Applecafé

Applecafé måndagar 09:30 - 12:00 för iPhone och iPad i Studiefrämjandets lokaler i Residenset, Kronobergsgatan 7
Tag med eget fika!

Välkomna till höstens Applecaféer på måndagar kl. 09:30-12:00
Avgift: 50 kr 
Ta gärna med eget fika

Applecafé den 3 oktober
Janerik Sundh besöker oss för att berätta och demonstrera lite om underhållning på nätet. 

Applecafé den 26 september
Bo Skandevall talar om näthandel och dess aktörer.

Applecafé den
19 september 
Vi gör ett studiebesök på SOS Alarm. OBS! Samling vid SOS Alarm kl. 09:30, Fagrabäcksvägen 7.
Eftersom lokalerna är trånga kan vi vara max 20 personer, varför anmälan måste ske och det är först till kvarn som gäller. Anmälan genom att ringa Jan Stenberg 070 874 07 15, senast torsdag 15/9.
Skulle fler än 20 vara intrersserade får vi försöka ordna en extra visning.

Applecafé den 12 september
Inga Markensten visar hur du kan förbättra dina bilder.

Applecafé den 5 september
Vi kommer att behandla:
1. Snabbåtkomst via Kontrollcenter
2. Hantera Notiser
3. Sök det mesta via Sök (Spotlight)
Sedan är det dags för era frågor.Anteckningar från vårterminens träffar 2022

14/2 
Vi börjar terminen med att gå igenom Nyckelringen. Den funktionen är Apples lösenordshanterare, som håller koll på och föreslår unika lösenord för webbsidor och appar. Det är en bra funktion för att öka säkerheten för olika internetkonton.
Veckans ord: Totalsträckskryptering. Kryptering där bara sändare och mottagare kan läsa meddelandena i klartext. – Totalsträckskryptering innebär att routrar, switchar eller annan nätverksutrustning som meddelandet passerar på väg mellan avsändare och mottagare vidarebefordrar meddelandet utan att dekryptera det.

21/2
Vi fortsätter med Nyckelringen och försöker överlista det svåra i att byta lösenord. Det kräver en del jobb om man vill vara väl skyddad.
Vi tittar mer på Inställningar kring detta och går igenom val som finns.

Veckans ord: Tvåfaktorsautentisering
När det gäller ditt Apple-ID så avser det ett extra säkerhetslager som säkerställer att det är bara du som kommer åt ditt konto, även om någon annan skulle känna till ditt lösenord.
För att ställa in tvåfaktorsautentisering måste du uppge ett telefonnummer till en betrodd enhet, dit koden kan skickas. Du måste sedan uppge koden på avsedd plats för att komma vidare. Det är en engångskod som endast har en kort giltighetstid.

Det finns tvåfaktorsautentisering i andra sammanhang, generellt gäller att det är ytterligare en verifiering av din identitet.

28/2
Vi försöker förtydliga vad Tvåfaktorsautentiseringen och Betrodda nummer innebär. Likaså Kontoåterställning med hjälp av Återställningskontakt samt Kontakt för digitalt arv.

Genomgång av appen Hälsa, Nödkontakter och en annan bra app som heter 112 SOS Alarm och måste hämtas på Appstore.

7/3
Biblio är en app som kan användas för att läsa e-böcker och lyssna på ljudböcker som du lånar på biblioteket, Det ser ut som om utbudet är litet, men det går faktiskt låna alla bibliotekets e-böcker. Appen laddar du själv ned från Appstore, men du måste besöka biblioteket med legitimation för att få en kod som du kan använda vid lån.

14/3
Två veckans ord, den här veckan. Default [defå:lt] innebär att om du inte väljer något annat, så blir det så här. Det andra veckans ord är Menu eller Meny. Hamburgermeny är 3 vågräta streck alla lika långa. Döner meny är också 3 vågräta streck men det översta är bredast, mitten är mittemellan och det understa är kortast. Bento meny är 9 fyrkanter eller fyllda cirklar 3x3. Kebab meny är 3 fyllda cirklar lodrätt. Meatball meny är 3 fyllda cirklar vågrätt. Ni får se bild på det på måndag.

Vi gör klart Biblioappen och fortsätter med webbläsaren Safari. Kollar inställningar, begränsar spårning och tränar på att spara sökträffar, kopiera och klistra in länkar m.m

21/3
Veckans ord: URL betyder webbadress och står för Uniform Resource Location. Ex: https://www.seniornetvaxjo.se.
Vi repeterar det viktigaste från Safari (bokmärken och läslista) och kollar de generella inställningarna. Sedan är det dags att träna på Mejlfunktionen. Redigering, sortering i brevlådor, söka mejl, diktera m.m

28/3
Veckans ord: Darknet är ett begrepp som syftar på internets dolda delar, som inte kontrolleras av någon. Det används ofta för skumma affärer, men kan vara nödvändigt för t.ex. visselblåsare eller journalister som inte kan agera öppet utna risk. Lär dig mer här https://internetstiftelsen.se/podd/dumma-fragor-om-internet/vad-ar-darknet-ett-hemligt-internet/

Anteckningar. Vi försöker ordna upp genom att skapa register, tränar på att spara, använda scanner m.m

4/4
Veckans ord är Spotlight = Allmän sökning i iOS-apparater.
Kalendern

11/4
Google Maps och GPS.

18/4 
Inget Applecafé Annandag Påsk. GLAD PÅSK! 

25/4
Sista caféet för säsongen. Kamera och Bilder ska det handla om den här gången.

Som vanligt är ni välkomna med önskemål på innehåll.

inga.m@seniornetvaxjo.se  070-728 32 20
jan.s@seniornetvaxjo.se     070-874 07 15

Program de senaste träffarna

15/11
”Komihåghjälp” behöver vi ju alla! Vi övar på ”Påminnelser” och ”Kalender”.

22/11
Vi fortsätter titta på nyheter i IOS 15. Du bör uppgradera innan träffen. Om du inte fått meddelande om det, så kan du ändå gå in och söka efter uppgradering, då kommer det fram om din pryl kan uppgraderas.
Vi rekommenderar också att du kollar längst ner på denna sidan och klickar för att hämta adekvat användarhandbok.

29/11
Nu blir det en workshop i att göra en digital receptsamling (eller ngt annat som behöver ordnas, du väljer själv) i ”Anteckningar”. Ta gärna med egna pappersurklipp eller andra dokument som du vill göra digitala så skannar vi dom.

Här fyller vi på efterhand med nya ämnen. Du är välkommen att föreslå sådant som intresserar dig! Maila gärna inga.m(at)seniornetvaxjo.se.

Klicka här för iPhone användarhandbok och här för iPad användarhandbok.