Androidkafé för smarta telefoner och surfplattor

Androidkaféet körs tillsvidare under våren 2021 som videokonferens via Zoom

Androidkafé tisdagar kl.13.00 - 15.00.som videokonferens

Nu startar vi Androidkafé på tisdagar kl 13.00 –15.00. Kaféet körs som videokonferens i programmet Zoom. Programmet fungerar lika bra på dator, smartmobil och surfplatta.

Det behövs ingen föranmälan för att delta i kaféet.
För att ansluta till videokonferensen ligger en möteslänk på förstasidan. Klicka på denna länk och du ansluter direkt till mötet. 

Vi tar tacksamt emot önskemål om innehåll. Skicka gärna mejl till:
Agneta Johansson eller Lena Tidblom 

Kaféverksamhet har pågått ett antal gånger under mars med följande innehåll.

10/3 Gick igenom EU:s nya regler för kortbetalning med hjälp av en informationssida från Internetstiftelsen ”Betalningshjälpen”, som finns tillgänglig på SeniorNets webbsida. Vi tittade på Guiden om Vardagsekonomi och Hur man handlar på nätet. Gick också igenom fördelar med digital brevlåda, i första hand Kivra som erbjuder digital post från myndigheter och vissa företag. Även vissa affärskedjor är anslutna för kvittohantering.

17/3 Vi kollade Internetstiftelsens serie ”Spårad på nätet” som handlar om säkerhet och integritet och hur man skyddar sina uppgifter så mycket man kan från att spåras och begränsa reklam och annonser.

24/3 fortsatte vi med säkerhets- och identitetsfrågor från Internetstiftelsen. Vi kollade videon ”Jag googlade gympaskor och nu är de överallt” och gick igenom de förslag på svarssidor som utgår från sökningar man gjort i Google

31/3 Efter videon ”Kan appar sno mina data” diskuterade vi förutsättningar för att begränsa åtkomst till personliga data och spårning på nätet. För att begränsa dessa uppgifter kan man via Inställningar i varje app ta bort åtkomst till Kamera, Bilder och Plats. Ta också reda på var uppgifterna lagras. Om möjligheter inte finns till så mycket begränsningar man själv vill ha, får man överväga om appen är nödvändig att använda. Viss information måste man godkänna för att över huvud taget kunna använda appen.

Under april är följande tillfällen planerade för digital kaféverksamhet, dels utomhus för karthantering och resten av tillfällena via Zoom-kafé.

6/4 Vi samlas vid Vattentorget IRL (in real life) i verkligheten. Här kollar vi på navigering i olika appar till fots eller med cykel och bestämmer olika platser vi vill besöka. Vi tar en gemensam fika, antingen att var och en tar med sig eller ev köpa på något fik.

13/4 Fortsätter med Internetstiftelsen ”Spårad på internet”. Hur hanteras mina uppgifter i sociala medier och på olika webbsidor.

20/4 Innehåll kompletteras senare.

27/4 Innehåll kompletteras senare