Här bloggar våra handledare

Min tid i SeniorNet

Nej, ingen självbiografi. Det är mer en reflektion och kort tillbakablick. Först ett stort tack för dessa innehållsrika 13 år. Att vara handledare och tidvis styrelseledamot i SeniorNet Växjö har bjudit på så mycket glädje, så mycket gemenskap bland kollegor och kursdeltagare. För att inte tala om den kunskap som föreningen och handledarskapet har gett mig. Ämnena har varit många liksom mina deltagare med olika förutsättningar för att möta den digitala tekniken, en pedagogisk utmaning, så intressant.

Samtidigt som föreningen nu firar sitt 20-års jubileum väljer jag att stiga åt sidan för att lämna plats till nya friska krafter, inte alltid så lätt att värva men utan handledare, ingen verksamhet.

Under årens lopp har föreningen genomgått en del förändringar inte minst under pandemin. Nya vindar har blåst, personer har kommit och gått och min gärning kan läggas i minnesbanken om man vill. Orken och ambitionen minskar allteftersom åren går och nu är det dags för beslut.

Tack, alla ni deltagare som har förgyllt mina kurser, tack styrelse och programgrupp. Och till sist tack, alla ni goa handledarkollegor.

2022-06-08 Håkan Randolf

Vårens utflykt till Visualiseringscentrum

Vårens resa gick till Visualiseringscenter i Norrköping

Klicka/tryck/zooma bilderna så blir de större.

Efter en ”svängig” resa med Snälltåget, mätta och belåtna efter lunch på krogen (restaurangvagnen) anländer vi till ”Peking” eller Norrköping mera korrekt, textilstaden med alla imponerande industribyggnader i centrum vid Motala ström.

Tuppens lakansväv är numera bara ett minne. I stället flödar nu energin i såväl i vattnet som i universitet och företag.

En kort guidad stadspromenad i strålande sol ledde oss till Norrköpings Visualiseringscenter. En plats för virtuella miljöer i utställningar och ombord på ett nyss landat rymdskepp.

Intresset föll snabbt på en guidad visning av en datortomograferad (skiktröntgad) mumie. Genom interaktiva funktioner kan objektet vridas, vändas och ses i genomskärning.

MUMIEN
En mumie på riktigt nära håll. Datortomografi (CT)
är inte bara till för nutiden. Undersök Egyptens heligaste
symboler, lär dig mer om den avancerade balsamerings-
tekniken och se den över 2 000 år gamla mumien som 
fortfarande ligger, omsluten av kistor, tyg och amuletter.
Vrid och vänd på föremålen i bordet, använd saxsymbolerna
för att se i genomskärning och byt mellan olika lager i menyn
längst ner. Kanske kan tyda något av de fortfarande olösta
mysterierna?

Höjdpunkten var nog ändå Domen, där vi med stereoglasögon såg 3D-film på en klotformad filmduk som täcker i stort sett hela vårt synfält. Magiskt att resa ut i rymden flera miljarder ljusår från jorden.

Efter fikapaus var det dags för en föreläsning av journalisten Clas Svahn som berättade om verksamheten i föreningen UFO Sverige. Intressant om många oidentifierade farkoster som folk har upplevt.

Han avtackades av vår ordförande Bo Skandevall.

På bilderna här nedan deltagarna på resan.

2022-03-23 Håkan Randolf

Ny säsong av Seniorsurf@rna

Seniorsurfare den här säsongen - som startar den 22 februari kl. 20:00 i SVT2 - är:
Ann Westin, Michael Segerström, Viveca Lärn och Hasse "Kvinnaböske" Andersson. Dessutom medverkar gästexperterna: Politikerna Jan Eliasson och Ulf Adelsohn, influencern Christina Schollin samt IT-säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder.

Avsnitt:
- Jakten på e-legitimation
- Digital delaktighet
- Motion med digitala hjälpmedel
- Hälsa på nätet
- Säkerhet och förnuft på nätet
- Kunskapsprövning med kräftskiva

2022-01-25 Janerik Sundh

Länstrafiken och 80-plussare från årsskiftet

Idag på Internetkafé Tallgården pratade vi om Länstrafiken Kronoberg och att 80-plussare ska få åka gratis från årsskiftet. Men ingen av oss visste riktigt vad det gällde om det endast var inom stadsgränsen eller inom kommunen. 

Jag kontaktade Länstrafikens kundcenter och frågade. Från årsskiftet kommer länets alla 80-plussare få erbjudande om ett gratis resekort. Det kortet berättigar till gratis resor inom hela länet, du kan alltså åka tåg till Älmhult eller till Lessebo från Växjö om du åker med Öresundståg. Buss till Ljungby fungerar förstås också. 

På internetkaféet den här torsdagen tittade vi också på Lars-Göran Rydqivsts senaste fina film i serien Växjö, förr och nu, som heter 50- och 60-talet i färg. Har du prenumeration på Smålandsposten kan du se den om du klickar på den här länken. Du måste förstås vara inloggad på smp.se.

2021-11-04 Janerik Sundh

Föredrag - Bekvämlighet i en ny tid

Nu har jag fått hålla samma föredrag tre gånger på 12 dagar, PRO ordnade två Pensionärskollo i Sjöstugans Camping vid Möckeln i utkanten av Älmhult där jag fick avsluta bägge kollona, det var 3-dagars kollon, med att prata med deltagarna om "Bekvämlighet i en ny tid". 

Idag var jag inbjuden av Osteoporosföreningen Kronoberg till Domkyrkocentrum för att prata med dem om samma sak. 

Det är ett fantastiskt roligt ämne som verkligen engagerar och jag tycker själv att det finns mycket som vi kan dra nytta av med alla både bra och roliga appar som kommer i en aldrig sinande ström numera.

Sedan kan jag ju inte låta bli att spela lite musik också. Idag började jag med Glenn Miller och In the Mood med Glenn Miller och hans orkester från 40-talet. Därefter spelade jag Jive Bunny and the Mastermixers Megamix from the 50s. Klicka här får du se och höra, det börjar med, just det, In the Mood.

2021-09-28 Janerik Sundh

Officeprogrammen och utbildning

Ordbehandling, kalkyl och presentation är de av Officeprogrammen som jag använder frekvent. 
Till för ett halvår sedan hade jag ett rätt gammalt Microsoft Office 2010, men när Microsoft slutade uppdatera det programmet så var jag förstås tvungen att uppgrader till ett nyare Office.

Två val ställdes jag inför, köpa ett Office eller prenumerera på Office?
Köper jag så betalar jag för ett nytt Office och sedan har jag det tills det är dags att köpa ett nytt. Det andra alternativet att prenumerera på Office, det innebär att när det kommer ett nytt uppgraderat Office så får jag det direkt utan någon extra kostnad, dessutom får jag möjlighet att spara mina filer och bilder i OneDrive som är Microsofts molntjänst, jag får 1 Terabyte eget utrymme där. Det var nog det som fällde avgörandet för mig. Prenumerationspriset är 649 kr/år för 1 person, men jag valde familj och då får man vara upp till 6 personer och var och en får 1 Terabyte i OneDrive. Priset för familj är 899 kr/år.

Som medlem i SeniorNet får du en extra fördel

Du får gratis använda den Officeutbildning som Aktiv.se har. Den finns på www.Seniornet.se. Jag har använt Word och Excel mycket i mitt tidigare jobb och även nu som pensionär använder jag de programmen dagligen. Jag har kört utbildningen och jag lärde mig ganska mycket som jag inte kunde tidigare. Så jag rekommenderar verkligen den utbildningen om du har Officeprogrammen. De har videoutbildning på Word, Excel och PowerPoint, dessutom Windows 10. 

2021-09-04 Janerik Sundh

Växjös blomsterprakt

Med det här inlägget vill jag bara hylla våra duktiga trädgårdsmästare och trädgårdsarbetare som gör vår stad så vacker och här visa lite av det de planterat i år.

Bild från Vattentorget den 23 augusti i år. 

Bild från sommarplantering strax nordväst om Simhallen, på två pelare på varsin sida om vägen. Bilden tagen den 23 augusti i år.

Sommarplanteringen i Linnérondellen. Den här bilden är från den 26 juli i år.

Bekvämlighet i en ny tid

Jag har under ganska många år kört en kurs som heter Internet. När jag började 2012 på hösten så hette kursen Internet och e-post, sedan hette den bara Internet och de senaste åren har jag kallat kursen Internet, till nytta och nöje. I början var kursen bara för datorer, idag är den för datorer, surfplattor och smartmobiler.

Nu i höst tänker jag döpa om kursen till Bekvämlighet i en ny tid
Innehållet är i stort sett detsamma som tidigare men inriktningen är hur man med hjälp av teknik (smartmobil, dator eller surfplatta) skapar sig ett bekvämt liv. 
En del upplever att det är besvärligt att man behöver appar och smartmobil till allting. Att parkera, att åka buss, att betala när du köper livsmedel eller handlar på torget, eller ska betala en skuld till make eller maka. Man behöver ett bankkort, man behöver Swish och Mobilt BankID mm. 

Nu under pandemin har många sett fördelen med att e-handla livsmedel, men även göra sina inköp på apoteket på nätet. 

Musik och film är idag tillgängligt på ett helt annat sätt än för 10 år sedan, för att inte tala om för 25 år sedan. Det gäller även vanlig radio och TV.

GPS i bilen eller när jag är ute och cyklar eller går, det tycker jag är helt suveränt. Framförallt när jag ska köra till en viss adress i en okänd större stad, då känns det tryggt och skönt med en GPS som talar om vägen för mig. Helt gratis är det också - om du har en smartmobil.

Låter det här som en kurs du skulle vilja gå. Du kan gå den för att se vilka möjligheter som finns även om du inte har en smartmobil idag.

Det vore trevligt och lärorikt för mig om du delar med dig av din syn på det här. Tycker du att det låter intressant så klicka då på mitt namn här nedan och skicka ett e-postmeddelande med texten intressant. Det räcker då förstår jag, men du får gärna säga mer. Vill du hellre sms'a så gör det 073-826 13 31.

Kursen går på måndagar 13:30 - 16:00, 4 måndagar, 6/9 - 27/9 eller 11/10 - 1/11.
Vill du anmäla dig så ring eller mejla till mig 073-826 13 31 alt janerik.sundh(at)seniornetvaxjo.se. Byt ut (at) mot @.

2021-07-01 Janerik Sundh

Pokémonkursen flyger vidare

17 mars år 2020 skulle vi startat vårens Pokémonkurs. Jag hade varit med i flera terminer med Göran Wendt som eminent kursledare.
11 mars konstaterar WHO att ett Coronavirusutbrott är en pandemi. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla personer över 70 år att undvika kontakt med andra människor och hålla sig i karantän i hemmet. Alla kurser på Seniornet ställdes in med omedelbar verkan.
En viktig del i Pokémonspelet är, att tillsammans med andra, hjälpas åt att besegra de starkaste monstren. Efter en teoristund, då Göran informerade om viktiga fakta i spelet, brukade vi ge oss ut i Växjö och kämpa tillsammans. Nu försvann allt detta på ett ögonblick. Helt plötsligt var det förenat med livsfara, att som tidigare, ta tåget till Växjö och spela Pokémon Go!
Vi äldre uppmanades att gå ut på promenader och det gjorde vi gärna. När man är ute når man pokéstop och kan skaffa viktigt material för spelet. Värre var det för de stackare som bodde i länder med lock down. De fick inte gå utanför dörren och kunde över huvudtaget inte spela.
Göran hade ju kursdeltagarnas mailadresser och började skicka ut mail med information om nyheter. Det tog vi tacksamt emot nu när vi inte kunde ses. När vi inte kunde träffa varken, barn, barnbarn eller vänner blev den digitala kontakten viktig. Så småningom skickade vi fler och fler mail till varandra och det betydde mycket när vi inte kunde ses.
Spelet började också så småningom anpassa sig till Coronapademin. Flera digitala nyheter infördes för att man skulle kunna fortsätta spela. För oss i Görans grupp blev det plötsligt möjligt att spela på avstånd. Det vi tidigare gjorde när vi vandrade runt i Växjö, kunde vi nu gör i cyberrymden! Vi var glada att kunna ”ses” på det här sättet och hålla kontakt med varandra. En helig tid blev onsdagar kl 18-19. Då är det nämligen ”Raid Hour” och det ges stora möjligheter att avancera i spelet.
Men….. att ses i cyberrymden kan ju aldrig ersätta mötet i Studiefrämjandets kurslokal. Där träffades vi, diskuterade, utbytte erfarenheter och fikade. Sådana möten är ovärderliga och de saknade vi förstås.
Häromdagen blev jag glad när inbjudan kom till höstens kurser. Vid det här laget är ju vi seniorer vaccinerade och kan ses igen. Vilken glädje! Vi lär av varandra och hjälps åt. Det har alltid varit Görans motto. Nybörjare och mer erfarna kan vara med i samma kurs och ha utbyte av varandra. Den 6 september är första träffen.
Men jag tror nog att vi dessutom, även fortsättningsvis, kommer att ”träffas” i cyberrymden på onsdagskvällarna när det är Raid Hour!
Pokémon Go flyger vidare mot nya höjder!

Pia Dahlberg
Titel: Pokémonjägare
Sysselsättningsgrad: 100%

Vår bästa tid är nu, den vackraste tiden är det i alla fall nu

Häromdagen cyklade jag runt sjöarna, Växjösjön och Trummen, jag gör det ganska ofta när det är vackert väder. Den här gången stannade jag till och fotograferade vid två ställen. Strax efter konstverket Alla är, innan man kommer fram till Södra, marken var helt vit! Det var så vackert med alla vitsipporna.

Klicka/tryck/zooma bilderna så blir de bättre.

De här körsbärsträden i Museiparken mellan Smålands Museum och Utvandrarnas hus fotograferar jag varenda vår. Det är det många andra som gör också.

Det finns en Facebookgrupp som heter Växjöbilder, här publiceras många bilder just nu som visar hur vackert det är den här årstiden. 

2021-05-05 Janerik Sundh

Virus och lite annat smått och gott

Alla virus är inte lika vackra som Covid 19, men lika kapabla att ställa till stora skador. Nu är det i alla fall så, att datorer och människor smittas inte av samma virus.
Datavirus är små program, som är gjorda för att utföra något, för det mesta, skadligt för den som blir angripen. Dessa program har fått namnet virus, därför att de uppför sig väldigt likt sådana virus som smittar människor och djur.

  • Man märker inte när man blir smittad. Det dröjer en tid innan skadan framträder, en sorts inkubationstid. Hur lång den är, bestämdes av virustillverkaren.
  • Viruset hoppar lätt mellan olika datorer, det är smittsamt.
  • Man kan ”vaccinera” sin dator mot virus, men det är precis som hos människor, man bildar antikroppar, men bara mot ett specifikt virus, och när det har muterat, kan man bli smittad på nytt.
  • Datavirusen ”muterar” med hjälp av illasinnade datoranvändare. Det finns program som ändrar viruset lite grann, så har det ”muterat.

Det går att i viss mån skydda datorn mot elaka datavirus. Hur lång tid tror du att det tar, innan någon form av virus vill attackera din dator, när du är uppkopplad mot internet? Faktiskt inte mer än ca 10 minuter i medeltal. Detta innebär att ett antivirusprogram, som skyddar din utrustning är ett måste. Det finns många väldigt bra sådana program, som man kan prenumerera på. Man brukar köpa dem för ett år i sänder. Men som så ofta – det är alldeles för många som inte bryr sig om att skydda sin dator, för att man inte vet om att man ska göra det, för att det kostar pengar, för att man glömt bort det, för att…….

För att råda bot på detta har Microsoft lagt in ett antivirusprogram i sitt programpaket, dvs. när man installerar sitt Windowsprogram så kommer virusskyddet med samtidigt. Programmet heter Defender.
Men det finns en liten hake med antivirusprogram. Om man försöker ha två sådana installerade på samma maskin, betraktar de varandra som virus, och det blir en så värst bra, datorn kommer inte att fungera.
För att inte detta ska hända, lägger sig Defender i karantän, om man installerar ett annat virusprogram. Om detta andra avinstalleras, vaknar Defender och börjar jobba igen.
Det viktiga med antivirusprogram, är att de uppdateras kontinuerligt, så fort någon ny virusvariant dyker upp. Programmet har en stor databas på alla kända virus, och om ett sådant försöker angripa datorn ”dödas” det av programmet. När en mutation uppträder, måste den omgående in i databasen. Detta sker utan att man som användare märker någonting.

Men man måste också ha en fungerande brandvägg i datorn. Brandväggen fungerar som en sorts portvakt. Det finns massor av elektroniska ingångar till datorn. Varje program som kommer utifrån, måste passera sin egen ingång. Det finns normalt många sådana godkända ingångar. Men om det kommer någon form av program, virus eller annan bråte, som vill in så måste den leta reda på en ledig ingång. Finns det ingen brandvägg slinker otyget in. Brandväggen bevakar ingångarna och blockerar alla som inte är godkända för verksamheten på datorn. Numera finns också en brandvägg med i Defender och andra antivirusprogram. Men det behövs uppdateringar, och det sker automatiskt i de olika operativsystemenen. Man får meddelande om att sådana uppdateringar görs. Stäng absolut inte av datorn/mobilen vid en uppdatering!

Det här var en liten utvikning från ämnet ”datorhistoria”. Jag gjorde den för att det här med säkerhet är så oerhört viktigt. Det största hotet är du själv som datoranvändare. Men detta ämne tar jag upp i Nyhetsbrevet, som skickas ut till alla medlemmar i Senior Net Växjö tre gånger per termin (om man har fungerade e-postadress).

2021-04-17 Harald Leandersson

Bussar och kängstroppar

Om man vill ha reda på vad ”boot” betyder, när man läser en datormanual, och använder sig av Norstedts omfattande engelsk-svenska lexikon, så får man reda på att det betyder stövel, känga, grov sko. Jag läser vidare i manualen ”boota om”. Hur i fridens namn ska jag använda en känga i datorn? Det ska man inte göra, även om man ibland ville ge den en känga. Bakgrunden är humorn hos dem, som jobbande fram de första persondatorerna.

Det finns ett svenskt uttryck ”Det är som att lyfta sig själv i håret” – en omöjlig grej. I engelskan lyfter man sig själv i kängstroppen. Att få en dator att starta från allra första början är nästan lika svårt som att lyfta sig i kängstroppen. De allra första kommandona för att få igång maskinen, ligger i boot-sektorn på hårddisken. Den är väl gömd för vanliga användare, och normalt behöver man inte ändra några kommandon. Det säger sig självt att om det kommer in skador i boot-sektorn, är det väldigt allvarligt. Booten är ju själva grunden för det datorn skall göra, hur den ska behandla appar och program, hur den skall uppföra sig på internet etc. Att stoppa in virus i boot-sektorn är väldigt effektivt för dem, som vill åstadkomma skada. Det är självklart, att man måste ha ett effektivt antivirusprogram, som snokar reda på bootvirus. Det här med virus, antivirusprogram och säkerhet över huvud taget, återkommer jag till längre fram.

Så var det bussarnas tur. Också här ligger det konstruktörshumor i botten. Om man skall transportera en massa människor från punkt A till punkt B, använder man lämpligen bussar, ju större desto bättre. I datorerna måste det transporteras massor av ettor och nollor mellan minnesenheter, processorn och andra enheter. Anordningen för att sköta den transporten fick namnet buss (eng. bus). Hastigheten och förmågan att behandla data är bl.a. beroende på busskapaciteten. Den har under årens lopp ökat avsevärt. Låt oss nu göra en liknelse mellan människor och ettor/nollor. Skall jag flytta, låt säga tusen människor, kan jag antingen låta dem gå på en lång rad, en mycket lång rad, eller ställa upp dem i led, låt säga 50 led. Då blir raderna bara 20 personer långa, men de tar mer plats. På samma sätt med datorn. Om jag ställer upp på led, kallas det parallell överföring och på en enda lång rad seriell. Den parallella överföringen användes länge mellan dator och skrivare. Det skedde med en tjock kabel med många kontaktstift i ändarna – funkade bra med de datamängder man då transporterade. Hastigheten på sändare- mottagare av datamängderna ökade och så kom USB.

USB betyder Universal Serial Bus. Man överförde datamängderna seriellt, mycket hög hastighet, och samma metod, om man flyttade mellan dator/skrivare/kamera/ljudenheter etc. Detta ändrade utseende på datorerna. Innan USB kom var det en uppsjö av kontakter på datorn. Man skulle helst utforma dem så, att det inte gick att förväxla dem. De ersattes av USB, och idag har man i princip nätkabel, USB och HDMI.

Min första kontakt med USB var USB-minnet eller ”stickan”. Tidigare hade det varit tidsödande och besvärligt att flytta datamängder från en maskin till en annan. Nu satte man bara i stickan, markerade vad man ville ha flyttat. När flytten till stickan var klar, kunde man plocka ut den, stoppa den i fickan och uppsöka den maskin, som skulle ha datan. Där gjorde man tvärtom – ja alla kan väl hur man använder en sticka för att flytta på sina filer.

Tänk så enkelt det var, att ta med sig data hem, jobba på hemdatorn och sedan flytta över materialet till datorn på jobbet! Tänk vilken fin inkörsport för att sprida datavirus, ibland med ödesdigra konsekvensen. Någon använde PC-n därhemma. Säkerhetstänket var inte det bästa, antivirusprogram saknades eller var inte uppdaterat, så virus kom in på maskinen. Detta virus hade order, att hoppa över till en USB-sticka, om en sådan anslöts. Fanns viruset på stickan, hoppade det över till en oskyddad dator när det anslöts, vilket den flitige tjänstemannen, som tagit hem lite jobb, gjorde. Viruset spred sig till alla datorer på företaget som var anslutna i nätverket, för att sedan kunna smitta nya USB etc. I många företag var det förbjudet att använda USB – för att hindra smitta.

Idag smittar inte USB-stickorna så mycket, därför att det är lättare att sprida smittan via internet. Ett enkelt musklick på en elak fil som bifogats i e-posten kan ställa till otroligt stor skada. Det här med säkerhet och hur man bör uppföra sig (inte bara i coronatider) återkommer jag till, bara en liten retur till USB fördelar. Man kan mata ut (och in) data till olika enheter, som skrivare, kamera, högtalare, hörlurar osv snabbt och enkelt via samma uttag på datorn. Men säg den som får vara glad. En dator har två-tre USB utgångar. Musen skall ha en, skrivaren en och den externa skärmen en. Var ansluter jag då min sticka? Lösningen är en hubb, d.v.s. en slags grendosa. Om det bara är några få uttag på dosan, drivs den med ström från datorn, skall hubben serva många kontakter, får man mata dem med ström från el-nätet. För närvarande har jag 12 utgångar på min hub – ibland behöver jag dem allihop på en gång.

Utvecklingen av USB har också den gått rasande fort. Hastigheten på olika enheter har ökar, vilket medfört att man fått olika USB-kontakter som inte är helt kompatibla. Men det går jag inte in på nu. Nästa gång ska jag ta upp datavirus och säkerhet på såväl PC, som platta och telefon.
2021-04-03 Harald Leandersson

Grus Grus

Våffeldagen, Vårfrudagen eller Jungfru Marie bebådelsedag – kärt barn har många namn – utgjorde, när jag var barn, gränsen mellan vinter och vår. Det var en magisk natt mellan den 24 och 25 mars. På den tiden var Marie bebådelsdag alltid den 25 mars, oberoende av veckodag. Denna magiska natt kom Tranan flygande.

Denna trana skall man inte förväxla med den vanliga, som heter Grus Grus. Hon var en mycket skygg fågel, som kom flygande på natten och tog sig in i mitt sovrum. Hur hon gjorde har jag ingen aning om. Dörrar och fönster var stängda och genom skorstenen kom hon inte heller, då borde det ha funnits svarta fotspår på golvet. Det första hon gjorde var att kolla om jag sov. Jag försökte nog hålla mig vaken och smygtitta på henne, men det lyckades aldrig. Om jag inte min vana trogen somnade med en gång när jag lagt mig, kunde det hända att mor kom in till mig och kollade om jag hade somnat

Tranan hade en mycket trevlig egenskap. Hon värpte. Nej inte ägg! Det kan väl vilken fågel som helst göra. Tranan värpte godis, några småkakor, och om det ville sig riktigt väl till och med en tjugofemöring. Hon värpte på mitt nattygsbord, När jag vaknade, låg det något av detta på bordet bredvid sängen.
Men Tranan var petig, kunde vara grinig och en petimeter. Det värsta hon visste var tänt lyse på kvällen. Så här års skulle man inte bränna el eller fotogen eller stearin.

Det är väldigt länge sen jag såg några spår av Tranan. Kan detta bero på alla ytterbelysningar som finns numera? Det räckte emellertid inte att låta bli att tända lyset. Hon kollade in mina leksaker. Om inte vinterns skidor var ordentligt hopbuntade och undanställda, kälke och sparkstötting insatta i förrådet, så var det kört. Alla leksaker på sin plats, cykeln ordentligt inställd i garaget. Hon gillade att snoka. Någon gång bjöd jag till och krattade gruset på trädgårdsgången, för att hon skulle värpa lite mer. Men hon gick inte att muta. Det blev fortfarande bara tjugofem öre. Men kanske ändå. På stolen låg ett par tranebrev. De gick inte att öppna, så jag åt upp dem.

Det är länge sen tranan värpte hos mig. Hon gjorde några visiter hos oss när våra barn var små, och det var nog då hon tappade receptet till tranebreven.
Du får gärna ta del av det:
2 ägg
150 g smör
5 msk grädde
2,5 dl socker
I msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornsalt
Lite vinbärsgelé
Mjöl så att man får en deg som går att kavla ut,
Kavla ut degen, ta ut "runda pepparkakor”. Lägg på en klick gelé och vik över en flik, så det ser ut som ett igenlagt och lackat kuvert Grädda tills breven är ljusgula,

Kom tranan till dig någon gång? Skicka mig gärna ett mail 773045@gmail.com och berätta. Jag är också väldigt nyfiken på var du växte upp. Jag har hört sägas att Tranan var väldigt lokal.

Harald Leandersson

För Office-användare

Jag är en rätt van användare av Microsoft Office, men till för alldeles nyligen så använde jag Microsoft Office 2010. Det är ju ett rätt gammalt program, till och med så gammalt att Microsoft slutade att uppdatera och ge support på det i oktober 2020.

Jag hade länge gått och tänkt på att uppgradera till ett modernare Office. Det nya programmet heter Microsoft 365 (hette tidigare Office 365) och det valde jag till slut att prenumerera på. Det finns (för hemmet) 2 varianter att välja på Microsoft 365 Family som kostar 899 kr/år eller Microsoft 365 Personal som kostar 649 kr/år.
Family 899 kr/år för upp till 6 personer, upp till 6 TB molnlagring - 1 TB per person. 
Personal 649 kr/år då kan 1 person installera programmet och får då 1 TB molnlagring.

Program som ingår: Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote, OneDrive, Teams.

Nu har jag skaffat Windows 365 Family så både hustrun och jag har alla programmen och vi har 1 TB var i molnlagring. 

Det som gjorde att jag drog mig för att lämna MS Office 2010 var framförallt att jag tyckte att jag behärskade de programmen rätt bra. Om jag bytte så skulle det förstås bli besvärligt att lära en massa nytt. 
Det har inte varit så besväligt, jag tycker det fungerat riktigt bra. 

Sedan finns det en stor fördel för oss som är medlemmar i SeniorNet. Vi har gratis tillgång till en suverän utbildning hos Aktiv.se. Genom att logga in på vår moderförenings hemsida www.seniornet.se så kan man där skapa ett konto hos Aktiv.se och sedan gå igenom alla kurserna helt gratis. Just nu håller jag på med Excel-kurserna och jag tycker de är suveränt bra. 

2021-03-01 Janerik Sundh

forts. Vägen fram till dagens datorer

Så var det talsystemen. Vi har 10 som bas i vårt vanliga system. När man kommer till 9 och lägger till 1, flyttar sig ettan och det blir en nolla i entalsraden. Men i det binära, det som datorn använder, finns bar två siffror 0 och 1. Översätter vi vårt talsystem till det binära, ser det ut så här

Det är väldigt lätt att räkna i det binära talssystemet. Hela multiplikationstabellen är 0*0=0. 0*1=0. 1*1=1. Det är så enkelt, så processorn räknar addition hela vägen, men den är en rackare på att räkna fort. Den gör i storleksordningen miljarder beräkningar per sekund.

Det där låter väl bra, men det finns ett problem. Vi människor kan inte läsa alla ettor och nollor, det bara vimlar för ögonen, och ett enda litet läs- eller skrivfel, så blir det galet. Hur ska de här två systemen, människan och processorn, mötas och förstå varandra?
Mötesplatsen kallas för interface. Det ligger massor av matematik bakom allting som vi har fått datorerna att göra. Men tack vare att datorn kan minnas, behöver den bara sin instruktion en gång, och resultatet av beräkningarna kan sparas och användas vid senare tillämpningar.

1971 träffade jag en ung kvinna i England. Hon hade nyss fått ett verkligt framtidsjobb inom databranschen – hon var stansoperatris. Hennes jobb bestod i att stansa hål i en pappersremsa, som var upplindad på spolar. Det löpte en rad hål på vardera kanten. Stod hålen mitt emot varandra, var det en etta, stod de lite diagonalt var det en nolla. Stansoperatrisen skrev instruktioner till datorn på remsan. När den drogs genom läsaren, var det en kontaktnål över vardera raden av hål. Nålen låg an mot remsan. När det kom ett hål, slöts en elektrisk krets så länge som kontakten hölls. Slöt höger och vänster nål en krets samtidigt var det en etta, blev det bara en krets var det en nolla.
Det här jobbet var inget framtidsjobb. Det tog inte så lång tid innan man kom på andra sätt att kommunicera med datorn. Det blev genom tangentbord och bildskärm. Jämfört med vad vi är vana vid idag, att bara peka på skärmen eller säga vad man önskar få uträttat, var metoden att mata data via tangentbordet rena stenåldern, men det var ett jättekliv framåt.

1985 deltog jag i en datakurs som Sverige Radio ordnade. Det var en korrespondenskurs + ett antal radioprogram. I kursbrev 2 talade man om ASCII-koden, och i brev 5 talade man om vad det var för något. Snacka om pedagogik?
Nå, men vad är ASCII för något? Det är vad man kallar för ett lågnivåspråk med datorn. Inga finesser som ljud, typsnitt, färger etc, men det har den stora fördelen, att alla datorer förstår språket. Man kan skriva en text i ASCII om man är osäker på vad mottagaren klarar. Själva ordet är en förkortning av American Standard Code för Information Interchanging. Datorn måste ha allt i ettor och nollor. Där hittade man på att ge varje VERSAL varje gemen, varje tecken som punkt komma etc ett nummer mellan 1 och 128. Detta innebär att om jag trycker på tangenten ”a” får datorn instruktionen 97, fast med en massa ettor och nollor. Om du har Word eller Libre Office ordbehandling kan du kolla det här. Håll alttangenten nertryck och skriv ett tal mellan 1 och 128 så får du se vad som händer på skärmen. Nu kunde mans skriva på ett tangentbord, istället för att stansa pappersremsor. Men mycket vill ha mer. Till att börja med gjorde man tabellen dubbelt så stor i 256 för att kunna lägga i fler tecken. Idag finns det flera olika familjer av ASCII. För många år sen använde jag mig av att skriva alt+siffror för att kunna skriva tecken, som inte fanns på tangentbordet. Det behövs inte idag. Alla möjliga tecken och bokstäver kan man nå från ordbehandlingsprogrammet. Det gällde bara för konstruktörerna att skriva kommandot en gång och låta datorn minnas.

2021-02-21 Harald Leandersson

forts. Vägen fram till dagens datorer

Vi rör oss nu i första hälften av 1900-talet. Det kom räknemaskiner i olika former och utföranden. Kanske har du varit med om att använda något i stil med de här.

Bra hjälpmedel på kontor och i affärer, men de var begränsade till de fyra räknesätten, och mängden data de kunde behandla var minst sagt begränsad. Mera avancerade beräkningar klarade de inte. Inom vetenskap och inte minst inom det militära var behovet av stora och snabba beräkningar ett starkt önskemål. Det som kan kallas för den forsta datorn var ENIAC som byggdes i USA för militärt ändamål. Det var bara det, att när den var klar att användas var kriget slut. Den byggde på ett stort tekniskt genombrott. Elektroniken hade gjort sitt intåg i och med att dioden såg dagens ljus.

En diod är en elektronisk komponent, som bl.a. har den egenskapen, att den bara släpper igenom elektrisk ström i en riktning. I en elektrisk krets finns två lägen, antingen är strömmen på, eller är den inte på.
Ett annat genombrott var att man lämnade vårt talsystem, decimalsystemet, med tio siffror inklusive noll, för att använda sig av det binära, som bara har två siffror, noll och ett. Det passade som hand i handske för dioden.
Kommer ni ihåg radiorören? På den gamla goda tiden, då man fick sätta på radion en minut innan det kom något ljud. En diod var ett sådant radiorör. Den behövde en glödström som värmde upp komponenten. De mesta energin gick alltså åt för att hålla röret varmt. När man i ENIAC provkörde funkade den hyfsat i någon sekund, sen blev det för varmt med alla rören, och maskinen lade av. Undan för undan lyckades man lösa problemen, och maskinen funkade faktiskt.
Det nästa stora genombrottet inom elektroniken var transistorn. Den fungerade som en diod, men behövde ingen glödström, den tog bara en bråkdel av den energi som behövts förut. Jag tror att vi alla kommer ihåg ”transistorapparaterna”, små (nåja jämförelsevis små) radioapparater som man kunde bära med sig och som drevs med batterier. Nu hade de praktiska förutsättningarna verkligen ändrats.

Nu gör jag en liten utvikning och kollar likheter mellan människor och datorer. När du har räknat ut någonting, och kommer att behöva det i framtiden, så riskerar du att ha glömt det. Lösningen på detta är att göra en anteckning, som man kan gå tillbaka till. Vi har ett korttidsminne och ett långtidsminne. Det korta behöver vi för att klara av alla göromål i vardagen. Jag lägger ifrån mig boken jag bär på, för att hämta mig en kopp kaffe. Jag fyllde ju på termosen i morse. Väl försedd med kaffemuggen går jag och hämtar boken och sjunker ner i fåtöljen. Jag kom ihåg att jag hade kokat kaffe i morse, var jag hade lagt boken och var fåtöljen finns. Viktiga saker just nu, men om en vecka, har jag någon användning för dessa minnen. De kan suddas ut. Men saker som sträcker sig över lång tid behöver jag minnas, och kanske minnas dem exakt. Användarnamn och lösenord till exempel. Då behöver jag ett pålitligt långtidsminne.
Datorn är lika dan. När den jobbar behöver den ett minne, som är lätt åtkomligt för att lagra data, som den behöver i det fortsatta arbetet. Detta minne kallas RAM (Random Acess Memory). När strömmen stängs av glömmer datorn alltihop. Det som behöver sparas längre lägger man i ROM (Read Only Memory). ROM kan vara hårddisken, USB, DVD eller varför inte Molnet. Det som lagras där finns kvar till man plockar bort det.

Tillbaka till ordningen. Datorn skall jobba åt mig, men den kan bara två saker. Räkna 1+1 eller 1+0, och den kan minnas. Dessutom måste jag tala om för den, vad den ska göra. Hur detta har utvecklats tar jag upp i nästa blogg.

2021-02-07 Harald Leandersson

Liten text på en del sidor

Idag när jag läste på Facebook om gamla original (A-laget alltså) i Växjö så var där en länk till en sida s112.se (samverkan 112) och när jag kom dit så var texten så liten så det var svårt för mig att läsa. Det är en av fördelarna med mobila enheter (smartmobiler och surfplattor) man bara zoomar med två fingrar. Men jag satt vid en dator och det går förstås att förstora texten på den också. 
Jag använder webbläsaren Google Chrome (andra vanliga webbläsare är Microsoft Edge och Mozilla Firefox), i övre högra hörnet på Google Chrome ser det ut som på bilden här till höger, 3 st punkter lodrätt. Det betyder att om jag klickar på de 3 punkterna så kommer det fram en meny (3 punkter, 3 streck. Vågrätt eller lodrätt, det betyder att där finns en meny). Så jag klickar på de tre lodräta punkterna när jag är på den sidan som har (för) liten text och där kan jag ändra storleken, klicka på + vid valet Zooma in så blir text och bilder på den sidan du är på större. Klicka du på bilden här till höger så blir den större. 

På en del sidor jag besöker kan det vara tvärtom, texten är för stor då kan jag minska istället för öka. Det här påverkar bara den sidan du är på så du behöver inte återställa efter dig.

Precis som vanligt finns det mer än ett sätt att göra saker och ting på. Jag har blivit påmind om detta av flera. 

Du kan enklare ändra storleken på sidan du är på genom att hålla ned Ctrl-tangenten och scrolla upp resp ned på mushjulet. Då ändras också storleken på text och bilder på sidan du befinner dig på.

Det finns förstås ett sätt till. Håll ned Ctrl-tangenten och tryck på + alternativt - tangenten så ökar resp minskar du storleken på text och bild på sidan du är på. 

Vill du återställa till 100% om du har ökat eller minskat storleken på sidan så håll ned Ctrl-tangenten och tryck på 0 (nollan) så återställs storleken till 100%.


2021-02-02 Janerik Sundh

Känner du Siri?

Känner du Siri?
Jag är väl inte så bekant med henne, men hon kan tydligen hjälpa till med en del som alternativ till knapptryckningar på den smarta telefonen.

Men nu har jag träffat hennes kollega med det inte alltför personliga namnet Röstassistenten.
Teknikutvecklingen rusar fram och trots att jag tycker att jag är någorlunda digitalt uppdaterad känns det som jag springer efter sista vagnen i tåget. Kan du tänka dig den jämförelsen från mig?

Min vän Röstassistenten sitter i en röststyrd radio, en helt otrolig manick som gör precis det man säger till den om. Talar du till radion, t ex spela program P4, vad är klockan, spela Thorleifs, hur blir vädret, ja allt, så får du svar. Du anropar henne genom att först säga ”hej Google”.

Den här radion kräver nätspänning samt wifi-anslutning. Det finns olika märken. Jag har den som kallas Google Nest mini för under 500:- Ett fantastiskt bra ljudkvalitet i det lilla formatet Läs mer på nätet. Sök ”Röststyrd radio”.

2021-01-25 Håkan Randolf

Vägen fram till dagens datorer

- Fortsättning följer??? Ånej, ta det från början!
- Redan de gamla grekerna……
- Från början var det. Det började långt innan de gamla grekerna!

Vi hade nog inte klättrat ner från träden när det började – behovet och konsten att räkna. Flera djur har ett talbegrepp så det hade nog våra förfäder i träden också. Räknade som vi gjorde de kanske inte, men i alla fall. Hur utvecklingen fram mot Homo Sapiens gick till är fortfarande något för antropologer att fundera på. Men helt klart behövde man räkna sina saker på något vis. Man byggde inte avancerade saker som pyramider, utan att räkna på något sätt. Men det var bökigt. Romarna kom på idén att använda bokstäver för att ange tal. MMXXI är innevarande år, men hur mycket är VL gånger CIX?

Men så kom den största uppfinningen mänskligtheten har gjort (åtminstone enligt min vördade rektor och mattelärare). Man kom på nollan. Ett tecken för ingenting. Helt genialiskt! Att avbilda något som finns i verkligheten, är inte så märkligt, men hur ska man avbilda något som inte finns? Vem som hittade på 0, vet man inte, men troligen var det någon bortåt indien till.
Tack vare 0 kan vi flytta siffror i ett tal åt höger eller vänster och få markerat hur långt man flyttar siffran. Detta är grunden i positionssystemen. En siffras värde beror på var i talet den står. 3 är här värt tre, men 30 – här är plötsligt trean värd trettio. Vi kom att få tio som bas i vårt system – antagligen för att vi har tio fingrar. Försök inte slingra dig nu, du räknar på fingrarna ibland, oftare än du tror!

Matematiken utvecklades, man kom på logaritmer och integraler och en massa annat. Men det var vetenskap. Vad vi vanliga dödliga behövde, var något instrument som hjälpte oss att använda de fyra räknesätten snabbt och enkelt. Abakus eller kulramen är ett sådant instrument. Man behöver också minnas vad man räknat fram. Anteckna svaren någonstans.

Den första, vad vi skulle kalla den, räknemaskinen uppfanns av Blaise Pascal. Det kom flera maskiner som klarade de fyra räknesätten. Men mycket vill ha mer. Maskiner förfinades, men de var alla beroende av kugghjul och överföringsmekanismer, som krävde kraft, och inte kunde bli hur snabba som helst. Den mänskliga hjärnan var snabbare, och på 1800-talet när handelshusen i England hade behov av mycket addition i sina räkenskaper, fanns det människor, som dagarna i ända stod vid en pulpet och adderade oändligt långa kolumner med siffror i huvudet. Deras yrkestitel var computer.

Nu får det räcka för den här gången. Nästa blogg skall handla om genombrottet.
2021-01-22 Harald Leandersson

Säg minns du den än eller Det är svårt att sia om framtiden

Minns du din första dator? Kanske var den en ABC. Vilket operativsystem hade du? Eller hade du en Kompis?
Lämna med förtroende framtiden i politikerhänder. På 1980-talet beslutade de som makten haver (var det kanske riksdag eller var det regeringen), att datoriseringen i svenska skolor verkligen skulle vara svensk. Vi skulle ha en egen svensk skoldator med namnet ABC, den skulle byggas av Luxor i Motala och ett eget operativsystem. Ingen utländsk inblandning!

Jag undervisade på mellanstadiet i Furuby och vi var bland de första i länet, där varje elev hade en maskin. (Tack Södra! Vi fick så många maskiner vi behövde av er, när ni bytte maskinpark) Med skammens rodnad på mina kinder måste jag erkänna
-Vi var ingen Kompis!
Operativsystemet var DOS. Amerikaimport från Microsoft. Men det var en rätt bra grej Bill Gates hade hittat på. Ännu bättre blev den när Microsoft hade tjuvtittat på Apple och kom igång med Windows.
Apple hade varit auktoritära och givit bestämda riktlinjer för hur man skrev program.
Microsoft var rena vilda västern. Det var minneskonfliketer korsan och tvärsan när man skulle installera något nytt program. Microsoft fick krypa till korset och ge riktlinjer för programmeringen, precis som Apple hade gjort från början. Det började rätta sig till så smått när Windows kom, men det tog tid att rensa upp i villervallan.

Installera program förresten, kommer ni ihåg databutikerna där man kunde gå in och köpa ett paket för dyra pengar, och när man sen kom hem var det att packa upp alla programdisketterna. Jag vill minnas att de stora programmen låg på tjugotalet. Så hade man en lång stund framför maskinen, börja med att svara på ett antal frågor, och sedan byta diskett efter diskett. Hade man tur, fungerade installationen.
Disketter var ett kapitel för sig. De såldes oformaterade, och om ingen hade talat om, att man måste formatera dem innan de kan användas – ja då var det plats för många fula ord framför datorn när det inte gick att spara. Formatera är ett kraftfullt kommando. Allt gammalt suddas ut utan möjlighet att ångra sig. Idag är lösa minnesenheter formaterade när man köper dem.

Man skulle inte vara trött när man jobbade med disketter – i alla fall inte om man hade programmen på A-driven och datan på B-driven.
Med anmärkningsvärd brist på entusiasm minns jag den natten, då familjen låg och sov och jag skrev OK för att formatera A-driven. Jag trodde att jag stod på B-driven. Där gick alla mina program åt skogen.
Fortsättning på berättelsen om mina vedermödor kommer förhoppningsvis.

2021-01-14 Harald Leandersson

Kul radiosida

För ett par år sedan, på Internetkafé Tallgården, visade Hans Fäldt mig en kul sida på nätet, en sida där man kunde lyssna på radiostationer över hela världen. Den heter Radio Garden, på datorn går du till sidan http://radio.garden. På smartmobilen och surfplattan hämtar du appen Radio Garden. Du får upp en bild på jordklotet, snurra klotet så att ringen hamnar på en "prick" (radiosändare) så kan du se och lyssna på de sändningar som sker från den sändaren. Flyttar du ringen till Köpenhamn kan du lyssna på Radio Jazz Copenhagen FM 1. Går du till London kan du lyssna på Greek Beat Radio, kanske får du då som jag lite semesterkänsla. När jag letade upp San Fransisco hittade jag en station Soma FM Christmas Lounge som spelade jullåtar. 

Klicka/tryck/zooma bilden till höger så blir den större. När du kommer till den här sidan så är informationen som finns längst ned till vänster minimerad, klicka/tryck på det grå vågräta strecket över informationen (jag har satt dit en röd 1:a där) så får du upp mer info som du kan se på den bild jag infogat mitt i bilden. Längst ned finns kontroller så du kan höja/minska volymen, stänga av radion och sätta på radion. 

Du kan förstås zooma bilden på jordklotet också, det finns + och - längst ned till höger, på datorn använder jag oftast scrollhjulet för att zooma, på surfplattan zoomar jag med fingrarna som vanligt.

2021-01-05 Janerik Sundh

Kultur och nostalgi i mellandagarna

Årets julfirande var som vanligt i hustruns föräldrahem i Mariestad, men vi var betydligt färre än normalt. I år var vi bara fem personer så vi kunde sitta med corona-avstånd mellan oss.
Vi såg ett TV-program där som handlade om dansk julmat och den fantastiska danska TV-serien Matador var involverad i det programmet.

Så när jag kom hem gick jag igenom mitt DVD-arkiv och tack och lov, jag har hela serien på DVD-skivor. I söndags kväll tittade jag på de två första avsnitten i serien och igår kväll såg jag 3:e och 4:e avsnittet. Den TV-serien är ju hyllad och enligt mitt förmenande så har den åldrats med grace dvs serien är fortfarande både underhållande och rolig. Den handlar om tiden 1929 – 1947 i en dansk småstad Korsbæk.
Serien finns att köpa på nätet, där man köper DVD-filmer.

Idag fastnade jag i Lars-Göran Rydqvists, Smålandsposten, filmer om Växjö då och nu. Det finns 50 filmer om olika delar av Växjö, där man ser hur det såg ut tidigare och hur det ser ut nu. Det är en stor kulturgärning som Lars-Göran Rydqvist gjort. Eftersom det är film, både ljud och bild så tar det stor plats. Jag har en hyfsat bra dator och snabb bredbandsanslutning men jag startar ändå om min dator innan jag hämtar sidan med alla de här filmerna, då fungerar det bra.
Här är länken till alla filmerna Växjö då och nu: https://www.smp.se/vaxjo/vaxjo-da-och-nu-588e511f/

Janerik Sundh 2020-12-29

Nytt bankkort för att förbättra min säkerhet på nätet

Jag tittade på Swedbanks webbinarium förra veckan, det hette Bli mer digital - men se upp för bedrägerier. Du kan fortfarande titta på det, klicka på den här länken.

Det här seminariet/webbinariet fick mig att göra slag i saken, jag har länge tänkt flytta mitt bankkort som varit anslutet till ett konto där det finns lite för mycket pengar och det är onödigt. Jag har tidigare hört både banken och polisen mena att man inte bör ha sitt bankkort anslutet till det konto där pensionen/lönen går in. Men det går inte att flytta ett bankkort från ett konto till ett annat, inte i min bank i alla fall.

Så nu öppnade jag ett nytt konto i banken och beställde ett nytt bankkort anslutet till det nya kontot. När jag fått det nya bankkortet så fick jag ringa till Telefonbanken och be dem ta bort det gamla bankkortet. Det kan jag inte göra själv i internetbanken. Så, nu var det gamla kortnumret borta och jag har bara det nya som är anslutet till det nya kontot jag öppnat.

Men, jag har ju en del prenumerationer knytna till det gamla bankkortet. När mitt antivirusprogram ska förlängas en gång om året så görs det automatiskt från det gamla bankkortsnumret. Samma sak varje månad tas avgiften för Netflix och Spotify ut från det bankkortsnumret som inte finns längre.
Så nu har jag loggat in på alla de sidor där jag har prenumerationer och uppdaterat min betalningsinformation, dvs jag har lagt in det nya bankkortsnumret.

Så nu är jag säkrare än tidigare för på det nya kontot har jag bara en mindre summa pengar som är tillräckligt för att betala de prenumerationer jag har plus de köp jag gör på mitt bankkort. Så jag ser till att fylla på med pengar efter hand på det nya kontot. Lite besvärligare än tidigare men mycket säkrare.

Dessutom har jag förstås, efter att jag lagt in det nya bankkortsnumret på alla mina prenumerationer (när jag gör det måste kortet vara öppet för internetköp) när det var klart så stängde jag kortet för internetköp.

Har du frågor på detta så får du gärna maila mig. Klicka bara på mitt namn här nedan.

2020-12-17 Janerik Sundh

Svenskarna och internet

Internetstiftelsen ger varje år ut Svenskarna och internet. 2020 års upplaga kom ut häromdagen, det är en stor rapport om hur vi använder internet.

Här är några exempel på innehållet:

Under kvartal 3 2020 har landsbygdsborna gått om stadsborna när det gäller användningen av Swish
Under 2019 och 2020 års första kvartal använde stadsborna både mobilt bank-id och Swish i något högre utsträckning än de som bor på landsbygden. Under pandemin har emellertid landsbygdsborna hunnit ikapp stadsborna vad gäller mobilt bank-id och till och med gått om dem, om än med knapp mariginal, vad gäller Swish.

Mobilt bank-id används nästan av alla myndiga internetanvändare
I undersökningen under kvartal 3 2020 svara 95 % av alla myndiga internetanvändare att de använder mobilt bank-id.

Klicka här så kommer du till hela rapporten

2020-12-16 Janerik Sundh

Bli mer digital - men se upp för bedrägerier

Idag sände Swedbank en föreläsning på nätet. Bli mer digital - men se upp för bedrägerier. Dan Fröberg föreläser (på värmländska) om digitaliseringen och dess möjligheter och risker och hur man skyddar sig.
Klicka här så kommer du till föreläsningen.

Janerik Sundh

Digitala konserter i juletid

Om du liksom jag, saknar advents sånger och psalmer i kyrkan, så har du möjlighet att både lyssna och sjunga med via denna länken.

Ta på dig hörlurarna, gå in ett eget rum och sjung för full hals! OBS att du måste godkänna kakor för analys och funktion. Har du inte gjort det så kommer inte bilden här till höger upp. Det är där du startar uppspelningen.

https://www.svenskakyrkan.se/jul/digitala-advents--och-julkonserter

God Jul önskar
Inga Markensten

Säker e-handel

Alla är vi väl lite till och från skeptiska mot att handla på nätet. E-handeln växer ju enormt under dessa Corona-tider, så också hos de kriminella elementen på nätet.

Innan du bestämmer dig för att köpa en vara på nätet kan dessa få punkter ge dig lite vägledning.

Vad kostar varan?
Om en vara kostar betydligt mindre än den gör på andra håll ska du vara på din vakt. Jämför gärna med PriceRunner.

Hur ser texten ut?
Många oseriösa butiker finns i andra länder och många texter är översatta med Google Översätt, vilket du säkert sett, leder till felstavningar och dålig svenska. Lämna butiken. 
Tyvärr har många blivit bättre på svenska, men är det dålig svenska så lämna butiken direkt.

Är företaget certifierat?
Trygg e-handel är en märkning av webbutiker som utförs av Svensk Digital Handel, det är en branschorganisation för e-handel i Sverige.
Kontrollera om en butik är certifierad, sök efter Trygg e-handel. 
Jag kollade 4 butiker jag handlat av. Clas Ohlson, Kjell & Co, Apoteket och Dustin. Kjell & Co och Apoteket är certifierade, det var lätt att hitta ikonen Trygg e-handel. Clas Ohlson tror jag är certifierad men jag hittade inte ikonen, Dustin verkar inte vara certifierat men har hållt på med näthandel väldigt länge och dem litar jag obetingat på. Generellt gör jag så här, ett företag som jag inte känner till, har de inte ikonen Trygg e-handel så handlar jag inte där. Däremot stora kända svenska företag är jag inte rädd för att handla av.
Sök också på internet för att kontrollera företaget närmare.

Kan du nå företaget?
En bra och ärlig webbutik ska du kunna ringa. Det ska finnas en svensk adress och ett telefonnummer.

Hur ska du betala?
Faktura är förstås det allra säkraste, om alternativet finns. Om Direktbank finns som alternativ så använder jag det. Det alternativet innebär att du länkas över till din internetbank och får logga in där för att genomföra betalningen. Klarna och PayPal är bra alternativ. Swish kommer mer och mer som betalningsalternativ, jag tycker det är enkelt och bra. Oftast betalar jag nog med bankkort och känner mig trygg med det också. En del butiker kräver inloggning med bank-id/mobilt bank-id vid betalning med bankkort och det gillar jag, det höjer säkerheten. Dessutom har jag spärrat mitt bankkort för internetköp, det har jag gjort i min internetbank/mobilbank. Så när jag ska betala med bankkort så måste jag först logga in på min internetbank och öppna kortet för internetköp. Efter betalningen i nätbutiken går jag tillbaka till internetbanken och spärrar bankkortet för internetköp igen.
Det är en mycket enkel åtgärd som ger dig ett gott skydd och när du har spärrat resp öppnat ditt bankkort för internetköp några gånger så går det på mindre än en minut. Det är en metod som rekommenderas av polisen.

Har du spärrat ditt bankkort för internetköp går det inte att handla med kortet på internet, däremot fungerar det som vanligt i fysiska butiker och i uttagsautomater. 

Håkan Randolf och Janerik Sundh

Vår support är förstås aktiv nu

Vår kursverksamhet har ju gått på sparlåga sedan coronapandemin slog till i mars i år. Men vi har kört ett antal kurser i höst. De kördes med färre deltagare förstås för att kunna följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd. För att kunna hålla fysisk distans var vi hälften så många som vanligt i varje kurs. Kurserna pågick från början på september till första veckan i november då vi på grund av smittspridningsökningen såg oss föranledda att slå igen.

Vi får se hur situationen är i början på nästa år och vilka allmänna råd som gäller då. Förhoppningsvis kan vi komma igång med åtminstone begränsad kursverksamhet precis som den här hösten. 

Supportverksamheten är igång och fungerar
Vår support fungerar fortfarande och support per telefon kommer förstås alltid att fungera. När det gäller datorer med Windows 10 är detta inget problem eftersom datorerna innehåller ett program som heter Snabbhjälp. Med hjälp av det lilla programmet kan våra handledare koppla ihop sig med en medlems dator och se och till och med ta över datorn på distans för att åtgärda problem. 
När det gäller mobila enheter finns inte samma möjlighet ännu men mycket kan lösas genom ett telefonsamtal. Bilden till höger visar appen/programmet Snabbhjälp. Klicka på bilden så ser du bättre.
Telefonnr till SeniorNet Växjö's support: 076-859 79 87

Instabox

Häromdagen handlade jag på apoteket på nätet. När jag gjort mina köp och gick till kassan så fick jag välja hur jag ville ha leveransen. Tidigare när jag handlat så har det ofta varit post och så får jag ett meddelande efter ett tag att mitt paket finns på COOP Söder. Men den här gången fanns det ett annat val, nu finns Instabox, det finns sådana röda boxar på 8 ställen i Växjö. På Norremark både på Stora COOP och på ICA Kvantum, på Teleborg finns boxarna på Willys och på ICA Kvantum. På Grand Samarkand på NetOnNet och ICA Maxi, på Högstorp Hemköp och i centrum på COOP Oxtorget.
Här kan du kolla själv.

För mig var detta perfekt eftersom jag har gångavstånd till Willys från Kampen. Så jag valde box på Willys och betalade varorna med Swish. Dagen efter fick jag ett sms med uppgift att mitt paket fanns på Willys och så fick jag en PIN-kod. Cyklade ner till Willys och där till höger i entrén var de röda boxarna. Ingen trängsel, ingen kö. Tryckte på skärmen och knappade in PIN-koden och vips öppnades en av luckorna och där var mitt paket. Suveränt enkelt. Tog mitt paket och stängde luckan och cyklade hem.
Janerik Sundh

Google-konto och gmail som e-post

Jag har ett Google-mail alltså ett mail som heter janerik.sundh(at)gmail.com (jag skriver (at) istället för @ för att ingen robot ska få tag i mitt e-postkonto).

I och med att jag har det här e-postkontot som slutar med @gmail.com så har jag också ett Google-konto automatiskt. Det tycker jag är suveränt, jag har stor nytta av detta. Så i den bifogade pdf-filen har jag försökt förklara vad jag menar med det. Klicka här och läs, jag tror att du också kan ha nytta och glädje av detta.
Är du osäker på något eller inte förstår vad jag menar så klicka gärna på namnet nedan så får du min e-postadress där du kan ställa dina frågor.

Janerik Sundh

Bild, video och fotobok

För våra PC-användare

Under min tid som handledare i olika former av bild- och videohantering tog jag fram ett antal snabbguider och mer detaljerade lathundar som kursunderlag. Allt är väl inte 100 % men till god hjälp för självstudier.

Nu i Corona-tider kanske några av er vill prova på att:
• göra bildspel/video i programmet Animotica - klicka här.
• få ut mer av programmet Foton i Windows 10 för att förenkla sortering och redigering av dina bilder - klicka här.
• göra en Fotobok, som lämplig julklapp nu när vi inte får träffa våra nära och kära. Vi använder producenten Ifolor - klicka här.

Klicka på önskat ämne så kommer du till ett PDF-dokument som du kan skriva ut eller läsa på skärmen parallellt med ditt skapande.
Har du frågor eller synpunkter är du välkommen att ringa mig så kanske vi kan lösa eventuella problem tillsammans på distans.

Lycka till!
Håkan Randolf, 0709 40 30 09

E-handel med betoning på smittskydd

Ikväll bestämde vi oss för hamburgare, det är nog sex månader sedan sist. Jag tycker det är gott men jag förstår att sådan här snabbmat inte är nyttigt för kroppen. Men ett par gånger om året är väl okej i alla fall?
De, MAX på Teleborgsvägen, är i vilket fall som helst väldigt bra på det här med att minimera smittningsrisken. Jag beställde våra hamburgare i deras app som heter MAX Express.

Valde att maten skulle levereras kl 18:45 till min bil på parkeringen, jag fick tala om reg.nr och vilken färg det är på bilen. När jag skulle betala så sprack det förstås, det gör det alltid numera. Appen talade om för mig att bankkortet måste vara öppet för internetköp. Visst ja, jag har ju alltid stängt mitt bankkort för internetköp.
Startade mobilbanken i min smarttelefon och öppnade bankkortet för internetköp. 
Fyllde i kortnumret, giltighetstiden och CVC-koden (den på baksidan av kortet) igen och dessutom fick jag verifiera att det var jag som handlade genom att logga in på mitt mobila bank-ID. Nu gick det förstås bra. Tillbaka till mobilbanken och stängde bankkortet för internetköp igen. Det är säkert och det är smart. 

Exakt klockan 18:45 kom en trevlig ung man ut med maten till min bil och önskade smaklig måltid och trevlig kväll. Det här har de gjort riktigt bra MAX.
Klicka/tryck/zooma bilden så ser du vad vi åt.

Janerik Sundh

Sök i din iPhone eller iPad

För några år sedan var jag med på ett Apple-kafé och jag minns att Jan Stenberg visade ett smart sätt att söka i iPhone och iPad. Eftersom jag inte använde det så har jag förstås glömt hur man gjorde. 

Häromdagen snubblade jag över hur man gjorde, jag drog av någon anledning fingret från mitten på min iPhone och nedåt. Då dök sök-rutan upp. Du ser hur det ser ut på bilden till här till höger. Zooma/klicka/tryck på bilden så blir den större. 

Har man som jag väldigt många appar i sin enhet så händer det, ganska ofta, att jag får leta för att hitta appen Fotoscanner. Sök efter den här så hittar den appen blixtsnabbt.

Träna lite på det här, annars gör du som jag gjorde, glömmer det. Dra med fingret från mitten av skärmen nedåt så kommer det här Sök-fönstret upp där du kan söka efter något på nätet eller söka efter någon av dina appar.
Janerik Sundh

Topplista nyheterna: Stäng ditt bankkort för internetköp

Brukar du titta på "Senaste nytt" på vår hemsida? På senaste tiden har jag annonserat här när det har publicerats något nytt blogginlägg. Klicka/tryck på bilden här till höger så ser du var "Senaste nytt" finns på hemsidan

Häromdagen såg jag av en tillfällighet statistik på just "Senaste nytt" på vår hemsida. Den nyhet som fått flest klick dvs fått flest besök, är en nyhet från 2017-12-17 "Stäng ditt bankkort för Internetköp". Den nyheten har haft 1 988 besök/klick. Så det kanske är idé att repetera den här i bloggen, funktionen är minst lika aktuell idag. Det har också hänt en del med den sedan 2017.

Så här stod det i nyheten för snart 3 år sedan:
"I internetbanken kan du öppna och stänga ditt bankkort för internetköp. Har du stängt kortet för internetköp kan du använda det när du handlar i vanliga butiker, du kan ta ut kontanter i Bankomater. Däremot går det inte att handla på internet.
Prenumerationer t ex Spotify som dras från ditt bankkort varje månad berörs inte utan de fungerar även när bankkortet är stängt för internetköp.

För att handla på internet måste du logga in i din internetbank och öppna kortet för internetköp. Det här är en smart funktion för att höja säkerheten."

Idag kan jag komplettera med följande.

1. Nordeas bankkort är stängda för internetköp från början. För att handla på internet får du först logga in på din internetbank och öppna bankkortet för internetköp. Det är öppet för internetköp i 60 minuter, sedan är det stängt igen.

2. Swedbank har lagt till en funktion att också stänga bankkortet för automatuttag. Det har ju historiskt förekommit många fall där ficktjuvar tagit bankkort efter att de sett vilken kod den bestulna personen knappat in på en butiksterminal eller en uttagsautomat. För att sedan snabbt ta sig till en uttagsautomat och ta ut så mycket det går. Nu har jag spärrat mitt bankkort för uttag i uttagsautomater så det kommer inte att fungera om de tar mitt bankkort. 

Kolla med din bank vilka funktioner som finns hos dem för att höja säkerheten. Jag har hört att någon/några av bankerna har möjlighet att spärra bankkortet för köp i utlandet också.

Janerik Sundh

Vad är klockan?

Lätt att se på mobilen med automatisk omställning mellan sommar- och vintertid, eller hur?
Men hur såg det ut tidigare, innan järnvägen gjorde sitt intåg? Ja, var man än befann sig, så var klockan 12 när solen stod som högst på himlen, naturligt genom jordens rotation. Mer exakt behövde inte tidsangivelsen vara då. Varje plats hade sin lokala tid.
Men när man med tåg, i mitten på 1800-talet började färdas snabbare mellan olika platser blev det besvärligt inte minst med tidtabeller. Så här kunde det se ut, om något otydlig, bredvid en tågtidtabell i Göteborg.

Den skarpsynte kan kanske se att om man utgick från Göteborg (0) för att åka till Stockholm (24) fick man lägga till 24 minuter för att få Stockholms lokala tid.

Så kunde man ju inte ha det i dessa snabba järnvägstider. Därför infördes den svenska normaltiden, vilket gav alla orter samma tid, även kallad borgerlig tid (nuvarande vintertid). Här utgick man från en meridian som ligger strax intill Stockholm och kallas centraleuropeisk tid UTC+01:00.

Du vet väl att den s.k. nollmeridianen, en timme före oss, ligger väster om oss i Engelska Greenwich.
Om detta kan du läsa mycket mer. Du vet hur man gör; sök på Internet.
Håkan Randolf

Apple Pay, en väldigt bra funktion för iPhone-användare

Ett enkelt, säkert och privat sätt att betala! Kan användas vid köp i affärer, i appar och på webben i Safari. I affärens kassa behöver du aldrig slå din kortkod i terminalen, ingen kan alltså se din kod! Oftast behöver du inte ens röra terminalen, bra sak i dessa tider. Apple Pay fungerar i alla terminaler som tar kontaktlös betalning med kort (syns på wifi symbolen i fönstret). Klicka/tryck på bilden så blir den större och tydligare.

Du håller endast din telefon tätt intill terminalen, efter att du låst upp ”plånboken” i telefonen via touch id eller face id. Det finns inga beloppsbegränsningar om du själv inte ställt in sådana. Det händer att du måste godkänna köpet på terminalen, men lika ofta behövs det inte.

När du använder Apple Pay har du samma förmåner och säkerhetsfunktioner som vanligt från ditt kreditkort/betalkort.
Alla storbankerna utom SEB är anslutna till Apple Pay liksom en hel del andra kortutfärdare.

Lägga till betalkort/kreditkort i Apple Pay.
1. Öppna Wallet-appen.
2. Tryck +
3. Scanna kortet
4. Följ instruktionerna från din bank, sen är det klart!
Tryck på länken för att se en kort film:
https://www.apple.com/se/apple-pay/#film-card

Det finns utförliga beskrivningar av säkerhetsfunktionerna, men enkelt kan sägas att när du betalar så använder Apple Pay ett enhetsspecifikt nummer och en unik transaktionskod. Ditt kortnummer lagras aldrig på enheten eller på Apples servrar och Apple lämnar heller aldrig ut ditt kortnummer till den du handlar av!

Apple Pay kan läggas till i iPhone, iPad, Apple Watch och Mac.

När jag betalar i en affär så går det till så här:
1. Tar fram kortet genom att dubbeltrycka på telefonens sidoknapp (på telefon med hemknapp dubbeltrycker man på den) utan att först låsa upp telefonen. Med face id så är det direkt klart att betala ( med touch-id håller du fingret på hemknappen istället)
2. Håller telefonen nära den kontaktlösa terminalen tills det hörs ett litet klick och så är det klart!

Vill du ta bort ditt kort så klickar du på kortet i Wallet, tar fram menyn och väljer ”Ta bort kort” Blir du av med din telefon, kan du ta bort kortet i ”Hitta min iPhone”.

Ovanligt enkelt och säkert att betala på detta sätt!
Inga Markensten

Nostalgi

Min första dator var en Microbee, en australisk dator med tangentbordet fastsatt på moderkortet. Det gick alltså inte att bara byta tangentbord. Detta var 1985. Hålddisken var ännu inte uppfunnen. Man hade två diskett-enheter för floppydiskar, som rymde 125 Kb På den ena hade man programmen, på den anda datan. Det var disk A och B. När hårddisken kom fick den heta C.

Jag hade alltså max 125 kB att lagra på. Å andra sidan var filerna inte så stora 8 Kb var rätt vanligt. Det var häftigt när Olle Sunesson ändrade om datorn, så att samma disk kunde rymma 256 Kb.
Floppydisken var ca 2 mm tjock. Min hårddisk idag rymmer 1 Tb, Skulle jag ha det utrymmet på floppydiskar, och man ställde dem packade mot varandra, skulle raden bli styvt 78 mil (!) lång.


Några stora utvecklingskliv.
Man behöver skriva ut på papper. 1985 hade jag en elektrisk skrivmaskin, mycket modern, när jag skaffade datorn. Det gick att koppla ihop dessa komponenter men en parallellkabel, och jag kunde på datorn skriva och rätta, En höjdare jämfört med radergummi. Så var det bara att skriva ut. Det blev bara bokstäver, ingen grafik, inga bilder. Så kom matrisskrivaren, som med hjälp av en massa nålar kunder skriva ut bokstäver och bilder lite hjälpligt. Alla kommer nog ihåg de perforerade kanterna på en datautskrift.

Men det häftigaste var nog WYSIWYG. What you see is what you get
Bildskärmen visade hur utskriften skulle bli. Man kunde ha andra typsnitt, linjer och enkla bilder.
Nu skriver vi på laserskrivare ut text, bilder, foton, grafik etc.

För att nu inte tala om prisras. 1990 fick jag den första bärbara (nåja, släpbara datorn) med en av de första Windowsversionerna. Den kostade då ca 80.000 kronor. Motsvarar ca 104.000 idag, du får idag en mycket tuffare laptop för ett par tusenlappar. Den där släpbara vägde ca 10 kg.
Det får räcka för den här gången, jag ber att få återkomma
Harald Leandersson

TV-tips, Framtiden om hörnet

Har med nöje sett programmen: Framtiden om hörnet!
Programmen finns på SVT Play, klicka här så kommer du dit.

Trevliga, informativa och roligt att se hur långt man redan kommit när det gäller till exempel artificiell intelligens (AI). Det som kallas deepfake är riktigt ruskigt. Man kan kganska enkelt framställa kända personer inklusive deras röster. 

Kolla!
Tycker Inga Markensten

PS. Klicka på bilden så kan du även läsa texten som finns där. DS.

App med offentlig konst i Växjö

Precis utanför vår bostadsrättsförening Strandsnäckan 2 finns en stor skulptur i röd marmor. Jag fotograferade den idag, jag hade ingen aning om vad det var och ingen jag frågat har heller kunnat säga vad det är.

Men det finns en app som heter Offentlig konst i Växjö, jag läste ned den och då kunde jag läsa att skulpturen heter Minne av utvandringen till Minnesota. Den är skapad av Kenneth Johansson 1992. Den andra halvan av skulpturen är placerad i Duluth i Minnesota.

Appen Offentlig konst i Växjö beskriver över 100 offentliga konstverk i Växjö med bild och text. De finns utplacerade på kartan också så det är lätt att hitta dem.

Janerik Sundh

Hösten är vacker

I mina ögon är naturen som vackrast på hösten, särskilt soliga dagar som den vi haft idag. Bilden här till höger är tagen i Strandbjörket idag.

Det gäller att passa på att vara ute när det är vackert och jag gillar att cykla, och jag cyklar för det mesta Hälsans stig, det är runt Växjösjön och Trummen.

I början på oktober brukar jag också försöka ta en bild på Piladiket.

Det är diket på Linnégatan i höjd med Kungsmadskolan. Den här bilden här till höger tog jag den 6 oktober i år.

Vi kör på men vill gärna höra vad ni vill

Vi kör en hel del kurser nu i höst. Men det måste bli i liten skala, de flesta av oss tillhör ju riskgruppen, både handledare och elever. Så nu har vi kurser med 5 - 8 deltagare istället för som tidigare 8 - 14 deltagare per kurs. I mötesrum 3, på andra våningen där vi tidigare kunde vara upp till 14 kursdeltagare, där är vi nu max. 8 deltagare, i de andra rummen är det max 5 deltagare. Nu sitter det en person vid varje bord istället för 2 och fikat har vi hoppat över, det är för stor risk att vi inte klarar den fysiska distansen på 2 meter då. Ingen närkontakt över huvud taget, minst 2 meters avstånd till varandra ska vi hålla.

Det finns ett par platser kvar till kurserna som startar kring den 12 oktober, men vill du vara med så får du ringa den kommande veckan. Kursinnehåll och telefonnr hittar du på vår förstasida. Klicka här.

Finns det ingen kurs som passar dig? Klicka på mitt namn här nedan så ser du min e-postadress, skriv ett par rader. Det behöver inte vara konkret men ge mig en hint om vad det är du vill eller behöver. Tycker du inte om att skriva så ring istället. Du ser telefonnumret på förstasidan.
Janerik Sundh

Nu backar Länstrafiken

Länstrafiken har ändrat biljettsystem så att man kan åka med Resekortet igen!

Dom har bestämt sig för att använda de gamla läsarna ett tag till och flyttar dem bakåt i bussen. Det kommer att fungera en obestämd tid, kanske året ut.

Så om du inte hunnit ta ut din reskassa och makulerat Resekortet så kan du fortsätta att åka med det en tid till. Samtidigt gäller att du kan/ska köpa biljett i den nya appen om du inte har Resekort!

Inga Markensten

Kursanmälan imorgon 31/8

Just nu sliter vi för att i morgon kunna publicera de kurser vi kan köra den här hösten. Vill du gå kurs i höst så titta in på vår hemsida, Förstasidan (Start) imorgon den 31 augusti.

Vi kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, så här står det på deras hemsida:

Tips på hur man kan träffas i coronatider
Planera mötet i förväg och fundera över vad du kan göra
för att minska riskerna för smittspridning.
• Träffas när alla är friska. Undvik att träffas om du
har sjukdomssymtom, även milda symtom.
• Träffas hellre utomhus än inomhus och håll ungefär
en armlängds avstånd till andra människor.
• Att träffas i mindre grupper går bra, men undvik
sammanhang med många människor.
• Var noga med handhygienen. Tvätta händerna med
tvål och vatten innan ni ska fika eller äta tillsammans. Handsprit kan vara ett alternativ om tvål och
vatten inte finns tillgängligt.
• Placera stolar och bord så att avstånd kan hållas,
även utomhus.
• Ta för vana att tvätta händerna, det första du gör när
du kommer hem.

Anmälan blir på ett annat sätt den här gången. Vid varje kurs som presenteras på Startsidan finns uppgifter om handledaren, mobilnummer och e-postadress.

Vill du anmäla dig så ring honom/henne direkt, det blir få deltagare i varje kurs för att vi ska kunna följa folkhälsomyndighetens rekommendationer om fysisk distansering. Har du några symtom så ska du naturligtvis inte komma på kursen. Svårigheten med att hålla fysisk distansering vid fika gör att vi avstår från detta på de här kurserna.

Om du anmäler dig via SMS eller mail så ska du uppge: personnummer, namn, adress, e-postadress och mobilnummer. Studiefrämjandet behöver personnummer på alla kursdeltagare när de söker statligt bidrag för kursen. Vi sparar inte några personnummer.

All undervisning i höst blir s.k. katederundervisning, handledaren kommen inte att gå ut bland deltagarna och visa på deras egen utrustning. Det gör det naturligtvis svårare men smittskyddet är viktigare just nu.

Dino Viscovi om äldres digitala möjligheter

Dino Viscovi skriver om ”Stora skillnader i äldres digitala möjligheter” i Smålandsposten Opinion idag den 26/8. Jag rekommenderar verkligen den insändaren, klicka här så kommer du till insändaren i Smp.

Lite kort ur insändaren:
Var femte 65+ kan klassificeras som silversurfare dvs de är bekväma med olika digitala apparater och tycker om att prova nya saker. Lika många 20% saknar helt digitala medier.
Tittar man på smarttelefonen - som är nödvändig i sammanhanget – kan konstateras att 40% saknar en sådan. För dessa är parkeringsappar förstås inget alternativ. Dessutom bland de 60% som faktiskt har en smarttelefon, är minst en tredjedel oklara över hur appar ska hanteras. Dino Viscovi menar att de behöver hjälp antingen av erfarna instruktörer hos SenioNet eller av någon anhörig.
Janerik Sundh

Länstrafiken och appar

Appar, appar, alla dessa appar……

Visst, vi ska i möjligaste mån hålla oss borta från Stadstrafikens bussar numera, kanske särskilt just nu i samband med skolstart och arbetskraftens återvändande efter semestrar och resor. Men ibland finns det kanske inget bra alternativ och för min del ser bussarna ganska tomma ut mitt på dagen. Du kan ju inte längre resa med ditt resekort eftersom det inte går stiga på framtill, utan måste köpa biljett innan du stiger på i Länstrafikens app.

Jag ska försöka göra en kort sammanfattning av all info som förstås finns att läsa utförligt på www.lanstrafikenkron.se. 

Den 31/8 lanseras ett nytt system som innebär ny app och en hel del nya begrepp som behöver redas ut.

För dig med smartphone

Biljetten köps i den nya appen som heter Länstrafiken Kronoberg och hämtas i Playbutiken eller Appstore (efter 31/8) Biljetten köps innan du stiger på och du ska sen blippa den elektroniska biljetten i de nya läsarna som kommer att finnas i bussarna.
Du kan betala med kort eller Swish. Det smidigaste är att koppla sitt betalkort till appen.

När du ska åka:
1. Köp biljett i appen ( du kommer att se i appen när bussen väntas komma))
2. Stig på och blippa elektroniska biljetten i läsaren.


Nu blir det lite krångligare (klickar/trycker du på bilden blir den större) :
Om du har ett Resekort med en reskassa idag så kan du få tillbaka dina pengar på ditt bankkonto eller föra över dom i nya appen med en värdekod. (Jag har tagit tillbaka mina!) Man kan sköta detta på Resecentrum eller på nätet via Mina sidor.
Du kan också ha en kundkassa i appen. Det är till denna kundkassa du kan flytta pengar som du eventuellt har i din reskassa, som det heter idag. När pengarna är slut, måste du fylla på kundkassan med betalkort, så du kommer inte runt att koppla ditt kort om du vill slippa uppsöka Resecentrum.

Rabatter
Biljettköp med app ger 10% rabatt o det finns en ny Tillsammansrabatt på enkelbiljett 25% om man reser två eller flera. Observera att kundkassan kan bara användas vid resor i Kronobergs län så mitt tips är att använda upp dom pengar du har och strunta sen i kundkassan….

För dig som saknar smartphone
Först och främst ska sägas att det kommer att finnas ett nytt Resekort även i fortsättningen, för den som inte har smartphone. Det laddas med en kundkassa som kan användas vid köp av biljett på inköpsställen, tills vidare går det ju inte köpa biljett ombord på bussen. Det går också att köpa biljett i automater med betalkort och på Resecentrum med betalkort eller kontanter. Biljettköp i automat = självbetjäning ger 10% rabatt.

Sammanfattningsvis:

Ny app Länstrafiken Kronoberg den 31/8
För över din nuvarande reskassa eller begär pengarna tillbaka.
Reskassa byter namn till Kundkassa och Mina sidor kommer att heta Mitt konto.
Det kommer lite senare i höst ett nytt resekortkort anpassat till den nya tekniken och som kan laddas med pengar, så det kommer att gå resa utan smartphone, men det blir mer begränsat.

SENIORNET HJÄLPER GÄRNA TILL OM DU BEHÖVER HJÄLP, HÅLL UTKIK PÅ HEMSIDAN, DET KOMMER INFORMATIONSTILLFÄLLEN!

Inga Markensten

REKO-ringen

Har du hört talas om REKO-ringen?
En REKO-ring, finns på många platser i Sverige, är en plats där lokala livsmedelsproducenter och konsumenter kan mötas direkt. Det är ingen torghandel utan alla köp förbeställs i en Facebookgrupp. Facebookgruppen REKO-ring Växjö har drygt 7 500 medlemmar.

Är du intresserad av att veta var din mat kommer ifrån och hur den är producerad ska du söka medlemskap i Facebookgruppen REKO-ring Växjö. Är du med på Facebook kan du klicka här så kommer du dit.

"Vår" REKO-ring finns under namnet ”REKO-ring Växjö” på Facebook. Utlämning sker varannan vecka och nästa utlämning är den 26 augusti kl 17:50 - 19:00 på Spetsamossen.

Onsdagen en vecka före utlämningen så lägger leverantörerna ut sitt utbud på den här sidan och du gör beställningen direkt hos leverantören här i Facebookgruppen. Du får ett svar och ett pris som du ska swisha till det swishnummer du får av leverantören. Ibland får du också ett utlämningsnummer av leverantören som du talar om när du hämtar dina varor. Har du inte fått något utlämningsnummer så säger du bara ditt namn.

När du handlat färdigt hos de leverantörer du vill handla av den här gången så finns det ett särskilt inlägg här där du ska boka vilken tid du vill hämta dina varor. Vitsen med detta är att minimera smittorisken för Covid-19, det ska vara max. 40 personer varje 10-minutersperiod.

Janerik Sundh

Inloggning på appar och sidor på internet

När man ska logga in på en ny app första gången så ska man ju ange sin e-postadress och skapa ett lösenord. Men du erbjuds oftast att "logga in med Facebook eller med Google. Det gör jag aldrig eftersom det garanterat kommer att resultera i ännu mer spam, riktad reklam till mig. Så jag har ett särskilt e-postkonto (som jag aldrig använder för att skicka e-post med) det används endast när jag registrerar mig på sidor på nätet eller i appar. 
Detta är ju rätt jobbigt så när jag på vissa sidor kan logga in med Mobilt bankID t ex internetbanken, atg.se o några till då gillar och använder jag det. Men nu har det kommit ett annat alternativ för Apple-användare.
Janerik Sundh

Tips för Apple-användare
Du har kanske redan uppmärksammat att du kan använda ditt Appleid för att skapa inloggningar på nya hemsidor eller appar? Detta gäller inte i appar där du redan skapat ett konto!
https://support.apple.com/sv-se/HT210318

Det har sedan länge funnits en möjlighet att logga in med Facebook, Windows m.m istället för att skapa ett nytt konto med nytt unikt lösenord. Fördelen med inloggning via Appleid är att du inte spåras eller profileras, din uppgifter säljs inte heller till annonsörer.
Sedan i våras är det nu möjligt att logga in med Appleid också hos tredje part alltså andra utvecklare (än Apple) och i andra webbläsare. Kravet är att du använder tvåfaktorsautentisering och förstås är inloggad med ditt Appleid på enheten. Du slipper då ytterligare ett lösenord att hålla reda på. Du kan som extra säkerhet och för att slippa onödig reklam använda ”dölj min e-postadress”
https://support.apple.com/sv-se/HT210425#hideemail
Vill samtidigt påminna dig om hur viktigt det är att ha unika lösenord och ha fullständig koll på ditt Appleid!
Inga Markensten

Mer e-handel

Idag skulle jag köpa en ny kylbox att ha i bilen, den kopplas till cigarettändaruttaget, jag har ett sådant i bagaget på min Honda, det är smart.
Igår när vi var på en utflykt till Kullen och Bjärehalvön så upptäckte vi att elkabeln var sönderskavd och eluttaget på kylboxen satt löst, det var en spricka i plasten. Då är det dags att köpa en ny.

Hittade en liknande på Biltema, troligen lite större, dessutom kan den också användas för både värme och kyla. Så jag körde dit men där fanns nog inte en enda ledig parkeringsplats så jag körde hem igen. Gick till ww.biltema.se på datorn och letade upp kylboxen och köpte den där. Valde förstås Köp & Hämta Drive In och valde Biltema Växjö som min butik. Fick skapa ett konto, valde att legitimera mig med mobilt bankID, det finns inget enklare eller bekvämare sätt så det använder jag alltid när det går. Betalade via Swish, det fanns anndra alternativ - faktura (+25:-) eller bankkort.
Så fort jag var klar kom det ett mail att beställningen var mottagen och att de skulle meddela mig när den var klar.

Efter en timme kom det ett sms att min beställning var klar att hämta och när jag var på plats skulle jag trycka på länken i sms:et. Jag körde till Biltema, där såg jag en skylt Drive In, de hade gjort en Drive In-infart precis intill väggen på huset, det stod en bil för mig.
När jag stannat tog jag fram sms:et och så tryckte jag på länken, jag fick då fylla i bilens reg.nr. Efter en min kom det ut en grabb med ett paket till bilen före mig och efter ytterligare en minut kom han ut igen och nu med min kylbox och ett kvitto. Klart, mycket enkelt och snabbt och förstås säkert.

Janerik Sundh

Rörelsebingot går in i spurten

Vattentorget idag den 3 augusti.
Ann-Sofi Colliander delar ut två av priserna som drogs i fredags till Inger Hellendal och Britt-Marie Laudon idag. På den tredje bilden syns Birgitta Sivberg, Tina Sigvardsson och Ann-Christin Friberg tillsammans med Ann-Sofi Colliander, alla handledare i SeniorNet som också kom till Vattentorget idag den 3 augusti. Klicka/tryck på bilden.

Janerik Sundh

Luktärtsfestival - slutligen

Så blev det till slut dags för luktärtsfestival i Rugerup, Hallaröd. Sista veckan är nu avslutad för i år.

Om du använder GPS så kom ihåg att det ska stå Hallaröd också, det finns ett annat Rugerup fick vi, som var lite slarviga, erfara. Det blev alltså en omväg och inte tid för den där långa goda lunchen på ett skånskt värdshus som vi tänkt, Gunilla Palm och jag. Inte för att vi passerade ett enda öppet värdshus för den delen, däremot ett par stängda.

Lösningen blev Fricks Spettekaksbageri & Trädgårdskafé i Billinge och det går inte av för hackor. Fin rosenträdgård med borden utplacerade i rosenspaljéer och gångar, utsökta smörgåsar och bakverk, värt en resa bara det.

Väl framme hos Cecilia Wingård www.ceciliawingard.se blev vi något förvånade.

Det var inte den stora anläggning översållad med blommor som vi väntat oss och som namnet för tanken till.

Dels beroende på väder, den kyliga sommaren hade inte varit gynnsam, så plantorna var inte så stora som dom borde vara, dels så klipps blommorna av varje morgon för att stimulera till mer blomning. Så fort ärtskidor bildats, så avtar blomningen, tråkigt nog. Vi fick lära oss en del om luktärtens historia, ursprungligen från Sicilien, men har som mycket i branschen förädlats och utvecklats i England där man förstås också tävlar i grenen.

Tre enkla och handfasta råd för att lyckas med odlingen: Hästgödsel, vatten och plocka blommor! Vill du lära dig mer och inspireras låna och läs boken ”Luktärt” av Cecilia Wingård.

Som avslutning var det roligt att välja och vraka bland hundra olika sorters fröer att köpa med sig hem och stoppa frysen i väntan på nästa säsong.

Antar att du som läser detta har egna odlingar som fått extra omsorg i sommar. Skriv gärna och berätta!

Doftande hälsningar från
Inga Markensten

P.s. Det tog emot att gå ut och skövla de egna odlingarna nästa morgon!

Digitala stadsvandringar

På YouTube finns mycket. 
Digital stadsvandring Växjö, Stortorget i Växjö. Kulturparken Smålands historiker Håkan Nordmark berättar om Stortorgets historia. Klicka här så kommer du till YouTube-videon.
De har publicerat ytterligare en digital stadsvandring. Tidiga Växjö, Domkyrkan och Karolinerhuset. Klicka här.

Jag har en gammal favorit med Hans Rosling. 200 länder, 200 år, 4 minuter. Det är kul med statistik, särskilt när man kan utnyttja teknik som han gör här. Klicka här.

Janerik Sundh

Streama TV

Nu är jag på mitt favoritämne igen. Men jag är ganska övertygad om att vi inom inte alltför lång tid streamar TV mer än vi tittar på TV via antenner/boxar/paraboler.
Vad är streaming? Det är att titta på TV eller film, lyssna på radio eller musik via en smartmobil, surfplatta eller dator på internet. SVT, TV4, Canal Digital, C More, Viasat etc sänder sina program via internet samtidigt som de sänder via kabelnät, parabol, boxar mm. 

Vad jag behöver göra för att se programmen via internet är att installera de appar som krävs och bortsett från SVT måste jag registrera mig för att visa att jag har rätt att se programmen. Så eftersom jag betalar för en del program via Canal Digital så laddar jag ned två appar C More (de distribueras via Canal Digital) och Canal Digital Go (som har alla program som ingår i mitt abonnemang). 

För att se programmen via internet krävs följande:
Du behöver ett riktigt bredband av framförallt det skälet att du kan surfa utan begränsning, att se på TV via internet betyder att du surfar stora volymer. Att titta på högupplöst TV kan innebära att du surfar 3 upp till 7 Gigabyte i timmen. Då fungerar inte mobilt bredband med max 50 Gigabyte i månaden. Jag tittar mycket på streamad TV samt på streamade filmer. I juni var min surfvolym 384 Gigabyte.

För att se programmen på en riktig TV-apparat krävs följande:
Har du en relativt ny TV så kan den troligen anslutas till internet via din router. Förklaring: Jag har fiber från Wexnet och den kommer in via ett litet uttag vid ytterdörren. Från det uttaget har jag dragit en kabel till en router som jag själv fick köpa. All min utrustning smartmobil, surfplatta och dator OCH TV har jag anslutit trådlöst till den routern.
Har du en äldre TV eller en TV som inte kan anslutas till en router, då får du köpa antingen en Apple-TV eller en Chromecast. Apple-TV är avsevärt dyrare än Chromecast, å andra sidan behövs inte smartmobil eller surfplatta för att se på streamad TV med en Apple-TV. Apple-TV styrs med en liten fjärrkontroll som ingår i köpet. Chromecast kostar ca 400 kr och Apple-TV mellan 1 500 - 2 000 kr.
För att se streamad TV t ex från SVT play på en vanlig TV-apparat finns de här sätten:
1. TV'n är uppkopplad mot din router. Använd menyn med fjärrkontrlollen till din TV och gå till SVT Play och leta upp och starta det program du vill se.
2. Du har en Chromecast ansluten till en av HDMI-ingångarna på din TV, ex.vis HDMI2. Med fjärrkontrollen till TV'n väljer du vilken källa TV'n ska anslutas till (source/källa), om du satte chromecasten i HDMI2 så väljer du HDMI2 som source/källa med fjärrkontrollen. Ta fram din mobila enhet (smartmobil eller surfplatta) starta appen SVT play. Tryck på den lilla symbolen för Chromecast (en fyrkant med ljudvågar från det nedre vänstra hörnet) sedan letar du upp det program du vill se och sätter igång uppspelningen av det. Vips så kommer det nu på din vanliga TV.
När du sett färdigt så trycker du åter på symbolen för chromecast på din mobila enhet och väljer "sluta casta", då återgår programmet till din mobila enhet istället för TV'n. Nu tar du fjärrkontrollen till TV'n och så väljer du source/källa den du har när du tittar på TV.

När du använt det här ett par tre gånger så är det hur enkelt som helst, men man måste förstås göra det själv några gånger innan det sitter.

Fördelen för mig är att jag har två TV-apparater, den ena är ansluten på vanligt sätt så jag ser på TV via en parabol. Den andra TV'n har ingen antennanslutning över huvud taget, det finns ström ansluten till TV'n och så har jag en Chromecast i HDMI2-ingången. Men jag kan se alla program jag har tillgång till via parabolen även på den lilla TV'n i köket med hjälp av Chromecast och de appar jag behöver, SVT play, Canal Digital Go och C More.

Janerik Sundh

Odlingsmöda/Coronaterapi

Jodå, det har gått bra med luktärterna, dom har börjat blomma och doftar ljuvligt! Jag ser nu fram emot att åka på Luktärtsfestival https://ceciliawingard.se/luktartsfestivalen-2020/ en lämplig dag i juli.
Fröna kom i jorden den 30 mars och jag planterade ut dom i slutet av april. Jag fick verkligen bekräftat att dom tål en hel del minusgrader,då både jordgubbsblommor och tomatplantor (under fiberduk) frös?
Efter flytt till lägenhet i vinter, krävdes utökade odlingar på sommarvistet i Blekinge. Sammanföll bra med mitt behov av terapiarbete när allt stängdes ner... Hade gått och funderat på hur jag skulle utöka mina odlingar. Pallkragarna hade börjat ruttna inifrån så dom behövde bytas ut. Utan alltför tydlig plan satte jag spaden i jorden i början av april. Det var svettiga, härliga dagar med grävande, kärrande av jord, äkta kogödsel? och makadam. Maken vill ha cred för odlingslådor och ramar, vilket han härmed får. Jag gläder mig dagligen åt de fina odlingarna. Vi hinner inte riktigt äta upp sallad, mangold o ruccola i takt med att det växer. Utmaningen är nu att hålla liv i allt när solen skiner dagarna i ända. Det är ont om regn här.
Vill du se bilder från projektet, så klicka här!
https://share.icloud.com/photos/0QY0Yi7AaZYeC1sPxsEjFGy4A

Inga Markensten

Jämföra filer och/eller kataloger

Jag fick förra veckan ett behov att jämföra mappar i en backup som jag hade på en extern hårddisk med mapparna i datorn. Jag hade nyligen tagit en backup som jag skulle använda (kopiera in) i en ny dator, men jag misstänkte att jag lagt till några filer efter att jag gjort backup'en. 

Så jag hämtade programmet Winmerge som finns här https://winmerge.org
Det programmet låter dig jämföra mappar med varandra och du får reda på om filer med samma namn inte är lika, om det finns filer på den ena mappen men inte på den andra. Klickar du på bilden blir den större.

Jag hittade tipset om det här programmet i PC för Alla. Här är artikeln i den tidskriften.
Janerik Sundh

Våruppdatering på Windows 10

Microsoft släpper två stora uppdateringar på Windows 10 varje år, uppdateringar som innehåller nyheter och förbättringar till skillnad från de vanliga mindre uppdateringarna som framförallt innehåller rättelser.

Vår-uppdateringen av Windows 10, den heter version 2004, tar lång tid att installera så starta den när du har tid. En vän meddelade förra veckan att det tog 3 timmar att uppdatera till den nya versionen på hans dator. Själv är jag precis klar med den uppdateringen på en ny laptop, det tog nästan exakt 2 timmar.

Låt datorn arbeta när du satt igång uppdateringen, stör den inte och framförallt stäng inte av datorn.
Janerik Sundh

Paketutlämning

Hustrun fick ett paket häromdagen, det kunde hämtas på ett utlämningsställe. Nu fick hon det i PostNord-appen eftersom hon hämtat och installerat den. 

Det nya, sedan någon månad är det väl nu, är att hon kan direkt i appen när hon fått ett paket legitimera sig med sitt bankID. När hon gjort det får hon en QR-kod i appen, den sms:ar hon till mig.
När jag kommer till utlämningsstället tar jag fram QR-koden i min smartmobil och visar upp den, de skannar koden och jag får ut paketet. Utan att visa vare sig hustruns eller mitt id. 
Så tänk på det, vem som helst som fått tag i QR-koden du skapar när du legitmerat dig, kan ta ut ditt paket. Så var rädd om den eller med andra ord var säker på att du sms:ar den till rätt person. Suveränt enkelt och smidigt är det.
Janerik Sundh

Köpa ny utrustning

Igår fick jag ett sms från en kompis, han stod i begrepp att köpa en ny laptop, bärbar dator alltså. Han ville ha lite tips från mig. 
Det är ingen lätt fråga. Det bästa svaret tror jag är att han ska försöka hitta en säljare som är intresserad av vad han ska använda datorn till. 
Det är dags för mig också att byta och även om jag har använt dator länge så är det svårt att välja. Det finns så många parametrar att ta hänsyn till. 

Så här tänker jag kring valet av ny dator:
- Bildredigering och lagring av bilder är ett stort användningsområde för mig. 
- Streaming dvs jag tittar på TV och film som finns på internet, SVT Play, Netflix med flera.
- Använder ordbehandling och kalkyl dvs Microsoft Office-progrrammen Word och Excel varje dag.

Det betyder att jag behöver:
- Bra grafikkort i datorn för bildredigering och streaming av TV och film.
- Stor hårddisk, det finns inte längre. I och med att hårddiskarna blev SSD-typ (inga rörliga delar) så är 256 GB en stor hårddisk och det räcker inte ens för mina bilder. Så valet blir 256 GB hårddisk + en extern hårddisk på 1 TB.
- Processor är ju hjärtat i datorn och jag väljer i5 eller i7 eller motsvarande.
- Priset är en bra indikator, men behöver du inte en dator för att spela så ska du inte lägga pengar på det. 
- Det viktigast är att hitta en säljare som frågar dig vad du ska använda datorn till. Gör han inte det så lämnar jag butiken.
- Man kan hitta bra tips i t ex PC för Alla eller googla på: Laptop "bäst i test"

Den första frågan är: Behöver jag en dator? Fungerar det lika bra med en mobil enhet? En smartmobil eller kanske en surfplatta?

Vill du ha råd och stöd inför köp av ny utrustning så ring någon av oss som du hittar här, telefonnr och namn längst till höger på sidan.

Janerik Sundh

Betalningshjälpen

I dagens DN (12/6 2020) finns en hel bilaga som är en annons från Betalningshjälpen. Har du DN så kan du läsa i den bilagan. Betalningshjälpen är ett samarbete mellan Mastercard, några av Sveriges största banker och SPF Seniorerna.

Har du inte DN så spelar det ingen roll, allt och lite till finns på nätet: www.betalningshjälpen.se.

Här finns hjälp och guider till:
1. Skaffa internetbank om du inte har det redan
2. Skaffa en elektronisk ID-handling – BankID
3. Använda bank & kreditkort
4. Handla på nätet
5. Vardagsekonomi
6. Att använda Swish

Janerik Sundh

Obemannad butik

Pressbyråns nya app-butik 

Tanken är att personalen i butiken ska ersättas av kameror och sensorer. 
Den stora fördelen med obemannade butiker handlar om tillgänglighet. Det är dyrt att ha personal som arbetar kvällar och helger. Den kan också finnas på platser där det inte lönar sig att ha en vanlig butik.

Så här går det till:
1. Ladda hem appen Pressbyrån Go i App Store eller Google Play Butik och anslut ditt betalkort
    
2. Gå till butiken, öppna appen och skanna QR-koden vid entrén

3. Plocka de varor du tänker köpa. Du behöver inte skanna dem - kameror och sensorer håller koll på vad du tar.
    I appens virtuella kundkorg ser du vad du har handlat.

4. När du är klar går du fram utcheckningsterminalen. Den känner av att du är där och visar upp dina köp. Om allt
    är korrekt godkänner du - och du kan då gå ut.

Läs mer här: https://www.pressbyran.se/pressbyran-go 

Janerik Sundh

Video, när slutade jag använda det?

Jag tittar på en serie som heter Transplant som sänds på C More på måndagarna kl 21. Förr, undrar hur länge sedan det var, jag minns inte, då spelade jag ibland in program på videoband. Sedan efter detta kom DVD-spelaren när man spelade in TV-program och filmer på DVD-skivor. Hade man TV via satellit så hade man en satellitmottagare där man kunde spela in också. Men kunde man inte se något program man ville se då fick man se till att spela in det programmet. Så behöver man inte planera idag.

Idag ville hustrun absolut se Aktuellt kl 21 så okej, då tittar vi på vår serie på C More efter Sporten 22:10. Det behövs ingen inspelning ingen planering alls. När det var dags 22:10 så gick vi på TV'n - som är ansluten till vår router, den är alltså uppkopplad mot internet precis som surfplattor, smartmobiler och dator - till C More på internet. Där hittade vi förstås dagens avsnitt av Transplant och så tittade vi på det.

Om man inte har en TV som kan kopplas upp mot internet via routern, då kan istället skaffa en Chromecast eller Apple TV för att komma åt internet på sin TV. 

Det här pratar vi om på kursen/studiecirkeln Internet och även på Internetkafé Tallgården, på begäran.

Janerik Sundh

Vad gör ni? Vad vill ni att vi gör?

Vad gör du nu när vi inte kan leva som vanligt?

Vad vill du att vi ska göra? Skriv till mig, min mailadress finns längst ned på varje sida här på hemsidan. Tala om vad du vill, så kanske vi kan ordna det.

Själv försöker jag sysselsätta mig och jag tycker det går rätt bra. Jag cyklar runt Växjösjön och Trummen så fort det är hyfsat väder. När jag möter någon som kommer för nära, då gör jag som Agnes Wold sa på TV för någon vecka sedan, då håller jag andan.

Jag har alltid kameran med mig, just nu fotograferar jag mycket rhododendron, det börjar nästan bli tjatigt, men de är så vackra tycker jag. Ofta publicerar jag bilderna i Facebookgruppen Växjöbilder.

På kvällarna blir det mycket TV och film. Har du tillgång till C More så rekommenderar jag serien Transplant, hittills har det sänts 5 av 13 avsnitt. Handlar om en syrisk läkare som kommit till Kanada och genom en tragisk olyckshändelse får en oväntad jobbchans på York Memorial.
Sedan tittar jag förstås mycket på Netflix, nyligen såg jag filmatiseringen av Jan Guillou's Arn. Som vanligt, böckerna är mycket bättre men serien är underhållande. 
Klickar/trycker du på bilderna blir de större.

Janerik Sundh

Covid-19 app

Lunds universitet, i samarbete med King's College London och ZOE Global Ltd, lanserar appen COVID Symtom Study.

Syftet med det här projektet är att öka kunskapen om sjukdomen covid-19 i landet, och också att undersöka riskfaktorer för att drabbas av en mer allvarlig sjukdomsbild.
Läs mer här: https://www.covid19app.lu.se/information-till-studiedeltagare.

"Covid Symptom Study" är en app utvecklad av forskare och läkare på King's College London, Guys och St Thomas sjukhus i London i samarbete med ZOE Globla Ltd. Lunds universitet lancerar nu appen i Sverige.
Projektets titel är "Nationellt initiativ för att via en app i realtid kartlägga samhällspridningen av covid-19 i Sverige samt riskfatorer för att drabbas av en allvarlig sjukdomsbild vid COVID-19". Forskningen är godkänd av Etikprövningsmyndigheten i Sverige (DNR 2020-01803)

Appen finns i App Store och i Google Play Butik. Observera att du måste söka på appens namn, COVID Symptom Tracker (från Zoe Globall Limited).

Appen 112 SOS Alarm

Igår kväll funderade jag lite på appen 112 SOS Alarm. Det är en nyttig app, inte bara när det gäller att larma Räddningstjänst och få viktiga meddelanden. Har man den appen och internettäckning så kan du var du än är tala om för andra var du är!

Jag är ute och kör på för mig okända småvägar och plötsligt stannar bilen, något har gått sönder och jag behöver hjälp. Jag har en vägassistansförsäkring, jag ringer ett visst telefonnummer och meddelar att jag behöver hjälp så kommer det en bärgare. Men jag måste ju tala om var jag är så han vet vart han ska köra. Igår t ex var jag på en smal grusväg utan vägnummer. Lätt fixat, starta appen 112 SOS Alarm, där står på första sidan exakt var du är.  

Det står DIN POSITION och under den rubriken står det
Latitud     56.871141
Longitud 14.804077

Om jag tar fram min GPS eller Google Maps och skriver in i sökrutan:
56.871141 14.804077 och trycker på Sök så kommer kartan fram och en markering exakt var du är just nu. Just de här koordinaterna leder till Strandbjörkshallen i Växjö eftersom jag var där när jag startade appen.

Se bilderna som finns när du klickar på länkarna längst ned.
Du kan trycka på valet VISA PÅ KARTA i 112-appen, då kommer kartan upp direkt och under kartan finns valet DELA MIN POSITION. Tryck på den så kan du välja att skicka en länk via Meddelande, Mail eller Messenger. Väljer du Meddelande och adresserar det till en väns mobilnummer får han meddelandet och i detta finns en länk. Trycker han på länken så startas Google Maps och där väljer han Vägbeskrivning och då kommer det upp en vägbeskrivning han kan följa för att komma till dig.

Klicka här så får du se hur appen ser ut när du klickat på VISA PÅ KARTA.
Klicka här så får du se hur appen ser ut när du väljer DELA MIN POSITION.

Janerik Sundh

Hårklippning

Som en skötsam 70+ are har jag avstått från att gå till frisören, men det finns en gräns för vad man står ut med... och nu var den gränsen nådd!!

Hade hört att min salong erbjöd klippning med ”skyddsåtgärd”. Gott om plats var det och rigorös rengöring mellan kunderna. Det är möjligt att skyddet är mest psykologiskt, men då får det vara så, kändes i alla fall lite tryggare för mig.

Visst är det lite märkligt att inte vårdpersonal i hemtjänsten ska använda munskydd ens om man ber om det? När man nu erbjuds på frisersalonger?

Inga Markensten

Om Vår digitala planet UR Play

Jag har nu sett första delen i serien om tre entimmesprogram. Jag hoppas många väljer att se det här programmet. Alla som använder internet borde se programmet.
Det gav mig flera aha-upplevelser, en del otäcka och en del trevliga. Jag har t ex levt i föreställningen att vi seniorer var mycket sämre på källkritik än ungdomarna, för "så sas det" tidigare. Nu har forskning visat att det snarare är tvärt om. 
Det otäckaste var fake news i Indien om barnrov som resulterade i 30 mord av oskyldiga.

Janerik Sundh

Vår digitala planet. Ser du storebror?

Här är ett tips om en aktuell serie på SVT Play. Hur påverkas vårt beteende i en alltmer digitaliserad värld?

Vår digitala planet Ser du storebror? Livet med skärmarna. En serie i tre delar från Utbildningsradion. 
Klicka här så kommer du till SVT Play om serien Vår digitala planet. 

Ann-Sofi Colliander

Att avsluta sitt Facebook-konto permanent

Jag får då och då frågan om hur man avslutar sitt Facebook-konto, i tisdags när jag hade hand om telefonsupporten fick jag frågan igen. Det var en medlem som av olika anledningar hade tre Facebook-konton och hen ville förstås ta bort två av dem.

Tidigare motarbetade Facebook detta, men idag är det inte så svårt. Det ser förstås annorlunda ut när man gör detta beroende på om du är i datorn eller om du använder en app. Som lök på laxen så ser det olika ut i apparna beroende på vilken utrustning du har. Men det är ändå inte så svårt att hitta fram. 

Eftersom jag behövde använda en hel del skärmbilder så kan jag inte skriva hur du gör här i bloggen utan jag har gjort en pdf-fil istället som du får upp om du klickar på länken här nedan. OBS! Jag har uppdaterat lathunden i länken här nedan idag den 15/5.

Länk till: Avsluta ditt Facebook-konto permanent

Janerik Sundh

Sysselsättning i karantänen - Quiz

För ett par år sedan körde vi ganska ofta quiz på Internetkafé Tallgården. 

Idag kom jag av en tillfällighet in på ett quiz: Minns du svenska filmerna? Jag tyckte det var lätt, men jag tittar ju på ganska mycket film. Vill du testa så finns quizet om du klickar här.

Det finns fler quiz om du klickar här.

Upptäckte nu att åtminstone en del av quiz'en inte fungerar speciellt bra i mobila enheter. I datorer fungerar de däremot. Dåligt tycker jag.

En annan karantänaktivitet

Igår körde hustrun och jag en runda på småvägar. Vi började med bokskogen och rapsfälten vid Gårdsby. När jag steg ur bilen för att fotografera blev jag uttittad av ett gäng som tydligen inte hört talas om social distansering.

Vi fortsatte sedan på mindre vägar mot Ödetofta, Tolg och Berg. Det är många ställen på de här vägarna där man har milsvid utsikt. Vi körde också vägen över Bergunda så vi kom till Bokhultet som är sanslöst vackert nu.

Janerik Sundh

Tosteberga ängar, min bästa majutflykt!

Vad har ni för karantänterapi? Jag gräver, anlägger odlingar och gräver igen... Ibland behöves en vilodag och tyckte att en utflykt skulle vara trevligt. Hade fått tips om Tosteberga ängar i Fjälkinge (Bromölla-trakten) Lätt att hitta i en kartapp?.

Det visade sig vara ett eldorado för växt- och fågelintresserade. Ett flera kvadratkilometer stort område med gammal, kalkrik betesmark längs havet fyllt av gullvivor, backsippa, ängsnycklar och Sankte Pers nycklar. En riktig raritet som jag aldrig tidigare sett var den lilla rosa majvivan. Inte så lätt att upptäcka men fick hjälp av några damer från Kristianstad som var vana besökare. Fågelskådare gladde sig åt buskskvätta, stenskvätta, gulsparv och näktergal. Jag skyller min bristande förmåga att lära mig olika fågelläten på min tondövhet?.

Till slut hittade jag också några vita svampar och undrar om det kan vara Vårmusseron? En fast, fin svamp med mild smak som jag vet finns på Öland, men aldrig har sett. Det blev så många bilder att jag bifogar en länk. Kommentera gärna! 
Inga Markensten

Ett tips för musikälskare

Nessun Dorma ur operan Turandot av Giacomo Puccini är bland det vackraste jag vet.
Här framförs den av Daniel Emmet en singer/songwriter och finalist i America's Got Talent. Han sjunger här Nessun Dorma med ny aktuell text, No Corona. 

Klicka här för YouTube-videon som setts över 161 000 gånger sedan den 20 april!
Janerik Sundh

UR Play, tips

Här får du massor av tips när det gäller UR Play.
Klicka här.

Bläddra i pdf-filen som du får upp när du klickat här ovan. Har du inte sett Seniorsurfarna så rekommenderar jag de programmen, de är både roliga och lärorika.

Men det finns mycket mer. Bläddra nedåt i filen och välj vad du vill se. Det är bara att klicka på respektive program.
Ann-Sofi Colliander

Video-chatt eller Bild-telefon

Inga Markensten bloggade ju för ett tag sedan om att ta en Coronafika med en vän. Igår visade två gamla arbetskamrater, hur de fick fikabesök i lördags, de fikade och spelade yatzy. Social distansering men ändå fungerade det utmärkt, tyckte de. Jag har fått allas godkännande att publicera bilden, om någon undrade. Bilden blir större om du trycker/klickar på den.

Själv använder jag Messenger nästan varje dag nu i coronatider när jag pratar med dottern, det är fantastiskt enkelt. Istället för att skriva ett meddelande så trycker jag på filmkamerasymbolen och då ringer det hos den jag valt att chatta med. Sedan ser vi varandra och vill man så kan man trycka på symbolen för att "växla kamera" och visa det som finns framför mobilen istället för bakom den. När man vill avsluta trycker man på bilden och då kommer det upp  en symbol för att "lägga på" dvs avsluta chatten. Mycket enkelt och roligt. Har du frågor eller undrar du över något, klicka på namnet här nedan och skicka ett mail till mig.
Janerik Sundh

Fun Bridge

Hej alla Seniornetmedlemmar, vad gör ni i dessa coronakarantäntider?
Jag spelar bridge på Funbridge, lite mest var dag och två gånger i veckan tävlar jag med mina kompisar från Bridgeklubben.

En snabb introduktion av bridgespelet IRL (in real life) skulle kunna låta så här:
Bridge är ett kortspel med fyra spelare, uppdelade på två tävlande lag med två spelare vardera, som kallas ”par” ( Nord-Syd och Öst-Väst). Spelarna i samma lag sitter mitt emot varandra vid ett spelbord.

Bridge består av två moment: budgivningen, som bestämmer slutbudet (kontraktet) och spelet då den sida som vann budgivningen försöker vinna tillräckligt många stick för att nå sitt kontrakt (eller bättre).
På appen Funbridge spelar du som Syd, medan din partner Nord, och motståndarna Öst och Väst spelas av artificiell intelligens (AI), vilket innebär att ingen behöver vänta tills det finns tillräckligt många spelare för att starta. Jag brukar kalla min AI-partner för roboten (Robban) och som väl är kan man göra vissa förinställningar så att vi ”förstår” varandra i budgivning och spelföring. 

För spel i privata tävlingar loggar man in för att spela och tävlingen genomförs under ett bestämt tidsintervall. Alla spelar samma givar med mål är att uppnå bästa resultat. Vi jämför våra resultat och ger varandra uppmuntrande kommentarer.
Ann Sofi Colliander
Handledare iPhone kurser

Att lära nytt när man är 80+ eller 80-

Jag hjälper en 89 årig granne med tekniken, hon hade en dator som jag hjälpte henne med. I slutet på förra året la den av för gott. Då tänkte hon förstås att hon skulle köpa en ny dator. Men det gjorde hon inte.

Det är ganska vanligt att man tänker så man köper något som man haft tidigare och så fortsätter man som vanligt, lite fattigare bara. Men jag frågade henne vad hon använde datorn till. Hon använde internetbanken för att ha koll på sin ekonomi, hon hade autogiro på så gott som alla räkningar hon fick. Men hon höll koll på dem och såg till att det fanns tillräckligt på kontot för att betala dem. Dessutom kollade hon sin elförbrukning och hon kollade även mobilräkningen och något annat var det också. Hon hade bra koll överhuvud taget. Dessutom hade hon förstås mail som hon kollade. 

Jag förklarade för henne att allt det hon gjorde på datorn kan hon göra på en surfplatta, dessutom blir det enklare när hon väl lärt sig hur surfplattan fungerar. Jag lovade hjälpa henne igång. Eftersom den hjälp hon hade, det var jag, hade en iPad så bestämde hon sig för att köpa en sådan.

Ett par dagar senare ringde hon och ville jag skulle hjälpa henne sätt igång hennes nya iPad.

Nu är hon igång och det var nog lite besvärligare än både hon och jag trodde det skulle bli. Men vi har kommit förbi problemen nu, dessutom har hon upptäckt ett par saker som hon gillar som aldrig använde datorn till. Hon tittar på SVT play och på YouTube. Hon är en stor musikälskare, framförallt klassisk musik och när jag hjälpte henne hitta Jussi Björling på YouTube, då log hon. När hon sa "surfplattan är ju rolig, det tyckte jag aldrig datorn var", då kände jag att jag gett henne ett gott råd. 

Det jag vill poängtera med det här inlägget är:
- Ska du köpa ny utrustning, prata först med någon du litar på. Du får gärna ringa oss.
  - Det är viktigt att ta reda på vad man använder utrustningen till
  - Förutsätt inte att du ska köpa samma typ av utrustning som du har idag
- Om du väljer en mobil enhet istället för dator så är det viktigt att välja mellan
  - Smartmobil eller surfplatta
  - Apple (iPhone, iPad) eller Android (Samsung, Huawei, LG, Doro m fl)
    - Det avgörande här är i första hand vad har den/de som kan hjälpa dig för utrustning

Dino Viscovi, universitetslektor vid Linnéuniversitetet, skrev för ett år sedan om värdet av varma experter när man är äldre och ska lära sig ung teknik. Jag är övertygad om att han har rätt, behovet av en varm expert (en kunnig support som man har på nära håll) är avgörande om det ska bli bra. Det är naturligtvis bra att gå kurser och lära sig men det är ännu viktigare att ha någon att fråga "när det skiter sig", just då är det viktigt att ha någon som visar vägen.
Janerik Sundh

Kontanter är besvärliga och helt onödiga?

I bilden till höger ser du mina appar som rör ekonomi. 

Tre av de här apparna betyder bekvämlighet, de är ovärderliga - för mig. Det är de tre apparna som är högst upp. De andra kan vi hoppa över.

Det är Internetbanken, Mobilt BankID och Swish. De apparna i min smartmobil samt mitt bankkort gör att jag på fullt allvar säger att jag har aldrig kunnat hantera min ekonomi, mina betalningar så enkelt och så lätt som idag. Ändå har jag jobbat på en bank i över 50 år och tyckte jag hade det bekvämt då, men idag är det ännu bekvämare!

För 7-8 år sedan då hade jag alltid 5-600 kronor i fickan för att kunna betala där man inte tog kort. Förr blev man störd om det inte gick att betala med kontanter, idag är det tvärtom, många inklusive undertecknad tycker det är besvärligt när det inte går att betala med kort eller Swish.
Fler och fler butiker och restauranger slutar nu att ta emot kontanter! 

För mig är det här helt okej och jag förstår företagen också. Att hantera kontanter är ruskigt dyrt idag. När jag började i Sparbanken 1962 fick den sist anställde gå till Riksbanken och hämta kontanter, flera hundratusen i kontanter i en vanlig portfölj. Det var ingen som helst risk, och det var ju en billig transport av kontanter. Idag förvaras pengar i depåer med en otroligt hög säkerhet som naturligtvis kostar väldigt mycket. När kontanter transporteras är det i särskilda fordon där speciella väskor står i låsta ställ som bara kan låsas upp från en central långt borta. Tas en väska ut ur sitt ställ med våld då sprängs väskan och varende sedel blir infärgad med grön eller röd färg och därmed ogiltig som betalningsmedel. Allt detta gör förstås att kontanthanteringen är mycket dyr idag.

Har du en smartmobil och saknar Mobilt BankID, Swish eller Internetbank, så skaffa det och be om oss om hjälp att komma igång. Har du möjlighet att skaffa en smartmobil så gör det, prata gärna med oss i förväg så ska du få lite allmänna råd. Vi har telefonsupport på tisdagar kl 09.30 - 12.00 fram till och med den 12 maj.

Sedan finns det ett problem som måste lösas. De som inte kan hantera tekniken kanske pga ett handikapp, det måste finnas ett sätt för dem också att hantera det här. 
Janerik Sundh

Egenträning

Hälsning från Birgitta Sivberg som är handledare på iPhone-kurser.

"Nu när vi 70-plussare är i karantän och inte kan gå på gruppträning så kör jag egenyoga på altanen. Skönt i det fina vädret."

Andra tränar med Sofia Åhman varje dag i SVT. Se här.



Underhållning i min smak

Har ni tittat på slow-TV? SVT sänder live, googla på Den stora älgvandringen så hittar ni dit. Detta blev en succé förra året och nu kör de igen. Ett antal kameror filmar konstant där älgarna normalt vandrar så här års. Men långa stunder händer inget annat än att träden gungar lite för vinden, så rätt vad det är så kommer det några älgar.

SVT Play, här finns mycket underhållning, filmer och serier. Några exempel: Sån't är livet och Black Jack av Colin Nutley liksom Under solen. Agathas gåta, en brittisk mysteriedeckare. Amelie från Montmartre, en riktig hit när den kom ut 2001. Så som i himmelen finns också här om du vill se om den. 

Är du sugen på gamla filmer så är Öppet arkiv en guldgruva. Markurells i Wadköping, Hemsöborna med Allan Edvall, Sif Ruud och Sven Wollter. Själv är jag barnsligt förtjust i Gideon Wahlbergs folklustspel Söderkåkar om livet på Söder i 30-talets Stockholm, med Gunn Wållgren, Arne Källerud, Tor Isedal, Sune Mangs och Monica Zetterlund och många fler.

You Tube är också en stor källa till underhållning för mig. Här finns musik, sketcher, sport och filmer. På Internetkafé Tallgården på torsdagarna öppnar vi alltid med 5 minuter 50-tals musik och dans (på storbilden alltså), kolla gärna den här video-snutten och dra upp ljudet Jive Bunny and the Mastermixers from the 50'th. Walk of life med Dire Straits njuter jag också av lite då och då. Här är en annan favorit, Dream a little dream med The Beautiful South. Filmer skrev jag också, förstår du engelska hyfsat så fungerar det för gratisfilmerna här är inte textade på svenska. Jag gillar Westernfilmer, de här har jag tittat på: The Quick and the dead 1987, The last wagon från 1956 och några till. 
Här finns massor av naturfilmer också, kolla här.
De 10 största svenska idrottsögonblicken, det börjar med Ingo mot Floyd. Kolla och njut.

Det finns mycket mer. 
Mycke nöje!
Janerik Sundh

IT-support och "varma experter"

Vi har ju telefonsupport på måndagar 13 - 15:30 och tisdagar 09:30 - 12. På sidan IT-support ser du telefonnummer och tider och vem som svarar.

På senaste tiden har vi hjälpt flera medlemmar som haft Comhem-mail. Com Hem lägger ned sin e-posttjänst i slutet på april så de som utnyttjat den här tjänsten har måst skaffa nytt mail och spara gamla mail de inte vill bli av med. Vi har framförallt hjälpt flera med att skaffa en nytt gmail.
Det har varit andra spörsmål också och de flesta har vi kunnat lösa. 

För ett år sedan skrev Dino Viscovi, forskare och lektor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet, tillsammans med en annan forskare Tobias Olsson, en rapport om äldre och digitala verktyg. Dino skrev så här i en intervju i My Newsdesk. "Det som framkommit är att äldre precis som alla andra i samhället behöver hjälp med digital teknik av vänner och bekanta. Skillnaden är att deras kontaktnät av ”varma expert” minskar ju högre upp i åldern man kommer." 

Det räcker inte med bibliotek och studieförbund, det behövs "varma experter" som hjälper till när svårigheterna dyker upp. 

En konsekvens av detta tycker jag är att när man är osäker på tekniken och ska skaffa ny smartmobil eller surfplatta så är det viktigt att inte bara välja en produkt som uppfyller kraven. Det viktigaste är förmodligen att se vad bekanta som man träffar har för utrustning, skaffar man samma typ av utrustning som de har, Apple (iPhone, iPad) eller Android (Samsung, Huawei etc.) då kan man hjälpa varandra. 

På nära håll har jag ett exempel på detta, hustrun tillsammans med 3 andra damer träffas regelbundet och de har alla samma typ av utrustning och de inte bara hjälper varandra med den, du tipsar om roliga appar också.
Har du synpunkter eller frågor kring detta så klicka här.
Janerik Sundh

Hälsans stig

Till skillnad mot en del andra, åtminstone på sociala medier, så tycker jag att Växjö är en vacker stad. Själv cyklar jag ofta Hälsans stig, det är gång- och cykelvägen runt Växjösjön och Trummen. Gå ned till Vattentorget när det är vackert väder, vilken härlig oas det har blivit sedan man byggde trädäcket utmed sjön och gjorde iordning sittplatser också. 
När jag cyklat upp mot lasarettet och tittar åt höger just nu så har de japanska körsbärsträden slagit ut i full blom, du ser en närbild här till höger. Klicka/tryck på bilden.
Sedan kommer jag till Strandbjörket, igår var det fullt med föräldrar - eller var det mor- eller far-föräldrar och små barn.

Här till höger ser du en bild på Vattentorget en solig dag förra veckan.
När man som jag cyklar nästan varje dag från vår till höst då lär man "känna", nej kanske inte känna men man känner igen många människor och så efter ett tag börjar man hälsa på varandra. 

Hälsans stig är något fantastiskt idag, när jag växte upp på 50- och 60-talet då var Växjösjön och Trummen två övergödda och illaluktande gröna sörjor som ingen kunde tänka sig att bada i. Idag har vi badplatser vid Kampapelare i Växjösjön och vid södra änden av Trummen och vattnet är blått och rent idag.

Dessutom finns det konstverk runt Växjösjön. 

Till höger ser du min favorit, Torbjörn Johanssons Alla är.

Här stannar jag ofta till och tittar och fotograferar. Jag vet inte varför jag fastnat för just det här konstverket, men så är det väl med konst. Man vet inte varför men vissa verk berör en.
Klicka/tryck på bilderna så blir de bättre.
Janerik Sundh

Sysselsättning i karantänen

Jag har inga större problem med den här karantänen, för min del handlar det om att hitta på sysselsättningar. En sysselsättning är att försöka hitta på ämnen att skriva om i den här bloggen. Idag blir det inte så mycket om IT utan mer allmänt. I och för sig är ju fotografering numera rätt mycket databearbetning, beskärning, ljus, färger mm. 

Så gott som varje dag tar jag min cykel och kamera och kör en runda, oftast blir det Växjösjön-Trummen-Växjösjön, den rundan kallas ju för Hälsans stig.
Igår gick vi också på eftermiddagen - hustrun och jag - en sväng kring Trummen, och där vid den lilla dammen vid norra änden av sjön, strax väster om Sankt Sigfrids fotbollsplan, där såg jag en fågel som jag visste fanns där och jag letade efter den hela förra året men fick aldrig fick syn på den då. Nu fick jag se den och kunde också fotografera den. Det är en rörhöna, den ser ut som en sothöna men har röd istället för vit näbb. Klicka/tryck på bilden så blir den större.

En annan sysselsättning som krävde en karantän för att ta tag i, det är att sortera alla våra böcker. När vi flyttade från huset i Sandsbro till en 3:a på Kampen så fick vi skänka bort ganska många böcker, de fick inte plats längre. I huset hade vi rätt bra ordning på böckerna, svenska författare för sig och utländska författare för sig och alla sorterade i bokstavsordning i bokhyllorna. Den här ordningen försvann i flytten så nu stod de huller om buller. I början på veckan plockade vi ner alla böckerna ur bokhyllorna, dessutom registrerade jag dem i mitt kalkylprogram Excel som dessutom fungerar bra som register också. Jag registrerade alla böckerna - författare (efternamn och förnamn), bokens titel, ev. serie, svensk eller utländsk. 
När jag var klar med alla utländska författare, det var 600 titlar, så sorterade mitt excelprogram alla böckerna i ordning: 1 - författarens efternamn 2 - författarens förnamn 3 - bokens titel. Det gick på mindre än 1 sekund förstås. Nu tog jag och plockade in böckerna i bokhyllorna i perfekt bokstavsordning. 
Så idag är det ingen konst alls att hitta Alkemisten av Paulo Coelho, det kunde tagit en timme tidigare nu tar det några sekunder. 

Det här jobbet "spricker" ju rätt snabbt när vi köper nya böcker. Vi kan ju inte plocka om alla böckerna varje gång det kommer en ny bok. Får nog göra om jobbet om några år igen...

Ta en Coronafika med en vän

För att hålla kontakten med sina anhöriga och vänner, funkar ju telefon och chatt väldigt bra, men det blir en extra dimension att se varandra när man pratar.

Det finns ju en uppsjö av appar och tjänster som erbjuder videosamtal via dator, surfplatta och telefon.
Skype, FaceTime, Whats App, Messenger, Google Duo, Zoom är några exempel. Båda måste förstås ha samma app.
Eftersom jag använder iPhone o iPad är FaceTime mitt förstahandsval. Det finns en FaceTime app för android, så alla apparna fungerar på alla sorters plattformar.

Idag har jag fikat med min vän Gunilla Palm som en del känner som handledare på Seniornet. Vi hade kommit överens om fikatid, ringde upp o hade ett långt trevligt samtal, kändes lite som att träffas.

Min svåger och svägerska har barnbarn i Köpenhamn som dom ”pratar” med dagligen. Alva, 9 mån, blir så här förtjust att se farmor och farfar!

På påskafton åt vi faktiskt middag med ovanstående par som satt i sitt hem i Stockholm, dom med en laptop på bordet och vi med en iPad i stugan. Det var en trevlig omväxling efter snart en månads karantän.
Testa!

Ha en trevlig fikastund!
Inga Markensten

Tick,tack,tick,tack.

Du hörs inte, du stör inte. Sitter tryggt på min armled och bara finns där. Servar mig med det mesta!
Vem är du och vad kan du?

Jag heter Apple Watch och lever ihop med iPhone. Men jag klarar mig givetvis själv utan att iPhone finns i närheten. Följer alltid med överallt på promenader och cykelturer etc.

Detta kan jag bl a göra:
• Betala i i affären utan att ange koden på bankkortet. Håller mig bara mot kortterminalen för för att betala!
Någon väska, plånbok eller iPhone behöver inte tas fram eller öppnas.
• Ringer någon, så svarar jag och vi kan prata på. Jag kan också ringa upp folk.
• Sms kan jag visa o sända.
• Givetvis har jag Kalendern också, som visar aktiviteter för en vecka framåt.
• En timer är jag också utrustad med. Har full koll på tex ugnens tid och kan lämna köket - för jag ringer när
tiden är ute.
• Räknar alltid steg och rörelser - har således full koll så ägaren motionerar tillräckligt.
• Ringer SOS och ägarens anhöriga om min sidoknapp hålls inne. Jag meddelar anhöriga att något hänt och att
jag befinner mig i nödsituation.
• Min digitala vän Siri är förstås alltid med mig. Hon fixar det mesta, som att skriva sms eller ringa upp personer,
som finns i inlagda i appen Kontakter.
• På natten placeras jag alltid i en speciell laddare, så jag är pigg och alert till nästa dag.

Hälsningar från Apple Watch
genom Tina Sigvardsson

Gå på utställning på Tekniska museet

Du kan nu se tekniska museets nya utställning hemma i soffan.
Efter den första visningen av museet finns 12 separata Youtube-filmer som är fördjupningar inom olika områden, missa inte dom.

Hyper Human
Vad händer när tekniken gör det möjligt att designa våra barn med geneditering? Var går gränsen mellan människa och maskin när vi kan förstärka och byta ut kroppsdelar? Vem har makten när vi låter artificiell intelligens ta beslut i avgörande livsval? Utforska dessa frågor och många fler i Tekniska museets nya utställning Hyper Human.
https://www.tekniskamuseet.se/upplev/utstallningar/hyper-human/

Spännande!
tycker Inga Markensten

Smartmobil - är det en telefon eller dator eller vad?

Bilden föreställer min smartmobil, är det en telefon, en dator, eller vad är det?

För mig är den mitt bästa verktyg, den står för bekvämlighet. 
Jo, jag använder den för att ringa, men det är inte den huvudsakliga användningen för mig. Det är svårt att säkert säga vad jag använder den mest till. Men jag kan tala om vad jag använder den till.

- Telefon
- Kamera
- Messa, skicka sms eller Facebook message mm
- Videochattar, prata i telefon och samtidigt se den jag pratar med (bildtelefon). Messenger, FaceTime, Skype
- Ta reda på saker och ting, googla
- Ekonomi, det är ganska mycket 
    - Betala genom att Swisha. Utlägg och liknande. Betalning på torget och på mässor.
    - Betala räkningar, internetbanken/mobilbanken
    - Hålla koll på mina konton, internetbanken/mobilbanken
- Handla, e-handla och betala med bankkortet, särskilt nu för att minimera risken att smittas så köper vi livsmedel på nätet.
- Parkera med parkeringsappen
- Betala i butiker med Apple Pay, pengarna tas ut på mitt bankkort, men jag betalar med telefonen
- Navigator i bilen (eller på cykeln, eller gående) när jag inte hittar (apparna Google Maps eller Waze)
- Kolla min e-post
- Hantera mina sociala medier, Facebook, Instagram, Twitter och några till
- Kolla min myndighetspost, alla brev från myndigheter får jag digitalt till Min myndighetspost, alt. Kivra
- Har koll på min Kalender. Mitt minne är inte vad det varit så jag måste ha en kalender. Den här är med mig jämt
- Den är min klocka, väckarklocka, tidtagarur, timer
- Radio, jag lyssnar på radio i min mobil
- TV, tittar på SVT, C More alla kanaler jag har kan jag se i mobilen och föra över från mobilen till en TV-apparat
- Filmer på Netflix, startar filmen i mobilen och för sedan över den därifrån till en TV-apparat med Chromecast
- Musik, jag lyssnar på musik. YouTube, Spotify m fl.

Det finns säkert fler saker jag använder smartmobilen till, men det blev mycket mer än jag trodde när jag började fundera på vad jag använder den till.

Är det något av det jag räknat upp som du inte kan och skulle vilja lära dig. Klicka på mitt namn härunder och skicka ett mail till mig och tala om vad det är. Vi kan säkert sätt ihop en kurs om det.

Janerik Sundh

Nöden är uppfinningarnas moder

Jag besökte ju MAX på Teleborgsvägen för ett tag sedan. Det var en sak till förutom beställningen jag la märke till.

Bilden du ser här till höger visar hur de på ett smart sätt ordnat så att de sociala kontakterna minimeras. Du sätter dig vid ett av borden utomhus, skannar QR-koden som finns på bilden på varje bord. Alternativt kan du istället själv surfa till order.max.se (det är dit du kommer om du skannar QR-koden).
Beställ din måltid och när den är klar kommer personalen ut med den till ditt bord.

Du behöver alltså inte ens gå in för att beställa, inte ens för att hämta din måltid.
Janerik Sundh

Motion utomhus och träning inomhus

Antar att dom flesta som kan, tar en promenad om dagen i dessa tider. Själv har jag gått mer än någonsin sedan äldrekarantänen började. Dels för att jag har stort behov både av att röra mig och att vistas ute, dels för att jag skaffat en Apple Watch? Klockan driver ständigt på så jag rör mig mer.

30 min i rask takt varje dag är väl vad vår nya landsfader Johan Carlsson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, påbjuder. För mig innebär det också möjlighet till social kontakt utanför hemmet, då jag gärna går ihop med andra äldre vänner. Håller avstånd, pratar o har en fikastund i en backe om vi går långt. Som här, bilden till höger, när vi gick Notterydsrundan.

Så till inomhusträningen. Som alla andra känner jag mig stel I kroppen och har långt till skorna så jag har kollat en del träningsprogram på nätet. På Youtube finns många bra och häromdagen testade jag Svt Play ett program med Sofia Åhman. Rörlighetsträning: https://www.svtplay.se/rorlighet-med-sofia Det är bra övningar men använd stol som stöd och sitt gärna om du har en tendens att bli yr?. Varje dag nån gång mellan 9 och 10 sänder TV: Hemmagympa med Sofia. Alla övningarna finns på SVT Play, klicka här.
Lycka till!
Inga Markensten

Det nya kommun- och stationshuset

I måndags la jag ut några bilder från min cykeltur i lördags i Facebookgruppen Växjöbilder. Jag hade framförallt fotograferat det nya kommun- och stationshuset i Växjö. Visst dominerar det stationsområdet. Är det vackert, passar det där? Jag tycker det.

En del av kommentarerna:
- Jag blir fortfarande förskräckt när jag ser mastodontbygget bakom gamla Elverket och Domprostgården.
- Vi är många som tar oss för pannan...
- Ja, det här var inte vackert. Jösses, vad har de gjort?
Men det fanns ett par positiva kommentarer.
- Vad vackert det blir med nya kommunhuset.

Tisdag förmiddag tog jag en ny cykeltur och la ut en ny bild på Facebook, tagen från andra hållet (från väster).

Oj vad kommentarer det blev. Lite fler positiva kommentarer den här gången och framförallt en kommentar som jag gillade.
- Minns rondellerna, allt nytt klagas det på, i början...
Så är det nog, de allra flesta av oss har svårt för förändringar. Det gäller bara att inte fastna i fällan och alltid tycka att det var bättre förr, för det var det inte. Tänker en efter ordentligt så blir en rätt snart klar över att det trots allt är bättre nu. Vad tycker du? Klicka gärna på mitt namn här nedan och skriva vad du tycker.

Klicka/tryck på bilderna så blir de större och bättre.
Janerik Sundh

Inget Internet!

I lördags kväll så försvann helt plötsligt internet från surfplattan jag satt och "lekte" med. Hustrun reagerade också. Vad gör man då? Hustrun la ifrån sig plattan och koncentrerade sig på TV'n istället.
Jag blev förstås lite mer stressad av detta som den tekniknörd jag är.

Okej, jag vet att min och hustruns surfplatta inte kom ut på Internet. Kollade min dator, samma sak där.
Första kollen är alltid att kolla någon annan enhet så man kan utesluta att det är den enhet jag använder datorn/surfplattan/smartmobilen som strular. Det var klart nu. Jag tittade på min router, alla lampor lyser och blinkar, ingen lampa lyser rött.

Wexnet står för själva nätet, fibern alltså, och den verkar ju fungera. Internet, det betalar jag Telia för och det var nog där problemet fanns. Jag hade nät routern var okej (Wexnet), men inget Internet (Telia).

Första åtgärden när så'nt här händer för mig är alltid att dra ut kontakten till routern, bryta strömmen alltså. Vänta 30 sekunder och sedan sätta på routern igen. Hade problemet funnits i routern så hade detta med stor sannolikhet fixat problemet. Men så var det inte nu, problemet kvarstod - inget Internet.

Nu ville jag kolla om Wexnet eller Telia lagt ut någon driftsinformation.
Tog fram min iPhone och stängde av Wi-Fi (Inställningar - Wi-Fi och stäng av) och då surfade jag ju via Telenors 3G/4G-mast som förstås fungerade. Googlade på: Wexnet driftsinformation - där fanns inget om något avbrott. Då googlade jag: Telia driftsinformation - på deras hemsida stod det att jag skulle titta på deras Facebooksida där fanns också en länk till denna. Där stod det att de hade tekniska problem och jobbade för fullt med att fixa det.

Skönt, då vet jag att det inte är något problem hos mig, det är bara att vänta.
När klockan närmade sig 22 så kunde jag inte "hia" mig längre. Jag drog ut strömmen till routern, väntade 30 sekunder och satte på strömmen igen. Efter några minuter såg jag att routern var klar. Surfplattan fungerade nu, men det gick rätt sakta. På datorn fick jag ta bort Wi-Fi anslutningen till min router och sedan lägga dit den igen, då fungerade datorn också.
När klockan var 22 kom meddelande på Facebooksidan att felet var åtgärdat och allt fungerade som vanligt.

Eftersom jag tyckte det gick trögt så gick jag till www.bredbandskollen.se på datorn, på de mobila enheterna finns en app som heter Bredbandskollen. När jag klickade på Starta mätningen så började kontrollen och efter ett tag fick jag besked, det gick sakta. Jag fick 10 - 12 Mbit/sekund och jag betalar för 100 Mbit/sek. Jag får två värden Nedladdning och Uppladdning, det ska enligt mitt avtal med Wexnet vara 100 Mbit nedladdning och 10 Mbit uppladdning. Så det här var verkligen dåligt. Men det kan vara så när det varit ett stort avbrott, när det gått någon timme så hade jag 100 Mbit igen.

Information när företag har problem, det gäller inte bara Telia. Den snabbaste och bästa informationen kommer nästan alltid på företagets Facebooksida. Orsaken är med största sannolikhet att det är så lätt och snabbt att skriva och publicera på Facebook, det kräver ingen speciell teknisk utbildning vilket oftast krävs för att skriva på en hemsida.
Janerik Sundh

MovieMaker återuppstår

Hej alla entusiastiska bildspels- och filmproducenter. Som många av er vet förlorade vi ett trevligt bildspels/videoprogram när Microsofts Windows 7 ersattes av Windows 10. Vill ni fortsätta med det programmet kan ni ladda ner det från nedanstående länk.
https://www.topwin-movie-maker.com/tutorials_is_microsoft_windows_movie_maker_still_available.html

Det är helt gratis men layouten är något annorlunda men enkelheten består.
Lycka till
Håkan Randolf

Streaming

Streaming är alltså att lyssna på radio, se på TV eller film, lyssna på musik och allt kommer du åt via din smartmobil/surfplatta/dator via internet. Jag har bara en app eller en sida på internet där jag väljer vad jag vill se eller höra.

När jag var yngre så handlade TV om att titta på TV efter TV-tablån och TV-programmen togs emot via en antenn. Musik det var vinylskivor, okej då jag är så gammal så jag har till och med spelat stenkakor. Det kunde också vara kassettband och sedan kom CD-skivorna. Film det var bio och sedan kom GVG (videobutik på Storgatan i Växjö) som hyrde ut VHS-filmer.

Idag är det nästan bara streaming för mig.
TV - min TV är ansluten till vårt bredband (trådlöst ansluten till routern), det innebär att jag kan titta på SVT Play, C More play, Netflix (filmer) och YouTube. På bilden här till höger ser du menyn som kommer upp längst ned på TV'n när jag trycker på Home på fjärrkontrollen.
På SVT Play kan jag se det som sänds just nu i SVT1, SVT2, Kunskapskanalen, SVT Barn och SVT24, dessutom finns många av tidigare sända program här som jag kan se igen. Har du abonnemang på Viasat, C More eller annan leverantör så har de också playkanaler som fungerar på samma sätt.

I köket har vi en liten TV-apparat, den är inte ansluten till någon antenn eller box. Den har en strömanslutning och en liten "mottagare", en Chromecast. Det innebär att jag kan titta på t ex SVT1 kl 8 på morgonen i min iPhone och så trycker jag på symbolen för Chromecast på iPhonens display och vips så kommer ljud och bild på TV'n istället för den lilla displayen i iPhonen. TV'n i köket är för gammal så den kan jag inte ansluta till mitt bredband utan jag får använda Chromecast. Ett alternativ till Chromecast är Apple-TV, med en sådan behöver du ingen smartmobil, med Apple-TV följer en liten fjärrkontroll och så finns en mängd program i menyn när du startar Apple-TV.
Men, har du en nyare TV som kan anslutas till ditt bredband då behöver du varken Chromcast eller Apple-TV.


Film, jag har massor med DVD-filmer idag, mina VHS-filmer kastade jag när VHS försvann. DVD har ju nästan försvunnit det också, köper du en ny dator idag så finns det ingen DVD-läsare i den. Men det finns DVD-spelare att köpa som man kan ansluta till en vanlig USB-port. Men film streamar du också idag, det sägs att Netflix står för dagens lägereldar. Förr var Hylands hörna en lägereld dvs alla pratade om vad som hade hänt i Hylands hörna i lördags, idag släpper Netflix en ny film eller serie samtidigt över hela världen och dagen efter pratar alla människor om den filmen eller serien. Netflix innehåller massor med filmer och serier och kostar från 89 kr/mån. Se priserna här https://www.netflix.com/signup/planform 

Musik, idag finns musiken på nätet så den streamar jag. Spotify finns i två varianter Premium och Free. Premium kostar 99 kr i månaden och då kan du spela hur mycket musik du vill med bra ljudkvalitet, ingen reklam och du kan göra hur många spellistor (jfr favoritband förr i världen). Det finns andra källor med musik på nätet utöver Spotify bland annat YouTube Music och Apple Music.
När vi kommer igång med våra kurser igen så hoppas jag kunna köra en kurs i just Streaming.
Janerik Sundh

Käppar i hjulet

Saknar er deltagare som inte fick chansen att få del av de kurser ni valt denna senare del av terminen. Ni vet, man laddar som kursledare och tänker, det här vore roligt att berätta om eller visa er. Så fick man inte det. Du fick heller inte tillfälle att gå den kurs du valt och hade kanske också velat berätta om något, eller hade frågor som du äntligen skulle få svar på.

Så kommer den där lilla osynliga varelsen och sätter käppar i hjulet. Visst, jag vill inte smitta dig och vill inte bli smittad själv. Bra om vi klarar oss på grund av dessa och många andra försiktighetsåtgärder. Vi gör nytt försök till hösten och/eller våren.

Vi bor inte så långt från kyrkan här ute på landet. Där ringer man i klockorna tre minuter klockan 17.00 varje dag. Som påminnelse om att sända en tanke till de som är sjuka, har sjuka i sin närhet eller fått sorg. Men också för att den som hör klockarna stannar upp och tänker att det gör kyrkan för att dom tänker på oss.
Apropå det så har faktiskt prästen och kantorn spelat in en fin gudstjänst tillsammans och lagt ut det på Facebook. Så de är också tränade i att kommunicera digitalt.

Men det känns ändå en del när barnbarnen står ute på gatan och vinkar och vi får kommunicera från dörren. Jodå, man kan ju gå ut gå med dem också, men de små barnen är spontana och snart är de för nära. Farligt nära enligt myndigheterna.
Konsumtionen har ju ökat på TV-tittandet. Dessa spännande och fina serier som finns på Netflix, HBO och SVT play. Så när man har släpat sig runt byn och samlat på sig en 5 till 10 000 steg, då får man både kaffe och TV-spänning.

Ibland smiter vi ut, hustrun och jag. I bilen smittar vi ju ingen, förutsatt att ingen krockar med oss och vi måste mötas i chockat eller i ilsket tillstånd med någon annan. Håll därför avståndet i trafiken också. Man glider runt i de nybyggda kvarteren och kanske tar med någon hämtmat hem. Så rullar dagarna på.
Tillsammans har vi rensat min garderob på skjortor. Det blev 8 stycken till Erikshjälpen. Älskade skjortor som nu inte följt med i utvecklingen, utan stannat i växten.
Håll huvudet kallt, hjärtat varm och händer rena och lev väl.
Bo Skandevall

Snabbhjälp i Windows 10

Om du söker efter Snabbhjälp i din dator så kommer bilden här till höger upp på din skärm.

Med hjälp av den här appen kan någon annan:
- Ta över din dator, han får upp din skärm på sin dator. Du ser hela tiden vad han gör.
- Istället kan han välja att bara se din skärm på sin dator men han kan inte göra något.

För att detta ska kunna ske får du en 6 siffror lång kod av den som ska hjälpa dig. Den koden skriver du in i rutan ”Kod från assistenten”. När det är gjort och du tryckt på Enter-tangenten får du frågan om du tillåter att assistenten tar över din dator. Svarar du Ja på den frågan så får assistenten upp din datorskärm på sin dator och kan hjälpa dig med det du behöver.
När du avslutar så tas förbindelsen ner och assistenten har inte längre kontakt med din dator.

Ska du hjälpa någon annan så klickar du på länken ”Hjälp någon annan” då får du den kod som den du ska hjälpa fyller i enligt ovan.

Detta är ett suveränt verktyg, inte minst i dessa Corona-tider.

Låt inte någon du inte litar på ta över din dator, det är förstås självklart.
Janerik Sundh

Handla mat On-line

Igår kväll var det dags att hämta maten vi beställt i vår närbutik, Kvantum Teleborg. Vi hade två olika beställningar som vi kunde hämta på samma gång. Dels en 3-dagars Vego-kasse, dels en kasse med andra varor som vi valt ur deras sortiment. Jag hade börjat med att se filmen ”Handla mat online” https://youtu.be/TrBngKw0sWk , enkel och instruktiv!

När man vill handla loggar man in via sitt mobila BankID. Väl inne på butikens sida väljer man tid för hämtning eller hemleverans, det dröjer i regel ett par dagar innan det är klart. Det är många som handlar online!
Som i annonserna finns veckans erbjudanden först på sidan, i sökrutan ovanför skriver man önskad vara och då visas butikens sortiment inom den varugruppen. Bara att välja och vraka alltså! Av grannen hade jag lärt mig att t.ex frukt skriver man antal om det inte finns speciella förpackningsstorlekar, dom hade fått en banan och ett äpple, vilket var i minsta laget!
När man är klar ser man en lista på alla sina varor inkl pris, man kan lägga till o dra ifrån som man vill. Är man nöjd betalar man i kassan. Affären reserverar en ngt högre summa beroende på att vikten på frukt och dylikt varierar något. Detta är justerat på kvittot man får vid hämtning.

Hur gick det då? Jo allt funkade bra för oss, en vara hade tagit slut och den var borträknad på kvittot. Vegokassen för 4 personer i 3 dagar skulle utan vidare räcka till 6 middagar för oss två! Kul att testa, dagens middag ”Krämig risotto med sojabönor, tomater och champinjonsallad” smakade bra!
LYCKA TILL!
Inga Markensten

Tid att odla

Har ni upptäckt vad mycket tid det finns nu, när varken SeniorNet eller Senioruniversitetet är igång? Inga barnbarn att hämta eller sysselsätta, ingen bio, inga konserter heller för den delen.
Själv har jag , som vanligt när det ljusnar på våren, fått odlingssug. Satsar på doftande luktärter i år, utvalda sorter beställda på nätet hos Cecilia Wingård, här är hennes butik. Hon är ”The Queen of Luktärter”, skrivit en fin bok i ämnet och har Luktärtsfestival i Hallarup i Skåne varje år i juli.

Återkommer imorgon och berättar om min första matkasse från ICA som jag ska hämta ikväll.
Inga Markensten

E-handel på apoteket

På Internetkafé Tallgården sa en av deltagarna för några veckor sedan att han numera alltid handlar på nätet när det gäller inköp på apotek. Smart och även billigare.

I veckan behövde jag köpa nytt schampo, jag har ett som bara finns på apoteket, och jag behövde också Alvedon. Jag gick in på apoteket.se och jodå det fanns både schampo och Alvedon så jag beställde 2 flaskor schampo en förpackning Alvedon. Betalning kunde ske med kort, direktbetalning via internetbank, faktura eller månadsfaktura.

Jag valde direktbetalning via min internetbank och det fungerade klockrent. Det var bara leveransen som inte fungerade som jag hade tänkt mig. Brevet blev för stort, det gick inte att lägga i brevlådan så jag fick hämta brevet på mitt utlämningsställe. Summan av varornas ordinarie pris var 295 kr, men här kostade inköpet 245 kr. 50 kr billigare alltså. Ingen kostnad för frakt heller. 
Det finns förutom apoteket.se även apotea.se och kanske fler. Vill du lägga till något, kommentera eller fråga så kan du klicka på mitt namn här nedan så får du min e-postadress.
Janerik Sundh

Att handla hamburgare

En tisdag för några månader sedan var jag ensam hemma så jag tänkte äta lite skräpmat. MAX hamburger-restaurang ligger ju ganska nära min bostad. Men jag går inte dit och beställer mat.
Jag startade MAX-appen, valde att starta en beställning, jag valde restaurangen på Teleborgsvägen. Sedan valde jag att Ta med istället för Äta där och så tryckte jag på välj Måltid.

Det fanns 39 (trettionio!) olika måltider att välja mellan. Jag valde Orginalmål, det borde väl vara en hamburgare. Sedan kom det upp ett fönster att jag kan lägga till en extra Orginalburgare 90 g / Crispy fries mellan eller stor / Läsk mellan eller stor. Sedan kom det upp ytterligare ett fönster med nya tillval: Plusmeny, Lägga till dip , Lägga till ännu mer. När jag var färdig med alla val så visades vad jag valt och att det kostade 96 kr.

Nu skulle jag välja hur dags jag vill hämta maten, valen var Direkt 4 minuter eller fick jag själv välja klockslag när jag skulle hämta. Slutligen, betala med kort eller PayPal. Jag valde bankkort och knappade in kortnumret, giltighetstiden och CVV-koden. Gissa vad som hände? Jag fick upp meddelandet att betalningen misslyckades! Varför då? Kom då på att mitt bankkort är naturligtvis spärrat för internetköp! Loggade in i internetbanken och öppnade för internetköp och gjorde om betalningen och nu gick det bra.

Jag valde att hämta kl 18:20. 18:13 fick jag ett sms att min måltid tillagas nu. 18:17 kom ett nytt sms Din måltid är klar, nummer 4316. Jag kom 18:20 och påsen med måltiden stod på bänken, på tavlan stod det att 4316 var klar. Jag tog påsen och muggen och fyllde på med Cola och körde hem och åt upp maten.

Det var nog tredje gången på ett och ett halvt år som jag köpte hamburgare men som den IT-freak jag är så tyckte jag att det här med appen det var det som var höjdaren. Men nu kan jag ju den så då blir det nog ingen hamburgare på ett tag.
Janerik Sundh