Internetkafé Tallgården

Internetcafé Tallgården på Hjalmar Petris väg 4. Torsdagar kl 09:30 - 12:00

Vårterminen startar v 5, torsdagen den 2 februari
Torsdagar kl 9.30 - 12.00 är det Internetkafé för oss som är 55+ på Tallgården. Ingen anmälan behövs.

Tisdagar

På tisdagarna är Thomas Thörn kafévärd. 
Under 2023 är Thomas strängt upptagen i ett kommunalt projekt om äldre och digital gemenskap. Projektet är sponsrat av Familjen Kamprads stiftelse.

2022-12-21 Janerik Sundh

Torsdagar

På torsdagarna är Janerik Sundh kafévärd.
Det innebär att det kommer att handla mycket om befintlig teknik och hur vi kan utnyttja den. Musik och gamla Växjöbilder får också stort utrymme.

Program på torsdagarna:

30 mars
Repetition från senast P-appen Aimo Park bland annat.
Det kommer att handla om bilder. Ta bilder med mobilen, redigera i mobilen, flytta bilden till datorn, redigera i datorn mm. 


9 mars
Liten sammanfattning av dagens träff.
Vi var några stycken som i söndags bevistade Nygatan 6 där Ingmar Nordström berättade lite anekdoter ur sitt musikerliv och spelade en del låtar ur Ingmar Nordströms orkesters repertoar. Till sin hjälp med musiken hade han Bosse Jansson och Sven Schill från orkestern, de kompletterade av kantorn Magnus Björkman i Virestad på flygel och hans son Ludvig på bas.
Att kunna spela saxofon som Ingmar gör vid 92 års ålder är beundransvärt tycker jag. Hans berättelser om händelser under orkesterns långa liv var verkligen roliga att höra. De ackompanjerade Sarah Leander under en tid och på premiären ropade Sarah med sin kraftfulla stämma från sin loge – Ingmar! När han kom in till Sarahs loge stod hon där i bara bh och trosor ”Ingmar, nu är ju inte Arne (Hülphers, hennes man) här så då måste du hjälpa mig med påklädningen”.
Ingmar Nordströms orkester spelade 13 år i rad vid midsommar i Kristianopel, vid ett tillfälle i början på den perioden skulle en lite pojke spela piano för publiken. När han spelat så var Ingmar imponerad och han frågade gossen vad han hette, jag heter Per sa han då. Det var Per Tengstrand, idag världspianist som bor i Jersey i USA. En gång om året arrangerar han Tengstrandfestivalen här i Växjö. Sanna Nielsen sjöng också vid flera tillfällen med orkestern. Sedan spelade de tillsammans med Östen Warnerbring, Cornelis Vreeswijk och Ernst-Hugo Järegård i ett TV-program som hette Önskehjulet.
Ingmar berättade också att deras skivförsäljning satte igång på allvar när de gav ut Saxparty 3 med bland annat The Elephant Song. De gav ut 18 Saxpartyskivor samt ett antal samlings-LP.

Marika tipsade om en sida på nätet med många gamla foton från Växjö. Digitaltmuseum.se här finns en stor skatt av bilder från Växjö från förr. 37 525 fotografier blir det om jag söker på Växjö. Söker jag Inga Walde som är en erkänd fotograf som tagit många bilder på Växjömiljöer så får jag träff på 673 fotografier. När jag sökte på Värendsvallen fick jag träff på 790 fotografier.

Slutligen visade jag en sida som jag tycker är intressant. Det är Utrikespolitiska institutet som ligger bakom en sida med massor av statistik om alla länder i världen. Tidigare har jag använt en annan sida, som heter CIA World Factbook som innehåller samma material. Men jag föredrar UI idag framför CIA. Sidan jag visade hittar du på den här adressen: Topplistor | Utrikespolitiska institutet (ui.se) tryck på länken så kommer du dit.
Vi tittade på några av listorna. Under Geografi – Yta i kvadrat km.
1 Ryssland   17 075 000
2 Kina           9 600 000
57 Sverige       407 311

Ett annat område var hur tättbefolkat olika länder är. Antal invånare per kvadrat km.
1 Monaco      19 361
2 Singapore    8 019
60 Danmark      146
154 Sverige        25
174 Norge          15

Studera och lär om världen, det kan vara nyttigt med lite fakta bland all ”fake news” idag.


23
februari

Den 23:e kommer ett tema att vara den digitala föreläsningen SeniorNet sände ut förra fredagen via Zoom och var öppen för alla medlemmar. Föreläsare var en av Sveriges bästa experter på säkerhet Karl Emil Nikka. Vi var strax över 700 som tittade och lyssnade.
Föreläsningen begränsades till Säker webbhandel och Säkra lösenord. 


2 februari

Idag var det fullt! Vi var 24 stycken, det var kul tycker jag. 
Började med att spela Dimpker Brothers och låten Days of wonder, Spotify förstås. Läste en annons att de kommer till Nygatan 6 den 10 maj. Jag hade ingen aning om vad det var för några, så jag letade upp dem på Spotify. Spelade lite för hustrun och hon beställde direkt biljetter till den 10 maj. De bor i storstaden Hulta by i Småland.

Sedan blev det ett långt pass om ekonomi. Min syn är så här:
- Jag använder inga kontanter över huvud taget. Men håller med MSB att det är bra att ha lite hemma.
- Mitt bankkort är spärrat för internetköp och för automatuttag.
- Mitt bankkort är anslutet till ett konto där det sällan finns mer än 3 000 kr. Jag fyller på efterhand. 

Vi pratade lite om internetbank och mobilbank. Internetbanken är www.swedbank.se (i mitt fall) och mobilbank är appen Swedbank i mobilen eller surfplattan. Mobilbanken är snabbare och enklare för de vanligaste ärendena. Ett par funktioner som jag rätt ofta använder är:
- Jag öppnar bankkortet för internetköp när jag ska handla på nätet och när jag handlat så spärrar jag det för internetköp igen
- Ibland när jag står i en butik och ska betala med kortet så har jag inte tillräckligt med pengar på kortet. Mobilbanken, tar fram listan över mina konton. Sätter fingret på ett konto med pengar och drar med fingret till kontot med kortet. Hur mycket frågar mobilbanken och jag fyller i ett belopp som räcker och trycker på överför. Klart. Det tar mig nu efter lite träning mindre än 30 sekunder med inloggning och överföring.