bildspel5IMG_6832_1180x400bildspel4bildspel1bildspel2

Inbjudan till årets 3:e föreläsning

Lösen, lösenord och döstädning handlar det om den här gången

- Behövs lösenord idag, vi har ju BankID
- Skapa säkra lösenord
- Så hanterar du dina lösenord säkert
- Exempel på lösenordsappar
- Vad händer med dina sociala konton när du inte finns längre

Datum: 2023-03-30
Tid och plats: Stadsbiblioteket, Galaxen. Kl. 14:00 - 16:00
Föredragshållare: Kent-Inge Henrixon och Hans-Peter Aineskog
Avgift, inkl. fika: Medlemmar i SeniorNet 50 kr, övriga 100 kr
Anmälan: Ring till Janerik Sundh, telefon 073-826 13 31 och anmäl dig till honom. 

Välkomna!
SeniorNet Växjö

Årsmötet hölls den 15/3

Nytt verksamhetsår 
Tre ”trotjänare” avtackades när SeniorNet Växjö höll sitt årsmöte 15 mars. Ann-Sofie Colliander, Harald Leandersson och Christer Estberg har alla bidragit i föreningen, inte bara i styrelsen utan också som handledare i studiecirklar och IT-träffar och i andra aktiviteter, Harald Leandersson också som kassör. Alla tre kommer, vilket vi är mycket tacksamma för, att även fortsättningsvis ställa upp som handledare eller med andra uppgifter i föreningen.

Föreningens ordförande Bo Skandevall rapporterade om föreningens aktiviteter under det gångna året och presenterade också ett förslag till verksamhetsplan för det kommande året. Studiecirklar och IT-träffar kommer att fortsätta liksom föreläsningar som lockat många åhörare, medlemmar såväl som andra seniorer. Föreningen planerar också att utöka den IT-support som före pandemin rönte stor uppskattning. Innehållet i föreningens aktiviteter kommer att baseras på önskemål och behov hos medlemmarna och här hoppas styrelsen på en aktiv dialog.

Till ordförande i föreningen omvaldes Bo Skandevall, likaså omvaldes Erik Hallonsten som sekreterare. Till kassör valdes Per-Olov Augustsson, till vice ordförande Hans-Peter Aineskog. Övriga ledamöter: Jan Stenberg och Gunilla Johnsson. Suppleant: Bengt Lindquist.

Efter årsmötesförhandlingarna bjöd Janerik Sundh på ett smakprov på innehållet i den studiecirkel han i vår har bedrivit "Bekvämlighet med en smart telefon".

2023-03-17 Gunilla Johnsson

Årsmötesdokument

Här nedan finns årsmötesdokumenten, klicka på respektive dokument så kan du läsa och/eller skriva ut pdf-filen.

Verksamhetsberättelse

Bokslut och revisionsberättelse

Budgetförslag 2023

Förslag till förändring av stadgar

Verksamhetsplan 2023

2023-03-07 Janerik Sundh

Vårterminens aktiviteter - studiecirklar, IT-träffar och Föreläsningar

Alla vårens studiecirklar finns nu här på hemsidan. Du hittar dem nu genom att klicka/trycka på valet Aktiviteter i huvudmenyn. Det kan komma nya kurser så titta in här lite då och då.

På sidan Studiecirklar finns alla studiecirklar högst upp, namnet på respektive studiecirkel är en länk så när du klickar/trycker på studiecirkelns namn så kommer du till just den cirkeln direkt. 

En ny studiecirkel Mobil Planera din resa med start den 16 mars, 3 träffar.
En ny studiecirkel Sociala medier med start 28 februari, 3 träffar.
En ny studiecirkel Mobil Android Foto och digital bildbehandling med start måndag den 13 mars, 4 träffar.
En ny studiecirkel Apple iPhone grund med start tisdag den 21 mars finns att anmäla sig till idag.
En ny studiecirkel Mobil Appar, Förenkla din vardag måndag eftermiddag med start den 13 mars.


2023-02-14 Janerik Sundh

Hotfullt e-postmeddelande

Igår, 31/10, ringde en medlem och berättade att hen fått ett hotfullt e-postmeddelande som verkade komma från Polisen, Regeringskansliet och Europol. Även min hustru fick samma meddelande under kvällen.

Det började så här: "Våra IT-experter har genom olika undersökningar funnit att du ägnar dig åt osund verksamhet på ditt kommunikationsnätverk, vilket anses vara ett brott mot lagen." Vidare längre ned i brevet: "Vi har vidtagit rättsliga åtgärder mot dig för barnpornografibrott, pedofili..."
Tittar man vem som sänt e-postmeddelandet ser man att det är polisen.generaldirektorat.info@gmail.com
Detta är ingen e-postadress som tillhör Polisen. E-post från polisen har alltid @polisen.se som adress. Se bilderna här nedan.

Bluff-mail! Kasta det direkt.

2022-11-01 Janerik Sundh

Projekt Digital gemenskap för seniorer

Växjö kommun driver just nu projektet Digital gemenskap för seniorer. Det görs tillsammans med SeniorNet Växjö och projektet delfinansieras av Familjen Kamprads stiftelse. 

Titta på bilden här ovan. Hur gör du idag när du? Tittar du på TV, spelar in musik, tittar på TV-program som visades igår, pratar i telefon?

Det har hänt rätt mycket på ganska kort tid och det är roligt att hänga med och inte alls så svårt. Följ med oss i SeniorNet på resan så går det lättare och blir också roligare.

2022-06-30 Janerik Sundh

Internetstiftelsen - Ny satsning kring säkerhet

Ny satsning ska göra svenskarna säkrare på nätet
Den nya avdelningen på webbplatsen Internetkunskap innehåller både snabbkurser och konkreta vägledningar. Innehållet är anpassat även för den som inte har teknisk förkunskap. Vi har testat och utvecklat innehållet i samarbete med riksorganisationen Seniornet, som hjälper seniorer att ta del av möjligheterna med digitaliseringen.
Här finns utbildningen: https://internetkunskap.se/sakerhet-pa-natet/

2022-04-27 Janerik Sundh

Använder du MS Office - se här!

Det gör jag och det har gjort i 30 år tror jag, länge är det i alla fall.

Det finns gratis video-utbildning på seniornet.se. Behöver du hjälp att hitta den så ring vår support-telefon så hjälps vi åt.

2022-06-30 Janerik Sundh

Bli säker på nätet

Den 15 oktober 2021 arrangerade Internetstiftelsen ett program som gör dig säkrare på internet, med föredrag från Polisen, BankID, Svensk Handel och Internetstiftelsen.
Programmet finns inspelat och du kan fortfarande se det på Internetstiftelsens YouTube kanal. Du kommer dit direkt om du klickar här.

2022-03-28 Janerik Sundh

Ordförande undrar...

Är det en medborgerlig ”plikt” att lära sig hantera digitala hjälpmedel?

Möts ofta av problematiken med de som inte har BankID och vill inte ha det heller. Men är det inte vars och ens ”plikt” eller skyldighet att ha BankID? Ett medborgaransvar lika viktigt som att betala skatt?

En del menar att bankerna har skyldighet att lära ut, eller medverka till installation av denna, snart livsnödvändiga, legitimationsform.

I en del län tar Länsstyrelserna initiativ att medverka till att sprida information och stödja så att länsinnevånare får sin legitimation och kan använda den.
SeniorNet Växjö lär ut och en del andra organisationer likaså.

Men det är ju inte bara bankerna som kräver BankID, som är för allas säkerhet, utan också regioner, kommuner och vid olika typer av näthandel.
Vissa företag kräver att man legitimerar sig innan man kommer i kontakt med företagens rådgivning, upplysning eller säljavdelning. Något som man kan ha synpunkter på, då det kan vara lite komplicerat att byta skärm på telefonen för att legitimera sig och sedan komma tillbaka till telefonappen.

Men det är inte bara BankID som förbryllar. Det kan också vara allt det andra vänner och bekanta varnar för. Alltså på svenska lurendrejeri och osäkerheten att avgöra om vi är lurade eller inte.

Men åter till plikten. ”Plikten framför allt”, löd Gustav VI Adolfs valspråk från 1950, tror jag.
Är plikten lika betydande nu som den var 1950? Har den samhälleliga plikten urholkats av ett ökat individuellt ansvarstagande och/eller eget godtycke?

Kostar det samhället=oss alla, att en del vägrar att medverka till ökad säkerhet och lättare administration än att ha dubbla system?

För att provocera än mer, är det inte allas skyldighet att kunna hantera en mobiltelefon eller läsplatta? Det må ta lite lär- och övningstid men det kan jämställas med utbildningstiden för ett körkort.

Eller om du är över 80 år så får du ett frikort från denna ”plikt”.

I all välmening Bo

Så här fungerar det att mötas i programmet Zoom från en dator

När du klickar på möteslänken (här ovan) öppnas en sida i din vanliga webbläsare. Du får en fråga (på engelska) om hur du vill ansluta. Du får tre alternativ.

1. launch meeting https://zoom.us/j/99999999999?pwd=U01Hc1RTVTFTMjR2NzVHcFRQbDFEQT09

Om du använt programmet tidigare och det finns installerat på din enhet (dator, surfplatta eller smartmobil) så är detta ditt alternativ.

2. download and run Zoom. https://zoom.us/j/99999999999?pwd=U01Hc1RTVTFTMjR2NzVHcFRQbDFEQT09

Klickar du här så laddas programmet ned och installeras. Mötet fungerar smidigare om programmet finns installerat.

3. join from your browser. https://zoom.us/j/99999999999?pwd=U01Hc1RTVTFTMjR2NzVHcFRQbDFEQT09

Vill du inte installera programmet så är det här ditt val. Du deltar då i mötet med hjälp av din webbläsare.

När programmet öppnas
Först ser du en bild från din kamera. Klicka på "Join with Video". Du kopplas då in till mötets väntrum. På frågan om du vill ansluta med ljudet väljer du "Join with computer (ev. internet) audio". Missar du detta så hör varken du de andra, eller de andra dig. Då är det bara att lämna mötet och börja om från början med att klicka på möteslänken.

Så här fungerar det att mötas i programmet Zoom från en smartmobil eller surfplatta

När du klickar på möteslänken öppnas automatiskt programmet Zoom och du hamnar i rätt mötesrum. Har du inte använt programmet tidigare så kommer du till App Store (iPhone/iPad) eller Play Butik (Android). Ladda ned appen "Zoom cloud meetings" och installera den. Klicka sedan på möteslänken igen.

När programmet öppnas
Först ser du en bild från din kamera. Klicka på "Join with Video". Du kopplas då in till mötets väntrum. På frågan om du vill ansluta med  ljudet väljer du "Join with computer (ev. internet) audio".

2021-02-05 Janerik Sundh och Inga Markensten

Allmän info för mobila enheter

För hjälp med uppstart, installation och de viktigaste funktionerna för att kunna använda telefonen/surfplattan. Ring en handledare för råd.

Apple (iPhone och iPad)
Jan Stenberg 070-874 07 15
Inga Markensten 070-728 32 20

Android
Agneta Johansson 072-733 87 10
Lena Tidblom 073-223 01 01

SeniorNet Växjö

Är en ideell förening ansluten till SeniorNet Sweden som idag har 45 lokala föreningar och ca 9 000 medlemmar. SeniorNet Växjö  har ca 1 000 medlemmar. Föreningen har till ändamål att främja seniorers användning av digital informationsteknik för anpassning till dagens samhälle.

Sponsor

Kafe-verksamhet

Läs mer om våra kaféer Internetkafé Tallgården, Applekafé och Androidkafé, under Våra kaféer i menyn högst upp. Eller Klicka här.

IT-support

Läs mer om vår IT-support idag. Den förändrades radikalt den 1 februari 2018.
Klicka här.

Våra kurser

Vi har grundkurser och fortsättningskurser. Kurser för surfplattor, smarta telefoner och datorer. 
Klicka här.

Bli medlem i SeniorNet

Aktuellt

Till nyhetsarkivet »