar Dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) att gälla, den ersätter PUL (Personuppgiftslagen) som vi hade tidigare för att skydda personliga uppgifter. Den nya Dataskyddsförordningen är utfärdad av EU och gäller i hela EU. En stor skillnad mot tidigare är att brott mot GDPR kan innebära avservärda böter, upp till 20 miljoner Euro för företag som bryter mot GDPR. 
Här är en enkel kurs i dataskydd som Datainspektionen har på sin hemsida. Vill du läsa mer om detta så googla på GDPR så får du många träffar, sidor som leder till Datainspektionen är förstås att lita på.

SeniorNet mail nr 4, från vår moderorganisation SeniorNet Sweden, finns publicerat på SeniorNet Swedens hemsida idag. Informationen handlar den här gången om den nya Dataskyddsförordningen (GDPR), du kan läsa informationen om du klickar här.
Vill du ta del av vår policy Säker hantering av personuppgifter - SeniorNet Sweden 15 maj 2018 så klickar du här.

Vår nya supportverksamhet

Den supportverksamhet vi erbjudit sedan 2012 upphörde 1 februari i år.

Den support som vi kommer att erbjuda framöver består därför av följande två delar.

I första hand tar du upp ditt ärende med din handledare, om du går en kurs. Går du inte någon kurs så besöker du något av våra kaféer. Har du en iPhone/iPad besöker du vårt Apple-kafé. Har du en smartphone eller surfplatta av annat märke än Apple då besöker du vårt Android-kafé. Har du en dator med Windows 10 då är det Internetkafé Tallgården som gäller. 

Kan vi inte hjälpa dig själva så hjälper vi dig att beställa support från Hemfixare.se som SeniorNet centralt tecknat samarbetsavtal med. Medlemmar i SeniorNet har rabatt hos Hemfixare.se. För ej medlemmar i SeniorNet är priset är 399:- för första timmen, då ingår RUT-avdrag samt ersättning för resa och moms. Medlem i SeniorNet betalar 349:- för första timmen. Därefter debiteras halvtimmesvis en timkostnad på 249:-. Om det tar 1,5 timme blir kostnaden du faktureras 474:- inkl RUT-avdrag.

Läs mer på www.seniornet.se, det krävs inloggning med ditt medlemsnummer och en kod. Har du ingen kod så klicka på länken Glömt så får du en ny kod.
Du kan även läsa på Hemfixare.se.

Internetstiftelsen om Internetkunskap

Vi rekommenderar alla våra medlemmar att ta del av de tips som IIS, Internetstiftelsen i Sverige, delar med sig av. Klicka här så blir det betydligt svårare att lura dig på nätet sedan.

Mässa om Digital Teknik på Domkyrkocentrum

Vårt medlemsmöte, minimässan på Domkyrkocentrum den 25 januari lockade många besökare. Många tog också chansen och provade både VR-glasögon, balansbräda och rytmikplatta.

Fotograf: Micke Östlund

Tips om ditt medlemskort i SeniorNet

Medlemskortet kommer i ett e-postmeddelade om du får din avi om medlemsavgiften via e-post. Har du en skrivare så kan du förstås skriva ut meddelandet och klippa ut medlemskortet.
Men, om du inte har en skrivare så finns det andra sätt.
- Ta ett foto av medlemskortet och sända det till mobilen
- Använda skärmklippverktyget i datorn för att spara en bild av medlemskortet och sända det till mobilen
- När du besöker din SeniorNet-klubb, be dem skriva ut medlemskortet

Svenskarna och Internet

Internetstiftelsen i Sverige publicerar varje år rapporten Svenskarna och Internet.
Här finns massor med intressant information om en sociala medier, vad äldre gör på internet, barn och internet mm.

Här hittar du rapporten Svenskarna och internet 2018:
Hela rapporten
Allmänt om utvecklingen

Läs Nyheterna

Läs spalten längst till höger - Senaste nytt.
Blir det några nya kurser eller om vi får in återbud så kommer vi att skriva det här och hur du gör för att komma med på kurserna.

Vill du ha hjälp per telefon

Nedanstående telefonnummer kan du alltid ringa och få hjälp med kursval och kursanmälan. Vi kan förstås också hjälpa dig bli medlem i SeniorNet:

Janerik Sundh, tel 073-826 13 31
Inga Markensten, tel 070-728 32 20
Agneta Johansson, tel 072-733 87 10

SeniorNet Växjö

Är en ideell förening ansluten till SeniorNet Sweden som idag har 10 000 medlemmar. Föreningen har till ändamål att främja seniorers användning av digital informationsteknik för anpassning till dagens samhälle.

Kafe-verksamhet

Läs mer om våra kaféer Internetkafé Tallgården, Applekafé, Androidkafé, Bildbehandlingskafé och Släktforskningskafé under Våra kaféer i menyn högst upp. Eller Klicka här.

IT-support

Läs mer om vår IT-support idag. Den förändrades radikalt den 1 februari 2018.
Klicka här.

Våra kurser

Vi har grundkurser och fortsättningskurser. Kurser för surfplattor, smarta telefoner och datorer. 
Klicka här.

Bli medlem i SeniorNet

Se alla medlemsförmåner ni får som medlem i Växjöklubben.

Senaste nytt

Till nyhetsarkivet »