Androidkafé för smarta telefoner och surfplattor

Androidkaféet är stängt tills vidare

Androidkaféet är fortfarande stängt delvis på grund av sjukdom. Vi öppnar kaféet igen så snart vi kan.

Vi tar tacksamt emot önskemål om innehåll. Skicka gärna mejl till:
Agneta Johansson eller Lena Tidblom 10/3 Gick igenom EU:s nya regler för kortbetalning med hjälp av en informationssida från Internetstiftelsen ”Betalningshjälpen”, som finns tillgänglig på SeniorNets webbsida. Vi tittade på Guiden om Vardagsekonomi och Hur man handlar på nätet. Gick också igenom fördelar med digital brevlåda, i första hand Kivra som erbjuder digital post från myndigheter och vissa företag. Även vissa affärskedjor är anslutna för kvittohantering.

17/3 Vi kollade Internetstiftelsens serie ”Spårad på nätet” som handlar om säkerhet och integritet och hur man skyddar sina uppgifter så mycket man kan från att spåras och begränsa reklam och annonser.

24/3 fortsatte vi med säkerhets- och identitetsfrågor från Internetstiftelsen. Vi kollade videon ”Jag googlade gympaskor och nu är de överallt” och gick igenom de förslag på svarssidor som utgår från sökningar man gjort i Google

31/3 Efter videon ”Kan appar sno mina data” diskuterade vi förutsättningar för att begränsa åtkomst till personliga data och spårning på nätet. För att begränsa dessa uppgifter kan man via Inställningar i varje app ta bort åtkomst till Kamera, Bilder och Plats. Ta också reda på var uppgifterna lagras. Om möjligheter inte finns till så mycket begränsningar man själv vill ha, får man överväga om appen är nödvändig att använda. Viss information måste man godkänna för att över huvud taget kunna använda appen.

Under april är följande tillfällen planerade för digital kaféverksamhet, dels utomhus för karthantering och resten av tillfällena via Zoom-kafé.

6/4 Vi samlas vid Vattentorget IRL (in real life) i verkligheten. Här kollar vi på navigering i olika appar till fots eller med cykel och bestämmer olika platser vi vill besöka. Vi tar en gemensam fika, antingen att var och en tar med sig eller ev köpa på något fik.

13/4 Fortsätter med Internetstiftelsen ”Spårad på internet”. Hur hanteras mina uppgifter i sociala medier och på olika webbsidor.

20/4 Innehåll kompletteras senare.

27/4 Innehåll kompletteras senare