Anteckningar den 14 maj

Sista anteckningarna från en märklig vårtermin. Vi har fått vara med om något som ingen annan upplevt. En pandemi över hela världen, där många länder stängt ned totalt. Där äldre är en riskgrupp. Spanska sjukan var en pandemi som spreds över hela världen mellan mars 1918 och juni 1920, det var en ovanligt svår och dödlig form av influensa. Det märkliga med denna var att de flesta som dog var unga vuxna vid i övrigt god hälsa, andra influensor brukar drabba barn och gamla människor med försvagat immunförsvar. Mellan 50 och 100 miljoner människor dog i Spanska sjukan enligt Wikipedia, jag läste en annan sida som angav mellan 20 och 50 miljoner. Men på den tiden hade man inte dagliga sändningar kl 14:00 där det redogjordes för läget globalt och lokalt. Hoppas den här pandemin inte blir lika långvarig för då är det inte över förrän i juni 2022.

Men på den tiden kunde man inte vårda på samma sätt och man kunde inte minska spridningen genom social distansering, det gick inte att e-handla men man kunde nog ringa till Kooperativa och så kom springchasen med matkassen. Jag jobbade ju som springchas på sommarloven på Konsumbutiken på Storgatan och då hade jag en trehjulig cykel med stort flak framtill, och med den cyklade jag hem varor till välbeställda (?) kunder.

Vi får se hur det blir till hösten, jag hoppas vi kommer igång med kaféet i september, om inte så får jag väl fortsätta att skriva lite anteckningar, kanske kan vi koppla upp oss på Skype eller videochatt på Messenger. Vi får se, det är inte så mycket vi kan göra själva mer än att tvätta händerna ofta och riktigt, hålla avstånden och stanna hemma om vi inte känner oss helt friska.

Jag hoppas vi alla får en skön sommar och vi får träffas till hösten!
Janerik

Anteckningar den 7 maj

Ann-Sofi Colliander fick från en kollega i en av SeniorNets Stockholmsföreningar en bra dokumentation med tips kring UR play. Dokumentet finns på vår Blogg-sida.
Har ni inte sett SeniorSurfarna så rekommenderar jag att ni gör det. Det är både lärorikt och roligt. Men där finns mycket mer att titta på.

Social distansering eller karantän. Jag tycker att det går rätt bra, jag är ute och cyklar ganska mycket och de flesta på Hälsans stig (stigen runt Växjösjön och Trummen) de förstår hur de ska bete sig. Det finns undantag och det är inte bara odödliga ungdomar, jag har mött äldre också som går tre i bredd utan att gå åt sidan när de möter någon. Men i stort sett fungerar det bra. Sedan har vi börjat e-handla på Kvantum Teleborg, det är inte lika bra som att handla på riktigt, men det fungerar. Nu har de ändrat utlämningstiderna också så att 70+ ska komma på speciella tider.

Jag har gått in för att inte ha tråkigt, utan sett till att sysselsätta mig. Det största projektet gick i hamn igår eftermiddag. Alla våra böcker har vi plockat ner ut bokhyllorna och så har vi sorterat dem i bokstavsordning. Samtidigt ville jag ha våra böcker i ett register så i samband med detta har jag registrerat varenda bok i ett excel-ark. Jag har lagt in alla böcker i formen: efternamn, förnamn (författaren alltså) - Boktitel - ev. serie - svensk eller utländsk. 

När alla böckerna var inskrivna sorterade jag registret enligt: 1 - sv eller utländsk, 2 - författarens efternamn, 3 - förf. förnamn, 4 - boktitel. 
Nu har vi alla böcker av utländska författare i bokhyllorna i vardagsrummet, i bokstavsordning. I arbetsrummet finns alla böcker av svenska författare i bokstavsordning. 
Det var ett projekt som tog nästan en hel månad men nu är det klart.

Anteckningar den 30 april

Har vi hittat något nytt YouTube-klipp eller kör vi fortfarande Jive-dans vid Eiffeltornet? Tipsa mig om du hittat något nytt. Jag har svårt att hitta något som slår det här klippet. 

Bilden föreställer så klart min Aprilia Scarabeo 100 av 2003 års modell, som jag fick av min svåger 2010. På 6 år hade han kört 100 mil. Sommaren 2010 körde jag 100 mil. Nu har jag bytt batteri och igår var jag ute en runda med den, här är jag vid rastplatsen vid Sanden, strax söder om Sundet alltså. 

Har ni använt Snabbhjälp än? Jag skrev om det den 26 mars.

SeniorNet har ju telefonsupport och ingen annan typ av support i dessa Corona-tider. Jag har telefonsupport på tisdagsförmiddagarna och Göran Pålsson på måndagseftermiddagarna. Ärligt talat, jag har haft 3-4 samtal som har gällt datorer och tack vare appen/programmet Snabbhjälp så har jag löst problemen. I tisdags var det en dam som var tvungen att skaffa ett nytt mail eftersom hon hade Com Hem tidigare och de har lagt ner e-posttjänsten nu i april. 
Jag tog över hennes dator och hon kunde följa på sin skärm vad jag gjorde. Jag skapade ett nytt Gmail till henne och när vi kom till att välja lösenord så kunde hon själv knappa in detta på sin dator. Sedan fortsatte jag. När jag lagt in hennes mobilnummer så skickas ett sms till det mobilnumret med en sexsiffrig kod och den ska knappas in i datorn för att bekräfta att man skrivit rätt mobilnummer. 
När vi var klara sa damen "Detta hade jag aldrig löst själv". Så är det nog ganska ofta, eftersom jag och Göran Pålsson gjort detta flera gånger tidigare så är det numera enkelt men så var det inte första gången.

En annan erfarenhet jag gjort den senaste tiden är 
Jag skulle lärt Maj-Britt, min granne som jag hjälper med tekniken, att e-handla på COOP och Willys. Det hade hon haft nytta av idag, nu handlar vi åt henne men vi handlar på Kvantum Teleborg och det är inte samma sortiment som hon är van vid. 
Dessutom skulle jag hjälpt henne köpa en iPhone, hon har ju en iPad redan, och hjälpt henne installera Mobilt BankID och Swish. Vi upptäckte första gången vi handlade åt henne att när hon skulle betala sina varor så var det inte så lätt. Hon fick jag hjälp av sin banks support för att kunna göra en överföring från sitt bankkonto till mitt bankkonto som är i en annan bank. Förutom väntetiden att komma fram till supporten så tog det sedan 20 minuter att få till överföringen.

Anteckningar den 23 april

YouTube är ett ställe jag besöker så gott som varje dag nu i den här karantänen. Där finns rätt mycket som kan underhålla. Igår fick jag syn på en gammal vits med Sven Melander som taxichaufför. Min favorit på YouTube, nja en av favoriterna är när Hans Rosling läxar upp en dansk journalist, slutet är oslagbart.
En annan favoritvits är när tre män sitter i en bar och visar upp sina supersmarta, äckligt dyra smartmobiler och det slutar med att Stig Grybe får ett fax.
Dessutom finns här massor med musik, helt gratis, vill man ha mer musik och bättre ljudkvalitet då finns numera YouTube Music för 99 kr/mån. Men de här klippen är från vanliga YouTube och helt gratis förutom lite reklam ibland. Dire Straights Walk of Life, den spelar jag lite då och då. Samma sak med Dream a little dream med The Beautiful South, skön låt och snygg video.
Sedan har vi förstås "vår egen" YouTube-video med riktig Jive och dans med Eiffeltornet i bakgrunden, men den länken har ni redan.

En annan karantän-aktivitet som jag sysselsätter mig med är att cykla, jag cyklar så gott som varje dag då det inte regner eller blåser hårt, runt Växjösjön och Trummen, det brukar bli Växjösjön två varv så jag kommer upp i över en mil. Jag har alltid kameran med mig också. Bilden här till höger tog jag igår när jag passerade Vattentorget, det är en riktig samlingsplats idag. Klicka/tryck på bilden så blir den större.

Jag är ju ingen ornitolog men häromdagen såg jag en fågel i den lilla dammen vid sidan om Trummen strax väster om Italienska palatset. Den såg ut som en sothöna men hade röd näbb istället för vit. Jag har några kompisar som kan rätt mycket om fåglar så jag fick veta att det var en rörhöna jag sett. Nu brukar jag stanna till vid dammen och ibland får jag syn på rörhönan men den är rätt skygg av sig.
I vilket fall som helst så gäller det att roa sig och inte bara sitta och tycka att det här är tråkigt, det är det förstås men det blir lite bättre om man sysselsätter sig. Håll ut så ses vi till hösten - hoppas jag.

Anteckningar från den 16 april

Jag upptäckte videochatt med messenger för några veckor sedan. Videochat är alltså att "ringa" upp någon med smartmobilen och man ser varandra samtidigt som man pratar. Jag kollade på SVT's program SeniorSurfarna, de videochattade med varandra och de hade olika smartmobiler. En android (typ Samsung) och en Apple (typ iPhone) och det fungerade suveränt. Särskilt nu i Coronatider, när jag inte får träffa dottern så är det roligare att snacka med henne när jag ser henne också. När du använder messenger och videochattar ser du den du ringer till på din display och i ett litet fönster ser du dig själv dvs den bild som den du ringer till ser på sin mobil.

Bägge behöver alltså appen Messenger för att det här ska fungera. Har man Facebook så har man också Messenger. Har du inte Facebook kan du ändå hämta Messenger i App Store eller Google Play Butiken.

Här intill ser du hur det ser ut när jag startat Messenger och valt en person att chatta med. 
Vill jag videochatta med hen så trycker jag på filmkamerasymbolen högst upp till höger. När jag gör det så ringer min smartmobil till den smartmobil jag valt, när mottagaren svarar ser jag honom i min display och hen ser mig. Sen kan vi snacka och vill jag visa något så kan jag trycka på växla kamera-knappen och så riktar jag kameran mot det jag vill visa. Detta måste ni testa, tycker jag.

Har ni kollat Blogg-sidan, i menyn längst till höger klickar du på Blogg, eller klickar du här.
Häromdagen bloggade Inga Markensten om hur du kan besöka Tekniska museet i Stockholm, på nätet. De har en utställning om bl a AI just nu. Det finns en länk till Tekniska i bloggen.

I bloggen finns bland annat inlägg om att e-handla på ICA nu när man ska undvika sociala kontakter. Där finns också ett inlägg som visar att hamburgerrestaurangen MAX på Teleborgsvägen har fixat det så att du nu kan göra bordsbeställning t ex utomhus. Du beställer din måltid i appen och när måltiden är färdig kommer de ut med den till dig. Nöden är uppfinningarnas moder!

Anteckningar från den 9 april

Vi börjar väl som vanligt - Jive alltså i Paris med Eiffeltornet i bakgrunden.
Ni har väl upptäckt vår nya bloggsida, i menyn längst till höger klickar ni på valet Blogg om ni har lust.
Risken finns att ni redan har läst det, för jag kan ju ha skrivit samma sak här.

I veckan har jag lagt ut lite bilder jag tagit på framförallt det nya kommun- och stationshuset. Jag publicerade bilderna i Facebookgruppen Växjöbilder, inte Gamla Växjöbilder utan Växjöbilder som innehåller nya bilder. De negativa omdömena om det här stora huset dominerar förstås kommentarerna. Men själv tycker jag att järnvägsstationen är bra mycket vackrare idag än den varit tidigare. Sedan är det en helt annan sak att jag tycker det var helt fel att investera i så dyrt nybygge i tider då man skär ned i kostnader för omsorgen. Men bortsett från den aspekten så tycker jag det har blivit fint!

Många av kommentarerna tror jag blandar ihop begreppen, man tycker illa om att politikerna sparar pengar på alla möjliga områden och samtidigt bygger det här stora huset. Det tycker jag också, men samtidigt tycker jag att det har blivit väldigt fint.

En av kommentarerna gillade jag, det var en som skrev: "Minns rondellerna - allt nytt klagas det på - i början...". Så är det nog, vi har nog alla lite mer eller mindre svårt för förändringar. Det gäller bara att inte fastna i det så att man tycker att allt var bättre förr, det var det inte.
Klicka/tryck på bilden så blir den större.

Anteckningar från den 2 april

Efter det traditionella youtube-klippet med häftig jive, musik och dans så hade jag nog börjat med att berätta att vi igår e-handlade för första gången.

Det är inte speciellt svårt om man börjar med att gå till sidan www.ica.se/handla. Där finns en mycket bra video som förklarar hur det fungerar att e-handla på ICA. 
Är man stammis dvs har ICA-kort då ska man definitivt logga in, hur många gånger har jag sagt det, det är enklast med mobilt bank-id! 

Ibland är det bra att dom vet mycket om en. För nu får jag överst upp de varorna vi brukar köpa. När jag lekte lite på den här sidan tidigare så hade jag svårt att hitta en del varor. Jag köper ibland så'n där röd korv som dom har i Danmark. Jag sökte på korv men inte ... kom den upp bland alternativen. Jag fick söka på hot dog pölser, då kom de upp så jag kunde beställa. Det blir säkert lättare med tiden men det kan ta lite tid att hitta en del varor. Men nu har vi ett par kassar att hämta på fredag kväll. Utlämningen på ICA Teleborg är till vänster om ingången på samma ställe som där man pantar burkar och pet-flaskor. 

Hoppas ni har sett att vi nu har en Blogg-sida på vår hemsida www.seniornetvaxjo.se.

Anteckningar den 26 mars i Coronatider

Så här i Coronapandemin skriver jag anteckningar från ett Internetkafé Tallgården som inte blev av eftersom nästan  alla av oss tillhör en riskgrupp.
SeniorNet Växjö's IT-support är den enda av våra verksamheter som fungerar idag, kurserna är inställda och likaså kaféerna. 

IT-support när det gäller Windows 10-datorer fungerar suveränt på telefon, framförallt med anledning av appen/programmet Snabbhjälp som finns i alla Windows 10-datorer numera, den kom i en uppdatering någon gång förra året om jag minns rätt.
Med hjälp av detta program kan jag när jag ska hjälpa någon med ett problem se hans bildskärm på min bildskärm, men jag kan också ta över hans dator helt och hållet från min dator, om han går med på det förstås.

Så här går det till, vi startar bägge programmet Snabbhjälp, enklast genom att i Sök-rutan, i Aktivitetsfältet längst ned på skärmen, skriva Snabbhjälp och trycka på Enter-tangenten.

När du startar Snabbhjälp kommer bilden här till höger upp på din bildskärm. Om du behöver hjälp av mig så ringer du mig och beskriver ditt problem. Kanske behöver jag då ta över din dator, vi startar bägge två Snabbhjälp på våra datorer. 
Jag klickar på länken längst ned "Hjälp någon annan". Då får jag upp en kod som jag ber dig fylla i i det tomma fältet vid Få hjälp. Du skriver in koden och trycker på Dela skärm. Du får en fråga om jag bara ska få se din skärm eller om jag får ta över din dator. Svarar du att jag får ta över så kommer våra datorer att kopplas ihop. Jag får upp din bildskärm som ett fönster i min dator och nu kan jag flytta din mus på din skärm och starta program och du ser på din skärm hela tiden vad jag gör. 
När vi är klara avslutar du programmet Snabbhjälp och då kopplas vi ned och jag har ingen kontakt med din dator längre. 
Det här är ett suveränt hjälpmedel och enkelt att hantera är det också. Alla kan använda det, men tänk på att bara låta personer du känner och litar på ta över din dator. Det är ett kraftfullt verktyg det här.

Det får räcka för den här dagen.

Anteckningar från den 12 mars

Började med att berätta om tankar jag har inför höstterminen. Jag tänker starta en kurs Streaming - Strömmande, alltså musik via internet, musik som inte finns på min dator, på någon CD eller DVD-skiva utan den finns någonstans ute på nätet. Jag laddar ned programmet Spotify, eller installerar appen Spotify om jag har en mobil enhet. Hur jag skaffa programmet/appen, vilka inställningar man kan göra och hur man gör egna spellistor med favoritlåtar eller favoritartister. Hur man gör för att lyssna på andras spellistor. Högtalare, bluetooth-högtalare är det bra. Kollar några högtalare för att lyssna hur det låter. Säkert en hel del annat också.
Förutom musik kan jag ju streama/strömma radio och/eller TV via nätet. Om jag har C More på min vanliga TV hemma så kan jag hämta C Mores playapp och se på deras kanaler i min smartmobil eller surfplatta. Vill jag kan jag casta (skicka ljud och bild) från den mobila enheten till en vanlig TV-apparat. Nya TV-apparater ansluts oftast till din router (internet hemma hos dig) när du installerar TV'n och då behöver du ingen extra utrustning som Chromecast eller Apple-TV utan SVT Play, C More's playkanal och alla andra playkanaler som du har tillgång till, de finns direkt i din TV. Men om du har en äldre TV då kan du använda Chromecast och/eller Apple-TV för detta ändamål.
Vi tittar också på Netflix, som är en enormt stor filmkanal med massor med TV-serier och filmer. För att se Netflix betalar du 89, 109 eller 159 kr i månaden. 89 kr kan du bara se Netflix på en skärm i SD (standardupplösning), 109 kr kan du titta på 2 skärmar samtidigt i HD-upplösning. Premium 159 kr i månaden då kan ni vara 4 som tittar på varsin skärm samtidigt och du ser filmer i HD och UltraHD (kallas och 4K) upplösning. Så jag och min dotter delar på 109 kr i månaden. Är ni 4 så delar ni på 159 kr, det blir knappt 40 kr var i månaden. Ni kan se hur många filmer ni vill.
För att gå den här kursen föreslår jag att man är så intresserad att man antingen har Spotify Premium som kostar 99 kr i månaden eller prenumererar på Netflix (89, 109 eller 159 kr i månaden). 
Är det här intressant? 

Sedan snackade vi om busstidtabellerna som Länstrafiken Kronoberg ska sluta att dela ut. De ska inte heller sätta upp tidtabeller på hållplatserna. Dino Viscovi på Linnéuniversitetet reagerade direkt, han har forskat mycket om äldre och internet, nu gick han ut till deras försvar. Hur gör de som inte har möjlighet att ladda ner appen? Hur gör turister som är här tillfälligt? Men heter man Janerik Sundh och bor på Kampen och har en smartmobil och kan ladda ned appen MobiTime, då är detta helt rätt av Länstrafiken. Men som hustrun brukar säga "tack gode gud att inte alla är som du!". För det är de ju inte, många kommer att få problem när tidtabellerna tas bort. Men nu lovade Länstrafiken att man kan hämta tidtabeller på Resecentrum och man kan ringa och beställa också. 
Det löser sig nog men detta händer gång på gång tycker jag att man tror att alla har den nyaste tekniken. 

Men, om man har en modern smartmobil så fungerar bussen helt suveränt. För mig som bor på Kampen nära Teleborgsvägen är buss ett fantasiskt sätt att åka till stan. 3:ans busslinje går var 7:e minut på dan, 1:an går var 10:e minut och 5:an var 20:e minut. Dessutom är det bussfil nästan hela vägen så det går fort att komma fram.
Jag beställde ett Resekort genom att registrera mig på sidan www.lanstrafikenkron.se och när det var gjort gick jag in där och beställde ett resekort. När resekortet kommit satta jag in 400 kr, det gör jag också på den här sidan på internet. Ett dygn efter att jag gjort insättningen så finns pengarna på resekortet. När jag går på en av stadsbussarna så håller jag bara fram mitt kort mot automaten som finns där, när det piper till är det klart och då har jag betalt resan. Jag satte in 400 kr och nu har jag på mitt resekort 440 kr att resa för, jag får 10% extra om jag gör inbetalningen själv på www.lanstrafiken.se, när jag sedan åker så tas det ut 24 kr, inte 30 kr som det annars kostar. 20% rabatt får jag på alla resor när jag använder resekortet. Åker jag inte till stan med bussen och sedan åker tillbaka inom 2 timmar då åker jag gratis hem. Inget problem med parkeringsplats vilket annars kan vara rätt jobbigt i Växjö. 
Appen MobiTime använder jag nästan alltid när jag ska åka buss. Igår var jag i Sandsbro och spelade kort och när jag skulle åka hem tittade jag i appen MobiTime på hållplatsen Åkervägen Växjö som var den närmaste hållplatsen och då såg jag att bussen skulle komma kl 22:28 och inte nog med det, jag såg på kartan exakt var bussen var just nu och kunde följa den på kartan. Som jag sagt många gånger smartmobil innebär bekvämlighet!

Anteckningar från den 5 mars

Idag började vi med att spela en gammal låt på YouTube, Smokie med Living next door to Alice eller Who the fuck is Alice. Apropå YouTube, här finns så mycket både musik, idrott och film. Det är en stor fördel att vara inloggad med sitt gmail, googlekonto alltså. Eftersom du då alltid kan se vad du tittade på senast.

Sedan visade jag en bild från Ryttmästargården vid Kronobergs slottsruin. Vattnet står högt nu i Helgasjön som synes. Jag såg en bild i tisdagens Smålandpost som visade att det var inte långt kvar förrän vattnet var uppe vid huset. 
Sedan körde vi vägen mellan Hissö och Evedal utmed Helgasjön. Det har kommit många nya hus längs den vägen.

Igår fick jag en länk av en handledarkollega på SeniorNet som handlade om lösenord. Klicka på den här länken så kommer du till en podd om det här. Det är informationssäkerhetsforskaren (lång titel) Marcus Nohlberg vid högskolan i Skövde som förklarar hur du ska skapa säkra lösenord. Glöm allt gammalt om stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Det handlar enbart om längden på lösenordet.

Bredbandskollen tittade vi på, det har vi gjort tidigare. Jag berättade att nyare routrar sänder ut trådlöst internet (wi-fi) på två band idag. Min gamla router sände ut wi-fi på 2,4GHz men den routern jag köpte för två år sedan den har två wi-fi-band som man kan ansluta till. Dels det vanliga 2,4GHz men också ett 5GHz-band. 
2,4GHz har de allra flesta, det har bättre räckvidd än det nya 5GHz-bandet men det är långsammare än 5GHz-bandet. Dessutom finns det många wi-fi på 2,4GHz-bandet om du bor i ett hyreshus och de stör varandra lite grand så att det blir ännu långsammare. Jag testade min iPhone igår kväll med bredbandskollen, först stängde jag av wi-fi och använde en 3G/4G-mast som Telenor har, då blev hastigheten 12,77 Mbit/s. Sedan anslöt jag till mitt wi-fi igen och då 2,4GHz-bandet, hastigheten där var 42,03 Mbit/s trots att jag till routern har 100 Mbit/s. Slutligen anslöt jag till 5GHz-bandet på mitt wi-fi och då blev hastigheten 102,54 Mbit/s. 
Alltså det är ganska stor skillnad, i ett hyreshus i alla fall, mellan 2,4GHz och 5GHz. 

Det som kan ställa till lite problem med att ha två wi-fi-band upplevde jag direkt. Jag har en TV-apparat som har Chromecast i en av HDMI-ingångarna istället för en vanlig antenn, dvs jag tar fram TV-programmet jag vill se i min smartmobil och så skickar jag ljud och bild till min Chromecast. Så har jag gjort ganska länge men när vi flyttade och jag skaffade en ny router, då fungerade detta ibland och ibland inte. 
Det fungerade om både min iPhone och Chromecast var anslutna till samma wi-fi-band (antingen 2,4 eller 5GHz), men var den ena på 2,4 och den andra på 5GHz så fungerade det inte.
I min router (Netgear Nighthawk) fanns en inställning jag kunde välja "Smart connect" som löste detta. När jag aktiverade Smart connect så försvann de gamla wi-fi-namnen och det fanns bara ett. Istället för Netgear07 och Netgear07-5G fanns nu bara Netgear07. Så oavsett vilket av wi-fi-banden utrustningen blev ansluten till så hette den Netgear07. Nu fungerade Chromecast perfekt igen.
För några veckor sedan hjälpte jag en kompis att installera en ny skrivare. Då uppstod samma problem igen, skrivaren  kunde bara ansluta till 2,4GHz-bandet. Så jag var tvungen att ansluta hans dator till det bandet för att kunna installera skrivaren.

Vi pratade lite om bildtelefon också. Skype har ju funnits ganska länge och använder man Skype ser man den man pratar med. Jag har ju en iPhone så jag har använt FaceTime, nackdelen med detta är att det bara fungerar mellan Apple-enheter. När jag tittade på SVT-programmet Seniorsurfarna så jag att de pratade med varandra och hade bild samtidigt, och ändå var det mellan iPhone och Android. De använde Messenger, som för väldigt många har ersatt vanliga SMS. Messenger ingår när du installerar appen Facebook. Jag trodde att man kunde installera appen Messenger utan att ha Facebook. Bengt Jonsson försökte men sa att appen krävde Facebook.

Spårning tog vi också upp. Det finns ett YouTube-klipp från Internetstiftelsen där Parisa Amiri (från På spåret) visar hur kartlagd hon är tack vare att hon låtit appar se hennes position. När du installerar en ny app brukar för det mesta komma en fråga om du tillåter appen se var du befinner dig. Se YouTube-klippet här.

SeniorNet Växjö har årsmöte fredagen den 27 mars kl. 14:00 på Domkyrkocentrum. Alla medlemmar med fungerande e-post har fått ett mail med kallelse. Men inbjudan finns också på vår hemsida så det går bra att anmäla sig där också. Anmälan krävs, det förenklar för oss att ta fram en röstlängd och det blir också möjligt att beställa kaffe och kaka. SeniorNet Växjös hemsida kommer du till om du klickar här.

Seniorsurfarna är ett SVT UR-program som sänds på torsdagarna kl 21 i SVT 1. Om du vill se tidgare program eller se programmet på annan tid så finns alla avsnitten på UR-play, klicka här. Programmen finns också på mer vanliga SVT play, klicka här.

Anteckningar från den 27 februari

Började med en fråga från Gunhild om säkerhet när man betalar med kort. 
Vad krävs för att få ut värde med någon annans bankkort?

Om du har kortnumret, det långa som är präglat på framsidan av kortet och giltighetstiden och slutligen CVV-koden på baksidan av kortet så kan du göra ett internetköp i vissa butiker på nätet. Men är företaget anslutet till MasterCard Secure Code eller Verified by Visa, då krävs legitimation med bank-id eller med lösenord och SMS. Men är företaget inte anslutet så kan du handla enbart med de tre uppgifterna. 
Detta betyder att du inte ska visa eller låta någon låna ditt bankkort så de kan skriva av siffrorna, håll reda på ditt kort.
För att få ut pengar i en uttagsautomat krävs bankkortet och koden. 
Låt ingen se dig slå din kod och håll i kortet, stoppa aldrig kortet löst i fickan, då blir det för lätt för en ficktjuv att ta det utan att du märker något.

Dessutom, som vi pratat om tidigare, SPÄRRA DITT BANKKORT FÖR INTERNETKÖP!

Nästa ämne var Adam Lundgren, skådespelaren i TV-serien Vår tid är nu, han har alltid varit skeptisk till sociala medier. Han medverkar i en dokumentär på SVT som heter Vägra sociala medier. När han åkte till Silicon Valley träffade han bland annat Jaron Lanier som är en av skaparna av det moderna internet, han är en tech-guru som blivit en stor motståndare till algoritmerna som styr vad vi ser i vårt flöde på sociala medier.
För något år sedan skrev han boken 10 skäl att radera dina sociala medier. Han menar att sociala medier gör oss till skitstövlar, till dresserade hundar mm. Sociala medier har förstört politiken också. Nå, till Adam sa han att Science Fictionfilmer (de handlar ju om framtiden) som görs nu har nästan aldrig lyckligt slut! Det hade de alltid förr? Har vi tappat framtidstron? Han sa också att människor som han pratar med numera alltid är stressade och om jag inte håller med dem så blir de arga! Förr kunde det räcka med att säga att jag håller inte med dig och så var det bra med det.
Adam träffade en annan person i programmet och han frågade henne när hon upptäckte att sociala medier påverkade oss. Svaret kom blixtsnabbt, presidentvalet 2016 i USA, hon påstod att Trump aldrig hade valts om sociala medier inte funnits.

I tisdags var jag ensam hemma så jag tänkte äta lite skräpmat... MAX hamburgerrestaurang ligger ju ganska nära min bostad. Men jag går inte dit och beställer mat. Jag tar fram MAX-appen, startar beställningen, väljer restaurangen på Teleborgsvägen, väljer Ta med istället för Äta där, väljer Måltider, det finns 39 olika måltider att välja mellan. Jag valde Orginalmål, kan lägga till på Orginalburgare 90 g/ Crispy fries mellan eller stor/ Läsk mellan eller stor. Sedan Kan jag välja ännu mer: Plusmeny, Lägga till dip , Lägga till ännu mer. När jag var färdig med alla val så visades vad jag valt och att det kostade 96 kr. Nu skulle jag välja hur dags jag vill hämta maten, valen var Direkt 4 minuter eller fick jag själv välja klockslag när jag skulle hämta. Slutligen, betala med kort eller PayPal. Jag valde bankkort och knappade in kortnumret, giltighetstiden och CVV-koden. Gissa vad som hände? Jag fick upp meddelandet att betalningen misslyckades! Varför då? Kom då på att mitt bankkort är naturligtvis spärrat för internetköp! Loggade in i internetbanken och öppnade för internetköp och gjorde om betalningen och nu gick det bra.
Jag valde att hämta kl 18:20. 18:13 kom ett sms att min måltid tillagas nu. 18:17 kom ett nytt sms Din måltid är klar, nummer 4316. Jag kom 18:20 och påsen med måltiden stod på bänken, på tavlan stod det att 4316 var klar. Jag tog påsen och muggen och fyllde på med Cola och körde hem och åt upp maten.
Det var nog tredje gången på ett och ett halvt år som jag köpte hamburgare men som den IT-freak jag är så tyckte jag att det här med appen var höjdaren. Men nu kan jag ju den så då blir det nog ingen hamburgare på ett tag.

Anteckningar från den 20 februari

Tips på URplay. Seniorsurfarna är en programserie som sänds på SVT UR på torsdagar kl. 21:00. Första avsnittet sändes förra veckan, ikväll sänds andra avsnittet. Medverkande är Marianne Mörck, Claes Malmberg, Ewa Fröling och Björn Hellberg.
På tisdag den 25/2 är det föreläsning på Domkyrkocentrum om e-hälsa. Läs mer på vår hemsida.
Sedan pratade vi om att man ser något roligt på Instagram eller på Facebook och när man ska visa det för någon så är det lögn att hitta det igen, det är uppslukat av alla andra inlägg som kommit. Men, det går att spara inlägg på Facebook och Instagram. 

På bilden från Instagram här till höger ser du till höger precis under bilden, till vänster är hjärtat men allra längst till höger finns en symbol som betyder Spara. När du trycker på den symbolen så blir den svart och då sparas inlägget i din profil.
För att i efterhand ta fram just det inlägget så trycker du först på din profil (det är bilden/ikonen som föreställer ett huvud och axlarna allra längst ned i bilden) sedan när din profil kommit fram har du tre vågräta streck högst upp till höger, tryck där så har du valet Sparade. När du väljer detta får du fram dina sparade inlägg.
Det fungerar på samma sätt i Facebook, skillnaden är att du behöver inte gå till din profil. När du taget fram Facebook, längst ned till höger har jag tre vågräta streck (meny alltså), tryck där så finns valet Sparat, tryck på Sparat så ser du dina sparade inlägg i Facebook.

För att hitta inlägg på YouTube är det enkelt om du är registrerad och loggar in på YouTube. Då kan man se sin historik i menyn. 

Vi pratade också lite om lösenordshanterare, googlar du på ordet lösenordhanterare hittar du en länk till en artikel i PC för Alla som handlar om detta. De har testat de 9 vanligaste/största leverantörerna. Här kan du läsa deras recention av dem. 1 Pass är den som de tycker är bäst. Samtidigt flaggar de för att du med en lösenordshanterare har ett enda lösenord, ett komplext sådant som ger dig tillgång till alla dina lösenord. Glömmer du det lösenordet så har du tappat ALLA dina lösenord.

IBU Live är en app som jag alltid använder när jag tittar på skidskytte på TV. Är du intresserad av statistik typ vem åkte fortast i spåret, vem var snabbast i skyttet osv, då är den appen en riktig höjdare.

En kursdeltagre i veckan skulle åka med ett barnbarn till Stockholm och gå på Gröna Lund, hon undrade hur hon skulle hitta ett hotell i närheten. Använd www.trivago.se, www.booking.com t.ex. och sök på Stockholm, klicka sedan för att få upp en karta. Här ser du alla hotell som ligger nära Gröna Lund och Skansen, klicka på markeringen för hotell och kolla pris mm.

Taxi Kurirs app använde jag för några månader sedan när vi missat sista bussen hem. Dels kommer man före i kön när man använder appen, bara det alltså. Istället för att sitta och vänta i en telefonkö så beställer jag min resa från och till med en gång. När jag beställt resan får jag reda på vad det kostar och sedan ser jag på en karta var "min" taxi befinner sig. När den närmar sig så går vi ut till gatan och då kommer taxin. 

Anteckningar från 13 februari 2020

Idag skulle det handla om streaming i första hand om musik, streaming på svenska strömmande. Jag kan alltså spela upp musik som inte finns i min dator, surfplatta eller smartmobil. Musiken finns hos någon av leverantörerna av musik, Apple Music, YouTube Music eller Spotify, det finns andra också men det här är de stora. Störst är Spotify. Men innan vi började så ville Bengt att jag skulle visa hur man spärrar för obehörig adressändring. Det gör man genom att logga in på Skatteverket.se, inloggning kan ske med BankID, Mobilt BankID, AB Svenska Pass (då behöver man ett kort och en kortläsare) eller Foreign eID (utländsk e-legitimation). Enklast är enligt min mening Mobilt BankID. När du loggat in väljer du Alla e-tjänster, du kommer till en sida med samtliga Skatteverkets e-tjänster. Långt ned hittar du Spärra obehörig adressändring, klicka på Till e-tjänsten. På den här sidan ser du din folkbokföringsadress och från vilket datum den gäller. Härunder gör du ditt val. Överst är det val som är standard om du inte själv gör ett val vilket är att ändring av adress kan göras på blankett eller med e-legitimation. Det undre valet är Spärra obehörig adressändring vilket innebär att adressändring bara kan göras med e-legitimation. Jag rekommenderar verkligen att ni gör detta.

Tillbaka till streaming. När jag började med musik i datorn så var det inte streaming, jag köpte låtar på Apples iTunes. Fördelen med detta var att jag behövde inte köpa en hel CD utan jag kunde köpa enstaka låtar. Idag finns Apple Music som innehåller 60 miljoner låtar som du kan spela upp. Inget gratisabonnemang finns, Student 49 kr/mån, Personligt 99 kr/mån och Familj 149 kr/mån.
Sedan har vi YouTube, det finns mycket musik på "vanliga" YouTube, här på vårt internetkafé spelar vi Jive och kollar på dans i Paris innan varje torsdagskafé. Men nu finns också YouTube Music, priserna är desamma 99 kr/mån för ett personligt abonnemang. 
Sedan har vi den största av dem alla, den svenska musikjätten Spotify. Senaste kvartalet gick med förlust (som vanligt) men Spotify växte, de har fler betalande prenumeranter nu är förra kvartalet och det är tydligen det viktigaste. Spotify har två abonnemang ett gratis och så har de Premium som kostar 99 kr/mån.

På 70-talet köpte jag en förstärkare som innehöll en tuner (så jag kunde lyssna på radio), en skivspelare, en rullbandspelare och en kassettbandspelare samt ett par maffiga högtalare. Sedan fick jag köpa EP- och LP-skivor. Attan vad bra det lät. Men det var dyrt! 
Idag har jag Spotify Premium för 99 kr/mån och då kan jag spela all världens musik, jag behöver aldrig köpa en CD. Sedan har jag appen Spotify i min dator, i min iPhone, i min iPad och i SeniorNets dator (den jag har med hit). Datorn/iPhonen/iPaden är alla min förstärkare, skivspelare och bandspelare. Det enda jag köpt till är en högtalare, samma som den vita jag använder här. Vill du lyssna på mina spellistor (jämförbart med favoritband på kassetter förr) så ska du förstås ha appen Spotify, du behöver inte ha Premium. I sök-rutan högst upp till vänster skriver du spotify:user:p169sun och så trycker du enter/verkställ. Då får du se några av mina publika spellistor, klicka på länken Visa alla så ser du alla 105.
Jag visade också en rolig profil (alla användare har en egen profil, min heter p169sun), den heter Året var. När du hittat den ser du 3-4 spellistor Året var 2009 osv bakåt, men klicka på länken Visa alla så får du spellistor från 1940 till 2009. Du kan se vilka låtar som släpptes och var populära på respektive år. Kolla Året var 1964 så hittar du All my loving med The Beatles och även Baby Love med The Supremes. En av mina favoriter finns där också My Girl med The Temptations. 

Anteckningar från den 6 februari 2020

Vi började som vanligt med YouTube-klippet https://www.youtube.com/watch?v=iFUYpqMf9AU
Härlig musik och suverän dans - det får alla mungipor att dras uppåt!
Sedan blev det ett litet musikquiz, Thomas var naturligtvis facit, vilket härligt minne han har. 

Vi gick ganska snabbt igenom de apparna som jag tycker ger mig bekvämlighet. MobiTime heter Länstrafiken Kronobergs app. Apple Pay använder jag för att betala med mitt bankkort utan att använda bankkortet. Det finns på Androidsidan istället Samsung Pay och Android Pay. Vilka banker som godkänt dem vet jag inte.
Swish är för alla som har det och som jag pratat med en riktig kanon-app. Det är så lätt att skicka pengar till någon. 7 miljoner svenskar har Swish idag. Mobilt bank-id är snart lika nödvändigt för alla som gamla legitimationshandlingar som körkort, pass eller id-kort. Waze och Google Maps använder jag som GPS (navigator) i bilen och när jag går i okända städer. Flashscore för liverapportering av fotboll, ishockey, handboll mm.

Efter dessa fortsatte jag med andra appar som jag inte hann med förra torsdagen. SMS Park använder jag för att parkera när jag måste ta bilen till stan. Med den eller den andra appen som heter Parkster kan jag parkera på alla Växjö kommuns parkeringsplatser i stan och bara betala för den tid jag står parkerad. Appen i min smartmobil är parkeringsautomaten. När ni skaffar någon av de här apparna så ska ni ändra faktureringsmetod. Gör du inte det så blir det en pappersfaktura och den kostar 25 kr hos SMS Park och den är lite dyrare hos Parkster. Jag har valt e-postfaktura som är gratis. 
eSMP använder jag varje morgon, jag läser alltså Smålandsposten i min surfplatta. Har man prenumeration på papperstidningen så har man utan kostnad tillgång till eSMP. Väljar man bort papperstidningen så blir prenumerationen förstås billigare. Papperstidningen mån - lör kostar 266 kr/mån, e-tidningen eSMP kostar 179 kr/mån.
SVT Play och C More använder jag varje dag. Jag streamar TV både från SVT och från C More. Antingen tittar på TV direkt i min surfplatta, men är det längre program så använder jag Chromecast för att föra över TV-sändningen från min surfplatta eller smartmobil till en riktig TV-apparat. SVT Play är förstås gratis, det kan man inte säga om C More.
Taxi Kurir har en i mitt tycke suverän app. Det är inte ofta jag åker taxi men för några månader sedan skulle jag åka från Norra Esplanaden (vid fängelset) hem till Kampen. Jag startade appen och då visade den på vilken adress jag var (det finns ju en GPS i min smartmobil) och så fick jag tala om till vilken adress jag ville åka. Därefter om jag ville åka nu eller om jag ville åka senare. Jag valde nu, för det var väldigt sent. Din bil kommer om 40 minuter och det kostar 140 kr. Sedan fick jag upp en karta i appen som visade var "min" taxi var just nu, jag kunde följa den på kartan hela vägen fram till mig. När jag såg att taxin var vid Oxtorget så tog vi på oss ytterkläderna och när vi kom ner till gatan då kom taxin.
Swedbank, www.swedbank.se i datorn eller appen Swedbank i surfplattan eller smartmobilen använder jag i stort sett varje dag. Jag måste göra det eftersom jag inte noterar några kortköp eller andra betalningar över huvud taget och mitt minne är inte vad det varit. Så jag kollar vad som hänt på mitt konto för de köp jag gjort igår och idag, de kommer jag ihåg.
Jag visade också hur man i mobilbanken (som du kör i smartmobilen) kunde skanna en faktura. Mobilens kamera hämtade bankgironummer, OCR-nr, belopp och namn på mottagaren direkt från blanketten, jag behöver inte skriva någontin själv. 
När jag frågade hustrun vilken app hon använder mest så gissade hon att det var Wordfeud (alfapet i mobilen). Men det är det inte, hon har en app som hon använder 6-7 timmar om dagen! Det är Sveriges Radio, appen heter Sveriges Radio Play. Hon startar appen när hon vill lyssna på radion och så ansluter hon till en bluetooth-högtalare och den går nästan hela dagen.
Vilken app tror ni jag använder mest? Just det, den heter Spotify!
Tack för idag!

Anteckningar från den 30 januari 2020

Uppstarten vårterminen 2020 var välbesökt, vi var 21 deltagare.
På tips från Kjell handlade det idag först om QR-koder. QR-koder är väl ungefär som streckkoder, kanske lite mer avancerat. Jag berättade först om Berthel Nordström, 2013 blev han som 92-åring utnmämnd till Sveriges modernaste pensionär av Digidelnätverket. Berthel var väldigt intresserad av den nya tekniken, han hade både iPhone och iPad och även en bluetooth-högtalare. Precis som undertecknad gillade han musik och Spotify. Men han berättade i ett TV-program om hur han när han köpte torskrygg så en QR-kod på paketet. Naturligtvis måste han skanna den med sin iPhone och då fick han upp ett suveränt recept på en fiskgryta. 
Idag tycker jag att mesta användningen av QR-koder är i samband med Swish. 

Här till höger ser du ett exempel på en QR-kod som fungerar med Swish. Det är en QR-kod som jag själv har skapat på sidan https://www.swish.nu/qr-generator. Här skriver jag själv in rubriken, i det här fallet SeniorNet Växjö, sedan skriver jag in vilket Swish-nummer pengarna ska gå till. Det kan räcka så, men när jag skapade den här QR-koden så ville jag att det skulle gälla 40 kronor och texten skulle vara Bildbehandlingscafé, så då skrev jag in de uppgifterna också och samtidigt låste jag dem så när någon skannar den här QR-koden så är alla uppgifter ifyllda, mottagare, belopp och meddelande. Det är bara att trycka på Swischa och sedan godkänna betalningen.

Men det är helt frivilligt om man vill låsa fälten om belopp och meddelande. När jag betalar garderobsavgiften på Konserthuset så använder jag den QR-koden de har och då får jag själv fylla i beloppet. Samma sak när jag köper jordgubbar på torget, beloppet fyller jag i själv.

När du i Swish ska skanna en QR-kod så trycker du på valet Skanna (se bilden till höger, det står under den blå knappen Swisha), då får du upp ett fönster i vilket du ska placera QR-koden. När Swish-appen har läst QR-koden, du gör ingenting annat än siktar in QR-koden i fönstret, så klickar det till och du kommer till bilden där Swishnummer, belopp och meddelande finns. Fyll i belopp och ev. meddelande om fälten inte är ifyllda och klicka på Swisha. Sedan får du verifiera betalningen med mobilt bank-id som vanligt.
Det här är mycket praktisk, dels slipper den som betala att knappa in Swishnumret/mobilnumret, dels blir det garanterat rätt nummer. Det går dessutom snabbare, åtminstone när man gjort det några gånger.

Jag visade också en annan typ av QR-kod, i onsdagens DN fanns en reklam om Kina-resor. I den reklamen fanns en QR-kod. För att skanna en QR-kod som inte har med Swish att göra så behöver man en QR-kodsläsare. I App Store (iPhone) och i Playbutiken (Andoid) finns flera QR Reader, jag hittade en som var gratis. Den hette QR Reader. När jag skannar QR-koden i DN så hamnar jag direkt i den sidan på internet som handlar om just den här Kina-resan.

Det finns en sida på internet där du själv kan skapa QR-koder. Här är länken till den sidan:
www.qr-code-generator.com. Testa och lek lite här.

Nästa ämne den här dagen var BEKVÄMLIGHET! Jag menar på fullt allvar att jag har aldrig tidigare i mitt liv haft det så bekvämt som jag har det idag. 
Det har jag därför att jag har råd att ha en smartmobil, de är inte gratis men de kan hjälpa dig med mycket. Jag visade en del av de appar jag har i min smartmobil som jag tycker gör livet bekvämt.
MobiTime, den appen använder jag för att se när bussen går från Kampen (där jag bor) till Stortorget. När jag är vid hållplatsen kan jag med den appen se exakt var min buss är! Alla bussarna har ju GPS-sändare. Så här ser jag i appen när bussen kommer (inte enligt tidtabell utan i verkligheten). Jag kan t o m titta i en karta var bussen är just nu och följa den på kartan om jag vill.
Apple Pay använder jag istället för mitt bankkort. Jag har lagt in mitt bankkort i appen Wallet (den appen finns i alla smartmobiler från början). Jag googlade på "Swedbank installera apple pay" och då fick jag upp anvisningar hur jag skulle göra. Byt ut Swedbank om din banks namn.
Med Apple Pay behöver jag inte mitt bankkort utan jag håller fram min smartmobil mot betalterminalen. OBS det fungerar bara på betalterminaler som kan hantera kontaktlösa transaktioner, blip alltså.
Swish är verkligen bekvämlighet för mig. Mobilt bank-id också, det måste jag ju ha för att kunna använda Swish. Men jag använder det också för att logga in på min internetbank, på 1177 Mina vårdkontakter, på Skatteverket mm.
Waze är en Navigator (GPS), jag köpte en laddare till min iPhone som jag kan använda i bilen och så köpte jag en hållare att sätta fast min iPhone på instrumentbrädan. En suverän navigator som jag alltid använder när jag ska till en för mig okänd adress. Jag använder den eller Google Maps även när jag är ute och går i en stad jag inte hittar i.
Flashscore är en bra app för att få liveresultat på fotboll, ishockey, handboll, bandy, tennis, basket, volleyboll mm.

Så långt hann vi, jag har några appar till men dem berättar jag om nästa torsdag.