Anteckningar från den 28 november

En fortsatt lite kraxig kafévärd startade kaféet traditionellt med riktig musik och riktigt häftig dans. Tröttnar ni på det YouTube-klippet får ni säga till för jag gör det inte.
Vi uppmärksammade ett problem med vissa betalningar på nätet. När man ska legitimera sig med mobilt bank-id och väljer det sättet. Inget händer, du får själv starta mobilt bank-id och då när det startats så kommer sidan fram direkt där du ska slå din kod eller använda fingeravtryck/ansiktsigenkänning. När du är klar går du tillbaka till sidan du lämnade och nu är betalningen klar. 
Ibland när man väljer legitimering med mobilt bank-id så kommer det upp automatiskt och man slår in sin kod och så borde det alltid vara tycker jag. Men ibland är det inte så och då får du själv starta mob bank-id.

Sedan tittade vi på ett brev Marika fått från fastighetsägaren, fastighetsägaren hade träffat avtal med ett bolag som heter Zitius, de kommer att hantera hela tv- och bredbandsutbudet. Här fanns en hel mängd med fackuttryck som jag tror bara experter begriper vad de betyder. Men tack och lov för Google. 
Bredband - anslutning dvs själva nätet kablar och kontakter för anslutning till internet, TV och IP-telefon (telefoni över bredband). CPE/tjänstefördelare för att hyresgästen ska kunna koppla TV, telefonen (IP-telefonen ungefär som den fasta telefonen) och dator/smartmobil/surfplatta till internet. Summan av detta var att inget behöver göras nu, det var bara information. Fastighetsägaren kommer tillbaka när det är dags.

Visade hur man hittar mina 100 spellistor på Spotify. Det verkar som det går lättast att hitta mig om man inne i Spotify-appen söker på p169sun, då får de flesta upp min profil. Då klickar man bara på den så hittar man alla spellistorna. Men det fungerar inte 100% Bengt försökte flera gånger utan att hitta mig. 

Slutligen, ett varmt tack för presenterna jag fick. Det borde varit tvärtom, ni skulle fått presenter av mig. Jag har så roligt, jag för göra det jag tycker är allra roligast och ni förgyller tillvaron för mig varje torsdag, tack!

Vårterminen börjar torsdagen den 30 januari, välkomna tillbaka då!
God Jul & Gott Nytt År!

Anteckningar från den 21 november

Som traditionen bjuder piggades vi upp av Jivemusik och dans, för det är väl tradition nu. Vill du titta på den själv nu så klicka här.
Ingvar öppnade med att han ville titta på en film som han har på sin dator, han vill se den på TV'n med hjälp av Chromecast. Filmer som spelas upp i din webbläsare kan du se via Chromecast men du måste använda webbläsaren Google Chrome. Men filmer du tittar på i t ex Netflix de kan bara spelas upp via appen Netflix som jag har i min smartmobil och/eller surfplatta. Om det inte går via Chromecast så kan det fungera med en HDMI-kabel mellan datorn och någon av din TV's HDMI-ingångar, men det är inte 100% säkert.

Jag visade en bild som publicerats på Facebookgruppen Gamla Växjöbilder. Bilden var från 1948 och visade köer till vändkorsen på Gamla Värendsvallen. Här är en länk till bilden, klicka här.
Köerna är till huvudentrén som låg mitt emot Kungl. Kronobergs regemente på andra sidan Storgatan. Det ser annorlunda ut idag, inte minst publikens klädsel. 
Efter fikat visade jag en film som Mats Harrysson publicerat i Facebookgruppen Gamla Växjöbilder. Mats Harrysson har jobbat på SVT med film, ljud och utbildning. Den här filmen är från Oléo i Växjö den 19 december 1991, det var då Ingmar Nordström spelade sista kvällen här med sin orkester. Mycket nostalgi i den filmen. Här är en länk till filmen på Facebook.

Anteckningar från den 14 november

I måndags var det en insändare i Smp om svårigheten för framförallt äldre att beställa biljetter på nätet, detta med anledning av att Biljettcentrum ska stängas. Flera deltagare i min kurs om Internet bekräftade detta. Jag köper själv biljetter till bio, till fotbollsmatcher och någon gång även till ishockeymatch. Men nu var kritiken riktad mot Ticketmaster som används när man ska köpa biljetter till konserter och teaterevenemang. 
Jag loggade in på Ticketmaster för att köpa en biljett till en föreställning på Teatern, i första bilden kunde jag välja vilken tid och vilken ort det gäller, jag fyllde i Växjö och november 2019, fick upp resultat Stockholm, Örebro och Nacka. Fyllde åter i Växjö och nu fungerade det. Valde Sällskapsresan på Växjö Teater för att se vilka platser som var lediga var jag först tvungen att klicka i bilden på salongen, det står inget om att man ska göra det. Men det går inte att markera någon plats, jag för muspekaren som är en hand till olika platser men det går inte att markera någon plats. För att markera den/de platser jag väljer måste jag först ta upp bilden på salongen i helskärmsläge och sedan förstora den rejält, då fungerar det. Själv har jag rätt lång erfarenhet av olika IT-system men det var besvärligt första gången att beställa biljett här. Enligt min uppfattning är det här ett riktigt dåligt system.
För att visa hur det kan vara visade jag hur man bokar biobiljetter i Filmstaden istället. Här är allt naturligt och du ser hela tiden vad nästa steg är. Det går enkelt att köpa eller boka biobiljetter. Samma sak när jag köper biljetter till Östers hemmamatcher. De har idag 3:e eller 4:e versionen av biljettköpssystemet och idag fungerar det riktigt bra.

Min åsikt är att det är mycket bättre att beställa/köpa biljetter på nätet! Ingen kö och jag kan göra det hemifrån eller varifrån som helst bara jag har en dator/surfplatta/smartmobil som har tillgång till internet. MEN, det måste finnas enkla välgjorda system för att köpa/beställa biljetter.

Anteckningar från den 7 november

Pengar/betalning i ett nytt samhälle
Kontanthantering är dyr! Mycket mycket dyrare än korthantering och Swish.Jag tänker inte förklara för det skulle bli en bok i så fall, ni får tro mig eller inte. Men om ni inte tror mig tycker jag ni ska försöka ta reda på sanningen, googla några timmar så tror jag ni hittar informationen.

Ett exempel visade jag. Förr tog jag ut kontanter ur uttagsautomaten och köpte t ex ett par jeans av Jan-Erik Olsson. På kvällen räknade Jan-Erik Olsson alla kontanterna han fått in i butiken, stoppade dem i en kassett tillsammans med en "lapp" som talade om hur mycket pengar det var. Han la kassetten med kontanterna i en servicebox som tömdes av typ Securitas/Loomis/Nokas som körde alla kassetterna till en uppräkningscentral där pengarna räknades, stämde beloppet i Jan-Erik Olssons kassett så sattes beloppet in på firmans konto. 
Idag går jag in till butiken och köper ett par jeans, i kassan tar jag fram mitt bankkort, slår min kod och pengarna förs direkt över från mitt konto till butikens konto. Ingen uppräckning av kontanter, inga transporter, allt sker med en gång. 
Oavsett var vi tycker så kommer utvecklingen att gå mot det mest rationella - billigaste - sättet att hantera detta ur handlarens synpunkt. 
De allra flesta tyckte tidigare att det var besvärligt när man inte kunde betala med kontanter.
Idag tycker de allra flesta att det är besvärligt när man inte kan betala med kort eller Swish. Kanske inte i vår grupp men i samhället i stort är det så idag.

Men fler och fler butiker, restauranger blir kontanfria. "Vänligen notera att vårt hotell och våra restauranger är kontantfria" står det på PM & Vänners hemsida. 2012 blev Teliabutiken som då låg på Storgatan kontantfri och personalen tyckte det var så skönt. Rånrisken försvann och avstämningen av kassan på kvällen gick på nolltid.

Men - vi blir mer och mer beroende av elförsörjning och att internet fungerar. Så det finns skäl för och emot men ekonomiskt så blir det billigast för oss - kunden får alltid betala - företagen, bankerna eller staten kommer förstås inte att stå för kostnaden.

Kortköp i butik fungerar i min värld alldeles utmärkt. Jag är trygg när jag betalar med kortet i butiken. För mig är det enklare än någonsin att ha kontroll på ekonomin. Tidigare minskade sedlarna i plånboken, vart de tagit vägen hade jag ingen aning om. Idag när jag betalar ALLT med kortet så kollar jag i internetbanken och ser vart pengarna har tagit vägen. Det står i listan över mina kortköp.
Säkerhet: håll reda på ditt kort, förvara det inte löst i en fick i ytterplagg. Förvara det i plånbok eller korthållare.
Skydda din kod när du knappar in den, ingen annan ska se den. Utan koden kan de inte ta ut pengar enkelt. Det är viktigt att upptäcka med en gång om du blivit av med kortet så du kan spärra det. Har du spärrat kortet så behöver du aldrig stå för något uttag som gjort på kortet efter spärren.

Blip, nya bankkort har blip, det innebär att kortet kan användas utan att dras eller sättas in i en betalkortsautomat, det räcker att du håller kortet 2 cm från automaten så fungerar kortet. Du behöver inte heller slå någon kod. När du håller kortet nära en kortläsare med den här funktionen så sänder kort med blip trådlöst kortnumret och giltighetstiden från kortet till automaten. 
Om någon tar ditt bankkort så kan hen handla i butiker med betalautomater som tar blip för 200 kr. Hen kan handla utan någon kod eller underskrift men max 200 kr. Polisen tycker att det här okej så länge gränsen är 200 kr. Det går att bygga en skimmingutrustning för att skimma bankkort med blip. Det de får då är bankkortsnumret och giltighetstiden för det är ju bara de uppgifterna som "blippas". Det är de uppgifterna som står i klartext på kortets framsida. De får INTE vvc-koden på baksidan av kortet, de får INTE PIN-koden.
Men vill man va extra trygg kan man ju köpa ett antiskimmingkort och placera jämte kortet med blip, då går det inte att skimma kortet.

Swish är så fantastisk bekvämt och bra. Om jag äter lunch på stan med ett par kompisar så behöver jag inte tänka på om jag har pengar med mig, har jag min smartmobil så kan jag betala. Någon betalar för lunchen och jag swishar min del av notan till den som betalade. Jag hörde på en kurs nyligen någon som fick ett message från dottern som var utomlands och behövde lite pengar. Mamman swishade och så hade dottern pengarna efter några sekunder på sitt konto.

E-handel. För egen del känns det tryggt så länge jag handlar i stora kända butiker/företag. Jag är inte ett dugg orolig för att handla på nätet hos Clas Ohlson, Kjell & Co, Åhléns, SJ, Nordic Ink, Inkclub, Dustin, NetOnNet osv. Men om jag vill handla i en mindre och inte så känd firma då är jag lite restriktiv. Själv använder jag då hellre PayPal för då lämnar jag aldrig ut mitt kortnr till det här företaget, de får bara mitt PayPal-konto och det är PayPal som har mitt kortnummer. Vill du veta mer om PayPal så kan du läsa här på Wikipedia.
E-handeln växer snabbt, konkurrensfördelarna är enorma. De kan finns i en lagerlokal på landsbygden eller i utkanten av en stad där fastighetspriset inte är i närheten av de i centrum. Tillgängligheten! Du handlar hemma, parkeringsplats är inget problem, öppettider är heller inget problem, det är ju öppet dygnet runt. Priserna på varorna är lägre, möjligen kan transportkostnaden höja priset men det brukar ändå vara något lägre än priset för varan i butiken. Butiksdöden är ett faktum. Växjös centrum består väl mest av restauranger, optiker, gym och kaféer. 
Det finns en baksida förstås, arbetstillfällen. Men det är en politisk fråga.

P-appar. Praktiskt och enkelt, jag har p-automasten i fickan i min smarttelefon. Billigare, jag betalar bara för den tid jag står parkerad.

Google Pay, Samsung Pay och Apple Pay. De här apparna ersätter bankkortet, i min iPhone finns från början en app som heter Wallet (plånbok). Idag har bara Nordea av storbankerna godkänt Apple Pay, men Swedbank har aviserat att de snart kommer att acceptera Apple Pay. När de gör det kommer jag att skanna mitt bankkort från mobilens kamera till appen Wallet, jag kommer att lägga ned mitt bankkort i appen Wallet alltså. När jag sedan vill betala med mitt bankkort, det kan jag göra i butiker som har kontaktlös korthantering dvs Blip, då tar jag upp min telefon startar appen Wallet, legitimerar mig med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning och håller fram telefonen mot betalterminalen och så är köpet genomfört.

Sammantaget - från min horisont - Det har aldrig varit enklare att sköta sin ekonomi är det är idag. För mig! Som har en smartmobil, som kan hantera den och känner till och kan undvika säkerhetsriskerna, som inte är svåra att undvika när man känner till dem. Säkerhetsriskerna är större när det gäller kontanter, lägg plånboken med pengar i på disken eller på bordet i restaurangen så är det lättare att sno den än att sno ditt kort. Snor de kortet kan du i efterhand se var de handat, polisen kan spåra dem. Den som handlar med kontanter är ospårbar.
Men var och blir salig på sitt val!

Anteckningar från den 31 oktober

Idag handlade det om att spara bilder man hittar på internet. Jag är ju förtjust i Facebookgruppen Gamla Växjöbilder, och där publiceras många bilder som jag vill spara själv i min dator. Ibland kommer det någon bild i någon annan publikation på internet som jag vill spara. Det är bra att känna till vilka möjligheter som finns att spara text och bilder. Du får spara allt du hittar på nätet - för egen del. Vill du publicera det själv då måste du ta reda på vilka juridiska regler som gäller. Jag känner till en ideell förening som "lånade" en bild som de trodde du kunde använda, det kom en faktura på 15 000 kr och det fanns inga alternativ, de fick betala. 
Generellt kan man säga att det är skillnad om du publicera utan någon egen vinning eller om du publicerar för att tjäna pengar t ex använder bilden i reklamsysfte. Bilder som är 30 år gamla är normalt sett fria att publicera, åtminstone var det så sist jag kontrollerade.

I Facebook sparar du en bild så här: Klicka på bilden först så får du upp en i ett nytt fönster, högerklicka sedan på bilden så bör du få upp bl a alternativet Spara bild som. Klicka på det alternativet och spara bilden i din egen dator.
Jag visade också hur det fungerar i Smålandspostens e-tidning. Jag klickar på en artikeln som innehåller en bild, artikeln kommer upp i ett nytt fönster och högerklickar jag på bilden så finns bara alternativet Spara som, inte Spara bild som. Försöker jag med Spara som så sparas det som ett internetdokument, inte en bild. Men om jag klickar en gång till på själva bilden, då fungerar det. Bilden kommer upp, bara bilden alltså, i ett nytt fönster och nu om jag högerklickar på bilden så får jag upp valet Spara bild som. 

Ett annat sätt att spara bilder eller text på är att öppna programmet Skärmklippverktyget. Enklaste sättet att starta det programmet är att klicka på Startknappen (i Windows 10, i datorn alltså) och sedan trycka på tangenten s. Då kommer det upp åtminstone två alternativ Skype och Skärmklippverktyget. Klicka på Skärmklippverktyget och när det startats så har du ett litet fönster på din skärm, klicka på Nytt och markera sedan med det lilla krysset som muspekaren blivit det du vill kopiera. Sedan har du ditt utklipp och kan antingen kopiera det eller spara det som en bild i din dator.

När vi ändå var inne på Facebookgruppen Gamla Växjöbilder så tittade vi runt lite. Det finns tusentals bilder där nu.

Anteckningar från den 24 oktober

Idag började jag med att visa en YouTube-video som Hans Fäldt skickat till mig. Den visade hur världens största 3D-skrivare "skriver"/trycker en riktig båt. Detta sker vid University of Maine. Här är klippet.
Sedan pratade vi lite om YouTube och vad skillnaden är om man är inloggad, det innebär att jag kan spara videoklipp så jag hittar dem lätt i efterhand, det innebär att jag kan se min historik dvs vilka videoklipp jag sett senast på YouTube.
Har du ett gmail-konto så logga in med det på den vanliga google sök sidan. Sedan använder du de 9 punkterna uppe i högra hörnet för att gå till andra Google-sidor och då är du inloggad överallt. Gå till Google Kalender så kommer du till din egen kalender, gå till YouTube så kommer du till din egen YouTube-kanal.

Vi tittade sedan på Gamla Växjöbilder på Facebook, den här gången tittade vi inte på det vanliga flödet utan valde att bara titta på bilderna. Det hade kommit in många nya bilder på Järnvägsrestaurangen och vi så även en meny till 1910 års Studenters fest. Smörgåsbord, Fiskgratin, Kalfbrässcrustader, Kyckling m sallad, Bl. frukt. En sådan meny tror jag inte man kan få se idag. Vi såg också ett foto som vållade framförallt Thomas och Ingvar huvudbry innan de kom på vad det föreställde.

Slutligen pratade vi lite om "det bästa som finns på internet" enligt mig alltså, Spotify. Vi får väl snart börja spela alla julspellistorna jag har.

Anteckningar från den 17 oktober

Jag fick en mailfråga tidigare i veckan om hur man jag bort all information Google har om mig. Det är nog inte lätt men jag visade hur man kan ta bort webbhistoriken från Googleappen. Klicka på länken Hantera historik när du startat appen och ska skriva något i sökrutan. Därefter klickar du på Besök myactivity.google.com där du kan radera din sökhistorik.
I början på veckan kom Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet. Klicka här så får du upp rapporten.
För första gången ställer man frågor om meningsfullhet. Bara en fjärdedel tycker att deras tid på sociala medier känns meningsfull. Användningen av nyhetsappar däremot bedöms av 60% av användarna som meningsfull tid.
95% av befolkningen använder internet, 91% gör det dagligen. 91% av dessa gör det i dator, 90% i mobilen och 61% i surfplattan. 93% har dator i hushållet, 70% har surfplatta och 99% har mobiltelefon, 92% har smartphone. Mobilt bank-id och Swish ökar, främst sker ökningen bland äldre. 84% av befolkningen har mobilt bank-id. 
Antalet användare av sociala medier börjar plana ut.
Majoriteten anser att e-tjänster inom sjukvård, kollektivtrafik och Skatteverket underlättar för dem. Bank-id är en nyckel för många. Titta lite i rapporten, det är bitvis intressant läsning.

Chromecast styrs från dina mobila enheter, oavsett om du använder Apple eller Androidprodukter. På sistone har jag fått anmaning i mina enheter att aktivera Bluetooth när jag använder Chromecast. Min subjektiva bedömning är att det fungerar bättre med detta.
USB finns än så länge vad jag vet i 3 generation A, B och C. Den lilla "läppen" i USB-porten har olika färg beroende på vilken generation den supportar. Om din dators alla USB-portar har svara "läppar" då är det ingen mening att skaffa USB-minnen som klarar annat än generation A, gula "läppar" då kan du använda generation B. Jag har ingen USB-port som klarar generation C så jag vet inte vilken färg som gäller.
Kopiera en bild på internet i din smartphone eller surfplatta. Håll fingret (tryck lätt) på bilden så kommer det upp valen: Spara foto, Skicka i Messenger, Hitta support eller anmäl foto, Slå på aviseringar. Trycker du på valet Spara foto så sparas fotot/bilden blan dina foton i enheten. 
Vi tittade lite på Google Kalender också. Jag visade att jag använder denna, eftersom den inte är i datorn/mobilen utan på internet så har jag den i alla mina enheter. Jag kan skriva in en anteckning i kalender i mobilen och den syns förstås med en gång även i datorn och i surfplattan. Eftersom jag dessutom gett hustrun tillgång till min kaledern och hon gett mig tillgång till sin så ser vi samtidigt varandras bokningar i våra kalendrar. 
För mig är kalendern ovärderlig idag eftersom minnet är kortare än tidigare så skriver jag inte upp i kalendern med en gång så har jag glömt bort det efter en eller ett par timmar.

Anteckningar från den 10 oktober

Vi började eller kanske innan vi började laddade vi med lite Jive som vanligt.
Några av oss lyssnade på Bo Skandevall när han föreläste om e-handeln i onsdags. Jag återgav en del av hans föreläsning. Antalet butiker minskar och det är inte bara i Växjö. Är det en farsot eller ett utvecklingssteg? Vi såg en karta som visade att Sverige, Norge, Danmark, Island, Tyskland, Storbritannien, Schweiz, Nederländerna och Luxemburg ligger i täten på den här omställningen till e-handel. I dessa länder har 75-100% av konsumenterna e-handlat under det senaste året. Orsaken till att det händer nu är bl a att den digitala människan alltmer digital ju yngre hon är. Den globala konkurrensen är en annan orsak. Bokhandeln blev den första branschen som "drabbades", 56% av handeln sker via e-handel. Den stora boomen beräknas komma 2030 då livsmedelsbranschen beräknas gå över i stor skala till e-handel. Det har redan börjat, jag ser redan många hämta sina färdiga kassar på Willys. När jag handlar på ICA Maxi så kommer personal med stora vagnar med många kassar och datorer på armarna som plockar varor och lägger i kassarna. Butiker "dör" för att de får allt färre kunder till butiken. Det är skillnad hur snabbt det gå utför beroende på bransch. Vi har blivit alltmer digitala. Ett större utbud i en nätbutik. Svårigheter för butiker idag är: Tillgängligheten (P-platser), Öppettider, Snatterier - trakasserier, Varutransporter till butikerna mm. Skohandel, elektronikhandel och heminredningshandel har minskat antalet butiker med 20-21% under åren 2011-2017. Förändringen antalet anställda under tiden 2011-2016: Sällanköpsvaruhandel +3%, dagligvaruhandel +10%, e-handelsföretag +59%! Men det finns "butiker" som är lite svårare att ersätta med e-handel: frisörer, Idrott och hälsa (spinning på nätet?) nöjen, restauranger, guldsmeder, blommor, livsmedels. I Växjö centrum finns också många optiker kvar. Vilka åldrar e-handlar, 18-29 år 73%, 30-49 år 78% sedan går det nedför 50-64 år 60% och 65+ 46%. Men det blir en naturlig e-handelstillväxt genom åldrandet av befolkningen. Slutklämmen: 1 Vi är inne i ett skede där en ny era gör sig påmind. 2 En smärtsam men lovande process som gör sig påmind på många områden som vi är beroende av. 3 Lösningen är oftast att acceptera och leva med nya former av framtidshållbara lösningar inför det som vi ser som problem idag. 4 Ju mer elände - desto fler lösningsalternativ brukar uppstå. Är du redo? Många svarar Nej!

Sedan pratade vi lite om psykiatern, läkaren och författaren Anders Hansens TV-serie Din hjärna. Jag såg 3:e avsnittet i serien häromdagen, sedan dess har jag inte använt hissen och jag bor på 4:e våningen. Anders Hansen hade också ett populärt sommarprogram. Här är länken till serien Din hjärna på SVT Play. Han ger oss en universalmedicin mot försämrat minne, åldrande, depressioner mm. Den här serien gillar jag skarpt.

Vill du låna e-böcker, såna som du läser på surfplattan eller i datorn, eller ljudböcker sådan som du lyssnar på. Jag gick till biblioteket och bad om hjälp att installera de program jag behövde i surfplattan för att läsa e-böcker. Jag fick dessutom ett lånekort och instruktioner hur jag lånar. Är du intresserad så besök biblioteket, det är hjälpsamma och duktiga.

Sedan visade jag hur jag samlar appar i min mobil i en mapp. Jag har t ex lagt alla appar som rör sport i en mapp som jag döpt till Sport, här ligger apparna Flashscore, Radiosporten, SVT Sport, IAAF, IBU Live, ATG.se, ÖIF Live och några till. Detta gör jag för att få plats med så mycket som möjligt på EN sida i mobilen, jag vill också få plats för 112-appen på förstasidan. Jag visade hur man höll fingret på en app tills den började darra, då kunde jag dra den och placera den ovanpå en annan app så skapade en mapp med bägge apparna i. Sedan kunde jag dra dit nästa osv. Så gör man i en iPhone eller iPad, det finns liknande sätt i Androiderna förstås.

När jag vill "bokmärka" en sida på internet, ingen app alltså utan en sida på nätet, då trycker jag på Dela-knappen i min iPhone (fyrkant med en pil uppåt) och där finns valet "Lägg till på hemskärmen" då placeras länken till den sidan i min iPhone som om det vore en vanlig app.

Anteckningar från den 3 oktober

Lite info om SeniorNet först. På tisdag nästa vecka, den 8 oktober, har vi en föreläsning i Domkyrkocentrum kl. 13:30 till ca 15. Det är vår ordförande i SeniorNet Bo Skandevall som föreläser om e-handel. Alla medlemmar som har fungerande e-postadress anmäld till oss har fått inbjudan via sin e-post. 
Den 22 oktober kommer Scott Goodwin till Domkyrkocentrum och föreläser om brott på internet.

Sedan visade vi praktiskt hur man gör när man pratar i telefon (smart telefon) och man samtidigt ska leta upp ett telefonnummer i sin kontaktlista i telefonen, utan att avbryta telefonsamtalet. I en iPhone trycker man på Hem-knappen eller i de nyaste modellerna drar man med fingret nedifrån och uppåt, men innan jag gör det kopplar jag samtalet till högtalaren (det är inte nödvändigt men jag tycker det blir enklare). Nu startar jag appen med mina kontakter och så söker jag upp telefonnumret jag letade efter. Samtidigt har jag fortfarande samtalet på telefonen igång, nu via högtalaren. Vill jag gå tillbaka till telefonen så dubbeltrycker jag på hemtangenten alt. drar jag med fingret från nederkanten på displayen och halvägs upp. Träna gärna på det, för det är bra att kunna hantera detta.

Vi hade en fråga sedan ett tag tillbaka om kryptering. Vad är kryptering? Kryptering kan enkelt uttryckt sägas vara att man kastar om bokstäverna i ett meddelande enligt en viss krypteringsnyckel och utan denna nyckel kan man inte få fram meddelandet. I mitt ordbehandlingsprogram Microsoft Word kan jag kryptera ett dokument jag skrivit. Använder du Word så gör du enligt följande: När du skrivit färdigt ditt dokument och ska spara det så väljer du Spara som och så väljer du ett namn på dokumentet sedan klickar du på Verktyg och där väljer Allmänna alternativ.
Där fyller du i Lösenord för att öppna: Tallis1910. Det var det lösenordet jag hade valt idag och inte kom ihåg, när jag kom hem så kom jag på det. När du sedan sparar efter att ha fyllt i lösenordet då kan det dokumentet inte öppnas utan att man skriver EXAKT det lösenord som valdes. Lösenordet är krypteringsnyckeln.
Sedan finns det en annan typ av kryptering. När du är ute på internet och exempelvis går till sidan www.seniornetvaxjo.se så upptäcker du att högst upp till vänster på sidan ser du ett hänglåst (det är stängt) och sedan står det seniornetvaxjo.se. Ett stängt hänglås betyder att all kommunikation över nätet mellan dig och sidan seniornetvaxjo.se är krypterad. Extremt viktigt är detta förstås när du är i din internetbank. Vore inte den trafiken krypterad kunder bedragare "enkelt" kolla dina konton och dina transaktioner.
Förresten lösenordet till filen jag inte lyckades öppna var den jag skrev här ovan Tallis1910. Jag försökte med Tallis201910 och Tallis2019-10 och Tallgården 201910, som sagt det måste vara EXAKT rätt annars är det fel.

TV via internet istället för via antenn, parabol eller någon form av box. Har du tillgång till internet så kan du se på SVT1, SVT2, Barnkanalen, SVT24 och Kunskapskanalen på din dator, surfplatta eller smarta telefon. Det gör du genom att gå till sidan svtplay.se på din dator/surfplatta/smartphone. Här kan du se vad som går på SVT-kanalerna just nu men du kan också se program som visats tidigare.
Betalar du för andra kanaler C More, Viasat etc då får du gå till deras sida för play, jag betalar för C More så jag har gått till sidan Cmore.se och registrerat mig som användare där med användar-id och lösenord. När jag gjort det kan jag t ex just nu titta på Växjö Lakers mot IF Malmö (just nu 0-2 i andra perioden). Här kan jag se hela utbudet med alla filmer som just nu visas på C More och jag kan se dem precis när jag vill. Dagens ungdom tittar inte på linjär TV, linjär TV är en vanlig TV som sänder TV-program via en tablå via antenn, parabol eller någon annan form typ Boxer eller Comhem, de tittar bara på webb-tv. Den stora fördelen är att du tittar på de TV-program du vill när du vill. 
För att titta på webb-tv på din riktiga TV-apparat har man tidigare fått använda Apple-TV eller Chromecast men om man har en nyare TV-apparat så har man säkert en SMART-TV. Det innebär att du kan koppla upp din TV mot din router och alltså ansluta TV'n till internet, då slipper du använda Apple-TV eller Chromecast för att kunna se på TV-program via internet, din TV kan vara din dator helt enkelt.
Ska du titta mycket på TV via internet så går det åt mycket surfvolym, förra månaden surfade jag 342 GB. Det finns månader då jag surfat både 400 och 500 GB, vilket innebär att för mig fungerar det bara att ha obegränsad surfvolym. Mobilt bredband blir för dyrt, jag har fiber från Wexnet och jag kan surfa precis hur mycket jag vill det kostar 150:-/mån till Wexnet och 199:-/mån till Telia. Wexnet står för fibernätet och Telia för tillgången till Internet. Jag betalar alltså 349:-/mån för obegränsad Internetåtkomst, tidigare hade jag det som kallas ADSL alltså internet via telefontrådadarna, det var inte dubbelt så dyrt men nästan.

Vi tittade också lite på att ha sin kalender på internet. Kalender är viktigare idag än det var tidigare eftersom jag glömmer så lätt numera. I förgår kom jag överens med min granne att jag skulle hjälpa henne installera en nyinköpt iPad kl 14. Det skrev jag naturligtvis in i kalendern. Kerstin (hustrun) har idag också sin kalender på internet så vi kan se varandras kalendrar, jag har lagt in i min kalender att Kerstin kan se den, ingen annan kan se min kalender. Hon har gjort samma sak så jag ser hennes. Den stora fördelen med att den finns på internet, det är att jag kan se den i vilken utrustning som helst, jag har kalendern i bägge mina datorer, i min iPad och i min iPhone och vill jag kan jag låna någon annans utrustning och logga in på Google med mitt gmail-konto så kan jag se min kalender där.
Grunden för Google Kalender är att du har ett Google-konto och det har du automatiskt när du skaffat ett gmail (Google Mailkonto alltså). När jag går till sidan google.com så loggar jag in högst upp till höger på sidan med mitt gmail-konto och då är jag inloggad på samtliga google-sidor dvs Google sök, Google Maps, YouTube, Gmail, Google Kalender, Google Översätt, Google Kontakter osv. Det finns flera kalendrar men jag har valt Google Kalender och jag tycker den fungerar bra.

Vi pratade också lite om Windowsuppdateringar. Jag tittar ibland på sidan som finns under Inställningar i Windows-datorer. Där finns ett val Uppdatering och Säkerhet. Här kommer ibland frivilliga uppdateringar. När jag fick den stora maj-uppdateringen till min dator då slutade mitt mail att fungera. Men 2 dagar efter den uppdateringen kom en frivillig uppdatering och när jag valde att installera den då löstes problemet. Detta drabbade säkert mig för att jag använder ett gammalt program Outlook 2010 för att administrera en del av mina mail, dessutom har jag en rätt gammal dator. Men det löste sig, vilket är snudd på magi tycker jag.

Anteckningar från den 26 september

I lördags kväll efter en utekväll med familjen bl a Rigmor Gustafsson på Konserthuset så hittar jag inte min iPhone när jag behöver den strax efter klockan 23. Har jag tappat den på Konserthuset, i bussen hem. Ber hustrun ring till mig, det är dödstyst i lägenheten, då kommer jag ihåg att jag stängde av ljudet i Konserhuset. Paniken börjar lysa i mina ögon enligt hustrun. Jag letar på alla möjliga och omöjliga ställen men hittar inte telefonen. Efter en stund säger hustrun iskallt "Är det den här du letar efter?". Den låg på en liten svart väska och telefon är svart så det var inte så lätt att hitta den. När jag nu lugnat ned mig så vet jag förstås precis hur jag borde gjort. Så nu gjorde jag det. Loggade in med mitt Apple-ID och lösenord på min dator på www.icloud.com och valde "Hitta min iPhone". Då ser jag efter några sekunder att telefonen är i min lägenhet eller i alla fall väldigt nära. Så enkelt det var. Sedan valde jag Spela ljud och då spelades det upp ett ljud i min iPhone trots att jag stängt av ljudet. Jag visste ju om de här möjligheterna, stress är bara av ondo. Om det värsta hade hänt, jag hade tappat den någonstans då finns funktionen Förlorat läge som gör att all persolig information i telefonen inaktiveras du kan också skriva in ett meddelande som visas på skärmen på din förlorade iPhone, förslagsvis ett telefonnr du kan nås på.
Om du är säker på att den är stulen kan du välja att radera all information på telefonen.

Liknande funktioner finns förstås även för Android-telefoner. Googla exempelvis: Hitta min Samsung.

Sedan pratade vi om att flytta filer/bilder från min mobil till datorn. 
Om det gäller enstaka bilder så brukar jag skicka bilden med mail från mobilen och sedan ta fram mailet i datorn och spara bilden där. Men nu har jag hittat ett USB-minne som har anslutning både till datorns USB-port och även till min iPhones lightningkontakt (den jag använder när jag ska ladda telefonen). Den finns hos Kjell & Co och heter iXpand. Klicka här. Det finns liknande utrustning för Android, googla så får du bl a upp den här träffen.

Vi pratade också lite om SOS Alarm och 112-appen. Själv klart spelade jag upp YouTube-klippet från förra torsdagen, det med Jivedansen till 50-talsrock. Här är länken.

Anteckningar från den 19 september

Medan vi samlades spelade jag upp ett, i mitt tycke härligt, YouTube-klipp. Det var ett par som dansade Jive till 50-talsmusik. Varsågoda här är länken.

Det händer en del nu så jag berättade att på tisdag 24/9 är det en föreläsning i Biblioteket som är gratis. Kom och lyssna till Johanna Svan som berättar om hur du tar de första stegen ut på nätet och hur du kan känna dig trygg och säker i miljön! 
Den 8/10 blir det en föreläsning i Domkyrkocentrum som handlar om e-handel, kommer snart mer information om den på vår hemsida.
22/10 och i Domkyrkocentrum blir det en föreläsning om säkerhet och brott på nätet. Alla föreläsningarna är samma tid 13:30 - 15:00. Det kommer information på hemsidan om den här föreläsningen också.
Den 11/12 blir det traditionell Jul-lunch och det blir på samma plats som vanligt Öjaby församlingshem. Det kommer inbjudan på hemsidan senare.

Idag pratade vi om linjär TV kontra webb-TV. Linjär TV kallar man den TV som sänds ut via luften eller i kablar och där programmen visas enligt en TV-tablå, Rapport kl 19:30 och Aktuellt kl 21:00. Webb-TV är att titta på TV via Apple-TV, Chromecast eller om du har en ny TV via Smart-TV. Webb-TV innebär att du tittar på TV som kommer via Internet. Du kan titta på Rapport kl 19:45 om du vill, eller kl 20:30. Du startar programmet när du vill, efter kl 19:30. Vissa program kan du se innan de sänds i TV, det är förstås program som är inspelade i förväg. Vissa serier finns alla avsnitt på SVT Play innan serien börjar sändas i "vanlig" TV.
Jag tittar till 80-90% på webb-TV, direktsänd sport är undantaget men ibland blir det webb-TV ändå eftersom hustrun ska se Rapport på den vanliga TV'n.
Chromecast är en liten "antenn" som du ansluter till en av HDMI-ingångarna på din TV sedan "sänder" du signalen till den antennen från din smarta telefon, surfplatta eller dator.
Apple-TV behöver du ingen mobil eller dator, du får en liten fjärrkontroll och det kommer upp en meny när du installerat Apple-TV till en ledig HDMI-ingång.
Men, har du köpt en ny TV nyligen så har du nog en Smart-TV och då har du de här funktionerna gratis, när du installerar din nya TV så vill den ansluta till ditt trådlösa nätverk och när det är gjort så är allt klart.
Alla de här - Chromecast, Apple-TV och Smart-TV - de kräver att du har ett trådlöst nätverk hemma. Den kan fungerar med mobilt bredband men då måste du har mycket surfvolym, TV och film "drar" många gigabyte surfvolym. Så ett äkta bredband fiber eller ADSL är att föredra.

Vi pratade också om webb-radio, dvs att lyssna på Sveriges Radio via mobilen i första hand, det går ju bra via datorn också förstås. Men framförallt lyssnar man nog på radio via mobilen. Man hämtar appen SR Play. Här kan man lyssna på vilken kanal som helst P1, P2, P3, P4 valfri P4-kanal. Tryck på Direkt längst ned på sidan så kommer alla kanalerna upp P1, P2, P3, P4 osv. Byter P4-kanal gör man genom att trycka på den P4-kanal man just nu använder, högst upp i bilden längst till höger kommer då en länk Byt kanal. Trycker du där kommer du till en lista med samtliga distrikt - P4 Kronoberg, P4 Kalmar osv. Tryck på den kanal du vill lyssna på. 

Avslutningsvis visade jag lite om fotografering med min iPhone. Hur jag kunde zooma genom att göra precis som jag gör när jag tittar på en webbsida eller app och vill förstora bilden, pekfinger och långfinger och dra dem utåt ifrån varandra för att zooma in och tvärtom dra dem mot varandra för att zooma ut. Sedan visade jag hur man kunde ta en panoramabild, en väldigt bred bild, stor bredd och liten höjd alltså. Man kan också göra många bra justeringar av bilder man tagit med kameran, när jag tagit upp bilden trycker jag på valet Ändra. Då kan jag beskära bilden dvs ta bort oväsentligheter, jag kan räta upp bilden om jag hållt telefonen lite snett, jag kan ändra färgtonen, ljuset mm i bilden. Jag kan också välja i förväg att ta ett porträtt, då blir ansiktet skarpt och bakgrunden oskarp. Testa och testa igen och igen och igen - det är så man lär sig idag.

Anteckningar från den 12 september

Började med att visa en bild jag tog igår vid södra delen av Växjösjön, en bild som gjorde mig så glad. Äntligen efter väldigt lång tid så är Torbjörn Johanssons konstverk "Alla är" på plats igen. Det stals för 1,5, 2 år sedan och återfanns och har nu restaurerats och placerats där det ska vara. Klickar du på bilden blir den större.

Sedan tipsade jag om att Smålandsposten gjort det lättare för oss läsare på nätet att hitta: Palmblads pärlor och Växjö då och nu. Här är länkar till samlingarna: smp.se/palmblads-parlor och smp.se/vaxjo-da-och-nu.

För att kunna se filmerna så måste man vara prenumerant och logga in på Smp.se.
Sedan visade jag några inställningar du kan göra i Windows 10, inställningar som jag själv använder mig av.
Göra texten och bilderna större, det använder jag alltid när jag visar min dators skärm på en projektor eller TV-skärm. Inställningar hittar du här: Klicka på Startknappen sedan på Kugghjulet (Inställningar). Välj System där du hanterar bildskärm, ljud meddelanden och energialternativ. När du klickat på System ser du högst upp att det finns något som heter Nattläge och det kan du välja På eller Av. Jag har valt På vilket innebär att min skärmbild blir behagligare på kvällen, de blå tonerna minskar och de gula och bruna tonerna ökar. Testa får du se. På min iPhone finns Night Shift i appen Inställningar och Visningar och ljusstyrka.

Lite längre ner har du Skala och layout. Översta valet där är Ändra storleken för text, appar och andra objekt. Här står det 100% (rekommenderas), vill jag ändå ha större text då ändrar jag till 125% till exempel och genast ändras till större storlek. Under det här valet finns uppgift om upplösning, det betyder att här anges hur många pixlar (små fyrkanter med olika färger) som visas på din bildskärm. Har man en riktigt bra bildskärm till sin dator då står det 1920x1080, det är alltså 1920 små fyrkanter vågrätt i bilden. Lodrätt är det 1080 små fyrkanter. Det är dessa pixlar med olika färg som skapar text och bilder på din skärm. Här ska du låta det vara som det är om det står (rekommenderat). 
Gå tillbaka till Huvudmeny genom att klicka på Hem högt upp till vänster. Där väljer du ny istället Enheter och så klickar du på Mus i spalten till vänster. Här kan du ändra så din mus uppför sig precis som du vill. Är du vänsterhänt så ändrar du högst upp Primär knapp från Vänster till Höger, vilket förstås innebär att om du håller musen i vänster hand så är det vanliga klicket med ditt pekfinger, precis som det är för en högerhänt om man inte ändrar utan låter det stå Primärk knapp Vänster.
Sedan tittade vi på hur man kan bläddra snabbare med mushjulet genom att ändra inställningarna här. Jag visade också hur du när muspekaren står på en text, kan trycka ned mushjulet och sedan dra musen lite nedåt så skrollas du automatiskt nedåt. Ju längre nedåt du drar musen ju fortare blir skrollningen.
Testa själv att klicka på länken Fler musalternativ som finns under rubriken Relaterade inställningar.

Jag visade hur du sparar en adress på internet i en iPhone, så du enkelt kan komma tillbaka. Exempelvis, jag letar upp Dagny Carlssons (107-åringen) blogg. Hon håller nu på och bloggar på sidan 26 och adressen dit är 
http://www.123minsida.se/Bojan/99578368. När jag fått upp den sidan i min iPhone så har jag några ikoner (verktyg) framförallt en fyrkant med en pil innifrån och uppåt. Den klickar jag på och så väljer jag i den undre raden "Lägg till på hemskärmen". Då får jag en länk till Dagnys blogg precis som om det vore en app.

Anteckningar från den 5 september

Idag blev det lite av varje, lite om datorer, lite om mobila enheter (smartphone och surfplattor), det mesta handlade om säkerhet.
Först pratade vi lite om 112-appen som var på tapeten förra torsdagen. Om du vill hitta tillbaka till ett ställe så ta fram 112-appen, den visar ju latitud och longitud till platsen du är på när du startar appen. Tryck på knappen "Visa på karta". När kartan kommit upp på skärmen trycker du på knappen "Dela min position". Välj nu att skicka Mail och så skickar du det till din egen mailadress. När du sedan kommer hem tar du upp mailet och klickar på länken som finns i mailet då visas positionen du var på i Google Maps. Tar jag upp mailet i min smartphone så väljer jag förstås "Vägbeskrivning" och då får jag en perfekt beskrivning hur jag ska köra för att komma tillbaka till den platsen.

Efter detta fanns önskemål från flera håll att prata om den förändring som ska ske när det gäller framförallt handel med kort på internet, men det handlar också om vanlig handel med kort i butik. Hittills har det framförallt på internet räckt att man anger riktiga kortuppgifter för att kunna handla, ingen kontroll av identiteten hos den som uppger kortuppgifterna har krävts. Det ändras nu så att om du handlar på internet med kort så ska den som handlar identifiera sig också, enklast sker detta förstås med bank-id eller mobilt bank-id. Handlar du i butik är PIN-koden till kortet viktig, kan du inte den måste du kunna visa en godkänd legitimation och signera betalningen. När den här förändringen, som är beslutad av EU kommer att införas i Sverige är oklart men det finns ett förslag om att det ska ske den 14 september, det är alltså på lördag nästa vecka. 

Efter de här långa och livliga diskussionerna så kom vi till Mina åtta bästa tips, som jag annonserat att det här kaféet skulle handla om.
1. Om din utrustning strular/hänger sig/är långsammare än vanligt så är första åtgärden alltid att STARTA OM UTRUSTNINGEN! En dator är ju enkelt, klicka på Start-knappen, välja Av/På, välj Starta om. Det är alltså inte alls samma sak som att stänga av datorn och sedan sätta på den igen, att starta om är något helt annat. Detta hjälper i 9 fall av 10, det är min erfarenhet.
Hur du startar om din mobila utrustning kan vara svårare. Mitt tips är att du googlar för att få reda på hur du gör. När jag bytte till en ny smartphone för några månader sedan så visste jag inte hur jag skulle göra så jag googlade. Så här kan du googla: "Omstart iPhone 7". Du ska inte skriva "-tecknen utan skriv det jag skrivit inom citationstecknen. Har du en Samsung 7 så googlar du: "Omstart Samsung 7". 
2. Användar-id och lösenord. Skriv alltid upp dem, ändrar du lösenord så skriv upp detta. Det är jättejobbigt när man inte kan de här uppgifterna och när man har dem så är det så enkelt. 
Ett alternativ är att skaffa en lösenordshanterare. Jag googlade och PC för Alla ger lösenordshanteraren som heter Enpass betyget 10 av 10. Men en lösenordshanterare behöver du bara ett lösenord, det till lösenordshanteraren, resten sköter lösenordshanteraren och den ger dig svåra och bra lösenord till andra sidor/appar/program.
3. Skaffa mobilt bank-id om du har en smart telefon. Det är säkert och det är verkligen bekvämt och enkelt. Jag menar att för att leva bekvämt så är en smart telefon snart nödvändig. Jag lägger ingen värdering i om detta är rätt eller fel men jag tycker att det är så idag.
4. Spärra ditt bankkort för handel på internet. Detta gör du genom att logga in på din internetbank, här kan du välja att stänga ditt bankkort för internetköp och öppna ditt konto för internetköp. Jag har valt att stänga mitt bankkort för internetköp. När jag ska köpa t ex fotbollsbiljett till Östers nästa hemmamatch då får jag först logga in på min internetbank och öppna mitt bankkort för internetköp. Sedan går jag till biljettköp på Östers hemsida och köpa biljetten. När det är gjort stänger jag mitt bankkort för internetköp igen i min internetbank.
Har du bankkort med Nordea är det lite bättre ordnat, det kortet är stängt för internetköp. Du loggar in på internetbanken och öppnar bankkortet för internetköp. Efter en timme stängs det för internetköp automatiskt.
5. Lägg in spärr mot obehörig adressändring på www.skatteverket.se och på www.adressandring.se. För att göra detta måste du ha ett bank-id eller mobilt bank-id. Efter detta kan ingen ändra din adress utan att legitimera sig med bank-id eller mobilt bank-id.
6. Skaffa ett "skräp-mail" att använda varje gång du registrerar dig på internet. Om jag t ex ska köpa en pryl på internet så måste jag registrera mig i butiken och det gör man alltid med en mail-adress och ett lösenord. Använd inte din riktiga mail-adress utan skaffa en ny mailadress som du bara använder för att registrera dig. Enklast är att skaffa ett nytt gmail tycker jag. 
7. Uppge aldrig någonsin till någon, vara vem det vara månde, användar-id, lösenord eller PIN-kod! Säkerhetsexperter säger också att du aldrig i en kassa till exempel aldrig ska tala om ditt personnummer, lämna fram ditt körkort istället. 
8. Logga aldrig in med säkerhetsdosa eller bank-id/mobilt bank-id på någons uppmaning. Det är bedragare som försöker få dig att göra detta, ingen annan gör det någonsin. Polis och säkerhetsfolk har sagt detta i radio och TV så många gånger nu så problemet har nästan upphört, men det kommer säkert tillbaka någon gång.

Anteckningar från den 29 augusti 2019

Ny app - 112
Vi tittade på den nya appen som SOS Alarm släppte i början på den här veckan, appen heter 112.
Den stora fördelen med att använda appen istället för att ringa som vanligt till 112 kan enligt expertisen i vissa fall vara livräddande. Fördelen är att när du använder appen så får operatören som tar emot ditt samtal automatiskt din position dvs latitud och longitud som visar exakt var du är.
Tänk dig själv att du är ute i skogen och plockar bär eller svamp och stiger ner i ett hål i marken och bryter benet. Du är ensam och kan inte gå. Förklara var du är i telefon, det går inte. Använder du appen så hittar räddningstjänsten dig utan problem.
Appen finns att hämta i App Store (Apple) eller Play butiken (Android). Rätt app är blå bakgrund och 112 i stora vita siffror och utgivare är SOS Alarm, det står också "Nödnumret 112:s officiella app.
När du installerar appen får du frågor bl a om hur du vill få VMA-larm (Viktigt Meddelande till Allmänheten) till din telefon Notis Alarm - Förutom vanlig notis så ringer, lyser och vibrerar din telefon, även om du ställt in den på ljudlös. Alternativ är Notis På som du valt att visa vanliga notiser i din telefon eller Notis Av då får du ingen notis.
När jag installerade appen i min iPhone fick jag också frågan om jag ville att GPS:en skulle vara aktiv hela tiden eller bara när jag använde appen. Jag hittade inte den funktionen i Android, den finns säkert men jag hittade inte den.
När du installerar appen får du också ange ditt telefonnummer, när du gjort det får du trycka på valet VERIFIERA TELEFONNUMMER. Då skickar SOS Alarm en 6-siffrig kod i ett SMS till din telefon och den koden fyller du i och då får SOS Alarm ditt telefonnr när du använder appen, och de vet att det är rätt.

Sedan spelade vi lite musik. Jag fick reda på tidigt i somras att The Spotnicks på 60-talet betraktades som ett av de tre bästa instumentalistbanden (gitarr) i världen. Så jag spelade upp Amapola med The Spotnicks. Sedan spelade jag upp Apache med The Shadows och slutligen Guitar Boogie Shuffle med The Ventures. 

Huvudtemat idag var parkeringsappen SMS Park.
På Växjö kommuns parkeringar i sta'n gäller två parkeringsappar från i somras, SMS Park och Parkster. 
Har du redan Easy Park så ta inte bort den, jag har tre parkeringsappar i min iPhone, Easy Park, SMS Park och Parkster. När jag var i Karlstad och besökte Lars Lerins utställning på Sandgrund så gällde Easy Park för parkering där. I början på sommaren var jag i Mariestad, där gällde Parkster. När jag var i Västervik för 2 år sedan så var det bara SMS Park som gällde och här hemma i Växjö gäller SMS Park och Parkster. Så installera gärna alla tre apparna. Här i Växjö använder jag helst SMS Park. 
Jag visade sidan som kommer upp när du installerat appen.
Du kollar först att det står bilens reg.nr på översta raden.
2:a raden står det P-zon se till att det står rätt zonnummer. Trycker du på den raden får du upp närliggande P-zoner och då ser du säkert vilken zon du är på. Du kan också gå till pareringsautomaten, på den finns angivet vilken P-zon det är här.
Sedan drar du det blå bandet (vilket håll som helst) för att ange planerad parkeringstid. Jag brukar ta till i överkant. Du ska ange planerad P-tid för om du glömmer att avsluta parkeringen så får du betala för planerad P-tid. När du startar parkeringen genom att trycka på den gröna knappen Starta så kommer det upp en ny bild där du har valen Ändra tid och Avsluta. Om du upptäcker att planerad tid inte räcker så ändrar du den i appen. När du kommer tillbaka så trycker du på Avsluta och då får du betala för den tid du stått parkerad, inte en minut extra.
Har du frågor eller funderingar kring detta så ta med dem till nästa träff på Tallgården.

Anteckningar från den 9 maj

Sista Internetkafé Tallgården för säsongen, nu tar vi sommarlov och så startar vi igen torsdagen den 29 augusti.
Idag pratade vi framförallt om att handla på nätet. Min syn på detta är att:
- Det är bekvämt att handla på nätet, jag kan handla vilken tid som helst på dygnet
- Det är sällan billigare på nätet än i affären numera med några undantag
- När du handlar på nätet finns det ofta flera sätt att betala på. Jag väljer faktura om valet finns, i andra hand väljer jag direktbetalning (du får logga in på din internetbank och skapa en betalning där), i tredje hand väljer jag kort eller Swish.
- Jag handlar aldrig hos något företag som jag inte känner till. Å andra sidan är jag inte ett dugg orolig för att handla hos kända företag som Filmstaden, Länstrafiken Kronoberg, SJ, TUI (tidigare Fritidsresor), Clas Ohlson, Kjell & Co osv. 

Nordic Ink handlar jag alltid hos när jag köper bläckpatroner/laserpatroner till min skrivare. De är oftast, inte alltid, billigast och de levererar mycket snabbt.
Länstrafiken, jag har skaffat ett Resekort och jag fyller på det med pengar att resa för via nätet, www.lanstrafikenkron.se. Jag får 10% extra att resa för när jag sätter in pengar på kortet. Insättning 400 kr så kan jag åka för 440 kr. Dessutom får jag 20% rabatt när jag reser. En resa med lokaltrafiken kostar 27 kr, då kan jag åka hur långt jag vill under två timmar. Med resekortet kostar det 21:60 istället för 27 kr.
Vi kollade lite på mobilappen MOBITIME också. I den finns tre flikar: Reseplanerare, Hållplatstider och Tidtabeller. I Reseplaneraren kan jag knappa in varifrån jag vill åka och vart jag vill åka till. När jag sedan söker ser jag hållplatsen jag kan åka ifrån och när bussen kommer och när den är framme. Under fliken Hållplatstider kan jag se när bussen kommer, inte enligt tidtabellen utan när den kommer i verkligheten. Oftast kan jag också se på en karta var bussen är just nu. Bussarna är utrustade med GPS så man kan se var de är.

Nästa Internetkafé Tallgården är den 29 augusti. Tack så hjärtligt för att jag fått träffa er under vårterminen och jag hoppas vi ses igen till hösten. /Janerik

Spellistan jag spelade på Spotify: Klicka här så tror jag det fungerar.

Anteckningar från den 2 maj

Det handlade om Google och alla deras program den här dagen.
Eftersom jag har ett Google-mejl @gmail.com alltså så har jag också i och med det ett Google-konto.

Här ser du högst upp på min sidan när jag är på en Google-sida min profilbild hos Google, har du ingen bild så brukar det stå initialer istället, i mitt fall JS eller bara J.
Detta betyder att jag är inloggad på Google. Har jag ett Googlekonto (gmail alltså) så är det bara att klicka här och välja Logga in. Du loggar då in med användar-id ditt gmail alltså och lösenordet till detta.

När jag oavsett om jag är inloggad eller inte klickar på symbolen med de 9 små punkterna, då ser jag alla Google-programmen och jag kan logga in på dem genom att klicka på valfritt program här.

Här till vänster ser du Google's program, det kommer fram fler om du klickar på Mer längst ned.

Vill du exempelvis kolla ditt gmail, då är det bara att klicka på ikonen för Gmail. Är du inloggad på ditt Google-konto så kommer mailet upp direkt i en ny flik, är du inte inloggad så får du upp inloggningssidan. 

Härifrån (de 9 punkterna) kan du sedan starta alla Google-programmen: Google Sök, Maps, YouTube, Play, Nyheter, Drive (Googles molntjänst där du får 15 GB gratis), Google Kalender, Översättning, Google Earth mm mm.

Jag gjorde väl lite reklam för framförallt Google Kalender som jag själv använder. Dessutom tittade vi lite extra på Google Earth.

Anteckningar från den 18 april

Idag fortsatte jag med de e-tjänster jag använder mest. Förra torsdagen pratade vi om parkeringsapparna och sedan hann jag väl tala om vad som var min e-favorit nr 1. Det behövde jag inte säga för det visste ni ändå. 
Mina e-favoriter i ordning:
1. Spotify. Den appen väckte mitt slumrande musikintresse till liv efter 30 år. All världens musik i en app i min mobil, surfplatta eller dator. Fantastiskt. Finns som gratisversion, men den är bättre som Spotify Premium men då kostar den 99 kronor i månaden.
2. Film, jag ser 3-4 filmer i veckan. Ibland i min dator, ibland i min TV (tar fram filmen i mobilen och castar (skickar ljud och bild) till TV-apparaten med hjälp av Chromecast. Jag betalar 109  kr/mån för Netflix. De har 3 olika abonnemang. Basic kostar 89 kr/mån, du får inte standardkvalité (alltså inte HD) och du kan se på en skärm. Standard kostar 109 kr/mån, du ser filmerna i HD-kvalitet och du kan titta på 2 skärmar samtidigt (jag kan alltså dela abonnemanget med någon). Premium kostar 139 kr/mån och du ser filmer i Ultra HD (kallas även 4K) och du kans titta på 4 skärmar samtidigt. 
3. TV via webben (internet). Jag ser till 90% på TV via internet, via apparna SVT play och Canal Digital Go, eller på datorn www.svtplay.se och go.canaldigital.se/home. SVT play kommer alla åt, canaldigital kommer du bara åt om du har ett abonnemang på t ex C More. Jag vill se Östers bortamatcher och ibland även hemmamatcher om det är dåligt väder, jag vill också se en del allsvenska matcher och på vintern vill jag se Lakers matcher. Men det kostar förstås. Även om jag bara har SVT play så tittar jag på webb-TV för jag kan själv bestämma vilken tid jag ska se programmet, jag är inte styrd av tv-tablån.
4. Mina bankaffärer. Internetbanken framförallt för att kolla vad jag köpt på kortet, och betala räkningar som jag inte har autogiro på. Mobilt Bank-ID älskar jag, tänk att slippa komma ihåg användarid och lösenord när man ska logga in på Skatteverket, 1177.se, Min Myndighetspost, Apoteket, internetbanken mm. Jag väljer inloggning med Mobilt Bank-ID och så fyller jag i mitt personnr och sedan legitmerar jag mig med min kod eller fingeravtryck eller som jag har nu genom att låta kameran i mobilen riktas mot mitt ansikte (ansiktsigenkänning). Suveränt.
Swish är suveränt för att snabbt och enkelt reglera skulder mellan vänner men kommer mer och mer som betalning till företag och föreningar. I Sverige är vi idag 6 917 548 privatpersoner som använder Swish! I mars swishade vi
19 500 000 000 - 19,5 MILJARDER! Bankkortet är nyckeln till min bekvämlighet - jag betalar allt eller nästan allt med mitt bankkort. Jag har dessutom registrerar mitt bankkort hos Spotify, Netflix, EasyPark, PayPal, Booking.com och Aftonbladet Plus. De får alltså ta ut avgiften direkt från mitt bankkort utan att fråga. Spotify tar ut 99 kr/mån, Netflix 109 kr/mån och EasyPark tar ut parkeringsavgiften direkt när jag avslutat en parkering.
5. Facebook-grupperna Gamla Växjöbilder, Gamla Växjö och Växjöbilder. Jag anser själv att Facebook i mycket är ett skit som tillåter mycket Fake news, hat och hot, men de här tre grupperna är bara roliga och kul.
6. EasyPark för att parkera. Jag har sparat mycket parkeringspengar genom att bara betala för den tid jag står parkerad.
7. Busskort med Reskassa. Att åka lokalbuss är enkelt och bekvämt när man bor nära en busshållplats, som jag gör. Med Reskassa (busskort) sparar jag också pengar. Jag sätter själv in pengar att resa för på mitt kort i internetbanken eller med Swish eller med bankkortet. Gör jag insättningen själv på nätet så får jag 10% extra att åka för, jag sätter in 400 kr och får då åka buss för 440 kr innan jag behöver fylla på kortet igen. Dessutom får jag 20% rabatt på varje bussresa. Istället för 27 kr betalar jag 21:60.  Reskortet gäller även för resa med Öresundståg och Pågatåg.
8. Biljettköp rent generellt. Biobiljetter, konsertbiljetter, fotbolls- eller ishockeybiljetter köper jag oftast på nätet och då får jag välja exakt vad jag ska sitta och biljetten får i min mobil som en bild att visa upp när jag går på bio eller konsert eller vad det nu var för biljett. Enkelt när man gjort det några gånger.


Anteckningar från den 11 april

Idag var det fullsatt på Tallgården till Thomas Sjöbergs och min lycka. 
Idag pratade vi först om de parkeringsappar som gäller på Växjö kommuns parkeringar. Alltså gäller Easypark, Parkster och SMS Park bara på kommunens parkeringar, privata parkeringar gäller de inte på. På parkeringsstolparna ser du att apparna gäller, se bilden här nedan.

På parkeringsstolparna på kommunens parkeringar ser det ut som bilden här till höger. Här finns de tre apparnas logotype. EasyPark, Parkster och SMS Park.

Betalningen sker på olika sätt, när du hämtar appen Easypark får du registrera dig. Du får uppge Namn, adress, mobilnummer, personnummer samt ett betalningssätt, vanligen ett bankkort. Varje gång du sedan avslutar en parkering tas parkeringsavgiften ut från det kortnummer du uppgav.
Givetvis får du också registrera ett lösenord så du kan logga in på Easypark.se där du kan se alla dina parkeringar, du kan ta fram bekräftelse på respektive parkering och kvitto på parkeringarna. 

Parkster och SMS Park har ett annat betalningssätt, du behöver inte uppge något kortnummer. De skickar en pappersfaktura månaden efter med alla parkeringarna du gjort under månaden. Pappersfakturna kostar 45 kr hos Parkster och 25 kr hos SMS Park. Du kan undvika den här kostnaden genom att logga in på respektive parkeringsapps webbsida och ändra från pappersfaktura till e-postfaktura som är gratis. Här är länkar till respektive 
Easypark.se, Parkster.se och SMSpark.se.

Att du bara betalar för den tid du står parkerad är vinsten med de här apparna. Du betalar inget i förväg, du startar din parkering i appen och i Easypark väljer du förväntad parkeringstid, om du glömmer avsluta din parkering i appen när du kör därifrån så får du inte betala för längre tid än den du angav som förväntad. Parkster lägger automatiskt in 4 timmar som förväntad parkeringstid. SMS Park vet jag inte. 
Men, det normala är att när du hämtar bilen så tar du fram appen och väljer Avsluta parkeringen. 

Jag har använt Easypark i 3-4 år nu, de fanns ju här innan kommunen träffade avtal med alla tre och jag lovar att jag sparat ganska mycket parkeringspengar på det. Besvär har jag också sluppit, någon gång har det hänt att jag snurrat fram 1 timme i förväntad parkering och när det gått 50 min har jag förstått att den här timmen räcker inte, då behöver jag inte springa till automaten utan jag tar upp appen och så snurrar jag fram en halvtimme till. Det är bekvämt med parkeringsapparna!

Jag slutade med att berätta om mina bästa appar i e-samhället. Vem nummer 1 var behövde jag inte tala om, det visste alla. Det var förstås Spotify. Nummer 2 är streaming, strömmande radio, TV, film. Jag tittar till 80% på webb-TV dvs TV på internet, i datorn, surfplattan eller mobilen. Oftast använder jag sedan Chromecast för att visa TV-programmet på den "riktiga" TV-skärmen. I köket har vi en TV-apparat men egentligen är det bara en bildskärm för vi har ingen antenn ansluten så för att se på TV på den så måste vi ta fram programmet via internet i datorn, surfplattan eller telefonen och casta (Chromcast) ljud och bild till TV-apparaten.

Jag nämnde att min 3:a på listan var internetbank, mobilt bank-id och Swish. Men jag hann inte berätta varför, det får bli en annan gång.
4 är Gamla Växjöbilder, Gamla Växjö och Växjöbilder. Tre roliga och intressanta Facebook-grupper.
5 Parkeringsappen
6 Busskortet med reskassa. Sätter in 400 kr, får åka för 440 kr. Betalar 21:60 istället för 27 kr för en resa. 
7 Köp av tågbiljetter, biobiljetter, biljetter till Östermatchen, konsertbiljetter. Bekvämt och jag väljer var jag ska sitta.

Anteckningar från den 4 april

Idag handlade det om kartor och om navigeringsappar.
Google Maps https://www.google.com/maps/ om du klickar på länken så kommer du till en sida på internet som heter Google Maps, men det finns också en app som du kan hämta om du använder en surfplatta eller en smart telefon. Det spelar ingen större roll vilken du använder. 
Jag började med att undra över de Baltiska staterna i vilken ordning ligger de från norr till söder. Om jag zommar ut kartbilden jag har på Google Maps så ser jag att det ska vara Estland, Lettland, Litauen. Om jag zoomar in på just de staterna så ser jag efter ett tag att huvudstäderna är i samma ordning norr - söder alltså, Tallin, Riga och Vilnius.
Igår när jag tittade lite på det här så blev jag plötsligt intresserad av Ukraina och Krimhalvön. 

Jag skrev i Sök-rutan i Google Maps: Krimhalvön och så tryckte jag på entertangenten. Då fick jag upp en bild på just Krimhalvön. När jag zoomade ut den bilden så att jag såg hela Ukraina såg jag att det var ju ett stort land.
Så nu googlade jag på Ukraina, en bit ned såg jag en träff till Ukraina Utrikespolitiska institutet. Här är länken till den sidan: https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/europa/ukraina/ Här hittar jag massor av information om Ukraina. Jag klickar på en länk på sidan jag fick upp, det stod Geografi och klimat. Då får jag reda på att Ukraina är Europas näst största stat, det trodde jag inte tidigare. Det är en tredjedel större än Sverige. 
Det är, tycker jag, intressant att jämföra länder med varandra. Jag brukar fråga ibland vilket land som är störst till ytan, Finland, Tyskland eller Sverige. Jag får ytterst sällan rätt svar. De allra flesta svarar tveklöst Tyskland. Vilket är fel, Sverige är ganska mycket större än Tyskland till ytan.
Här är en bra länk om du vill jämföra länder. Klicka här så kommer du till Topplistor på Utrikespolitiska Institutet.
Jag har tidigare ofta tittat på en annan sida, CIA World Factbook. Den är också intressant men den är på engelska och den här vi tittade på nu är på svenska.

Sedan pratade vi om GPS och navigering. Tidigare hade jag en "riktig" navigator i min bil. Problemet med den var att kartan inte uppdaterades automatiskt, det var lindrigt uttryckt dyrt att uppdatera kartan. Idag finns navigeringsappar i våra mobila enheter, surfplattor och smartphones. Hittills har jag använt en bra app som heter Waze, den kan du hitta i Appstore resp Google Play. Den visar dig vägen, den varnar för trafikhinder och för hastighetskameror, den visar tillåten hastighet på vägen du kör på om du kör för fort, den visar också din hastighet. I söndags testade jag Google Maps som navigator och fann en fördel direkt, den visar mer exakt var du själv befinner dig, jag menar att det är lättare när du närmar dig en korsning där du ska svänga av att se exakt när du ska göra detta. Med Waze blev jag ibland tveksam - är det nu eller är det nästa korsning jag ska svänga.
Så nu ska jag testa Google Maps som navigator ett tag framöver. Jag kommer att sakna upplysning om vilken hastighet som gäller på vägen, det tycker jag är en bra information i en navigator.

Anteckningar från den 28 mars

Idag handlade det mycket om säkerhet på nätet. SeniorNet i Salem (Stockholm) hade förra veckan engagerat en journalist vid tidskriften PC för Alla, han heter Martin Appel. Han höll en föreläsning om Säkerhet på nätet och de bilder han använde har jag fått tag på och jag fick även Martin Appels tillstånd att använda materialet. 
Så under timmen mellan halv tio och halv elva körde jag igenom alla de här bilderna och pratade om hot och vilka lösningar det fanns på hoten.
Klicka här så kan du se bilderna jag visade.

Efter fikat så pratade och visade jag om roliga/nyttiga sidor på nätet. 
Jag började med att prata om speciella bokstäver, jag har en vän som heter Rüdiger. Förstår du hur jag kunde skriva bokstaven ü? Jag använder en kod som datorer förstår, jag håller ned ALT-tangenten (den som brukar finnas på nedersta raden på tangentbordet till vänster om mellanslagstangenten) den tangenten nedtryckt och så trycker jag på siffrorna 129, men jag får inte använda siffrorna högst upp tangentbordet, det måste vara siffrorna till höger på tangentbordet (de som sitter som på en räknemaskin). Håller jag ned ALT-tangenten och trycker 129 så blir det ü.
Håller jag ned ALT och trycker 154 då blir det istället Ü. Alt plus 156 blir ett pund-tecken £. Vill jag skriva ett Copyright-tecken så är det ALT 0169 ©. På den här sidan hittar du det här.
Exakt tid dvs Fröken Ur finns förstås på nätet, "hon" finns på den här sidan: www.frokenur.com
När åskan härjar så kan det vara intressant att titta på den här sidan, klicka här. Dra sedan kartan så du kommer till den plats där du befinner dig, då ser du var blixtnedslagen är.
Slutligen visade jag en sida som Hans Fäldt visade mig för ett år sedan. Den är fortfarande rätt kul. Dra i kartan så kan du lyssna på radiostationer var som helst i hela världen. https://radio.garden/

Har du några tips på vad vi ska ta upp så skicka ett e-postmeddelande till mig. janerik.sundh@seniornetvaxjo.se

Anteckningar från den 21 mars

Innan vi började idag kom Guillermo Cariz in visslande och Thomas Sjöberg undrade om vi kom på vilken låt det var.
Jag och andra kände säkert igen låten men kom inte på vad den hette så Thomas avslöjade att det var Baby Elephant Walk. Naturligtvis tog jag fram den på Spotify och spelade den. 

Vi repeterade det Håkan Randolf visade den 7 mars om Bildhantering i Windows 10 med appen Foton.
Visade hur man kunde på ett mycket enkelt sätt redigera foton, den viktigaste funktionen är enligt mitt sätt att se att kunna beskära ett foto. Det är mycket enkelt i den här appen, det finns också ett antal filter som kan användas för att förändra färgtonen på fotot. Att höja resp sänka ljusstyrkan på en bild är mycket enkelt.

Avslutningsvis spelade jag lite gamla låtar och undrade om deltagarna kom ihåg vad låten hette och vem det var som sjöng. Här är låtarna: Surfin' Safari - Beach Boys, Secret Love - Doris Day, That's Amore - Dean Martin, Apache - The Shadows, Sugertime - Alice Babs, Stupid Cupid - Connie Francis, The third man theme (Tredje mannen) - Anton Caras,  Domaredansen - Delta Rythm Boys, Speedy Gonzales - Pat Boone. Vi klarade de flesta. Vill du lyssna igen så finns de här: https://open.spotify.com/user/p169sun/playlist/3ouDSVDYyyxSU7yriLEHUX?si=k2bqUNK1TUiFiiXUANK-OA
Har du Spotify kan du klistra in nedanstående länk i Sök-fönstret i Spotify: spotify:user:p169sun:playlist:3ouDSVDYyyxSU7yriLEHUX


Anteckningar från den 7 mars

Den här gången var det Håkan Randolf, handledare i SeniorNet för flera kurser om bild och bildhantering, som höll i taktpinnen. Håkan visade funktionaliteten i appen Foton i Windows 10 så att till och med undertecknad förstod värdet. 
Nästa vecka den14 mars är det inget Internetkafé Tallgården eftersom den dagen har SeniorNet heldagskonferens för sina handledare. Vi måste ju försöka lära oss lite vi också. 
Den 21 mars är nästa kafé och det vore roligt, tycker jag, att höra lite mer om appen Foton, så jag hoppas ni har provat på den och att ni har synpunkter och frågor om den. I vilket fall som helst så kommer programmet den 21 mars att handla om foto.

Anteckningar från den 28 februari

När det gäller media så är det enorma förändringar sedan något år tillbaka och framåt. Jag berättade att vi hade problem att lyssna på "vanlig" radio i vår lägenhet, alltså radio som sändes ut via FM-bandet. I Växjö kan man ta emot radiosändningar från radiomasten i Vislanda eller den i Emmaboda. Vi ville ha en vanlig klockradio i sovrummet, en som satte igång radion automatiskt på morgonen på det klockslag vi valt. 
Efter många om och men lyckades jag få tag i en sådan, det stora problemet jag upplevde var att säljarna kunde sälja men de kunde mindre än mig om radio. En säljare sa "jag har tyvärr ingen manual så jag vet inte riktigt hur du ställer in radion, men du kan ta hem manualen från internet när du kommer hem". 
Det är inte mycket som var bättre förr, det tycker jag inte, men vissa saker ...

Jag frågade alla närvarande hur de lyssnar på radio idag. Hur många lyssnar på radio via internet - på en dator, surfplatta eller smartphone? Det var inte någon som gjorde det. Då berättade jag att hemma hos mig är radion på hela tiden och den är alltid på på hustruns smartphone som är ansluten till en högtalare (bluetooth, trådlöst alltså). Den enda gång vi lyssnar på radio via FM (vanlig radio alltså) är på morgonen innan vi stiger upp. Resten av dagen lyssnar vi på radio via internet.

Sedan kollade vi lite på olika radiokanaler Sveriges Radio P1, P2, P3, P4 och P4 Plus. P4 Plus är en internetkanal, den hörs sällan i vanlig radio.
SR Play, här lyssnar du på P1, P2, P3, P4: https://sverigesradio.se.
P4 Plus kan du lyssna på här. https://sverigesradio.se/p4plus.
Här hittar du alla Sveriges Radios kanaler: https://sverigesradio.se/sida/allakanaler.aspx
Vill du lyssna på andra, kommersiella, kanaler så är här några jag hittat.
Mix Megapol. https://www.radioplay.se/mixmegapol
Gold FM. https://www.radioplay.se/goldfm
Guldkanalen (60-tal). http://webradio.dbmedia.se/gk60/#
Star FM. https://www.ilikeradio.se/starfm/
Lugna favoriter. https://www.ilikeradio.se/lugnafavoriter/
FM Vinyl. https://www.radioplay.se/vinylfm
Radio Klassisk. https://www.radio.se/s/radioklassisk
Dansbandskanalen. http://dansbandskanalen.se/
  Här hittar du mycket mer, klicka på Webbradio och sedan Välj kanal.

Ska du lyssna på webbradio (internetradio) så är det förstås bättre om du har en riktig högtalare, även om högtalarna i datorer, surfplattor och smartphones blivit bättre så lyssnar jag hellre i hörlurar eller i en högtalare. Jag har flera högtalare som jag kan ansluta min utrustning trådlöst till med s.k. Bluetooth.

Men det är ju inte bara radio som har förändrats de senaste åren. TV ser du lika bra via internetnet idag. I debatten säger man linjär TV om det vanliga sättet att titta på TV via en antenn, parabol eller box av något slag (boxer, comhem etc). Många ungdomar har ingen antenn, parabol eller box till sin TV idag. De använder Smart-TV, Apple-TV eller Chromecast dvs de tar fram det TV-program de vill titta på på internet och på den tid de själva vill se programmet. 
För att titta på SVT-programmen är det bara att gå till https://www.svtplay.se/, vill du se det som sänds just nu så klickar du på Kanaler högt upp till vänster i bilden så kan du välja mellan SVT 1, 2, 24, Barnkanalen eller Kunskapskanalen.
Betalar du för några kommersiella kanaler, jag betalar för C More, då får jag hämta appen C More som är deras play-kanal. Här registrerar jag mig så de vet att jag betalar för mig. Sedan kan jag titta på de kanalerna också via internet.

De vanliga dags- och kvällstidningarna har också "drabbats" av den här förändringen. Smålandsposten läser jag alltid på min surfplatta och idag, när jag blivit van - tycker jag det är bättre än papperstidningen.

På bilden här nedan ser du hur det såg ut när jag skrev de här anteckningarna. Jag tittade samtidigt på TV (på internet) när Sverige vann damstaffen i VM. Bilden visar Stina mot Jouhag på upploppet.

Anteckningar från den 21 februari

E-post och molntjänster
Har du ett e-postkonto hos Microsoft, de slutar alla med något av följande: hotmail, live eller outlook. Jag har ett konto som slutar med @outlook.com. Har du detta så har du också tillgång till OneDrive som är Microsofts molntjänst. 
Har du ett Google-mail alltså ett mail som slutar med gmail.com, då har du tillgång till Google Drive.
Apple har e-postkonton som slutar icloud.com och ett molntjänst som heter just iCloud.

Jag tycker det är bra att spara dokument och bilder i molnet framförallt av två orsaker, jag har tillgång till filerna oavsett vilken utrustning jag har tillgång till. Bara jag kan användar-id och lösenord till "molnet". Den andra orsaken är kanske ändå viktigare, jag har en säkerhetskopia automatiskt. 
Andra vill inte spara i molntjänster för de tycker att de tappar kontrollen över filerna.

De här molntjänster använder jag idag: Dropbox, OneDrive, Google Drive och iCloud. Alla har visst utrymme som man får utnyttja gratis. Dropbox 2 GB, OneDrive 5 GB, Google Drive 15 GB och iCloud 5 GB. Sammanlagt betyder det att jag har gratis tillgång till 27 GB utrymme i olika molntjänster. Google är generösast, de bjuder på 15 GB. Dropbox är snålast 2 GB, vill du har mer utrymme finns inget lågprisalternativ, nästa steg är 1 TB (1000 GB) och det kostar 1 260 kr/år.
PC för Alla rankar OneDrive som bäst i test framförallt eftersom de har erbjudandet MS Office 365 (Word, Excel, PowerPoint, Access m fl kontorsprogram) + 1 TB utrymme i OneDrive för årskostnaden 649 kr. Använder du Offfice-programmen så är detta naturligtvis väldigt billigt.

Bekvämlighet och TV
Förr så lyssnade jag på nyheter varje hel timme och jag tittade på TV kl 19:30 och/eller 21:00. 
Den största nyhetsleverantören idag har en dominerande ställning och det är Facebook! Jag känner många ungdomar som aldrig läser Smålandsposten, DN eller Sv Dagbladet, de tittar inte på nyheter på TV heller. Deras nyheter kommer på nätet, Facebook mm. Det är ett orosmoment tycker jag, framförallt med tanke på alla Fake news, osanna nyheter som sprids på nätet.
Men jag har det bekvämt ändå därför att jag har slutat titta på det som i media beskrivs som linjär TV (TV enligt TV-tablån alltså). Jag behöver inte titta på Rapport kl 19:30 det går precis lika bra kl 20 eller någon annan tid. Jag tar fram Rapport via appen SVT Play när jag vill och jag kan se sändningen på min smartphone, surfplatta eller dator om jag vill. Men vill jag se den på min TV så går det bra det också, t ex med Chromecast, Apple-TV eller en HDMI-kabel.

Bekvämlighet utan kontanter
Det här hann jag inte med att prata om men ni har säkert hör det förut. 
Jag har sällan kontanter på mig, jag betalar även småsummor med mitt bankkort. Ibland så använder jag Swish i min smartphone för att betala. För mig är detta mycket bekvämare än det någonsin varit tidigare. Men det gäller mig, det finns andra som inte kan hantera det så här. Det finns små föreningar som också av olika skäl är tvingade att hantera kontanter och de har fått det svårare än någonsin. Men Swish kan vara lösningen för många föreningar, SeniorNet i Växjö har numera Swish och vår kassör är mycket nöjd med detta.

Anteckningar från den 14 februari

Idag handlade det om säkerhet, att skydda sig mot bedragare i den moderna världen.

Identitetsstölder
är idag den bedrägeriform som ökar mest. Bedragaren försöker alltså utge sig för att vara offret när han köper kapitalvaror på kredit, bedragaren får varan och offret får fakturan/lånet. Det första fallet av denna bedrägeriform som jag kom i kontakt med var för 7 eller 8 år sedan. Bedragaren hade bl a köpt en ny Mercedes på kredit i Stockholm och offret, en ung man från Växjö fick låneavierna. 

När säljföretag ska sälja dyrare varor på avbetalning/kredit då beställer de först en kreditupplysning från UC eller liknande företag. UC skickar då upplysningen till säljföretaget och samtidigt samma uppgift till den omfrågades officiella adress. När offret får denna ringer han/hon omedelbart till säljföretaget och upplyser dem om att här pågår ett bedrägeri. Där misslyckades bedrägeriet.

Bedragaren vill förstås inte att offret ska få reda på att det tagits en kreditupplysning på honom/henne. Kan han ändra offrets adress så gör han förstås det. Det andra alternativet är att bevaka offrets brevlåda och ta brevet innan offret tömmer brevlådan. 

Så polisen rekommenderar:
1. Spärra obehörig adressändring genom att kräva legitimering med bank-id, hos www.skatteverket.se och www.adressandring.se. På skatteverket.se loggar du in med bank-id, välj länken Alla e-tjänster, där hittar du ganska långt ned i listan Spärra obehörig adressändring, klicka på den länken. 

Så här skriver Skatteverket: Med e-tjänsten Spärra obehörig adressändring kan du förhindra att någon obehörig ändrar din adress. När spärren är aktiverad godkänns bara adressändringar som görs med e-legitimation i Skatteverkets e-tjänster för Flyttanmälan eller Särskild postadress. Detta minskar risken för att någon använder dina personuppgifter för bedrägerier och id-kapning. Spärr av obehörig adressändring kan bara göras via den här e-tjänsten.

Nästa steg är att aktivera adresslåset (samma sak som ovan) hos Svensk Adressändring AB. På förstasidan finns en länk Adresslåset Skydda din post. Klicka på den. Även här loggar du in med Bank-id.

2. Bor du i villa och har brevlåda ute vid gatan. Skaffa en brevlåda med lås och lås brevlådan.

En annan form av bedrägeri är att du blir uppringd av en bedragare som uppger sig vara säkerhetschef eller jobba på säkerhetsavdelningen på din bank. Han (oftast) är mycket seriös och sympatisk och ger ett trovärdigt intryck. Han meddelar att ett bedrägeriförsök pågår mot ditt konto i banken, oftast i något annat land, men han kan stoppa detta men då måste du legitimera dig så att han är säker på att han pratar med rätt person. Han ber dig ta fram säkerhetsdosan eller ditt mobila bank-id. Gör du det så försvinner dina pengar från kontot direkt!
Lyssna på ett samtal som Polisen lagt ut på YouTube som beskriver detta. Klicka här.

Telefonbedrägerier
Många väljer idag att inte svara i telefonen när de inte känner igen det uppringande numret. 
Själv har jag ändrat så istället för att svara: "Ja, det är Sundh" så svarar jag numera bara: "Det är Sundh". Under en period så var det något oseriöst säljföretag som spelade in sina säljsamtal och sa kunden/offret bara ordet Ja så redigerade de inspelningen så att offret sa Ja till ett erbjudande.
Ett annat vanligt telefonbedrägeri var att du fick samtal från utlandet och när du svarade var det ingen på tråden. Om du ringde upp det numret så fick du en telefonräkning på 70-80 kr. 
Ytterligare en bedrägeriform var samtal från någon advokat som upplyste dig om att ärvt ett antal miljoner euro. Du behöver bara betala in skatt och registreringsavgifter och tala om vilken bank och vilket kontonr du har. 
Tror du någon fick något efter att de skickat iväg skatten och avgifterna?

E-post
För det första, det är praktiskt att ha två e-postkonton. Ett som du använder som e-postkonto och kommunicerar med dina vänner med. Det andra e-postkontot använder du bara när du ska registrera dig, t ex när du handlar på nätet hos Clas Ohlson, Kjell & Co eller Åhlen. Samma sak när du går med i Facebook så ska du använda ett
e-postkonto när du registrerar dig, använd då ditt andra e-postkonto. Clas Ohlson, Kjell & Co och Åhlens vill ju ha din e-postadress för att kunna skicka reklam till dig. Låt inte ditt riktiga e-postkonto översvämmas av reklam.
Trojaner och andra virus. Jag klickar aldrig på länkar i e-postmeddelanden om jag inte är säker på var e-posten kommer ifrån och jag litar på avsändaren. Att läsa ett e-postmeddelande är en sak men när jag klickar på en länk så kan det ligga en trojan som installeras när du klickar på länken. 

Anteckningar från den 7 februari

Den här gången handlade det bara om Gamla Växjöbilder. Igår, onsdag 6/2, körde jag ett bildspel om gamla Växjöbilder på Tallgårdens kulturkafé så idag körde jag det i repris.
Vill du se bilderna jag visade så kan du klicka här: Gamla Växjöbilder

Anteckningar från den 31 januari

Det blev fullt i lokalen idag.
När Ingvar Möller kom så framförde han ett tack från hustrun till den nya spellistan jag gjort på Spotify, den heter Gamla svenska hits. Har du Spotify kan du kopiera den texten på nästa rad: spotify:user:p169sun:playlist:1PiCaqdKDFF9N0cVbRogoY
Klistra in den i Sök-rutan i Spotify så kommer du direkt till den här Spellistan. 

Utpressningsmail. Jag fick ett utpressningsmail för ett par veckor sedan. Mailet såg ut att komma från min egen e-postadress. Inom 14 dagar skulle jag betala 9 000 US Dollar i Bitcoin annars skulle en film som framställde mig i dålig dager skickas till alla i min adressbok. Som väl var så hade vi ju här på Tallgården pratat om detta redan i höstas så jag kastade mailet med ett leende på läpparna. 

Smålandspostens e-tidning. Ingvar Möller meddelade att uppläsningsfunktionen i Smålandspostens e-tidning inte fungerar i datorn. Nu har jag kollat i efterhand och i surfplattan och smartphonen's appar fungerar det utmärkt. Men när jag kollade i datorn så fanns ingen möjlighet att spela upp artiklarna. Jag kollade i alla mina webbläsare och då visade det sig att uppläsning fungerar i Microsoft Edge (ikonen är ett blått e), däremot fungerar inte uppläsningen i vare sig Google Chrome eller Firefox. Jag har meddelat Smålandsposten detta.

Smartphone och surfplatta är bekvämlighet för mig. Men det är ju inte gratis, framförallt inte smartphone'n. Surfplattan däremot är avsevärt billigare i drift. Det krävs ett trådlöst nätverk, det har jag redan så det är ingen extrakostnad för mig. När jag har det så räcker det sedan med inköp av exempelvis en iPad, 2018 års modell kostar 3.895 kr. Ingen månadsavgift utan en engångskostnad alltså för en surfplatta. Däremot kostar mitt nätverk (Wi-Fi) 150 kr till Wexnet och 99 kr till Telia varje månad, men den kostnaden har jag ju oavsett surfplatta eller ej.

Tablå-TV eller Internet-TV. Jag ser nästan aldrig på TV på de tider då programmen sänds utom när det gäller direktsänd sport och oftast På Spåret. Annars tittar jag alltid på programmen via internet och på tider som passar mig. Alla kan ju ta fram SVT Play i sin Dator/Surfplatta/Smartphone och där titta på programmen. Har du några betalkanaler (Viasat, C More etc) så har de också Play-appar. Jag kan alltså ta fram C More play och här kan jag titta på det som sänds just nu i alla kanaler jag betalar för, men jag kan också titta på filmer och serier och program som sänts tidigare. Vissa framförallt sportprogram sänds bara på internet, i SVT Play eller i C More Play. Det som sänds på internet kan jag ta fram på min dator/surfplatta/smartphone och sedan kan jag enkelt skicka upp bild och ljud till en vanlig TV, jag använder Apple-TV på TV'n i vardagsrummet och Chromecast på köks-TV'n.

Installation av en ny TV. Berättade att jag, efter lång betänketid, köpt en ny TV. Packade upp den och satte den på plats. Löjligt liten fjärrkontroll var det, jämfört med de två fjärrkontroller jag behövde tidigare. Det blir enklare och enklare för varje år som går. Förra gången jag installerade en TV var det rätt besvärligt. Nu tog det max 10 minuter. När jag satte på TV'n kom det frågan vilket språk jag ville ha, sedan vilket land jag var i, och slutligen skulle jag koppla upp TV'n mot mitt trådlösa nätverk hemma och enklast gjorde jag det med att hålla min smartphone i närheten av fjärrkontrollen. Allt klart, alla kanaler på samma plats som i den gamla TV'n. Säg inte till mig att det var bättre förr - vår bästa tid är NU!

Musik, Spotify och YouTube. Det händer väl aldrig att jag inte spelar musik här. Nu har jag hittat en Facebookgrupp som heter "Vi som gillar -50 -60 -70 -80 -90-tals musik". Här lägger administratören och medlemmarna i gruppen ut länkar till framförallt musik på YouTube. Jag tycker det är riktigt roligt, någon lägger ut en länk till en låt som jag inte hört på 40 - 50 år, till exempel den här som släpptes för 42 år sedan. Klicka här.

Lite Gamla Växjöbilder. Vi hann också med att titta på lite Gamla Växjöbilder. Huset som kallades Karusellen på Söder. Renoveringen av Domkyrkan 1958-60. Bild på Strykjärnet från 50-talet, Norra Esplanaden när den var en esplanad, Teatertorget när det var ett Busstorg 1957-58. Ekebacken där jag och många andra åkte kälke och skidor på vintrarna på 50-talet. Kön till Oléo en torsdagskväll 1991. Wiktorson - Vicke - på torget en torgdag och några bilder till. 

Har du något förslag till ämne att ta upp nästa vecka så skicka ett mail till mig är du snäll.

Anteckningar från den 29 november

Idag roade jag mig själv, utan några som helst hämningar. Först spelade jag svensk musik från förr och alla fick gissa vem som sjöng. Här är en länk till spellista, hoppas den fungerar: https://open.spotify.com/user/p169sun/playlist/3xDvxWerPEY7SYnH3xHrkI?si=nI0XExsdTratQVwXWDqJZg
Om den inte fungerar och du har Spotify då kan du kopiera och sedan klistra in den här länken i Sök-fönstret i Spotify: spotify:user:p169sun:playlist:3xDvxWerPEY7SYnH3xHrkI
De flesta låtarna knäcktes med gemensamma ansträngningar.

Sedan visade jag hur jag gjort för att kunna hitta de foton jag sparat från Facebookgruppen Gamla Växjöbilder. När jag sparat bilden på min egen hårddisk så markerar jag filen i Utforskaren och sedan trycker jag ned Alt-tangenten och trycker ned Enter/Verkställ-tangenten, då kommer Egenskaper för den bilden upp. I fliken Information finns Taggar, här skriver jag in ord som jag sedan kan söka på i Utforskaren. Om du tänker göra så här så tänk efter innan du börjar. Vad ska jag skriva, hur ska jag skriva? Jag skriver namnet på personer som är med i bilden, jag skriver gatunamnet om jag känner till det, jag skriver årtalet bilden är tagen osv. När du väl börjat är det väldigt mycket jobb om du ändrar dig. Idag skrev jag i Sökfältet i Utforskaren när markören stod i Mappen Gamla bilder Facebook: tagg:sandgärdsgatan. Nu fick jag upp alla bilder jag har i den mappen som är taggade med Sandgärdsgatan.

Stort tack från mig till alla er som kommer till Tallgården på torsdagsförmiddagarna, jag har så roligt i ert sällskap! Nu tar vi Vinterlov, om inget oförutsett inträffar så är nästa torsdagskafé den 31 januari 2019. Välkomna tillbaka då!

Anteckningar från den 22 november

Vi började med en fråga jag fått. Utökad behörighet på mobilt bank-id.
Det är en tjänst som Swedbank har. Det mesta du gör på internetbanken går bra att göra med mobilt bank-id. Men att lägga till nya mottagare kräver utökad behörighet på mobilt bank-id eller att du använder din säkerhetsdosa istället för mobilt bank-id när du ska göra just detta.
Utökad behörighet beställer du själv i internetbanken, då kommer du att få ett kuvert med koder hemsänt till dig, dessa ska användas tillsammans med mobilt bank-id för att utföra t ex den här tjänsten.

Sedan pratade vi om ett program som finns på SVT Play, det sändes i söndags och heter Dokument utifrån Facebook - vän eller fiende. Vill du se programmet, jag rekommenderar det så klicka här.
Sverige har ca 10 000 000 invåndare. Facebook har varje månad 2 000 000 000 användare, det är alltså 2 miljarder människor som loggar in på Facebook, varje månad. För att förstå skillnaden mellan 10 miljoner och 2 miljarder så är förhållandet detsamma som skillanden mellan knappt 4 månader och knappt 63,5 år.
Vi såg hur Facebook användes som "ett vapen" i den Arabiska våren och hur det slog tillbaka efteråt. 

I vilket fall som helst, DET ÄR ALGORITMERNAS FEL! Algoritmerna gör att jag ser de nyheter jag gillar på Facebook. De nyheter som jag aldrig klickar Gilla på, den typen av nyhter får jag aldrig se! Detta är rena vansinnet enligt min mening. 

Men titta på programmet själv, klicka på länken här ovan för att se del 1, del två sänds på söndag kl 20.

Jag kommer aldrig mer att klicka gilla eller dela något som innehåller politik eller är kontroversiellt av något slag. Jag gillar när någon fyller år eller har varit på fotboll eller ishockey. Sedan tittar jag förstås på Facebookgrupperna Gamla Växjöbilder, Gamla Växjö, Växjöbilder och Växjökompisar vi som var unga ...

Anteckningar från den 15 november

Vi började med mitt eget tekniska strul den här morgonen. Chromecast fungerade inte i morse. Vi har en TV i köket som bara är en TV-skärm, finns ingen antenn eller parabol eller box ansluten, det är en TV-apparat som har ström och så har jag installerat Chromecast i HDMI 1-ingången på TV'n. På så sätt kan vi sätta på SVT Play på surfplattan eller smartphonen och så trycker vi på en liten symbol som finns högt upp till höger och då åker bilden över till TV-apparen. Men, i morse gick det inte att trycka på den där lilla symbolen för Chromecast i smartphone'n. 
Jag drog ut strömmen till vår router, väntade 20 sekunder och så satte jag på strömmen till routern igen. Efter ett par minuter var den igång igen och nu var allt igång igen och allt fungerade precis som det skulle. Vilken annan pryl du har kan du bryta strömmen, vänta en stund, sätta på strömmen och så fungerar allt igen? Det är ju lätt med datorer!
Sedan pratade vi lite om att de pratade miljö i Morgonstudion SVT 1 i morse, de hade besök av DN och en 

Anteckningar från den 8 november

Vi började med en spellista i Spotify. Jag hittade en spellista som någon gjort och tyckte att många av låtarna var riktiga gamla godingar, en del hade jag inte hört på väldigt länge. 
Har du Spotify så kopiera det här: spotify:user:p169sun:playlist:1dUXWSh77a5BVzdH64xCC0
klistra sedan in det i den lilla Sök-rutan högst upp till vänster i ditt Spotify. Då ska du komma till en spellista som heter Gamla godingar 2019-11-08.
Har du inte Spotify så kan du testa om den här länken fungerar: 
https://open.spotify.com/user/p169sun/playlist/1dUXWSh77a5BVzdH64xCC0?si=L6rT3iTBQgms_sDGKGiDVA
Som väntat kunde Thomas de flesta låtarna. 
Jag läste på lite om artisterna igår kväll och bland annat läste jag följande på Wikipedia: "The Spotnicks är ett svenskt band som bildades 1961. Spotnicks räknas tillsammans med brittiska The Shadows och amerikanska The Ventures som en av de främsta instrumentala gitarrgrupperna i världen under 1960-talet." Vilket fick mig att söka lite på The Ventures, som jag inte visste någonting om över huvud taget. Kolla det här klippet, det är gitarrspel:
https://www.youtube.com/watch?v=W-Hc5abSVHA

Musik, det är viktiga grejer det!

Sedan visade jag en sida som jag säkert visat många gånger tidigare, men det är både rolig och lite otäck att se på. https://www.flightradar24.com/56.88,14.82/7
Du zoomar ut och in på kartan med + och - knappen som du har längst till höger på skärmen. Du kan också använda musen om du har ett scroll-hjul på musen. Rulla framåt så zoomar du in, rulla bakåt så zoomar du ut. Ska du flytta dig så du ser Tyskland så håll ned vänster musknapp och så drar du musen nedåt (Tyskland ligger ju nedåt på kartan). Klicka på ett "flygplan" så kan du se rutten, varifrån och till, du ser också vilken höjd och vilken hastighet. Utforska själv och har du några frågor eller funderingar så tar vi det nästa torsdag.

Nu har jag hittat en sida som visar båttrafiken också, jag har hört talas om den tidigare men nu hittade jag den. Här är adressen till den sidan: https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:16.3/centery:56.1/zoom:10
Den fungerar i princip på samma sätt som den om flygrafiken. 

Slutligen blev det lite om Google Maps också, en sida som jag använder dagligen. Gå till sidan www.google.se och där ser du en fyrkant bestående av 9 små fyrkanter. Klicka på den fyrkanten så har du länkar till alla Google-sajter: Sök, Maps, YouTube, Gmail, Drive, Översätt mm. Enkelt sätt att hitta Google Maps.
Jag upptäckte att nu finns det möjlighet att gå runt i betydligt mindre städer än tidigare. Jag gick runt i Mariestad och såg min svågers hus, jag gick runt i Frösakull och hittade Doktorsvägen 5, ett sommarställe som min mammas moster ägde och där jag ofta var på somrarna på 50-talet. Huset fanns inte längre, garaget fanns kvar men tomten var avstyckad. 
Vill du ha en länk till Google Maps sä är den här: https://www.google.com/maps/

Anteckningar från den 1 november

Onsdagen den 31 oktober var det ett inslag i Aktuellt om en typ av brott som kallas voice phishing, förenklat kallas det ofta vishing. Den här typen av brottslighet riktas ofta mot äldre personer, 8 av 10 som drabbats är över 70 år. Bedragaren ringer upp och säger att han ringer från din bank och att ett bedrägeri mot dig håller på att ske just nu, något försöker tömma dina konton. Men de kan hjälpa dig och så ber han (det är oftast en han) dig logga in med ditt bank-id. När du gör det, det är då dina konton töms. Titta på inslaget här, inslaget börjar 12.35 in i sändningen. Jag vet inte hur länge det ligger kvar så det kan ses på SVT Play. 
Det här pratade vi en del om, det viktigaste är fortfarande: Logga aldrig in på uppmaning av någon annan!

Bengt Könberg, från SeniorNet Södermalm i Stockholm, gästade oss den här torsdagen. Han var intresserad av bilder från Nygatan där hans morföräldrar bodde när de levde. Vi hittade förstås huset i Facebookgruppen Gamla Växjöbilder och Thomas Seibold hade naturligvis en del att berätta om detta. 

Jag visade också en del om Spotify eftersom jag lovat några av deltagarna att göra det. Har du bestämt dig för att skaffa Spotify Premium som kostar 99 kr/mån. Enklaste sättet att göra då är att skaffa appen Spotify i sin smartphone eller surfplatta. Registrera sig med alla uppgifter som krävs välja ett användarid och ett lösenord. Du måste också meddela hur Spotify ska får prenumerationsavgiften 99 kr i månaden. När du är klar så fungerar det förstås i den enheten där du installerat appen. Men nu kan du logga in med ditt användarid och lösenord i datorn och i vilken annan enhet som helst. Det kommer att se likadant ut i alla enheter eftersom du loggar in. Jag visade också en spellista som Anders B Weiborn delat med sig av i Facebookgrupen Växjökompisar, vi som var unga i Växjö...
Här är länken till spellistan som heter Jukebox:
https://open.spotify.com/user/1117380995/playlist/2nFBKxeDiNbsbVhQV09I4E?si=GPngPWSlRiO8EUTMKX3uvQ
Fungerar inte den länken så kan du istället gå in på Spotify och i Sökfönstret skriva in detta: spotify:user:1117380995:playlist:2nFBKxeDiNbsbVhQV09I4E

Anteckningar från den 25 oktober

Idag handlade det uteslutande om Smartphone och appar som jag använder.
I onsdags förra veckan på Pensionärernas dag i Konserthuset så pratad jag och Henrik Rossling på Växjö kommun om digitaliseringen. Jag menar att digitalisering för mig är lika med bekvämlighet och att bekvämlighet också har ett pris. En smart telefon är inte gratis, men man behöver inte köpa senaste modellen. 
Jag hann med att visa en del av de appar jag använder. Här nedan är en lista på nästan alla appar jag har i min iPhone.
Klockan - Världsklocka, Väckarklocka, Tidtagarur och Timer. Väckarklockan använder jag och Timern också.

C More - Här tittar jag på TV på C More både fotboll & ishockey. Använder jag ofta och här gåt det åt många GB, kräver näst intill fiber eller möjligen ADSL.

Canal Digital - Tittar ibland på TV-kanalerna 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, Kunskapskanalen, Discovery, National Geographic, History m fl kanaler. Har jag tillgång till eftersom jag betalar för C More. 

SVT Play - SVT1, 2, Kunskapskanalen, Barnkanalen och SVT24. Ibland när den vanliga TV'n är upptagen av något annat program som jag inte vill se då tittar jag här. Om jag missat något som sänts tidigare kan jag också se det här.

TextTV - SVT, korta nyheter och sportresultat. Tittar jag nte så ofta på numera

Omni och SVT Nyheter - Nyhetsappar, här kommer nyheterna först.

eDN - DN i telefonen och paddan. Händer att jag kollar här men inte så ofta. Kräver att man prenumererar på DN. Jag har 3-dagars abonnemang (fredag - söndag) vilket innebär att jag på nätet kan läsa DN alla dagar i veckan.

SR Play - Lyssnar på P1, P2 och P4 Radio Kronoberg oavsett var jag är.

eSMP - Smålandsposten i telefon och surfplatta Läser SMP i surfplattan varje dag. Aldrig i papperstidningen.

Google Kalender - Ser min o Kerstins kalender Använder hela tiden denna kalender.

Sociala medier - Facebook, Instagram, Twitter, Messenger Använder jag varje dag

FaceTime - Bildtelefon Samma som Skype men bara mellan Appleenheter. Bra ibland men inte så ofta.

Flashscore - Sportresultat live. Använder jag varje dag

Truecaller - Förhindrar säljsamtal. När du registrerar dig så ger du Truecaller tillgång till din adressbok.

Upplysning.se - Hittar adresser, telefonnr, personnr mm Offentliga uppgifter om alla svenskar

Google - Söker information om allt möjligt Används dagligen

Hitta vänner - Visar var mina vänners mobiler är. Används sällan men bra när någon är ute och reser. Kräver att vännerna lägger till sina Apple-id med lösenord dvs godkänner att jag kan se var deras mobiler är.

Waze - GPS som visar vägen om jag kör bil, om jag går eller cyklar. Gratis och fungerar bättre än den bil-GPS jag hade  tidigare

Google Maps Var ligger närmsta restaurang? Närmsta bensinstation?  Var ligger Möns klint? Var ligger Papua Nya Guinea? Använder den ofta.

EasyPark, Parkster, SMS Park - Parkeringsappar Använder jag alltid när jag parkerar på stan.

Swedbank Internetbank Flera ggr i veckan

Mobilt Bank-ID - Legitimation på nätet. Jag loggar in med detta på: Internetbank, 1177 Vårdguiden, Skatteverket, Mitt Telia, Bilprovningen, Min Myndighetspost mm Legitimerar mig vid näthandel när det krävs. Används ofta.

Swish - Betalning mellan kompisar och ganska ofta på torghandeln. Använder jag flera ggr i veckan

PayPal - Används ibland vid näthande, kortnumret behöver aldrig uppges, bara ett användar-id. Säkare.

Klart.se, YR, SMHI - Väderappar använder jag dagligen.

MobiTime - Länstrafikens app. Jag ser när jag ska åka från Kampen för att vara i Sandsbro kl 18. När jag väntar på bussen ser jag när den kommer, inte enl. tidtabellen utan när den verkligen kommer. Använder jag alltid när jag ska åka buss.

Booking - Bokar hotell ibland

SJ - Boka tågresor använder jag alltid när jag ska åka med SJ

Flightradar24 Ser all flygtrafik – radar Bara på skoj

SF Bio - Köper biobiljett, kollar vilka filmer som går och när

Quizkampen - Frågesport 

Shazam - Talar om vad låten heter som du spelar just nu på radio eller TV, och vilka som framför den. Några ggr i veckan. Melodikrysset?

Mina fordon - fordonsuppg, ställ av, ställ på, ägarbyte, besiktning.
Reg.nr på andra bilar så får jag uppgift om bilmärke modell, årsmodell mm

Biblio - Låna ljudböcker på Biblioteket Används då och då

Max - Beställ din hamburgare hemma. Du gör hela beställningen i appen och bestämmer tid då du hämtar maten.

Anteckningar från den 18 oktober

Vi började med säkerhet, via Polisen - Bedrägeri på Facebook fick jag tips om en podd som polisen ger ut. Tänk säkert - en podd om id-kapningar, på den här adressen http://polismyndigheten.podbean.com/.
ID-kapningar är det brott som ökar mest i Sverige. Hela 34% fler anmälningar har gjorts i år jämfört med 2017.
Lyssna gärna på podden. 

En av de medverkande poliserna hade råkat ut för detta, en dag upptäckte han att det försvunnit 30 000 kronor från hans konto. Lyssna på podden så får du höra hur det gått till.
Ett gott råd från mig och från Polisen är att stänga sitt bankkort för internetköp. I min internetbank finns möjligheten under valet Konton och kort - Hantera kort - Internetköp, när du klickar där länkas du över till den gamla versionen av Internetbanken. Du kommer direkt till en sidan där du kan stänga stänga resp öppna ditt bankkort för internetköp. Jag har mitt bankkort stängt för internetköp, när jag ska köpa biobiljetter eller något annat på internet får jag gå in på Internetbanken och öppna kortet för internetköp. Efteråt går jag hit igen och stänger för internetköp. I och med att kortet är stängt för internetköp så kan ingen handla på ditt kort över nätet. Det är definitivt värt besväret. 

Sedan pratatade vi om digitaliseringen, det ämne som Henrik Rossling på kommunen och jag pratade om i Konserthuset i onsdags då det var Pensionärernas dag. Jag koncentrerade mig till digitalisering betyder bekvämlighet för mig och det är inte gratis. 
Bankärenden, har aldrig varit enklare och bekvämare än idag, för mig. Jag har tekniken (smartphone, mobilt bank-id) och jag har lärt mig hantera tekniken. SeniorNet kan lära ut tekniken.
Bankkortet är bekvämlighet, jag stänger mitt kort för internetköp. Läs ovan.
Smartphone, parkeringsapparna, legitimering på nätet med mobilt bank-id, Swish för enkla betalningar mellan kompisar.
Köpa evenemangsbiljetter, bio, ishockey, fotboll, konserter. Inga köer, biljetten har jag i min smartphone.
Hålla koll på när bussen kommer - inte när den skulle komma enligt tidtabellen, utan när den verkligen kommer till min hållplats. Suveränt med Länstrafikens app MobiTime.
Gratis GPS, jag hittar alltid fram även i okända städer. Waze heter gratisappen.

Anteckningar från den 11 oktober

Vi började med en koll hur vi upplevde strömavbrottet i onsdags. Kort sagt, de flesta tyckte inte det var speciellt jobbigt. Det fanns ett undantag, undertecknad. Jag tycker det är frustrerande att inte ha tillgång till allting hela tiden, jag vill ha internet i min iPhone så jag kan, lyssna på radio precis när jag vill, se på TV när jag vill. Kolla nyheter, väder, Facebook, Twitter, om jag vill det. Normalt sett i vårt hushåll på Kampen så lyssnar vi på radio via en iPHone och en bluetooth-högtalare. Jag tittar nästa alltid på TV via internet, ofta ser jag det på en vanlig TV-apparat via Chromecast eller Apple-TV. Du ser, jag har hängt upp allting på internet! 
Men, nu hade vi alldeles nyligen köpt en liten överlevnadsradio, en transistorradio med uppladdningsbart batteri. Det kunde laddas med ström via en USB-kontakt, men den kunde också laddas via solceller på radion. Om inte solen var framme så kunde batteriet laddas med en generator, det satt en vev på baksidan som man kunde veva på för att generatorn skulle ladda batteriet. Så jag fick lyssna på P4 Kronoberg och där sa dom att strömmen skulle vara tillbaka kl 15.30 och det var den till och med lite tidigare. 

Sedan pratade vi om TV. Några hade tvillingkort för att kunna se ex.vis Viasat eller C More på mer än en TV. 
Jag har inget tvillingkort, jag använder internet och SVT Play, C More Play. På TV'n i vardagsrummet, det är vår stora TV-apparat, fast idag räknas den nog inte som stor, där har vi TV via parabol och jag får betala till C More för att kunna se en massa fotboll och ishockey. I köket har jag en mindre TV men den har bara ström, det finns ingen anslutning till någon antenn eller parabol. Däremot har jag köpt och anslutet en Chromcast till en av HDMI-ingångarna på den TV'n. Det betyder att jag kan streama, jag kan ta fram t ex SVT's morgonstudio på SVT Play på min smartphone och så trycker jag på en liten symbol på skärmen så "kastas" bild och ljud till TV'n. Precis som om jag haft en antenn eller parabol, skillanden är att bild och ljud kommer lite försenat. Nyheterna kommer inte kl 8 prick utan kanske 8:02 istället. Alltså kan jag på den TV'n se alla program jag kan ta fram på min smartphone och det är alla program som jag har på den vanliga TV'n. 

Det finns 3 sätt att få bilden från en dator, surtplatta eller smartphone till din TV-apparat:
1. En HDMI-kabel från din smartphone till TV'n. På vissa Android-telefoner är inte detta möjligt.
2. Anslut en Chormcast till en av HDMI-ingångarna på din TV. Din dator, surfplatta eller smartphone blir din fjärrkontroll.
3. Anslut en Apple-TV till en av HDMI-ingångarna på din TV. Du får en fjärrkontroll till din Apple-TV så här behöver du ingen annan utrustning.

Slutligen berättade jag om en Facebook-grupp jag upptäckte i veckan. Den heter "Vi som gillar -50 -60 -70 -80 -90-Tals Musik". Medlemmarna lägger ut länkar till musik på YouTube. Just nu låg den här länken överst:
https://www.youtube.com/watch?v=fqdp3O-SehQ&feature=share


Anteckningar den 27 september

Den här förmiddagen fick vi sätta in extra stolar i lokalen för att alla skulle få plats. Ta chansen nu och ge mig tips på ämnen som intresserar er. Skicka ett mail till janerik.sundh(snabel-a)seniornetvaxjo.se eller ring 073-826 13 31 och tips om vad som intresserar dig. 
Idag började vi med att lyssna på två äldre damer Marianne Carlberg 85 år och Sara Hercules 86 år, och vad de hade för nytta och glädje av sina surfplattor.
Klicka här så kan du se inslaget igen, det finns på en sida som heter mfd, Myndigheten för delaktighet. Jag gillar särskilt slutklämmen "Allting är lätt när man kan det" säger Sara Hercules.
Vi tittade också lite på parkeringsapparna som gäller på Växjö kommuns parkeringsplatser. Just, det de gäller på kommunens parkeringsplatser däremot gäller de inte på andra parkeringar som till exempel den som ligger vid sidan om Teatern. Är du osäker så titta på skyltningen vid parkeringsautomaten. De appar som gäller i Växjö, och i många andra städer, är EasyPark, Parkster och SMS Park. EasyPark, här uppger du ditt bankkortsnummer när du registrerar dig och så fort du avslutat en parkering så tas parkeringsavgiften ut från ditt konto. Parkster och SMS Park skickar istället en faktura till dig i början på varje månad för samtliga parkeringar månaden innan. Om du tänker använda dessa så ska du logga in på Parkster respektive SMS Park och i inställningarna ange att du vill ha e-postfaktura. Om du inte ändrar så får du en pappersfaktura och den kostar 29 kr (Parkster) 25 kr SMS Park. Om du hellre vill betala med ditt bankkort kan du välja det också här, men det blir en gång per månad.
Nästa ämne blev den stora uppdatering av Windows 10 som kommer i oktober. Windows 10 har två stora uppdateringar varje år, en på våren och en på hösten. Jag hittade lite information om den uppdatering som kommer i oktober i PC-tidningen, du kan läsa om detta om du klickar här. Har du en Android smarphone kan du sms'a från din dator och du kan snabbt och enkelt föra över foton tagna med mobilen till din dator. Startmenyn kommer också att förbättras plus en hel del annat. Läs i PC-tidningen genom att klicka på länken här ovan.

Naturligtvis spelade vi lite musik också och vi använde läget Shuffle (blanda) så att låtarna i en spellista spelades upp i slumpmässig ordning. 

Lite tittade vi också på Bank-ID. Det finns i princip 3 typer av Bank-ID, Bank-ID på kort, Bank-ID på fil och Mobilt Bank-ID. 
Bank-ID på kort innebär att du har ett kort och en kortläsare som du använder för att legitimera dig.
Bank-ID på fil, då är ditt Bank-ID nedladdat till den dator du satt vid när du, inloggad i din internetbank, beställde ditt bank-id.
Mobilt Bank-ID innebär att du har ditt bank-id på din smartphone. 
Jag demonstrerade hur mobilt bank-id fungerade genom att på datorn gå till sidan 1177.se och klicka på Logga in, därefter startade jag appen Mobilt Bank-ID i min smartphone. I datorn ombads jag fylla i mitt personnr och sedan trycka på Logga in. När jag gjorde det öppnades ett nytt fönster i min smartphone och jag fick legitimera mig antingen med min kod (6 siffror) eller med mitt fingeravtryck. Vips blev jag inloggad på sidan 1177.se på datorn.

Anteckningar den 20 september

Vi började med att titta på ett inslag i SVT Småland den 17 sept. kl 18:30 (det inslaget är tillgänglig t o m 24 sept.). Det handlade om äldre och digitala verktyg och risken att hamna i digitalt utanförskap. 

Sedan handlade det om en artikel i SVT Nyheter. Det är lättare än någonsin att kommunicera med varandra genom våra telefoner. Även om telefonen från början var menad att ringa med upplever många yngre att ett telefonsamtal är påträngande och endast en sista utväg om det är nödfall.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svara-pa-dolt-nummer-aldrig-i-livet
Tydligen är det inte bara yngre utan även de som i mina ögon är medelålders som tycker så här. Detta var absolut nytt för mig. Visst jag svarar sällan när jag inte kan se numret från den som ringer och jag svarar aldrig på utlandssamtal om jag inte förväntar mig samtal från utlandet. Ett problem med det här beteendet är ju att när vården ringer, när banken, när försäkringsbolaget ringer då är det dolt nummer. 

Tillbaka till första inslaget om digitalt utanförskap. Jag har ibland sagt att snart är det omöjligt att leva utan en smartphone. Ska jag uttrycka det lite mer realistiskt så kan jag tycka att, livet blir mycket enklare och bekvämare med en smartphone idag! Så är det! Men kan samhället kräva att alla ska ha en smartphone? De är ju inte precis gratis att ha. 
I vilket fall så försökte jag visa vilken nytta jag har av min smarta telefon.
1. Mobilt bank-id underlättar mycket för mig
    a. Jag kan enkelt logga in i min internetbank på vilken dator som helst bara jag har min telefon med mig
    b. Jag kan logga in på 1177.se och boka tid hos en läkare på min vårdcentral, titta på min vårdjournal mm
    c. När jag handlar på nätet krävs ibland förutom alla kortuppgifterna även legitimering med bank-id
    d. Enkelt flytta pengar från mitt konto till kompisens konto på ett ögonblick, med Swish. Betala för blåbären, och annat också, när jag handlar på torget, med Swish 
2. Kolla när bussen går från en viss hållplats, och se var bussen är just nu. Appen heter MobiTime
3. Parkerar mycket billigar än tidigare med någon av parkeringsapparna. EasyPark, Parkster eller SMS Park
4. Jag har alltid en kamera med mig. Ofta fotograferar jag texter eller varor för att komma ihåg senare
5. Köper biljetter till bion, till Östermatchen och får biljetten i mobilen. Ingen kö för att köpa biljetter längre
6. Mitt minne är inte vad det varit så att ha en kalender i mobilen som alltid är med mig är nästan ovärderligt
7. Appen Flashscore använder jag nästan varje dag för att kolla resultat på fotbolls- och ishockeymatcherna live
8. Jag har en gratis GPS som fungerar när jag kör bil och även när jag går, appen heter Waze
9. Väderapparna använder jag varje dag, Klart.se, YR, SMHI Väder. Trots det cyklade jag idag i ösregn...
10. Minneshjälparen för musik, jag hör en låt som jag känner igen så väl. Kommer inte på vad den heter. Shazam heter appen
11. Transportstyrelsen har en app som heter Mina fordon. Förutom uppgifter om mina egna fordon kan jag kolla andra fordon. Jag såg en gammal SAAB och skrev in reg.numret och fick reda på att det var en SAAB V4 1970

Vi hann inte med allt jag tänkt men nästa vecka blir det lite om Parkeringsapparna och så de viktigaste sakerna vi får i uppdateringen som kommer i oktober, den heter Windows 10 Fall Update. "Fall" säger amerikanerna oftast när engelsmännen säger "autumn" för höst.

Anteckningar den 13 september

Först spelade vi som vanligt lite musik, den här gången var det bara disco. Igår kväll när jag kollade min spellista Disco så valde jag ut några låtar. Black is black den kom 1966, Daddy Cool med Boney M, 1976, Heaven must be missing an angel med Tavares, 1976, I will survive med Gloria Gaynor, 1978, September med Earth Wind & Fire, 1978, YMCA med Village People, 1978 och några till. Jag tyckte det var konstigt att alla låtarna utom Black is black var 1976 eller 1978. Hade jag en discoperiod då? Ja, ja, jag tycker fortfarande att det är roligt ibland att lyssna på riktig dunka-dunka-disco.
Göran Borg undrade i det här sammanhanget efter adressen till det YouTube-klipp jag visade förra torsdagen som handlade om Henry som var dement och hade bott på ett vårdhem i USA i 10 år. Han fick lyssna på sin favoritmusik och han levde verkligen upp. Det finns en länk till klippet i anteckningarna här nedan från den 6 september.

Sedan visade jag Smålandsposten som uppdaterat sin e-tidning, den tidning som man kan läsa på nätet. Smålandsposten finns på 4 olika sätt idag:
Papperstidningen
e-Smp (tidningen exakt som papperstidningen men på nätet)
Min Smp, en app som uppdateras några gånger varje dag med de senaste nyheterna
www.smp.se Den vanliga webbsidan som du kan se antingen som prenumerant eller inte prenumerant
e-Smp kan du bara se om du är prenumerant
Min Smp kräver också att du är prenumerant
www.smp.se, den sidan blir mycket bättre om du är prenumerant. Är du inte prenumerant ser du bara vissa sidor.

Den stora nyheten i uppdaterningen av e-Smp var att när du tar upp en artikel (du klickar/trycker på artikeln) då får du förutom att den är lättare att läsa i det läget även möjlighet att få artikeln uppläst. Längst ned på sidan finns tre knappar bakåt - spela - framåt (symboler som du har på bandspelare). Tryck på Spela så läser en elektronisk röst upp hela artikeln. Tycker du att "hon" läser för fort så har du en symbol längst till höger längst ned, tryck på den och dra reglaget åt vänster på linjen så blir uppläsningen långsammare.

Jag visade också hur man löser Sudoku't och korsordet. Kommer ni ihåg, klicka på de tre vågräta strecken högst upp. Det kom upp en meny med bl a valet Rätta, på korsordet fanns även valet Facit. Vilket fusk!

Sedan kolla vi på YouTube, jag sökte på Playing for change och fick upp många musikvideos. Playing for change är en rörelse som startade 2002. Googla på det så kan du läsar mer.

Jag höll på att glömma, allra först visade jag en artikel i DN i lördags. Fem skäl att radera dina konton i sociala medier redan i kväll. Jaron Lanier har så många tech-meriter att det är svårt att lista alla. Han anses vara en av dem som moderniserade internet. Han har skrivit en bok om sociala medier och det var om den boken som DN gjorde en intervju med honom. 
Han skriver "Jag vill inte förolämpa någon, men du håller på att förvandlas till en väldresserad hund". Du har blivit fjärrstyrd av stora företag. Han menar att detta är algoritmernas fel. 
Du är användare men du är inte kund, skriver han också. Kund är storföretagen som köper information om ditt beteende på sociala medier. Han menar att sociala medier gör dig till en skitstövel och att sociala medier förstör politiken. Han föreslår att du slutar använda sociala medier i sex månader och ser om du förändras. 
Tänk om ditt sanna jag är trevligare om sex månader!
Boken heter "Tio skäl att genast radera dina sociala medier" (Mondial).

Anteckningar från den 6 september

Vi började med en mjukstart precis som utlovat. Det blev lite musik och det blev lite gamla Växjöbilder.
Men först började vi med två Youtube-klipp som jag tycker är väldigt starka.

Det första visar ett kort avsnitt ur Dokument utifrån 1984 där Herbert Söderström uttalar sig om Hemdatorns framtid eller snarare brist på framtid. Det visar att man aldrig ska uttala sig om framtiden för den blir alltid något annat än det man tror den ska bli.
Klicka här så kan du se klippet igen.

Sedan såg vi ett klipp som handlade om musik och hälsa. Det handlar om Henry, en dement man som varit på ett vårdhem i USA i tio år. Henry kände inte igen sin dotter när hon kom på besök. Enligt läkaren kunde han inte svara på de enklast ja och nej-frågor. Nu spelade man in Henrys favoritmusik på en iPod (elektronisk bandspelare slarvigt uttryckt). Man satte på Henry ett par hörlurar och spelade upp musiken från iPoden. 
Klicka här så får du se vad som hände sedan.

Facebook och gruppen Gamla Växjöbilder är nog det starkaste skälet för att jag över huvudtaget är med på Facebook. Jag sparar de bilder som jag tycker är intressanta och som läggs ut här av medlemmarna i gruppen, på min egen dator, så att jag lätt kan hitta dem igen. 

När det gäller Spotify, jag pratar ju alltid om Spotify och ändå får jag ingen ersättning av dem. Men jag säger som Berthel Nordström, han utnämndes av Digidelnätverket 2013 till Sveriges modernaste pensionär. Berthel använde sin iPhone och iPad till allt. När han steg upp på morgonen kollade han först sin kalender (i sin iPhone), sedan kollade han hur vädret skulle bli i en väderapp, slutligen kollade han lokaltrafikens turlistor för att se hur han skulle ta sig till sina aktiviteter den här dagen. Men han sa alltid "det bästa är Spotify, i den här (så höll han upp sin iPhone) har jag all världens musik".
Och så tycker jag också. Vill du kolla mina spellistor så måste du förstås ha Spotify, har du det så kan du klistra in den här länken i Sök-rutan i Spotify: spotify:user:p169sun tryck sedan bara på enter/verkställ så kommer du till alla mina offentliga spellistor. Det kanske fungerar även om du inte har Spotify, klicka på den här länken får du se om det fungerar. 

Anteckningar från den 3 maj

Det här var sista torsdagskaféet för vårsäsongen.
Vi pratade lite om GDPR (General Data Protection Regulation) på svenska blir det Dataskyddsförordning. Det viktigaste är att förstå att den förordningen är till för vår egen skull. Vår nyorganiserade IT-support var uppe till diskussion. Läs mer om den på sidan IT-support. Vi startade med ett Spotify-quiz. Jag spelade en publik spellista som finns på mitt Spotify, spellistan heter ESC-minnen, jag tror du kan söka på det i Sök-rutan i Spotify. En av låtarna skulle bort. Det var några som klarade frågan direkt utan betänketid. En torsdag för ett tag sedan pratade vi om musik och hälsa, det tog vi upp igen. Musik är viktigt, vill du bli på gott humör så spela sådan musik som du gillar. Det fungerar. Nu är det sommarlov. Jag vet att jag kommer att få abstinens om några veckor men det gäller att stå ut. Till hösten kör vi igång igen.

Anteckningar från den 26 april

Den här gången handlade det om gamla foton. Hans Fäldt hade läst en artikel i PC för alla som handlade om att rädda sina foton för eftervärlden. 
Min morfar lämnade efter sig en skokartong full med gamla svartvita foton. När jag var 30 - 40 år tyckte jag väl inte det var något speciellt med dem. Idag tycker jag det är kul att se hur Kraftstationen i Skogsholm, där de bodde och jobbade, såg ut. Min mammas moster hade en sommarstuga i Frösakull, den finns inte längre. Jag har idag 6-7 foton som visar mig hur den såg ut. Riktigt roligt tycker jag det är att se på dem idag.

Jag har ju själv 100 gånger fler foton men kan någon se dem när jag inte finns längre? De ligger ju inte i skokartong där vem som helst kan titta på dem utan de finns i en dator, på en hårddisk. 
Bilderna syns som IMG_3027.jpg, IMG_3028.jpg i en mapp i min hårddisk och dessutom i en extern hårddisk.
Om jag idag klickar på en sådan bild i min dator då kommer bilden upp och jag ser den på min bildskärm.
Men för att komma in i min dator krävs förstås ett lösenord. Det går men det blir förstås besvärligt för efterlevande att komma åt de fotona. 
Jag måste förstås visa hustru och dotter hur de kommer in i min dator och hittar mina foton.

Det finns många mer saker att tänka på när det gäller detta. Samma sak kan ju gälla din "skivsamling". Mina gamla Singel, EP- och LP-skivor är ju inget problem, nja det kanske är ett problem att hitta en skivspelare som fungerar.
Men jag har ju köpt en del låtar som finns på min dators hårddisk. Jag har ju betalt dem så ... 
Filmer har jag ju också köpt som jag kan spela upp på vilken dator som helst om jag loggar in med mitt Windows-id och lösenord. Jaha, då måste jag förstås dela med mig av det också. 

Här är artikeln som Hans hänvisade till: PC för alla 2018-04-13

Anteckningar från den 19 april

Den här gången handlade det om 
- Läsa tidningar på nätet, via dator eller surfplatta (som jag föredrar).
- Playtjänster, SVT play, TV4 play, Canal Digital Go, C More play etc

Här kan du se priset på Smålandsposten beroende på hur du läser tidningen. 
Det är alltså 85 kr i månaden billigare om du enbart läser tidningen digitalt.
Det finns också ett mellanalternativ där du har papperstidningen tor - lör och läser den digitalt mån - ons.

Självklart tar det några dagar att vänja sig vid att läsa på surfplatta eller dator. Men jag och de jag känner som läser tidningen så här vi tycker det går alldeles utmärkt.

Sedan nämdes Readly.com som innehåller massor med tidskrifter. För 99 kr i månaden får du obegränsad tillgång till samtliga tidningar i Readly. Både nya och arkiverade utgåvor. Detta är också enbart för läsning i digital form, i surfplatta eller dator alltså. 

Vi pratade också lite om play-tjänster, streaming av TV-program alltså. Jag tittar nästan uteslutande på TV via min dator, surfplatta eller smartphone. Ibland tittar på datorn, jag tycker det går alldeles utmärkt, även via surfplattan fungerar det bra. Men jag har också alternativet att ta fram TV-programmet på surfplattan eller smartphonen och därifrån skicka över bild och ljud till en vanlig TV-apparat. Enda skillnaden mot den vanliga TV-sändningen är att via internet är programmet 20 - 60 sekunder senare än på den vanliga TV:n.

Alla TV-kanaler har idag play-tjänster där du kan titta på många program i efterhand, ibland kan du även se programmen i förväg i play-tjänsterna.
TV4 har två play-tjänster, TV4 play som är gratis och TV4 play premium som kostar en slant per månad. 
SVT play är alltid "gratis" om du bortser från TV-licensen. SVT har även Öppet arkiv www.oppetarkiv.se där du kan se massor med program där SVT har alla rättigheterna själva.

Anteckningar från den 12 april

Vi pratade om hur det gick till när Nordeakunden, som framträdde i morgon-TV i tisdags, lurades att legitimera sig med sitt mobila bank-id per telefon. En person ringde upp kunden och sa att han jobbade med säkerhet på Nordea, nu höll någon på att ta ut ett stort belopp från kundens konto, i Paris, men Nordea-mannen kunde stoppa det. Om kunden legitimerade sig med sitt mobila bank-id så skulle det lösa sig. Kunden gjorde det, efter en stund återkom Nordea-mannen och sa att nu var det nästan klart, bara han legitimerade sig en gång till så var det klart. I samma ögonblick som kunden gjorde detta så slog det honom att det här var något lurt, och det var det. Pengarna försvann i samma ögonblick från kundens konto. 
Legitimera dig aldrig på någons order eller önskemål per telefon! 
Inget seriöst företag ringer upp dig per telefon och ber dig göra detta!

Jag fick också ett tidningsklipp där det beskrevs att ett liknande ärende hade skett. Skillnaden var att bedragarren bad den här kunden legitimera sig 1 - för att logga in på kundens internetbank 2 - för att beställa tjänsten Swish.
Bedragaren höjde säkert beloppsgränsen på Swish genom ytterligare en legitimering. Slutligen swishade bedragaren sedan en stor summa till sitt eget eller en målvakts konto. 
Legitimerar du dig aldrig på order eller önskemål via telefon så händer inte detta!

Visade en spellista med 60-talsmusik som jag gjorde i onsdags kväll. När jag väl valt ut vilka låtar jag ville ha med på listan så tog det 12 minuter att göra spellistan. Före Spotify's tid när jag gjorde liknande favoritlistor på kassetter, då hade det här tagit 2 timmar. Vill du lyssna på spellistan så klistra in den här Spotify-URI'n i Sök-rutan på ditt Spotify och tryck verkställ/enter. spotify:user:p169sun:playlist:0N7Q90KpAQCOCcStVSEWpb

Slutligen visade jag hur jag sparar foton publicerade på Facebook som jag gillar. Framförallt är det foton i grupperna Gamla Växjöbilder och Gamla Växjö. Jag klickar på bilden, då kommer den upp i ett nytt fönster ofta är bilden då lite större. När jag sedan högerklickar på bilden så finns valet: Spara bild som ... och då sparar jag bilden på min dator.

Anteckningar från den 5 april

Vi pratade mycket om vår förlorade IT-support inom SeniorNet Växjö. Tack vare först Fas-3 och senare Sysselsättningsgarantin har vi kunnat erbjuda våra medlemmar i stort sett gratis support. I och med att Sysselsättningsgarantin upphörde 2018-02-01 så förlorade vi våra IT-tekniker med ett undantag. Lotta som jobbat med fika- och inköp åt föreningen samt Apple-support, fick förlängt förordnande i nio månader.
Den support som finns tillgänglig idag är i första hand kan du söka hjälp hos kursledare eller kafévärd, är inte problemet av rent teknisk art så kan vi ofta hjälpa till. En del enklare tekniska problem klarar vi också. När inte vi räcker till så finns ett företag som SeniorNet Sweden, vår moderförening, tecknat avtal med. Företaget heter Hemfixare.se och du kan läsa om deras supportverksamhet om du klickar här.
Kort om Hemfixare.se, de finns på många orter i Sverige, oftast är det studerande som vill tjäna lite extra pengar som anställts och fått genomgå prov för att bli certifierade av företaget. Du beställer en hemfixare genom besök på deras hemsida (länken här ovan) och priset med RUT-avdrag (det du faktureras) är 399 kronor, för medlem i SeniorNet är priset 349 kronor, för första timmen vilket också inkluderar resa och restid hem till dig. Det är minsta belopp som faktureras. Tar jobbet mer än en timme faktureras du per halvtimme, timpriset är 249 kronor det innebär alltså att ett hembesök hos dig som är medlem i SeniorNet och tar 1,5 timme faktureras med 349 kr + 125 kr 474 kr totalt alltså.

SeniorNet, framförallt Thomas Thörn, jobbar intensivt med att försöka få en lokal support med våra tidigare IT-tekniker. Senaste försöket är tillsammans med ett socialt företag i Växjö som kan tänkas anställa våra tidigare IT-tekniker och erbjuda support till ett rimligt pris. Det kommer att skickas ut en enkät till SeniorNets medlemmar som en del i beslutsunderlaget för det sociala företaget. 

Anteckningar från den 22 mars

Vi snackade förstås om Facebook med tanke på att 50 000 000 Facebook-användares profiler analyserats av Cambridge Analytica. Företaget anklagas av en före detta anställd för att ha använt information för att hjälpa Donald Trump i valet 2016.
Här är ett par länkar där ni kan läsa om Facebook och även hur du kan minimera vad du avslöjar om dig själv.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-enkelt-kapas-du


https://www.svt.se/nyheter/inrikes/den-har-informationen-har-facebook-om-dig-och-sa-laddar-du-ner-den


Här är den i mitt tycke viktigaste informationen:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-skyddar-du-dina-konton-pa-sociala-medier

Det finns massor att läsa om detta bl a på svt.se varifrån ovanstående artiklar, som jag länkar till, kommer.
Tänk på källkritik nu, liksom alltid. Information i SVT, i Smp, i DN har åtminstone i mina ögon ett avsevärt trovärdigare värde än information på webben som är svår att se varifrån den kommer och vem som är avsändare.

Det är suveränt bra - tycker jag - att detta kom fram för nu kommer det att ske förstärkning av facebook-användares integritet, det borde förstås ha skett tidigare men nu kan de inte negligera frågan.

Slutligen blev det lite kort om streaming också. Streaming sysslar jag med just nu jag tittar på Växjö Lakers mot Brynäs på Internet eftersom jag har tillgång till C More. Precis nu gjorde Lakers 1-0. 
Streaming är att titta på strömmande TV, film, musik via internet. 
Jag tar fram TV-sändningen i min smartphone och sedan skickar jag TV-sändningen trådlöst med hjälp av Chromecast till min vanliga TV-apparat. 

Anteckningar från den 15 mars

Idag har det varit roligt, tycker jag ...
Vi började lite med repetition från förra torsdagen. Kommer ni ihåg snacket om Musik & Hälsa, jag spelar musik hela tiden. Det gör mig glad och positiv! Om man sedan rör sig till musiken så blir det ännu bättre. Dansa, du blir glad och du mår kanon! Okej, det gäller i alla fall mig.
Skapa spellistor i Spotify med din favoritmusik, det går på 10 minuter att skapa en 60-minuters spellista. Skulle du göra en CD eller en musikkassett förr så tog det mer än en timme att göra det. Det är "skitenkelt" idag.

Vi pratade om Spotify-URI förra gången också. Om jag vill att du ska spela en viss låt i Spotify så letar jag upp låten och högerklickar på den i Spotify och väljer Dela och sedan Kopiera Spotify-URI. Nu gjorde jag så, kopiera den här:
spotify:track:2Xt3YSFvqe5AzRbVrETVbv
Klistra in raden här ovan i Sökfönstret i Spotify och tryck Enter/Verkställ. DANSA!
Eller den här versionen: 
spotify:track:64dFafMG8xCRbKjYVxvHUa
Eller kanske du gillar den här bäst:
spotify:track:3r5SAJ8tkI3yWXaKTerEfX

IIS - Internetstiftelsen i Sverige satsar på att utbilda oss alla när det gäller Källkritik. De ser det som en viktig uppgift speciellt under ett valår. Gå igenom de avsnitt som finns på sidan hppts://internetutbildning.se så blir det inte så lätt att lura dig på pengar eller få dig att svälja fejkade nyheter på nätet.

Sedan hade jag fått önskemål och en snabbgenomgång av Sociala medier av en som inte var ett fan av Sociala medier. 

Jag har blivit mer och mer övertygad att det är näst intill nödvändigt att vara med på Facebook! Varför? I nyheter på radio och i TV sägs ofta: Läs mer på våra sociala medier! Polisen har massor med bra och aktuell information på Facebook, Swedbank likaså och många andra företag. Varför har de informationen på Facebook, varför inte på sin egen hemsida?
Det är mycket enklare och snabbare att kommunicera på Facebook. Att skriva på en hemsida kräver utbildning och det är ofta rätt komplicerat. På Facebook är det okomplicerat, du behöver vara kunnig i att skriva begripligt. Någon teknik behöver du inte lära dig. Med andra ord är det mycket mycket billigare för Polisen, Swedbank m fl att skriva på Facebook.
För att gå med i Facebook, gå till sidan www.facebook.com och anmäl dig, du får skriva in lite uppgifter om dig själv, välja ett användar-id och ett lösenord (KOM IHÅG dvs skriv upp detta). Sedan ska du skicka vänförfrågningar, du kan hoppa över detta. Gå till gruppen Gamla Växjöbilder, skriv Gamla Växjöbilder i Sökfältet, klicka sedan på träffen Gruppen Gamla Växjöbilder. När du kommit dit klicka på Gå med. Efter en tid så är du med i gruppen. Kanske är du intresserad av vad Peter Wolodarski skriver, sök på hans namn och klicka sedan på Gilla. Sedan är det bara att fortsätta, gilla Växjö Lakers, Östers IF, Smålandsposten osv.
I gruppen Gamla Växjöbilder liksom i gruppen Gamla Växjö läggs det ut många bilder på fastigheter, människor och miljöer från äldre tider. Om en bild intresserar mig så kopierar jag den och sparar den i en särskild mapp på min hårddisk. Först klickar jag på bilden så den kommer upp i ett nytt fönster, därefter högerklickar jag på bilden och väljer Spara bild som. Jag har säkert 1 000 bilder som jag sparar från de här grupperna.
När det gäller lagar kring bilder så har jag fått lära mig att en bild som är 30 år gammal har jag rätt att använda. Är bilden att betrakta som konstnärlig så gäller istället 50 år. 
Vi kom i det här läget in på moral också. Jag får ta kort på er här och lägga ut på sociala medier eller på vår hemsida. Men de flesta jag känner frågar alltid först om det är okej att jag publicerar bilden. 

Sedan efter fikat blev det en liten genomgång och några andra sociala medier. Blogg, vi tittade lite på Dagny Carlsson (104-åringen) även kallad Bojan. Hon bloggar varje dag. Carin Högstedt bloggar, Carl Bildt, Bo Frank är andra bloggare. Sök på en politiker, artist, journalist så hittar du bloggen om de har någon.
Gillar du att skriva, skapa en egen blogg. www.wordpress.com eller 123minsida.se är två ställen där du kan skapa en gratis egen blogg.

Twitter, en sorts mikro-blogg. Här finns politiker, journalister, artister och en del privatpersoner. Man får skriva max 280 tecken när man skriver en tweet (ett inlägg på Twitter). Adressen är twitter.com. Här väljer du vilka du vill följa. 

Instagram är rätt likt Facebook men här är det bilden som är huvudsaken. Instagram fungerar i och är gjord för smarta telefoner, den går också att använda i surfplattor. I datorer är den kass! I Instagram väljer du att följa andra personer, företag etc. En del personer har registrerat sig som PRIVATA, väljer du att följa någon som är privat då skickar Instagram en fråga till den personen om hen godkänner att du följer hen.

Fundera lite kring det här med sociala medier så tar vi upp det lite kort i början nästa vecka.


Anteckningar från den 8 mars

Vi började med att repetera hur man skapar Bokmärken/Favoriter i Bokmärkesfältet överst på skärmen. Här ovan ser du hur det ser ut för mig. Utan att använda menyer kan du skifta mellan att visa Bokmärkesfältet överst på din skärm eller inte. Tryck Ctrl + Skift + B, har du inte Bokmärkesfältet så dyker det upp nu, har du det så försvinner det när du trycker Ctrl + Skift + B. 
För att lägga ett Bokmärke/Favorit i Bokmärkesfältet så gå till sidan du vill ha som Bokmärke. När den sidan är framme på din skärm så klicka på stjärnan längst till höger på adressraden. Det kommer upp ett litet fönster där det står att ett bokmärke har lagts till och vad bokmärket heter (ändra till vad du vill att det ska heta) och vilken mapp det lagts i (om du har mappar) självklart kan du ändra till den mapp du vill att bokmärket ska ligga i. Klicka på Klart så är det klart och du har ett nytt Bokmärke.

Sista halvtimmen handlade om Musik och Hälsa. Förra veckan var det en föreläsning på SeniorUniversitetet SUV, det handlade om musik och hälsa, hur dessa två hänger ihop. Marie Carlsson föreläste om detta. Jag var inte själv med och lyssnade men jag har fått det beskrivet för mig och jag önskar jag varit där, för detta stämmer precis med vad jag tror och tycker. Marie visade ett YouTube-klipp och Henry, en äldre dement och deprimerad man på ett äldreboende i USA. De tar reda på vad hans favoritmusik var och så laddar de en iPod med den här musiken. När han får hörlurarna på sig och musiken spelas upp för honom så VAKNAR han bokstavligt. Han börjar vagga med i takt med musiken, han nynnar med, han rätar upp sig och ögonen öppnas. 
Ronnie Gardiner, som spelat med alla världens stora jazzmusiker och som spelade i många år tillsammans med Charlie och Lennie Norman, har utvecklat en metod "Healthcare and rehabilitation in harmony with mind, body and soul! Musik och rörelse är en bra metod att hålla sig frisk. 
Jag tror att det var Marie Carlsson som sa i slutet på sin föreläsning att "skapa era spellistor" nu så er favoritmusik finns när ni blir gamla och behöver dem.

Vill jag pigga upp mig då spelar jag musik ur mina spellistor Disko och/eller Soul. Här är två Spotify-URI:
spotify:track:4XTV1muK6wJ3hbit0n0RpV
spotify:track:3LmpQiFNgFCnvAnhhvKUyI
Starta Spotify, kopiera någon av länkarna här ovan, klistra in länken i Sök-fönstret i Spotify och tryck ENTER.

Men som sagt, det är mina favoriter. Hitta dina egna.

Ibland har jag haft svårt att hitta mina vänner på Spotify. Så om någon inte tröttnat på mina spellistor så 
hittar ni dem om ni kopierar den här adressen. spotify:user:p169sun
Klistra in den i Sök-fönstret i Spotify och tryck ENTER, då kommer ni till mitt Spotify med ett 70-tal spellistor. En del av spellistorna och en del av låtarna kan ni inte spela därför att de finns i min dator, inte på Spotify. Men de allra flesta listorna och låtarna kan ni spela.

Anteckningar fössta tossdan i mass

Populära program som många använder är förstås också populära för hackare. I en artikel som Hans skickat mig räknades de här programmen upp: Adobe Flash Player, Adobe Reader, Java, Office-paketet. Slutligen tyckte artikelförfattaren att man skulle använda Google Chrome istället för Microsoft, de tänker mer på säkerheten.

Det bästa sättet att skydda sig är att acceptera och installera uppdateringarna på de här programmen så fort de kommer.

Sedan ägnade vi resten av tiden åt hur man sparar Bokmärken i webbläsaren Google Chrome. Här är lite punkter som kan hjälpa dig komma ihåg vad vi tittade på.
* På adressraden högst upp, längst till höger ser du 3 lodräta punkter = meny alltså
* Ställ markören på Bokmärken. Det ska vara en bock på "Visa bokmärkesfältet".
* Vill du sedan lägga till en sida på nätet i ditt bokmärkesfält så gå till den sidan och klicka på "stjärnan" långt till höger på adressfältet.
* Vill du göra mappar på Bokmärkesfältet, som jag har. Gå till menyn, Bokmärken, klicka på Bokmärkeshanteraren.

Vi kör lite repetion nästa träff så vill du ha bokmärken så jobba med det i veckan så har du relevanta frågor på torsdag.

Sedan spelade jag förstås lite 60-talsmusik också. Har du Spotify så kan du kopiera den här länken och klistra in den i Sök-fältet i ditt Spotify: spotify:user:p169sun:playlist:6qi5wpDjnjWB2PTges2ME2
Gör du det så får du upp min spellista som heter "Oldies 2018-03-01"

Anteckningar från den 22 februari

Vi började med att prata lite om gmail och Google-konto. Om någon ser mig logga in på mitt gmail så att han kan memorera mitt lösenord då kan han ställa till det ordentligt för mig. Han går hem till sin dator och loggar in på mitt gmail, det första han gör är att byta lösenord. Nu kommer jag inte åt min kalender där det är noterat möten, arbetsuppgifter mm. Han har också stulit mitt e-postkonto, jag kan in läsa mina meddelanden, mina kontakter har han också fått kontroll över. Är det en riktig fuling så använder han mitt e-postkonto (gmail) för att skicka ut skadlig kod (virus, trojaner eller annat otäckt) och det kommer till mina kontakter från mig!

Men, om jag loggar in på mitt Googlekonto innan det här händer och ställer in att jag vill använda 2-stegs-verifiering för inloggning, då räcker det inte om busen kan mitt lösenord!
Innan jag ställde in 2-stegs-verifiering kollade jag att jag kunde lösenordet till mitt gmail, att jag hade lagt in mitt mobilnummer på kontot. När det var kollat och klart så markerade jag att jag ville använda 2-stegs-verifiering.
När jag gjort det blev jag utloggad från alla mina Google-konton på alla maskiner, gmail, kalender, Google Drive mm.

Nu fick jag logga in på min privata dator, jag skrev mitt användar-id och mitt lösenord. Det finns två varianter, jag tror att första gången jag loggade in så kom det en kod på min mobiltelefon och den koden fick jag också knappa in efter att jag skrivit mitt lösenord och då blev jag inloggad. När jag loggade in på SeniorNets dator då efter användar-id och lösenord kom det upp en bild på min mobil, när jag tittade på mobilen så fanns där en fråga och två svars-alternativ. Är det du som försöker logga in på ditt Google-konto på "datorns namn" och så fanns det två knappar. Ja, det är jag och Nej, det är inte jag. Jag tryckte på Ja, det är jag och vips blev jag inloggad på Google-kontot på datorn.

Det är bara när man försöker logga in första gången på en ny enhet som man behöver bekräfta inloggningen så här. Så i fortsättningen är det som vanligt för mig. Men försöker jag logga in på mitt gmail på någon annans dator då måste jag bekräfta i min mobil att det är jag.

Det är förstås inte bara Google som har 2-stegs-verifiering, kallas ibland 2-factor-authentication, det är samma sak. Detta är ett enkelt sätt att öka sin säkerhet rejält.


Anteckningar från den 8 februari 2018

Vi började med lite repetition om e-post. Googles gmail (@gmail.com) är troligen den mest populära e-posttjänsten idag, åtminstone bland SeniorNets medlemmar. Det finns en fördel med att ha ett Outlook-mail, har du en Windows 10-dator så är det en fördel att logga in med ett Microsoft-konto (Outlook, Hotmail eller Live). Windows 10 är utformat för att man ska logga in med ett sådan konto.

Nästa ämne var Parkeringsapparna.
Växjö kommuns parkeringsplatser gäller detta, parkerar du på annan parkeringsplats så gäller andra regler.
På kommunens parkeringsplatser kan du använda 3 olika parkeringsappar: Easy Park, Parkster och SMS Park. Två av apparna, Parkster och SMS Park, fakturerar förra månadens alla parkeringar i mitten på månaden efter. Easy Park fakturerar inte dina parkeringar, när du skapar ditt konto får du ange ett kort där Easy Park får ta ut parkeringsavgiften. Den tas ut direkt när du avslutar en parkering.
En av apparna kräver inte en app! SMS Park kan du parkera med genom att sända ett SMS när du startar en parkering och ett nytt SMS när du avslutar din parkering. Det räcker att du har en mobiltelefon som kan skicka SMS alltså.
Easy Park och Parkster däremot fungerar bara om du laddat ned respektive app.
Inga kostnader utöver parkeringsavgiften tas ut, den kostnaden står Växjö kommun för. Men, om du inte ändrar från pappersfaktura till e-postfaktura så får du betala för pappersfakturan och portot, 25 kronor. Det gäller alltså för Parkster och SMS Park.
Jag har använt EasyPark i 3 år nu och jag tycker det enkelt och förutom det parkerar jag billigare med appen är jag gjorde tidigare när jag använde kontanter eller kort. Det gör jag eftersom jag bara betalar för den tid jag står parkerad.

Läs mer på deras resp hemsidor: Easy Park Parkster SMS Park

QR-kod
En QR-kod är en modernare variant av streckkod. I reklam ser man ofta QR-koder och skannar man en QR-kod i reklam för SeniorNet Växjö så brukar den QR-koden leda till SeniorNet Växjös hemsida.
Klicka här så ser du en QR-kod som leder till vår egen hemsida. 
Vill du själv skapa QR-koder så kan du göra det här.

Swish och QR-koder
När du startar Swish i din smarta telefon så har du högst upp till höger en ikon för QR-kod. Tryck på den så kommer du till en ny sida där du kan skanna en QR-kod som fungerar i Swish. En del företag har sådan QR-koder så att kunden ska slippa skriva in Swish-numret (mobilnumret för privatpersoner).
Swish-nummer för företag börjar alltid med 123 medan privatpersoners swish-nummer är det vanliga mobilnumret.
När jag startade en kurs i Sociala medier förra veckan så skulle deltagarna betala 80 kronor var till SeniorNet. Beloppet skulle helst swishas till SeniorNet Växjös swish-nummer: 123-589 46 88 och de skulle skriva meddelande att det avsåg serviceavgift för kursen Sociala medier.
För att förenkla detta så skapade jag en QR-kod som när någon i sin Swish-app skannade den QR-koden så skapades automatiskt en betalning till 123-589 46 88 på 80 kronor med meddelandet Serviceavgift för Sociala medier. Deltagaren skannade QR-koden och tryckte sedan på Betala och sedan godkände hen betalningen genom att knappa  in sin kod i sitt mobila bank-id. Mycket smidigt, och framförallt allt blev rätt. 12 av 13 deltagare betalade med Swish och en betalade med kontanter.

Anteckningar från den 1 februari 2018

Årets första torsdagskafé på Tallgården var välbesökt. Det handlade framförallt om e-post.
Mitt första e-postkonto var ett teliakonto och för att läsa och skicka e-post behövdes ett särskilt e-postprogram i datorn. Numera kan man med fördel hantera även telia-mail i sin vanliga webbläsare (Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge m fl).

Man behöver inte ha sju e-postkonton som jag har, det blir bara stökigt med så många men jag rekommenderar att ni har åtminstone två. Jag har ett privat (!) e-postkonto, det använder jag för att kommunicera med mina vänner, jag lämnar aldrig ut det till något företag. När jag registrerar mig hos Telenor (mobilabonnemang) så får de en annan e-postadress.
Jag har ett e-postkonto som jag använder när jag registrerar mig på olika sidor på nätet, Clas Ohlson, Kjell & Co, Dustin, Upplysning.se osv, det e-postkontot använder jag bara för det här ändamålet. Det innebär att jag slipper reklam (spam) på mitt privata e-postkonto.

Det är enkelt att skaffa ett nytt e-postkonto. Det finns säkert fler, men de jag tänker på i första hand är:
@hotmail.se (eller .com), @live.se (eller .com), outlook.com - Detta är Microsoftkonton
@yahoo.com
@gmail.com - Detta är Googles mailkonto

Om jag tittar på vårt medlemsregister i SeniorNet så är det tveklöst så att gmail är det vanligaste.

Vi tittade på hur man registrerar sig och skaffar ett nytt e-postkonto (gmail). Gå till gmail.com i din webbläsare och följ instruktionerna, fyll i ditt namn, hitta på en e-postadress (som är ledig), välj ett lösenord, fortsätt fylla i när du är född, ditt kön, ditt mobilnummer osv. Det är rätt bra att fylla i mobilnummer eftersom det kan användas om du glömmer bort lösenordet. Det används också om man använder 2-faktors authensiering för inloggning.

Viktigt: Skriv upp så du inte riskerar att glömma bort e-postadressen och lösenordet. Det här med användar-id (är ofta en e-postadress) och lösenord är det svåraste med IT överhuvud taget så skaffa ett sätt att hålla reda på detta som passar dig.

2-faktors authensiering vad är det? Jag läste en artikel häromdagen där författaren förundrade sig över att så få använder sig av detta. Det gör det avservärt för att inte säga omöjligt för "buset" att komma åt din e-post. Så här går det till:
- Du registrerar i inställningarna för e-postkontot att du vill använda 2-faktors authensiering
- När du loggar in fyller du i e-postadressen och ditt lösenord
- Efter en liten stund kommer det ett sms till din mobil med en kod, brukar vara 6 siffror
- Fyll i de siffrorna för att fortsätta inloggningen till din e-post
- Nu kommer du in på ditt e-postkonto.

Slutligen tittade vi lite på Min Myndighetspost.
Det finns mig veterligt två sätt att få sin post från myndigheterna som e-post istället för brev.
När jag skaffade detta fanns bara Min Myndighetspost, idag finns dessutom Kivra. Om du skaffar Kivra så kan du förutom post från myndigheter även få post som e-post från vissa företag också.
Inloggning till dessa sker med Bank-ID eller mobilt Bank-ID eller annan form att e-legitimation. Det framgår av respektive hemsida hur du kan logga in.

Anteckningar från den 30 november

Årets sista Internetkafé Tallgården. Vårterminen startar måndagen den 25 januari så nästa torsdagskafé blir den 1 februari.

Internetkaféet började den här torsdagen med ett julmusik-quiz signerat vår egen Harald Leandersson, det var i mina öron ett bra quiz med både lätta och svåra frågor.

Själv har jag fått en ny laptop av SeniorNet för att använda "i tjänsten". Den är naturligtvis snabb och bra på alla sätt men jag har problem med att händerna ofrivilligt hamnar på pekplattan (den där ytan nedanför tangentbordet som man kan använda istället för en mus. Men nu har jag hittat lösningen. Under Inställningar (Startknappen - Inställningar (kugghjulet) - Enheter - Pekplatta (menyn till vänster) - Ytterligare inställningar. Där kunde jag välja "Stäng av det inbyggda pekdonet när ett externt USB-pekdon anslutits". Perfekt, när jag satt i min "riktiga" mus i en USB-anslutning så stängs pekplatta av. Perfekt för mig och  kanske någon annan.

I tisdags när jag förberedde för vår Julfest i Öjaby församlingshem funderade jag på om det gick att förenkla Swish-betalningarna. Jag hittade lösningen på sidan www.getswish.se. Klicka här så får du upp en liten lathund som beskriver hur man kan skapa egna QR-koder.

Slutligen pratade vi lite om att börja blogga. Jag gillar att blogga, jag tycker om att skriva och jag gör det bara för min egen skull. Andra blir berömda genom sitt bloggande, Dagny "Bojan" Carlsson 105-åringen, en annan är Blondinbella, hon blev rik på sitt bloggande. Bägge de här nämnda har massor av läsare. De flesta bloggare är nog mer lika mig och de har några läsare men inte många, 80 - 100 läsare i veckan brukar jag ha. Men jag tycker det är kul att skriva. Det som är lite knepigt, det är inte speciellt svårt men det är den svåraste biten, det är att skapa din blogg. När det är gjort sedan är det bara att skriva och det är hur lätt som helst rent tekniskt. Sedan är det en annan sak att skriva intressant och skriva vacker svenska.
Jag har en blogg på www.wordpress.com, Bojan har sin blogg på www.123minsida.se. Carin Högsted (V) har också en blogg på www.123minsida.se. Kolla dem, googla på Dagny Bojan så hittar du Dagny Carlssons blogg och Carin Högstedts blogg heter www.carhog14.se.

Anteckningar från 23 november

Den 23/11 handlade det framförallt om hur man skyddar sig mot ID-kapning. DN hade en bra atikel om detta den 19/11 där Lina Nilsson från Stöldskyddsföreningen bland annat påpekade att vi måste hålla hårt i våra fysiska id-handlingar som id-kort, körkort och pass, de är värdehandlingar.

Här är nio andra enkla tips som försvårar det för bedragaren.
1. Spärra adressändring
Se till att det krävs inloggning med bank-id för att ändra din adress på Skatteverket och på Svensk adressändring. Här är två länkar om detta: Skatteverket och Adressändring.

2. Skaffa en digital brevlåda
Då får du brev från myndigheter digitalt vilket minskar risken att obehöriga kan läsa dem. Det går även att få digitala brev från företag t ex banker. Myndighetspost och Kivra är två tips.

3. Aktivera notiser för bank-id på din telefon
Har du mobilt bank-id på din smarta telefon så se till att notiser är aktiverat. Då får du upp en notis om det t ex beställs ett nytt bank-id med ditt personnummer.

4. Kolla alltid dina kreditupplysningar
Om något företag tar en kreditupplysning på dig, vilket de gör vid lite större köp, då får du en kopia av denna till din folkbokföringsadress. Har du inte haft kontakt med företaget som tagit krediupplysningen ska du kontakta företaget men också din bank direkt.

5. Lämna aldrig ut personlig information om dig på e-post
Även om e-posten ser ut att komma från en myndighet, ett seriöst företag ska du aldrig lämna ut sådan information i e-post. Seriösa företag kräver aldrig detta heller.

6. Undvik öppna nätverk
Använd mobilens surf istället. Det kan vara en bedragare som satt upp ett tillfälligt nätverk (Wi-fi).

7. Ha lås på din brevlåda

8. Var försiktig med posten
Släng inte brev eller papper med personlig information (personnr, kontonr eller dylikt) i soporna. Strimla eller bränn dem.

9. Identifiera dig med fingeravtryck istället för med kod, där det går att göra det

Vi tittade också på en liten videosnutt hämtad på Expressen.se där man åskådliggjorde vikten av att skydda sin kod. De flesta skyddar koden vid bankautomaten med är inte lika noga i butikskassan, men det är ju samma kod och loka viktigt.

Anteckningar från 16 november 2017

Den här dagen handlade det om att skapa och använda länkar.
Klicka på den här länken så får du upp en liten lathund som visar hur du kan skapa en genväg på ditt skrivbord med en länk till ett YouTube-klipp.
Jag är förstås tacksam för synpunkter och frågor, skicka till min e-post som du hittar längst ned på varje sida.

Här är ytterligare en liten lathund, den här handlar om hur du sparar bilder som publicerats i Facebook.

Här kommer den tredje lathunden som handlar om hur du lägger en länk bakom ett eller flera ord i en text, i dokument eller i ett mail. Klicka här.

Anteckningar från den 27 april

Vårens sista internetkafé på Tallgården, nu blir det ett långt härligt sommarlov. Sista veckan i augusti räknar vi med att starta igen, den 31 augusti alltså. Men kolla här på vår sida så ser du om det blir någon förändring.

Idag tittade vi lite på att "fånga" bilder på nätet och spara på sin egen hårddisk eller i något moln. Ser du en bild på någon webbsida som du vill spara så finns det ett verktyg i Windows 10 som fungerar perfekt. Klicka längst ned på skärmen, på förstoringsglaset alldeles till höger om startknappen och skriv skärmklippverktyget. Det kommer upp ett val som heter så, klicka på det.
Klicka sedan på Ny i det lilla fönster som kommit upp på skärmen när du valde skärmklippverktyget. Nu blir skärmen lite diffus och muspekaren blir ett plus som du använder för att markera den del av skärmen som du vill kopiera. När du markerat den del av skärmen du vill spara så hamnar den bilden i Skärmklippverktyget och där kan du spara ditt urklipp.

Anteckningar från den 6 april

Återigen har Hans Fäldt servat oss med intressanta frågor.
Vi började med att titta lite vad som finns bakom startflaggan eller startknappen. Först visade jag att när jag har något uppe på skärmen så syns inte aktivitetsfältet (det fältet som ligger längst ned på skärmen och där startflaggan/startknappen är längst till vänster). Men så fort jag för muspekaren till nederkanten på skärmen, då dyker aktivitetsfältet upp. För jag muspekaren uppåt på skärmen då försvinner aktivitetsfältet igen.
Detta hanterar du så här: Klicka på Startknappen, välj Inställningar, se bilden här nedan.

2:a knappen nedifrån, som föreställer ett kugghjul, klicka på det så kommer du till Inställningar. Börja med att klicka på Anpassning, tillvänster har du ett antal alternativ, klicka på Aktivitetsfältet.

Här nedan ser du hur det ser ut hos mig.

Genom att ha den här inställningen så blir bildskärmen lite större, det är ju inte mycket men jag gillar att ha det så.
Sedan tittade vi på att byta bakgrundsbild. Som ni sett - till leda snart - så har jag en skymningsbild (blå timmen) på mitt hus. Jag kan välja precis vad jag vill och ha till bakgrund, det är bara att ta en bild. Men, när du tar en bild med en mobilkamera eller med en annan kamera så är oftast den bilden rätt stor. För att inte "slöa" min dator så bildbehandlar jag bilden först. Jag beskär den så den blir i samma storlek som bildskärmen, det är samma som en modern TV, 1920 * 1080 pixlar (48,77 * 27,43 cm). Gör jag bilden mindre så blir skärpan dålig och gör jag den större så blir filen onödigt stor. Sedan sparar jag den här bilden i min dator och nu kan jag använda den som bakgrundsbild i min dator.
Jag klickar Startknappen, sedan väljer jag Inställningar, sedan Anpassning och slutligen Bakgrund.
Klicka på Bläddra och leta upp din bild och välj den. Är du inte nöjd så kan du gå tillbaka till den bilden du hade tidigare. Ovanför knappen Bläddra finns de 5 senaste bakgrundsbilderna, klicka på den du vill ha bara. Se bilden här nedan.

Hans hade också hittat en intressant sida som NASA lanserat. Adressen dit är:
https://images.nasa.gov/#/

Anteckningar från den 30 mars

Vi började med att titta lite på menyerna i Spotify. Högst upp till vänster i Spotify hittar du menyerna Arkiv, Redigera, Visa, Uppspelning och Hjälp. Under valet Redigera hittar du längst ned Inställningar, betalar du för Spotify så kan du här välja att streama med hög kvalitet. Har du obegränsad surfmängd ska du absolut välja detta alternativ.
Under menyn Sociala medier lite längre ned bland inställningarna har du valet Dela min aktivitet på Facebook. När jag var ny på Spotify så hade jag valet att dela min aktivitet. Alla mina vänner på Facebook så hela tiden vilka låtar jag spelade! Nu har jag stängt av det så ingen annonsering av mitt musiklyssnade sker på Facebook idag.
Ytterligare lite längre ned har jag valt att Spotify ska visa och kunna spela upp musik jag har i Windows Media Player och i mitt musikbibliotek på hårddisken.

Att automatiskt spara foton du tar i din smartphone i Dropbox kan skapa problem för dig. Jag har fått hjälpa ett par vänner som varje gång de tar kort får meddelandet att Dropbox är fullt, vill du köpa mer utrymme. Ett foto jag tar med min iPhone är ca 1 MB och gratis får jag 2,5 GB i Dropbox så det går rätt fort att fylla det utrymmet. Tar jag foto med min systemkamera blir de betydligt större 20 - 30 MB per foto. Själv gör jag så att jag sparar alla orginalfoton som jag väljer att spara på min externa hårddisk, där finns utrymme. De foton som jag vill ha tillgång till överallt redigerar jag i Photoshop eller annat bildbehandlingsprogram, jag beskär och fixar ljus och skuggor och skärpa. När jag sedan sparar fotot i jpg-format så blir det oftast 400 - 500 KB stora filer alltså en bråkdel av orginalet och då kan spara fotot i Dropbox.

Vi kollade en kul sida som du hittar om du söker på Radio Garden. Här kan du lyssna på radio i vilket land du vill i världen.

Slutligen kom vi överens om att vi håller igång vårt kafé april månad ut. Skärtorsdagen håller vi stängt.

Anteckningar från torsdag den 23 mars

Den här torsdagen började vi med att prata om förhållandet mellan en miljon (1 000 000) och en miljard (1 000 000 000). Visst, en miljard är tusen miljoner. Men jag gjorde en beräkning i Excel där jag tog en miljon sekunder och förvandlade det först till minuter, sedan timmar och slutligen dagar. Sedan samma sak med en miljard, sekunder, minuter, dagar. Det räckte inte så jag fortsatta till år.
Förhållandet mellan 1 miljon och 1 miljard är jämförbart med förhållandet mellan 11,5 dag med 31,5 år!

Sedan tittade vi lite på en sida på nätet som heter CIA World Factbook, en sajt som CIA uppdaterar varje år med en mängd uppgifter om alla länder i världen. Vilken ordning placerar du Sverige, Tyskland, Spanien, Frankrike och Finland om de ska placeras i storleksordning till landets yta? Uppgifterna finns förstår i World Factbook. Klicka här så kommer du till CIA World Factbook. Det finns en sök-ruta "Please select a country to view". Här kan du välja vilket land du vill titta på, klicka på knappen till höger om sökrutan så kommer länderna upp och du kan klicka på det land du vill titta på. Allt på den här sajten är på engelska.
Information är uppdelad i områden: Introduktion, Geografi, Människor och samhälle, Regering, Ekonomi, Energi, Kommunikationer mm, klicka på Människor och samhälle så kan du se hur stor befolkning landet har, åldersstruktur, förväntad livslängd mm mm. Här kan du tillbringa ganska mycket tid om du är intresserad.

"Surfa på nätet" är ju ett känt begrepp idag. Begreppet uppfanns av en bibliotikarie i Frankrike som ville hitta en metafor för hur roligt men också krävande det var. Jean Armou heter bibliotikarien.

Slutligen pratade vi lite om IOT - Internet of things - Sakernas internet. Det är ju inte bara datorer, smarta telefoner och surfplattor som är uppkopplade mot internet idag. TV-apparater, Kylskåp, bilar, värmen i din lägenhet, larmet, kameror mm mm. Idag tror man att 6,5 miljarder prylar är uppkopplade mot nätet. 2020 tror man att det kommer att vara 20 miljarder prylar! Vill ni veta mer om detta så googla gärna på "Darja Isaksson", hon är bra insatt på det här området och ni kommer att hitta youtube-klipp där ni kan höra henne prata om detta. Klicka här så kommer du till YouTube om Darja Isaksson.

Länderna i storleksordning ska vara: Frankrike, Spanien, Sverige, Tyskland, Finland.
Världens till ytan största länder: Ryssland, Kanada, USA, Kina, Brasilien

Världens länder med störst befolkning: Kina, Indien, USA, Indonesien, Brasilien.

Världens länder med längst förväntad livslängd på befolkningen: Monaco, Singapore, Japan, Macao, San Marino.

Anteckningar från torsdag 16 februari

Ämnet idag var att prata om vad man ska tänka på inför inköp av ny utrustning.
Här är en lathund som fungerar för mig, klicka här.
För de flesta saker jag använder fungerar en surfplatta bra, men när jag ska uppdatera SeniorNets hemsida då behöver jag en laptop. Samma sak när jag uppdatera mina databaser/register, jag har register över alla mina DVD-filmer och alla mina böcker.
Eftersom jag tittar mycket på TV och på filmer som jag streamar över nätet så måste jag ha fiber eller ADSL. Med mobilt bredband tar volymen du får ladda ned per månad slut ganska snabbt. Fiber är ganska billigt bortsett från installationen.

Vi pratade också lite om begagnad utrustning. Tidigare fanns ett företag på Norremark som hette Greentech som sålde begagnad utrustning. De köpte in begagnad utrustning och bytte ut en del komponenter för att göra maskinerna attraktiva på marknaden. Under några år var de väldigt framgångsrika. Nu är Greentech sålt till ett amerikanskt företag som heter Arrow. Ska man köpa begagnad utrustning så kräver det att man själv har ganska stor kunskap. Har man inte kunskapen själv så kanske man känner någon som kan hjälpa till.

Anteckningar från torsdagen den 9 februari

Är e-post passé? E-post har nog inte samma dominerande ställning idag som tidigare. Vill jag få kontakt med någon snabbt idag då skickar jag ett sms, fungerar inte det så använder jag Facebook. Sedan finns messenger också. Vi var nog överens om att e-post fortfarande är bra att ha. Vill jag skriva lite utförligare så passar e-post utmärkt. Det är också enkelt att bifoga dokument/bilder med e-post.
Själv tycker jag att man ska ha minst två e-postkonton. Jag har en mailadress som jag använder privat, dessutom har jag en e-postadress som jag använder när jag registrerar mig på olika sidor på nätet. Vill jag t ex köpa bläckpatroner på NordicInk.se så måste jag först registrerar mig hos företaget och då ange en e-postadress som mitt användar-id, då har jag det här andra e-postkontot.

Vi pratade lite om säkerhet också, jag läste en artikel på nätet häromdagen där en säkerhetsexpert menade att lösenord till din e-post ska du vara särskilt rädd om. I samband med detta kom vi in på hur man skapar bra lösenord. Skaffa ett kraftfullt säkert lösenord typ: jbiViSs$1972mssjftL. Vem kommer ihåg det lösenordet? Det gör jag ganska lätt, för det står: jag bor i Villa i Sandrsbro sedan 1972 men snart ska jag flytta till Lägenhet.
Fördelen med ett långt svårt lösenord är att du  behöver inte byta det om du inte misstänker att någon fått tag i det.
Här är några e-postleverantörer där du kan skaffa ett nytt gratis e-postkonto.
www.outlook.com (Microsoft)
www.gmail.com (Google)
www.yahoo.com (Yahoo)

Anteckningar från tisdagen den 30 januari

Idag har ägnat oss åt filterbubblor och hur bl.a. Google, Facebook m.fl. med hjälp av algoritmer styr vilken information du får genom att analysera din profil och tidigare aktiviteter på nätet.
/Thomas

Anteckningar från torsdagen den 26 januari

Vi testade om vi klarade av ungdomarnas förkortningar framförallt när de skriver sms eller message.
Läs gärna i DN - http://www.dn.se/insidan/smsordlista/
OMG - Oh, my god
Vgd - Vad gör du?
Tsm - Tillsammans
OMFG - Oh my fucking God
7k - sjuk
3vlig - trevligt
also - alltså
asg - asgarv
dsdv - bara så du vet
es! - vi ses!
d - du, dig, din, det
e - är
fr - från
f1 - fett
H! - Hej!
hare! - ha det bra!
iaf - i alla fall
isf - i så fall
iofs - i och för sig
ivf - i varje fall
lr - eller
o - och
oxå - också
pok - puss och kram
ql - kul
r - är
tkr - tycker
x - puss!
xxx - pussar!
å - och
<3 - hjärta/kärlek

Anteckningar från den 10 november

Den här veckan handlade det om ID-kapningar både på tisdagen och på torsdagen.
Identitetsintrång, eller id-kapningar, när någon använder ditt namn, personnummer och hemadress för att beställa varor på internet. Bedragaren går sedan till ett utlämningsställe i närheten av din bostad, visar upp en id-handling - som kan vara falsk - och hämtar ut varan.
Id-kapning kan också handla om att dina personuppgifter används för att få ut bank- eller kreditkort, lån, speltjänster eller för att köpa varor på kredit i butiker.
Sunt förnuft kan stoppa kan stoppa bedrägerier!
Här är en länk till ett test som visar hur stor risk det är att du blir utsatt för ID-kapning. Klicka här.
Vi pratade också om att du kan kräva legitimering med bank-id när din adress ändras hos Skatteverket. Har du bank-id eller mobilt bank-id så ska du absolut göra detta. Här är länk till Skatteverkets sida, du loggar in med någon form av e-legitimation. Klicka här för att komma till Skatteverket.

Anteckningar från den 3 november

Den 3 november började vi med att repetera hur man lägger upp en distributionslista i Outlook, på ett Microsoftmail alltså.
Resten av tiden ägnade vi åt Google. Vi tittade lite på hur man kan söka på google.se med " runt ett namn för att söka exakt på t ex "Janerik Sundh". Klicka här så kan du läsa om lite andra tips för att söka bättre.
Sedan tittade vi på Google Kalender, jag visade min kalender där även hustruns aktiviteter fanns med, vi har delat kalendrarna med varandra. Google Maps är en favorit, jag använder den för att hitta var länder, städer, öar mm i världen finns. Jag använder den också för att se hur långt det är mellan Växjö och Aneby. Jag ser alternativa vägar. Om jag söker på vägen mellan min bostad och Tallgården får jag också upp hur jag kan åka med buss, när bussen går från Sandsbro, när den är framme i Bokelundsrondellen (korsningen Hjalmar Petris väg och Ulriksbergspromenaden). Vi tittade också på Google Översättning, det blir inga perfekta översättningar med jag förstår vad som menas. Användbart tycker jag.

Anteckningar från den 6 oktober

Vi började med att titta lite på det som visat sig mest intressant på de äldreboenden som fått iPads av Familjen Kamprads stiftelse. Populärast är Spotify och SVT Öppet arkiv. Här är en länk till Öppet arkiv.
I Spotify finns en användare som heter Året var, klicka på förstoringsglaset och skriv Året var så hittar du den användaren. Klicka på Året var så får du fram spellistor från 1940 till 2009, du kan se vilken musik som kom 1954. Secret love med Doris Day och That's Amore med Dean Martin, Bill Haley släppte Shake, Rattle and Roll.
Öppet arkiv, här har du några av mina favoriter som jag kan spela upp precis när jag vill.
Badjävlar av Lars Molin, Den tatuerade änkan, Hedybyborna, Hemsöborna, Markurells i Wadköping, Någonstans i Sverige. Potatishandlaren (Lars Molin med Rolf Lassgård, Ingvar Hirdvall och Eva Gröndahl), Raskens, Söderkåkar. Nöjesprogram finns också som man kan se om precis när man vill. Allsång på Skansen, Gäst hos Hagge, Grabbarna på Fagerhult, Hvar fjortonde dag, Hylands hörna, Här är ditt liv, Tiotusenkronorsfrågan mm.
Det är en riktig skatt.

Sedan tittade vi lite på Google Maps. Adressen på internet är www.google.se/maps. Jag använder google maps till flera saker. När jag vill veta exakt var Mauritius finns i världen så skriver jag bara Mauritius i sökrutan i google maps och så får jag se att Mauritius ligger långt ute i havet öster om Sydafrika och Madagaskar. Använd + och - knapparna för att zooma in och ut i kartbilden.
Ett annat användningsområde är att titta på gatubilder och "vandra omkring" på gatorna. Slutligen visade jag hur man kan se när bussarna går, jag klickar på Vägbeskrivningar och där fyller jag i adressen jag befinner mig på. Jag skrev Hjalmar Petris väg 2 Växjö och sedan fyllde jag i adressen jag vill till. Sedan klickar jag på symbolen ovanför som ser ut som ett tåg, det står för kollektivtrafik. Då ser jag att jag kan åka 8:ans buss från Bokelundsrondellen och hem till Rösvägen 14 Växjö på cirka 24 minuter. Vi kunde också välja att se cykelvägar eller promenadvägar.

Efter fikapausen tittade vi lite på Facebook. Min rekommendation är att anmäl dig och prova på, det kostar inget. Klicka på Inställningar och läs på, det är ett bra sätt att lära sig. Det finns både fördelar och nackdelar med sociala medier. Om du inte vill skaffa några Facebookvänner kan du istället leta upp journalister, artister och klicka Gilla på deras Facebooksidor. Det innebär att när de skriver något så får du upp det på din tidslinje. Jag har klickat Gilla på Peter Wolodarski (DN), Malena Ernman (artist), Wisti (präst och satiriker och konstnär), Jonas Gardell, Smålandsposten, Röda Korset, Smålandsoperan, Växjö Lakers, Östers IF, Swedbank, P4 Extra med Lotta Bromé, Polisen Bedrägeri, Polisen Växjö, Alvesta, Kolla pengarna (visar nya sedlar o mynt mm). Zlatan Ibrahimovic gillar jag förstås också.

Nästa veckan är det inga internetkaféer eftersom SeniorNet planerar för vårterminen. Vi ses igen den 20:e.

Anteckningar från den 29 september

Spara en bild som finns på Internet. I Facebook-gruppen Gamla Växjöbilder fanns en bild på en gammal fastighet som jag gärna spara.
Först klickade jag på bilden, den kom då upp i ett nytt fönster och bilden var lite större. Nu högerklickade jag på bilden och i det lilla fönster som kom upp valde jag Spara bild som, jag kom då till Utforskaren och valde att spara bilden i en mapp där jag sparar gamla bilder.
Vill jag sedan göra det enklare att hitta bilden i framtiden då kan jag "tagga" bilden, det betyder att jag lägger i nyckelord i bildfilen. Nu har jag sparat en bild som visar hur det såg ut på Liedbergsgatan på 50-talet då Fellessons hade försäljning här. Jag vill "tagga" bilden med nyckelorden: Liedbergsgatan, Fellessons och 50-talet.
Jag går till Utforskaren och letar upp den här bilden, högerklickar på bilden och väljer Egenskaper. Ett litet fönster kommer upp på skärmen, jag väljer fliken Information. Där ställer jag mig på raden efter Taggar. När jag klickar där står det "Lägg till en tagg", jag skriver Liedbergsgatan och sedan trycker jag på End-tangenten på tangentbordet så kommer det på nytt upp "Lägg till en tagg" och då skriver jag Fellessons och trycker på End-tangenten igen och så kan jag skriva in 50-talet. När jag skrivit färdigt trycker jag på Enter-tangenten och längst ned i det lilla förnstret klickar jag först på Verkställ och sedan på OK.

Efter den korta genomgången försökte jag visa hur bekvämt och enkelt det går att sköta sina bankaffärer idag, om man har tekniken och kunskap hur man använder den. Vi pratade om kort, kontanter, internetbank för att hålla koll på sina pengar och även lite om Swish. Här finns många olika åsikter så det blev rätt roliga diskussioner.

När vi fikade tyckte någon att vi kunde prata lite om Facebook. Så fick det bli. Det finns stora möjligheter att anpassa Facebook till sina behov. Själv skriver jag en del, delar andras inlägg (jag koppierar dem och placerar dem på min tidslinje, betyder att mina vänner ser dem). Jag har nära vänner som inte skriver något över huvud taget i Facebook men de läser och ser vad andra publicerar här. Några har ett 10-tal vänner, anndra har flera hundra vänner. För att anppas Facebook så klickar man på den lilla triangeln högst upp till höger och väljer Inställningar. Sedan är det bara att läsa och ställa in de inställningar man vill ha. Vi tittade bl a på hur man tar bort e-postaviseringar så fort någon av mina vänner skriver något. Det finns under den svarta triangeln uppe till höger och valde Inställningar och där fanns valet Aviseringar, där kunde jag ändra till att bara få viktiga aviseringar.

Anteckningar från den 22 september

Loggar du in på din dator med ett Microsoftkonto då har du automatiskt tillgång till Microsofts molntjänst som heter OneDrive. Microsoftkonto är e-postkonto som slutar med @hotmail.com eller hotmail.se, live.com eller live.se eller slutar det med outlook.com.

Så här fungerar OneDrive när jag loggar in på min dator med mitt Microsoft-konto.
I Utforskaren har jag förutom min hårddisk på datorn som benämns C:\ även en mapp som heter OneDrive. Jag har själv skapat ett antal mappar under mappen OneDrive. En mapp för Bilder, en för Dokument, en mapp heter Egna bilder en annan mapp heter SeniorNet. Du lägger upp mappar efter ditt behov. När jag sparar ett foto och väljer att spara det i mappen OneDrive då sparas bilden på min hårddisk i datorn i mappen OneDrive. Är datorn uppkopplad mot Internet då synkas bilden automatiskt till "molnet" som egentligen är en server som Microsoft har någonstans i världen och där jag nu har ett litet utrymme. Är datorn inte uppkopplad mot Internet då finns bilden bara på min dator i mappen OneDrive. Men så fort datorn kopplas upp mot Internet då sker synkningen automatiskt.
Jag själv har flera datorer som synkas. Jag sparar den här texten i en fil på min privata dator som jag skriver på nu, i mappen OneDrive, den synkas automatiskt upp till "molnet". När jag nästa gång startar min SeniorNet-dator och den kopplas upp mot Internet, då synkas den direkt och den här filen finns efter detta på min privata dator, i "molnet" och i SeniorNet-datorn.

Jag använder aldrig någon automatisk uppladdning av t ex foton, det föreslår OneDrive att jag ska göra. Istället sparar jag mina foton från kameran och från mobiltelefonen till en extern hårddisk. När jag tittat på bilderna så kanske jag vill dela med mig av några av alla foton, då kopierar jag dem till mappen OneDrive och då blir de synkade med "molnet" och med de andra datorerna jag valt att synka.

Vill jag dela med mig av exempelvis alla foton jag har i mappen SeniorNet Julfest 2015 så markerar jag den mappen i OneDrive och väljer Dela, då får jag en länk som jag kan skicka till dem jag vill dela de här bilderna med. Nu får ni den länken här https://1drv.ms/f/s!AsCEbmccA01gil4CZi60-MlACffw. Klicka på den länken så öppnas en ny flik i din webbläsare och du kommer till bildena från SeniorNets julfest förra året.

Nästa vecka kommer det att handla om att kunna hitta bilder på Växjö BK bland alla mina bilder. Det tar inte många sekunder om man taggat sina bilder. Jag kommer att visa hur du kan tagga dina bilder så de blir sökbara.

Det är inte så omfattande så vi hinner säkert med lite annat också. Har du några frågor kring det som vi avhandlat hittills i höst så ta gärna med dem.

Välkomna!

Anteckningar från den 15 september

Den här träffen började med en kort repetition, läs anteckningarna från de tidigare två träffarna här nedan.

Hur har Windows 10 påverkat mitt användande av datorn? Jag använder datorn mest till att skriva och räkna, i Word och Excel. Ingen skillnad mot tidigare när jag hade Windows 7. Jag hade molntjänsten OneDrive tidigare, hade du inte det och har fått den nu via Windows 10 så blir jobbet lättare. Mycket av det jag gör i Office-programmen (Word, Excel och PowerPoint) sparar jag i OneDrive (molnet alltså). Vinsten är att jag kommer åt dokumenten var som helst bara jag har tillgång till Internet.

Spotify, har ni säkert förstått att jag använder frekvent. Fungerar på samma sätt som tidigare, ingen skillnad alltså.

Webbläsare
Många som pratat med mig om att de inte gillar Windows 10, har egentligen problem med en ny webbläsare. Det är Microsoft Edge de har problem med. Jag använde Firefox när jag surfade på Internet innan jag uppdaterade till Windows 10 som operativsystem, ibland använde jag Google Chrome. Så fick jag Windows 10 och då var Microsoft Edge min standardwebbläsare. Jag hämtade omgående mina två vanliga webbläsare och installerade dem. Statistiken visar att Google Chrome är den i särklass populäraste webbläsaren idag. Mitt råd är att du laddar ned både Google Chrome och Firefox. Använd sedan Firefox ett tag, sedan byter du och använder Googel Chrome. Har du inte använt Microsoft Edge så testa den också ett tag. Välj sedan den du tycker fungerar bäst.

Klicka här för att ladda ned Firefox.
Klicka här för att ladda ned Google Chrome.

Att ställa in standardwebbläsare gör du så här. Startknappen - Inställningar - System - Standardappar - Webbläsare. Står det Microsoft Edge (eller något annat) så klicka på det så kommer de webbläsare upp som du har installerade på din dator. Klicka på den du vill ha som standard. Klart, stäng fönstret.

Store
Väskan på aktivitetsfältet alltså, det är Microsofts butik i Windows 10. Här kan du köpa appar, musik, filmer. Jag har angett mitt bankkort i mitt Microsoftkonto som jag använder för att logga in på datorn med.
Du hanterar ditt Microsoftkonto här: Inställningar - Konton - Din e-post och dina konton. Klicka på länken Hantera mitt Microsoft-konto. Nu öppnas ett fönster i din webbläsare där du får logga in med ditt Microsoft-konto. Här kan du bestämma om du vill lägga in ditt bankkort. Känns det osäkert för dig kan du välja att köpa ett presentkort istället. Sök bara på: presentkort microsoft store eller klicka här.

Jag har köpt en app för att kunna använda Instagram på datorn, appen heter InstaPic och den är gratis. Dessutom har jag köpt ett antal filmer (som inte finns på Netflix). Jesse Stone: Lost in Paradise, den kostade 169 kronor. We bought a zoo, den kostade 99 kronor. 6 filmer till har jag köpt. Nyare filmer kostar oftast 169 kronor och äldre filmer är billigare. När du köpt en film äger du den och kan se den hur många gånger du vill.
Dessa filmer kan jag se på vilken dator som helst som jag kan logga in på med mitt Microsoftkonto. Jag har också laddat ned filmerna och lagt dem på min externa hårddisk vilket förstås betyder att jag kan titta på dem även om jag inte kommer åt Internet.

Det var väl ungefär så långt jag hann innan klockan blev 10.30 och jag fick åka till Eksjö och arbeta lite i det Kampradprojekt som vi medverkar i.

Nästa torsdag, den 22 september kommer att ägnas åt Microsofts molntjänst OneDrive som du har tillgång till om du har Windows 10 och loggar in med ett Microsoftkonto. Du kan gratis lagra upp till 5 gigabyte här.

Jag lovade också att skriva några tangentbordskommandon, för att undvika att slita på axlar och armar vilket är lätt att göra när man använder musen. Här är 10 suveräna tangentbordskommandon som du SKA lära dig:
F5-tangenten - Uppdatera! Är du på en webbsida så uppdaterar du den med F5.
Ctrl+A - Markerar allt.
Ctrl+C - Kopierar det markerade området. Ctrl+X - Klipp ut (det markerade kopieras och tas bort)
Ctrl+V - Klistra in det du kopierat eller klippt ut.
Ctrl+Z - Ångra det du precis gjorde. Detta är ett superkommando.
Ctrl+TAB - Byt flik. När du har flera flikar uppe i din webbläsare hoppar du mellan flikarna.
Win+M - Visa skrivbordet. Alla fönster du har uppe minimeras. Återställ med Win+M+shift.
Shift+Del - Delete flyttar dokumentet till papperskorgen. Shift+Delete kastar dokumentet permanent direkt.
Win+L - Loggar ut dig direkt så ingen kommer åt din dator utan att först logga in.

Anteckningar från den 8 september

Vi började med repetition från förra torsdagens Internetkafé, men allra först visade jag lite om SeniorNet Växjö på nätet (på Internet alltså).
Vår hemsida har adressen www.seniornetvaxjo.se, högst upp finns en menyrad där hittar man bl a:
Bli medlem, här klickar man på länken Anmälningsblankett så kan man fylla i en massa uppgifter om sig själv och slutligen klicka på Skicka så blir man anmäld och efter en tid (max 1 månad) kommer ett inbetalningskort på medlemsavgiften.
Klicka på Våra kaféer i meny, på den sidan ser du till vänster valet Tallgården. Klicka på Tallgården här finns ytterligare en sida - Anteckningar, klickar du där så kommer du till den här texten.

Repetition, läs längre ned på den här sidan där finns en sammanfattning av kaféet den 1 september.

Idag pratade vi om inställningar i Windows 10. När du klickar på Start-knappen och väljer Inställningar där då kommer ett fönster upp med ett antal val. System, Enheter, Nätverk och Internet, Anpassning, Konton, Tid och språk, Hjälpmedel och Sekretess. (För att komma hit kan du istället 'hålla ned Windowstangenten och klicka på i' då kommer du till Inställningar utan att klicka på Startknappen.)
Vi gick igenom en del av dem.
System
- Visningsalternativ.
Det går att ändra storleken på text, appar mm här. Men 100% är rekommenderat så är det inte nödvändigt så rekommenderar jag också att du låter det vara.
- Meddelande och åtgärder
Klicka på länken "Välj vilka ikoner som ska visas i Aktivitetfältet", här kan du välja vad du vill ska visas på raden längst ned på skärmen, den raden som har Start-knappen längst ill vänster och klockan längst till höger. Den raden kallas för Aktivitetsfältet. Jag rekommenderar att du markerar "Visa alla ikoner i meddelandefältet" till På. Men testa lite och ställ in som du vill ha det.
Den andra länken "Aktivera och inaktivera systemikoner. Klickar du på den kan du bestämma vad som ska synas resp inte synas längst till höger på Aktivitetfältet. Vill du inte att datum och tid ska visas så kan du välja bort Klocka här.
- Energialternativ
Bildskärm. Här bestämmer du tiden för avstängning av bildskärm vid batteri- respektive nätdrift. Välj det som passar dig, jag har 5 minuter vid batteridrift och 30 minuter vid nätdrift.
Strömsparläge innebär att datorn (hårddisken) försätts i strömsparläge. Jag har valt 25 minuter vid batteridrift och Aldrig vid nätdrift. Det innebär i stort sett att min dator aldrig försätts i strömsparläge. Kör jag på batteri och går ifrån datorn då stänger jag av den.
- Standardappar
Här kan du välja vilken app datorn automatiskt ska välja. Vill du t ex använda Google Chrome som Webbläsare så klickar du på valet under Webbläsare och under förutsättning att du installerat (laddat ned) Google Chrome på din dator så visas det valet här. Klicka på Google Chrome så blir den din standardwebbläsare i fortsättningen. Samma med Fotovisare, musikspelare osv.
Backa tillbaka till första meny under Inställningar och nu väljer du
Anpassning
- Bakgrund. Här kan du välja bakgrundsbild, vill du använda en bild du själv tagit så klicka på Bläddra, under Välj bild. Längst ned finns valet hur bilden ska visas. Välj Anpassa så visas HELA bilden oavsett vilken upplösning den skärm har som du använder.
- Färger. Här kan du välja vilka färger som Windows ska använda i menyer mm. Testa och se hur det blir.
- Låsskärmen. Samma som Bakgrund här ovan, du kan välja en egen bild eller någon av Microsofts bilder.
- Teman. Här finns färdiga teman bl a Windows standardteman.
- Start. Själv har jag valt att stänga Av allt utom den sista knappen. Visa nyligen använda objekt i snabblistor på Start... den knappen är På. Men testa själv, sätt en knapp på På och se hur det ser ut sedan väljer du hur du vill ha det.
Allra längst ned har du en länk "Välj vilka mappar som ska visas på Start. Klicka på den länken och gör dina val. Jag har valt att följande ska vara På: Utforskaren, Inställningar, Dokument.
Konton
Här kan du hantera ditt Microsoftkonto, klickar du på det valet öppnas ett fönster i din webbläsare där du får logga in på ditt Microsoft-konto. När du är inloggad där kan du
Ändra lösenord på ditt Microsoftkonto
Uppdatera information om ditt bankkort, ta bort, lägga till, ändra information om ditt bankkort.
Det finns en del annat också, utforska själv får du se.
Tid och språk
Här kan du göra inställning om Datum och tid, Region och språk. Tal kan jag inget om så det hoppade jag över.
- Datum och tid. Jag låter datorn automatiskt ställa in tiden. Däremot har jag inte valt automatiskt val av tidszon utan jag har själv valt (UTC +01:00) Amsterdam... Stockholm. Justera datorn för sommartid automatiskt har jag valt att ha På. Du kan själv välja hur datum och tid ska skrivas på skärmen under rubriken Format. Du kan också lägga till klockor för andra tidszoner, kan vara praktiskt om man har någon boende i en annan tidzon som man brukar ringa till.
- Land och region. Jag har Svenska (Sverige) som visningsspråk för Windows. Låt det vara så om du vill att Windows 10 ska kommunicera med dig på svenska.

Vi bestämde också att vi skulle ägna torsdagen den 22 september åt molntjänsten OneDrive.Anteckningar från 1 september om Windows 10

Torsdagen den 1 september 2016 handlade kaféet om Windows 10. Vi hade annonserat att det skulle bli ett alternativ till våra två fulltecknade kurser om Windows 10 under höstterminen.

Det kom ca 30 gäster till det här kaféet vilket måste tolkas som absolut max vad vi kan ha för att det ska bli någon behållning för gästerna. Timmen 9.30 - 10.30 ägnades åt följande:
- Inloggning i Windows 10 lite om plus och minus med Microsoftkonto.
   Läs mer om Microsoftkonto här
- Startknappen och hur man lägger appar på Start resp Aktivitetsfältet (raden längst ned)
   Hur man flyttar appar på Start och placerar dem där man vill ha dem. Hur man tar bort dem mm.
- Sök (förstoringsglaset på aktivitetsfältet). Hur man kan använda Sök för att söka i hela datorn.
- Utforskaren. Lite bättre än tidigare framförallt genom Snabbåtkomst med dina senaste använda filer.
- Väskan (Store). Här kan du handla i Microsofts butik, appar, musik, filmer. Men läs noga innan du köper något
   här. En del kostar och läs också om vad det är du köper.
- Spotify nämde jag säkert, det är en prenumerationstjänst på musik. Finns som gratisvariant med reklam och
   vissa andra begränsningar, För 99 kr i månaden kan du lyssna på hur mycket musik du vill, musik du väljer
   själv.
- Netflix nämnde jag säkert också, en prenumerationstjänst för film och TV-serier. 99 kr i månaden för film och
   TV-serier i HD-kvaliet.
Nästa vecka blir det repetion och därefter kommer det att handla om Inställningar i Windows 10.