Internetkafé Tallgården

Internetkafé Tallgården är stängt pga coronapandemin

Med anledning av situationen med Coronapandemin är Internetkafé Tallgården tisdagar och torsdagar inställt under resten av vårterminen. Förhoppningsvis öppnar vi igen första veckan i september.

Tisdagar och torsdagar kl 9.30 - 12.00 är det Internetkafé för oss som är 55+ på Tallgården. Ingen anmälan behövs.

Tisdagar

På tisdagarna är Thomas Thörn kafévärd. 
Thomas är mycket intresserad av nya e-tjänster och vilken inverkan de har på oss och samhället.

Den 28/1 kör vi igång vårens kaféer. Vi börjar med att diskutera AI, artificiell intelligens som med stor sannolikhet kommer att rita om det digitala landskapet under de närmaste åren. Är AI ett hot eller en möjlighet? Klicka på på länkarna nedan så kommer du till två videoklipp om artificiell intelligens som ger två olika perspektiv.Program på tisdagarna:

Vårterminen är inställd pga coronapandemin.

24/3 Inställt pga coronapandemin.

17/3 Inställt pga coronapandemin.

3/3
Är coronaviruset farligare än sars, svininfluensan, spanska sjukan och ebola. Det finns en massa spännande statistik på nätet. Vi frossar i siffror och staplar som vi hittar på nätet.

25/2 Temat idag är Växjö på nätet. Vilken bild ges av vår stad på nätet? Stämmer den?

18/2 
YouTube öppnades den 14 februari 2005. Vi uppmärksamma denna extremt snabbväxande tonåring. YouTube är den självklara plattformen för DIY (Do It Yourself, Gör Det Själv) och influensers. Vi tittar på YouTube av idag och spekulerar kring framtiden.

11/2
Under våren ska vi titta närmarer på några av de större aktörerna på internet. Vi börjar med Google, mer än en sökmotor.

4/2 Fortsättning AI. Vi tittar på utvecklingen av Sociala robotar.

28/1 AI, Artificiell Intelligens - hot eller möjlighet? Klicka på länkarna, olika perspektiv om AI.
Länk1 om AI
Länk2 om AI

Torsdagar

På torsdagarna är Janerik Sundh kafévärd.
Det innebär att det kommer att handla mycket om befintlig teknik och hur vi kan utnyttja den. Musik och gamla Växjöbilder får också stort utrymme.

Det har kommit några förslag på ämnen under "jul- och nyårslovet". Ett par som är medlemmar i SeniorNet framförde önskemål om en kurs om Spotify, det förstår ni säkert att jag nappade på det betet. Men det är inte så lätt att göra en kurs av det, däremot kanske två träffar här på Tallgården. 
Det andra förslaget handlade om att vi ofta möts av QR-koder numera. Det ämnet tar vi upp första träffen den 30/1. Idag 16/1 läste jag i Smålandsposten och läste om Bibliotekets digitala hjälp varje dag mellan 13-15. Så här säger Haitham Farham, en av dem som hjälper till: "Den digitala världen tar över allt mer. För att klara sin vardag smidigt behövs nuförtiden e-post, mobiltelefon och mobilt bank-id". Fundera över det så pratar vi om detta också.

Program på torsdagarna:

Resten av vårterminen är kaféet inställt pga coronapandemin. Men du hittar lite anteckningar ändå.

26/3 Inställt pga coronapandemin.
Men jag har skrivit lite anteckningar om en funktion som heter Snabbhjälp.

19/3 Inställt pga coronapandemin.

12/3
Åker du buss? Vad tycker du om att man inte ska trycka upp några tidtabeller? Om du åker buss, jag åker buss varje vecka på vintern, när det är varmt ute så cyklar jag förstås.
Har du appen MobiTime? Där finns tidtabellerna. Du kan skriva in vilken hållplats du vill åka ifrån och till och när du ska vara framme. Du får då förslag på vilken busslinje och vilken tid. du kan köpa biljett i appen men det är onödigt dyrt. Har du ett resekort blir det billigare.

5/3 Öppet för förslag. Maila, sms:a eller ring mig om du har något tips. Jag har några förslag som ni gärna för reagera på.
- Bredbandskollen, kolla hur snabb eller långsam din uppkoppling är.
- Videochatt med Messenger. Bildtelefon alltså!
- Spårning, apparna skvallrar om var du varit!
- Routerverktyg, uppkoppling 2,4 MHz eller 5 MHz, vad är skillnaden? Problem med detta?

27/2
Det kommer att handla om dagens e-samhälle. Adam Lundgren åkte till Silicon Valley och frågade om sociala medier. Såg ni programmet på SVT härom dagen?
I tisdags var jag ensam hemma på kvällen. Jag köpte snabbmat på MAX, men på det nya sättet. 

20/2 SmartMobil, jag kan bara iPhone som ni vet. Nya appar som jag gillar. TVGuiden är en ny app som jag tycker fungerar bra. IBU Live är en suverän app när man tittar på Skidskytte på TV. Booking.com eller Hotels.com eller Trivago för att hitta hotell som passar mig. Taxi Kurir gillar jag. Vi tar också en titt på elektronisk post från myndigheter och en del företag. 
 
13/2
Strömmande (streaming) musik på internet. YouTube, Apple Music, iTunes, Spotify. Du behöver en smartmobil och en app och vill du ha bra ljud en högtalare eller ett par bra hörlurar. Din smartmobil ersätter förstärkare, skivspelare, bandspelare och LP-skivor och CD-skivor. 
Samma sak är det med TV, filmer och TV-serier.

6/2
Bekvämt liv, snabb repetition och sedan ett par appar som jag inte hann med senast. Har du något mer förslag, maila, sms'a eller ring mig. Rekommendation från mig, såg du inte Dokument utifrån i söndags så titta på det på SVT Play. Det handlar om hur vi påverkas av AI, Artificiell Intelligens. Det är både spännande och oroande. I programmet jämförde någon AI med industrialiseringen i England. 

30/1 QR-koder, SeniorNets tisdagssupport. Ur SMP idag den 16/1: Bekvämt liv innebär smartmobil, e-post och mobilt bank-id? För mig stämmer detta. Hur är det för dig?