Anteckningar från den 8 februari 2018

Vi började med lite repetition om e-post. Googles gmail (@gmail.com) är troligen den mest populära e-posttjänsten idag, åtminstone bland SeniorNets medlemmar. Det finns en fördel med att ha ett Outlook-mail, har du en Windows 10-dator så är det en fördel att logga in med ett Microsoft-konto (Outlook, Hotmail eller Live). Windows 10 är utformat för att man ska logga in med ett sådan konto.

Nästa ämne var Parkeringsapparna.
Växjö kommuns parkeringsplatser gäller detta, parkerar du på annan parkeringsplats så gäller andra regler.
På kommunens parkeringsplatser kan du använda 3 olika parkeringsappar: Easy Park, Parkster och SMS Park. Två av apparna, Parkster och SMS Park, fakturerar förra månadens alla parkeringar i mitten på månaden efter. Easy Park fakturerar inte dina parkeringar, när du skapar ditt konto får du ange ett kort där Easy Park får ta ut parkeringsavgiften. Den tas ut direkt när du avslutar en parkering.
En av apparna kräver inte en app! SMS Park kan du parkera med genom att sända ett SMS när du startar en parkering och ett nytt SMS när du avslutar din parkering. Det räcker att du har en mobiltelefon som kan skicka SMS alltså.
Easy Park och Parkster däremot fungerar bara om du laddat ned respektive app.
Inga kostnader utöver parkeringsavgiften tas ut, den kostnaden står Växjö kommun för. Men, om du inte ändrar från pappersfaktura till e-postfaktura så får du betala för pappersfakturan och portot, 25 kronor. Det gäller alltså för Parkster och SMS Park.
Jag har använt EasyPark i 3 år nu och jag tycker det enkelt och förutom det parkerar jag billigare med appen är jag gjorde tidigare när jag använde kontanter eller kort. Det gör jag eftersom jag bara betalar för den tid jag står parkerad.

Läs mer på deras resp hemsidor: Easy Park Parkster SMS Park

QR-kod
En QR-kod är en modernare variant av streckkod. I reklam ser man ofta QR-koder och skannar man en QR-kod i reklam för SeniorNet Växjö så brukar den QR-koden leda till SeniorNet Växjös hemsida.
Klicka här så ser du en QR-kod som leder till vår egen hemsida. 
Vill du själv skapa QR-koder så kan du göra det här.

Swish och QR-koder
När du startar Swish i din smarta telefon så har du högst upp till höger en ikon för QR-kod. Tryck på den så kommer du till en ny sida där du kan skanna en QR-kod som fungerar i Swish. En del företag har sådan QR-koder så att kunden ska slippa skriva in Swish-numret (mobilnumret för privatpersoner).
Swish-nummer för företag börjar alltid med 123 medan privatpersoners swish-nummer är det vanliga mobilnumret.
När jag startade en kurs i Sociala medier förra veckan så skulle deltagarna betala 80 kronor var till SeniorNet. Beloppet skulle helst swishas till SeniorNet Växjös swish-nummer: 123-589 46 88 och de skulle skriva meddelande att det avsåg serviceavgift för kursen Sociala medier.
För att förenkla detta så skapade jag en QR-kod som när någon i sin Swish-app skannade den QR-koden så skapades automatiskt en betalning till 123-589 46 88 på 80 kronor med meddelandet Serviceavgift för Sociala medier. Deltagaren skannade QR-koden och tryckte sedan på Betala och sedan godkände hen betalningen genom att knappa  in sin kod i sitt mobila bank-id. Mycket smidigt, och framförallt allt blev rätt. 12 av 13 deltagare betalade med Swish och en betalade med kontanter.

Anteckningar från den 1 februari 2018

Årets första torsdagskafé på Tallgården var välbesökt. Det handlade framförallt om e-post.
Mitt första e-postkonto var ett teliakonto och för att läsa och skicka e-post behövdes ett särskilt e-postprogram i datorn. Numera kan man med fördel hantera även telia-mail i sin vanliga webbläsare (Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge m fl).

Man behöver inte ha sju e-postkonton som jag har, det blir bara stökigt med så många men jag rekommenderar att ni har åtminstone två. Jag har ett privat (!) e-postkonto, det använder jag för att kommunicera med mina vänner, jag lämnar aldrig ut det till något företag. När jag registrerar mig hos Telenor (mobilabonnemang) så får de en annan e-postadress.
Jag har ett e-postkonto som jag använder när jag registrerar mig på olika sidor på nätet, Clas Ohlson, Kjell & Co, Dustin, Upplysning.se osv, det e-postkontot använder jag bara för det här ändamålet. Det innebär att jag slipper reklam (spam) på mitt privata e-postkonto.

Det är enkelt att skaffa ett nytt e-postkonto. Det finns säkert fler, men de jag tänker på i första hand är:
@hotmail.se (eller .com), @live.se (eller .com), outlook.com - Detta är Microsoftkonton
@yahoo.com
@gmail.com - Detta är Googles mailkonto

Om jag tittar på vårt medlemsregister i SeniorNet så är det tveklöst så att gmail är det vanligaste.

Vi tittade på hur man registrerar sig och skaffar ett nytt e-postkonto (gmail). Gå till gmail.com i din webbläsare och följ instruktionerna, fyll i ditt namn, hitta på en e-postadress (som är ledig), välj ett lösenord, fortsätt fylla i när du är född, ditt kön, ditt mobilnummer osv. Det är rätt bra att fylla i mobilnummer eftersom det kan användas om du glömmer bort lösenordet. Det används också om man använder 2-faktors authensiering för inloggning.

Viktigt: Skriv upp så du inte riskerar att glömma bort e-postadressen och lösenordet. Det här med användar-id (är ofta en e-postadress) och lösenord är det svåraste med IT överhuvud taget så skaffa ett sätt att hålla reda på detta som passar dig.

2-faktors authensiering vad är det? Jag läste en artikel häromdagen där författaren förundrade sig över att så få använder sig av detta. Det gör det avservärt för att inte säga omöjligt för "buset" att komma åt din e-post. Så här går det till:
- Du registrerar i inställningarna för e-postkontot att du vill använda 2-faktors authensiering
- När du loggar in fyller du i e-postadressen och ditt lösenord
- Efter en liten stund kommer det ett sms till din mobil med en kod, brukar vara 6 siffror
- Fyll i de siffrorna för att fortsätta inloggningen till din e-post
- Nu kommer du in på ditt e-postkonto.

Slutligen tittade vi lite på Min Myndighetspost.
Det finns mig veterligt två sätt att få sin post från myndigheterna som e-post istället för brev.
När jag skaffade detta fanns bara Min Myndighetspost, idag finns dessutom Kivra. Om du skaffar Kivra så kan du förutom post från myndigheter även få post som e-post från vissa företag också.
Inloggning till dessa sker med Bank-ID eller mobilt Bank-ID eller annan form att e-legitimation. Det framgår av respektive hemsida hur du kan logga in.

Anteckningar från den 30 november

Årets sista Internetkafé Tallgården. Vårterminen startar måndagen den 25 januari så nästa torsdagskafé blir den 1 februari.

Internetkaféet började den här torsdagen med ett julmusik-quiz signerat vår egen Harald Leandersson, det var i mina öron ett bra quiz med både lätta och svåra frågor.

Själv har jag fått en ny laptop av SeniorNet för att använda "i tjänsten". Den är naturligtvis snabb och bra på alla sätt men jag har problem med att händerna ofrivilligt hamnar på pekplattan (den där ytan nedanför tangentbordet som man kan använda istället för en mus. Men nu har jag hittat lösningen. Under Inställningar (Startknappen - Inställningar (kugghjulet) - Enheter - Pekplatta (menyn till vänster) - Ytterligare inställningar. Där kunde jag välja "Stäng av det inbyggda pekdonet när ett externt USB-pekdon anslutits". Perfekt, när jag satt i min "riktiga" mus i en USB-anslutning så stängs pekplatta av. Perfekt för mig och  kanske någon annan.

I tisdags när jag förberedde för vår Julfest i Öjaby församlingshem funderade jag på om det gick att förenkla Swish-betalningarna. Jag hittade lösningen på sidan www.getswish.se. Klicka här så får du upp en liten lathund som beskriver hur man kan skapa egna QR-koder.

Slutligen pratade vi lite om att börja blogga. Jag gillar att blogga, jag tycker om att skriva och jag gör det bara för min egen skull. Andra blir berömda genom sitt bloggande, Dagny "Bojan" Carlsson 105-åringen, en annan är Blondinbella, hon blev rik på sitt bloggande. Bägge de här nämnda har massor av läsare. De flesta bloggare är nog mer lika mig och de har några läsare men inte många, 80 - 100 läsare i veckan brukar jag ha. Men jag tycker det är kul att skriva. Det som är lite knepigt, det är inte speciellt svårt men det är den svåraste biten, det är att skapa din blogg. När det är gjort sedan är det bara att skriva och det är hur lätt som helst rent tekniskt. Sedan är det en annan sak att skriva intressant och skriva vacker svenska.
Jag har en blogg på www.wordpress.com, Bojan har sin blogg på www.123minsida.se. Carin Högsted (V) har också en blogg på www.123minsida.se. Kolla dem, googla på Dagny Bojan så hittar du Dagny Carlssons blogg och Carin Högstedts blogg heter www.carhog14.se.

Anteckningar från 23 november

Den 23/11 handlade det framförallt om hur man skyddar sig mot ID-kapning. DN hade en bra atikel om detta den 19/11 där Lina Nilsson från Stöldskyddsföreningen bland annat påpekade att vi måste hålla hårt i våra fysiska id-handlingar som id-kort, körkort och pass, de är värdehandlingar.

Här är nio andra enkla tips som försvårar det för bedragaren.
1. Spärra adressändring
Se till att det krävs inloggning med bank-id för att ändra din adress på Skatteverket och på Svensk adressändring. Här är två länkar om detta: Skatteverket och Adressändring.

2. Skaffa en digital brevlåda
Då får du brev från myndigheter digitalt vilket minskar risken att obehöriga kan läsa dem. Det går även att få digitala brev från företag t ex banker. Myndighetspost och Kivra är två tips.

3. Aktivera notiser för bank-id på din telefon
Har du mobilt bank-id på din smarta telefon så se till att notiser är aktiverat. Då får du upp en notis om det t ex beställs ett nytt bank-id med ditt personnummer.

4. Kolla alltid dina kreditupplysningar
Om något företag tar en kreditupplysning på dig, vilket de gör vid lite större köp, då får du en kopia av denna till din folkbokföringsadress. Har du inte haft kontakt med företaget som tagit krediupplysningen ska du kontakta företaget men också din bank direkt.

5. Lämna aldrig ut personlig information om dig på e-post
Även om e-posten ser ut att komma från en myndighet, ett seriöst företag ska du aldrig lämna ut sådan information i e-post. Seriösa företag kräver aldrig detta heller.

6. Undvik öppna nätverk
Använd mobilens surf istället. Det kan vara en bedragare som satt upp ett tillfälligt nätverk (Wi-fi).

7. Ha lås på din brevlåda

8. Var försiktig med posten
Släng inte brev eller papper med personlig information (personnr, kontonr eller dylikt) i soporna. Strimla eller bränn dem.

9. Identifiera dig med fingeravtryck istället för med kod, där det går att göra det

Vi tittade också på en liten videosnutt hämtad på Expressen.se där man åskådliggjorde vikten av att skydda sin kod. De flesta skyddar koden vid bankautomaten med är inte lika noga i butikskassan, men det är ju samma kod och loka viktigt.

Anteckningar från 16 november 2017

Den här dagen handlade det om att skapa och använda länkar.
Klicka på den här länken så får du upp en liten lathund som visar hur du kan skapa en genväg på ditt skrivbord med en länk till ett YouTube-klipp.
Jag är förstås tacksam för synpunkter och frågor, skicka till min e-post som du hittar längst ned på varje sida.

Här är ytterligare en liten lathund, den här handlar om hur du sparar bilder som publicerats i Facebook.

Här kommer den tredje lathunden som handlar om hur du lägger en länk bakom ett eller flera ord i en text, i dokument eller i ett mail. Klicka här.

Anteckningar från den 27 april

Vårens sista internetkafé på Tallgården, nu blir det ett långt härligt sommarlov. Sista veckan i augusti räknar vi med att starta igen, den 31 augusti alltså. Men kolla här på vår sida så ser du om det blir någon förändring.

Idag tittade vi lite på att "fånga" bilder på nätet och spara på sin egen hårddisk eller i något moln. Ser du en bild på någon webbsida som du vill spara så finns det ett verktyg i Windows 10 som fungerar perfekt. Klicka längst ned på skärmen, på förstoringsglaset alldeles till höger om startknappen och skriv skärmklippverktyget. Det kommer upp ett val som heter så, klicka på det.
Klicka sedan på Ny i det lilla fönster som kommit upp på skärmen när du valde skärmklippverktyget. Nu blir skärmen lite diffus och muspekaren blir ett plus som du använder för att markera den del av skärmen som du vill kopiera. När du markerat den del av skärmen du vill spara så hamnar den bilden i Skärmklippverktyget och där kan du spara ditt urklipp.

Anteckningar från den 6 april

Återigen har Hans Fäldt servat oss med intressanta frågor.
Vi började med att titta lite vad som finns bakom startflaggan eller startknappen. Först visade jag att när jag har något uppe på skärmen så syns inte aktivitetsfältet (det fältet som ligger längst ned på skärmen och där startflaggan/startknappen är längst till vänster). Men så fort jag för muspekaren till nederkanten på skärmen, då dyker aktivitetsfältet upp. För jag muspekaren uppåt på skärmen då försvinner aktivitetsfältet igen.
Detta hanterar du så här: Klicka på Startknappen, välj Inställningar, se bilden här nedan.

2:a knappen nedifrån, som föreställer ett kugghjul, klicka på det så kommer du till Inställningar. Börja med att klicka på Anpassning, tillvänster har du ett antal alternativ, klicka på Aktivitetsfältet.

Här nedan ser du hur det ser ut hos mig.

Genom att ha den här inställningen så blir bildskärmen lite större, det är ju inte mycket men jag gillar att ha det så.
Sedan tittade vi på att byta bakgrundsbild. Som ni sett - till leda snart - så har jag en skymningsbild (blå timmen) på mitt hus. Jag kan välja precis vad jag vill och ha till bakgrund, det är bara att ta en bild. Men, när du tar en bild med en mobilkamera eller med en annan kamera så är oftast den bilden rätt stor. För att inte "slöa" min dator så bildbehandlar jag bilden först. Jag beskär den så den blir i samma storlek som bildskärmen, det är samma som en modern TV, 1920 * 1080 pixlar (48,77 * 27,43 cm). Gör jag bilden mindre så blir skärpan dålig och gör jag den större så blir filen onödigt stor. Sedan sparar jag den här bilden i min dator och nu kan jag använda den som bakgrundsbild i min dator.
Jag klickar Startknappen, sedan väljer jag Inställningar, sedan Anpassning och slutligen Bakgrund.
Klicka på Bläddra och leta upp din bild och välj den. Är du inte nöjd så kan du gå tillbaka till den bilden du hade tidigare. Ovanför knappen Bläddra finns de 5 senaste bakgrundsbilderna, klicka på den du vill ha bara. Se bilden här nedan.

Hans hade också hittat en intressant sida som NASA lanserat. Adressen dit är:
https://images.nasa.gov/#/

Anteckningar från den 30 mars

Vi började med att titta lite på menyerna i Spotify. Högst upp till vänster i Spotify hittar du menyerna Arkiv, Redigera, Visa, Uppspelning och Hjälp. Under valet Redigera hittar du längst ned Inställningar, betalar du för Spotify så kan du här välja att streama med hög kvalitet. Har du obegränsad surfmängd ska du absolut välja detta alternativ.
Under menyn Sociala medier lite längre ned bland inställningarna har du valet Dela min aktivitet på Facebook. När jag var ny på Spotify så hade jag valet att dela min aktivitet. Alla mina vänner på Facebook så hela tiden vilka låtar jag spelade! Nu har jag stängt av det så ingen annonsering av mitt musiklyssnade sker på Facebook idag.
Ytterligare lite längre ned har jag valt att Spotify ska visa och kunna spela upp musik jag har i Windows Media Player och i mitt musikbibliotek på hårddisken.

Att automatiskt spara foton du tar i din smartphone i Dropbox kan skapa problem för dig. Jag har fått hjälpa ett par vänner som varje gång de tar kort får meddelandet att Dropbox är fullt, vill du köpa mer utrymme. Ett foto jag tar med min iPhone är ca 1 MB och gratis får jag 2,5 GB i Dropbox så det går rätt fort att fylla det utrymmet. Tar jag foto med min systemkamera blir de betydligt större 20 - 30 MB per foto. Själv gör jag så att jag sparar alla orginalfoton som jag väljer att spara på min externa hårddisk, där finns utrymme. De foton som jag vill ha tillgång till överallt redigerar jag i Photoshop eller annat bildbehandlingsprogram, jag beskär och fixar ljus och skuggor och skärpa. När jag sedan sparar fotot i jpg-format så blir det oftast 400 - 500 KB stora filer alltså en bråkdel av orginalet och då kan spara fotot i Dropbox.

Vi kollade en kul sida som du hittar om du söker på Radio Garden. Här kan du lyssna på radio i vilket land du vill i världen.

Slutligen kom vi överens om att vi håller igång vårt kafé april månad ut. Skärtorsdagen håller vi stängt.

Anteckningar från torsdag den 23 mars

Den här torsdagen började vi med att prata om förhållandet mellan en miljon (1 000 000) och en miljard (1 000 000 000). Visst, en miljard är tusen miljoner. Men jag gjorde en beräkning i Excel där jag tog en miljon sekunder och förvandlade det först till minuter, sedan timmar och slutligen dagar. Sedan samma sak med en miljard, sekunder, minuter, dagar. Det räckte inte så jag fortsatta till år.
Förhållandet mellan 1 miljon och 1 miljard är jämförbart med förhållandet mellan 11,5 dag med 31,5 år!

Sedan tittade vi lite på en sida på nätet som heter CIA World Factbook, en sajt som CIA uppdaterar varje år med en mängd uppgifter om alla länder i världen. Vilken ordning placerar du Sverige, Tyskland, Spanien, Frankrike och Finland om de ska placeras i storleksordning till landets yta? Uppgifterna finns förstår i World Factbook. Klicka här så kommer du till CIA World Factbook. Det finns en sök-ruta "Please select a country to view". Här kan du välja vilket land du vill titta på, klicka på knappen till höger om sökrutan så kommer länderna upp och du kan klicka på det land du vill titta på. Allt på den här sajten är på engelska.
Information är uppdelad i områden: Introduktion, Geografi, Människor och samhälle, Regering, Ekonomi, Energi, Kommunikationer mm, klicka på Människor och samhälle så kan du se hur stor befolkning landet har, åldersstruktur, förväntad livslängd mm mm. Här kan du tillbringa ganska mycket tid om du är intresserad.

"Surfa på nätet" är ju ett känt begrepp idag. Begreppet uppfanns av en bibliotikarie i Frankrike som ville hitta en metafor för hur roligt men också krävande det var. Jean Armou heter bibliotikarien.

Slutligen pratade vi lite om IOT - Internet of things - Sakernas internet. Det är ju inte bara datorer, smarta telefoner och surfplattor som är uppkopplade mot internet idag. TV-apparater, Kylskåp, bilar, värmen i din lägenhet, larmet, kameror mm mm. Idag tror man att 6,5 miljarder prylar är uppkopplade mot nätet. 2020 tror man att det kommer att vara 20 miljarder prylar! Vill ni veta mer om detta så googla gärna på "Darja Isaksson", hon är bra insatt på det här området och ni kommer att hitta youtube-klipp där ni kan höra henne prata om detta. Klicka här så kommer du till YouTube om Darja Isaksson.

Länderna i storleksordning ska vara: Frankrike, Spanien, Sverige, Tyskland, Finland.
Världens till ytan största länder: Ryssland, Kanada, USA, Kina, Brasilien

Världens länder med störst befolkning: Kina, Indien, USA, Indonesien, Brasilien.

Världens länder med längst förväntad livslängd på befolkningen: Monaco, Singapore, Japan, Macao, San Marino.

Anteckningar från torsdag 16 februari

Ämnet idag var att prata om vad man ska tänka på inför inköp av ny utrustning.
Här är en lathund som fungerar för mig, klicka här.
För de flesta saker jag använder fungerar en surfplatta bra, men när jag ska uppdatera SeniorNets hemsida då behöver jag en laptop. Samma sak när jag uppdatera mina databaser/register, jag har register över alla mina DVD-filmer och alla mina böcker.
Eftersom jag tittar mycket på TV och på filmer som jag streamar över nätet så måste jag ha fiber eller ADSL. Med mobilt bredband tar volymen du får ladda ned per månad slut ganska snabbt. Fiber är ganska billigt bortsett från installationen.

Vi pratade också lite om begagnad utrustning. Tidigare fanns ett företag på Norremark som hette Greentech som sålde begagnad utrustning. De köpte in begagnad utrustning och bytte ut en del komponenter för att göra maskinerna attraktiva på marknaden. Under några år var de väldigt framgångsrika. Nu är Greentech sålt till ett amerikanskt företag som heter Arrow. Ska man köpa begagnad utrustning så kräver det att man själv har ganska stor kunskap. Har man inte kunskapen själv så kanske man känner någon som kan hjälpa till.

Anteckningar från torsdagen den 9 februari

Är e-post passé? E-post har nog inte samma dominerande ställning idag som tidigare. Vill jag få kontakt med någon snabbt idag då skickar jag ett sms, fungerar inte det så använder jag Facebook. Sedan finns messenger också. Vi var nog överens om att e-post fortfarande är bra att ha. Vill jag skriva lite utförligare så passar e-post utmärkt. Det är också enkelt att bifoga dokument/bilder med e-post.
Själv tycker jag att man ska ha minst två e-postkonton. Jag har en mailadress som jag använder privat, dessutom har jag en e-postadress som jag använder när jag registrerar mig på olika sidor på nätet. Vill jag t ex köpa bläckpatroner på NordicInk.se så måste jag först registrerar mig hos företaget och då ange en e-postadress som mitt användar-id, då har jag det här andra e-postkontot.

Vi pratade lite om säkerhet också, jag läste en artikel på nätet häromdagen där en säkerhetsexpert menade att lösenord till din e-post ska du vara särskilt rädd om. I samband med detta kom vi in på hur man skapar bra lösenord. Skaffa ett kraftfullt säkert lösenord typ: jbiViSs$1972mssjftL. Vem kommer ihåg det lösenordet? Det gör jag ganska lätt, för det står: jag bor i Villa i Sandrsbro sedan 1972 men snart ska jag flytta till Lägenhet.
Fördelen med ett långt svårt lösenord är att du  behöver inte byta det om du inte misstänker att någon fått tag i det.
Här är några e-postleverantörer där du kan skaffa ett nytt gratis e-postkonto.
www.outlook.com (Microsoft)
www.gmail.com (Google)
www.yahoo.com (Yahoo)

Anteckningar från tisdagen den 30 januari

Idag har ägnat oss åt filterbubblor och hur bl.a. Google, Facebook m.fl. med hjälp av algoritmer styr vilken information du får genom att analysera din profil och tidigare aktiviteter på nätet.
/Thomas

Anteckningar från torsdagen den 26 januari

Vi testade om vi klarade av ungdomarnas förkortningar framförallt när de skriver sms eller message.
Läs gärna i DN - http://www.dn.se/insidan/smsordlista/
OMG - Oh, my god
Vgd - Vad gör du?
Tsm - Tillsammans
OMFG - Oh my fucking God
7k - sjuk
3vlig - trevligt
also - alltså
asg - asgarv
dsdv - bara så du vet
es! - vi ses!
d - du, dig, din, det
e - är
fr - från
f1 - fett
H! - Hej!
hare! - ha det bra!
iaf - i alla fall
isf - i så fall
iofs - i och för sig
ivf - i varje fall
lr - eller
o - och
oxå - också
pok - puss och kram
ql - kul
r - är
tkr - tycker
x - puss!
xxx - pussar!
å - och
<3 - hjärta/kärlek

Anteckningar från den 10 november

Den här veckan handlade det om ID-kapningar både på tisdagen och på torsdagen.
Identitetsintrång, eller id-kapningar, när någon använder ditt namn, personnummer och hemadress för att beställa varor på internet. Bedragaren går sedan till ett utlämningsställe i närheten av din bostad, visar upp en id-handling - som kan vara falsk - och hämtar ut varan.
Id-kapning kan också handla om att dina personuppgifter används för att få ut bank- eller kreditkort, lån, speltjänster eller för att köpa varor på kredit i butiker.
Sunt förnuft kan stoppa kan stoppa bedrägerier!
Här är en länk till ett test som visar hur stor risk det är att du blir utsatt för ID-kapning. Klicka här.
Vi pratade också om att du kan kräva legitimering med bank-id när din adress ändras hos Skatteverket. Har du bank-id eller mobilt bank-id så ska du absolut göra detta. Här är länk till Skatteverkets sida, du loggar in med någon form av e-legitimation. Klicka här för att komma till Skatteverket.

Anteckningar från den 3 november

Den 3 november började vi med att repetera hur man lägger upp en distributionslista i Outlook, på ett Microsoftmail alltså.
Resten av tiden ägnade vi åt Google. Vi tittade lite på hur man kan söka på google.se med " runt ett namn för att söka exakt på t ex "Janerik Sundh". Klicka här så kan du läsa om lite andra tips för att söka bättre.
Sedan tittade vi på Google Kalender, jag visade min kalender där även hustruns aktiviteter fanns med, vi har delat kalendrarna med varandra. Google Maps är en favorit, jag använder den för att hitta var länder, städer, öar mm i världen finns. Jag använder den också för att se hur långt det är mellan Växjö och Aneby. Jag ser alternativa vägar. Om jag söker på vägen mellan min bostad och Tallgården får jag också upp hur jag kan åka med buss, när bussen går från Sandsbro, när den är framme i Bokelundsrondellen (korsningen Hjalmar Petris väg och Ulriksbergspromenaden). Vi tittade också på Google Översättning, det blir inga perfekta översättningar med jag förstår vad som menas. Användbart tycker jag.

Anteckningar från den 6 oktober

Vi började med att titta lite på det som visat sig mest intressant på de äldreboenden som fått iPads av Familjen Kamprads stiftelse. Populärast är Spotify och SVT Öppet arkiv. Här är en länk till Öppet arkiv.
I Spotify finns en användare som heter Året var, klicka på förstoringsglaset och skriv Året var så hittar du den användaren. Klicka på Året var så får du fram spellistor från 1940 till 2009, du kan se vilken musik som kom 1954. Secret love med Doris Day och That's Amore med Dean Martin, Bill Haley släppte Shake, Rattle and Roll.
Öppet arkiv, här har du några av mina favoriter som jag kan spela upp precis när jag vill.
Badjävlar av Lars Molin, Den tatuerade änkan, Hedybyborna, Hemsöborna, Markurells i Wadköping, Någonstans i Sverige. Potatishandlaren (Lars Molin med Rolf Lassgård, Ingvar Hirdvall och Eva Gröndahl), Raskens, Söderkåkar. Nöjesprogram finns också som man kan se om precis när man vill. Allsång på Skansen, Gäst hos Hagge, Grabbarna på Fagerhult, Hvar fjortonde dag, Hylands hörna, Här är ditt liv, Tiotusenkronorsfrågan mm.
Det är en riktig skatt.

Sedan tittade vi lite på Google Maps. Adressen på internet är www.google.se/maps. Jag använder google maps till flera saker. När jag vill veta exakt var Mauritius finns i världen så skriver jag bara Mauritius i sökrutan i google maps och så får jag se att Mauritius ligger långt ute i havet öster om Sydafrika och Madagaskar. Använd + och - knapparna för att zooma in och ut i kartbilden.
Ett annat användningsområde är att titta på gatubilder och "vandra omkring" på gatorna. Slutligen visade jag hur man kan se när bussarna går, jag klickar på Vägbeskrivningar och där fyller jag i adressen jag befinner mig på. Jag skrev Hjalmar Petris väg 2 Växjö och sedan fyllde jag i adressen jag vill till. Sedan klickar jag på symbolen ovanför som ser ut som ett tåg, det står för kollektivtrafik. Då ser jag att jag kan åka 8:ans buss från Bokelundsrondellen och hem till Rösvägen 14 Växjö på cirka 24 minuter. Vi kunde också välja att se cykelvägar eller promenadvägar.

Efter fikapausen tittade vi lite på Facebook. Min rekommendation är att anmäl dig och prova på, det kostar inget. Klicka på Inställningar och läs på, det är ett bra sätt att lära sig. Det finns både fördelar och nackdelar med sociala medier. Om du inte vill skaffa några Facebookvänner kan du istället leta upp journalister, artister och klicka Gilla på deras Facebooksidor. Det innebär att när de skriver något så får du upp det på din tidslinje. Jag har klickat Gilla på Peter Wolodarski (DN), Malena Ernman (artist), Wisti (präst och satiriker och konstnär), Jonas Gardell, Smålandsposten, Röda Korset, Smålandsoperan, Växjö Lakers, Östers IF, Swedbank, P4 Extra med Lotta Bromé, Polisen Bedrägeri, Polisen Växjö, Alvesta, Kolla pengarna (visar nya sedlar o mynt mm). Zlatan Ibrahimovic gillar jag förstås också.

Nästa veckan är det inga internetkaféer eftersom SeniorNet planerar för vårterminen. Vi ses igen den 20:e.

Anteckningar från den 29 september

Spara en bild som finns på Internet. I Facebook-gruppen Gamla Växjöbilder fanns en bild på en gammal fastighet som jag gärna spara.
Först klickade jag på bilden, den kom då upp i ett nytt fönster och bilden var lite större. Nu högerklickade jag på bilden och i det lilla fönster som kom upp valde jag Spara bild som, jag kom då till Utforskaren och valde att spara bilden i en mapp där jag sparar gamla bilder.
Vill jag sedan göra det enklare att hitta bilden i framtiden då kan jag "tagga" bilden, det betyder att jag lägger i nyckelord i bildfilen. Nu har jag sparat en bild som visar hur det såg ut på Liedbergsgatan på 50-talet då Fellessons hade försäljning här. Jag vill "tagga" bilden med nyckelorden: Liedbergsgatan, Fellessons och 50-talet.
Jag går till Utforskaren och letar upp den här bilden, högerklickar på bilden och väljer Egenskaper. Ett litet fönster kommer upp på skärmen, jag väljer fliken Information. Där ställer jag mig på raden efter Taggar. När jag klickar där står det "Lägg till en tagg", jag skriver Liedbergsgatan och sedan trycker jag på End-tangenten på tangentbordet så kommer det på nytt upp "Lägg till en tagg" och då skriver jag Fellessons och trycker på End-tangenten igen och så kan jag skriva in 50-talet. När jag skrivit färdigt trycker jag på Enter-tangenten och längst ned i det lilla förnstret klickar jag först på Verkställ och sedan på OK.

Efter den korta genomgången försökte jag visa hur bekvämt och enkelt det går att sköta sina bankaffärer idag, om man har tekniken och kunskap hur man använder den. Vi pratade om kort, kontanter, internetbank för att hålla koll på sina pengar och även lite om Swish. Här finns många olika åsikter så det blev rätt roliga diskussioner.

När vi fikade tyckte någon att vi kunde prata lite om Facebook. Så fick det bli. Det finns stora möjligheter att anpassa Facebook till sina behov. Själv skriver jag en del, delar andras inlägg (jag koppierar dem och placerar dem på min tidslinje, betyder att mina vänner ser dem). Jag har nära vänner som inte skriver något över huvud taget i Facebook men de läser och ser vad andra publicerar här. Några har ett 10-tal vänner, anndra har flera hundra vänner. För att anppas Facebook så klickar man på den lilla triangeln högst upp till höger och väljer Inställningar. Sedan är det bara att läsa och ställa in de inställningar man vill ha. Vi tittade bl a på hur man tar bort e-postaviseringar så fort någon av mina vänner skriver något. Det finns under den svarta triangeln uppe till höger och valde Inställningar och där fanns valet Aviseringar, där kunde jag ändra till att bara få viktiga aviseringar.

Anteckningar från den 22 september

Loggar du in på din dator med ett Microsoftkonto då har du automatiskt tillgång till Microsofts molntjänst som heter OneDrive. Microsoftkonto är e-postkonto som slutar med @hotmail.com eller hotmail.se, live.com eller live.se eller slutar det med outlook.com.

Så här fungerar OneDrive när jag loggar in på min dator med mitt Microsoft-konto.
I Utforskaren har jag förutom min hårddisk på datorn som benämns C:\ även en mapp som heter OneDrive. Jag har själv skapat ett antal mappar under mappen OneDrive. En mapp för Bilder, en för Dokument, en mapp heter Egna bilder en annan mapp heter SeniorNet. Du lägger upp mappar efter ditt behov. När jag sparar ett foto och väljer att spara det i mappen OneDrive då sparas bilden på min hårddisk i datorn i mappen OneDrive. Är datorn uppkopplad mot Internet då synkas bilden automatiskt till "molnet" som egentligen är en server som Microsoft har någonstans i världen och där jag nu har ett litet utrymme. Är datorn inte uppkopplad mot Internet då finns bilden bara på min dator i mappen OneDrive. Men så fort datorn kopplas upp mot Internet då sker synkningen automatiskt.
Jag själv har flera datorer som synkas. Jag sparar den här texten i en fil på min privata dator som jag skriver på nu, i mappen OneDrive, den synkas automatiskt upp till "molnet". När jag nästa gång startar min SeniorNet-dator och den kopplas upp mot Internet, då synkas den direkt och den här filen finns efter detta på min privata dator, i "molnet" och i SeniorNet-datorn.

Jag använder aldrig någon automatisk uppladdning av t ex foton, det föreslår OneDrive att jag ska göra. Istället sparar jag mina foton från kameran och från mobiltelefonen till en extern hårddisk. När jag tittat på bilderna så kanske jag vill dela med mig av några av alla foton, då kopierar jag dem till mappen OneDrive och då blir de synkade med "molnet" och med de andra datorerna jag valt att synka.

Vill jag dela med mig av exempelvis alla foton jag har i mappen SeniorNet Julfest 2015 så markerar jag den mappen i OneDrive och väljer Dela, då får jag en länk som jag kan skicka till dem jag vill dela de här bilderna med. Nu får ni den länken här https://1drv.ms/f/s!AsCEbmccA01gil4CZi60-MlACffw. Klicka på den länken så öppnas en ny flik i din webbläsare och du kommer till bildena från SeniorNets julfest förra året.

Nästa vecka kommer det att handla om att kunna hitta bilder på Växjö BK bland alla mina bilder. Det tar inte många sekunder om man taggat sina bilder. Jag kommer att visa hur du kan tagga dina bilder så de blir sökbara.

Det är inte så omfattande så vi hinner säkert med lite annat också. Har du några frågor kring det som vi avhandlat hittills i höst så ta gärna med dem.

Välkomna!

Anteckningar från den 15 september

Den här träffen började med en kort repetition, läs anteckningarna från de tidigare två träffarna här nedan.

Hur har Windows 10 påverkat mitt användande av datorn? Jag använder datorn mest till att skriva och räkna, i Word och Excel. Ingen skillnad mot tidigare när jag hade Windows 7. Jag hade molntjänsten OneDrive tidigare, hade du inte det och har fått den nu via Windows 10 så blir jobbet lättare. Mycket av det jag gör i Office-programmen (Word, Excel och PowerPoint) sparar jag i OneDrive (molnet alltså). Vinsten är att jag kommer åt dokumenten var som helst bara jag har tillgång till Internet.

Spotify, har ni säkert förstått att jag använder frekvent. Fungerar på samma sätt som tidigare, ingen skillnad alltså.

Webbläsare
Många som pratat med mig om att de inte gillar Windows 10, har egentligen problem med en ny webbläsare. Det är Microsoft Edge de har problem med. Jag använde Firefox när jag surfade på Internet innan jag uppdaterade till Windows 10 som operativsystem, ibland använde jag Google Chrome. Så fick jag Windows 10 och då var Microsoft Edge min standardwebbläsare. Jag hämtade omgående mina två vanliga webbläsare och installerade dem. Statistiken visar att Google Chrome är den i särklass populäraste webbläsaren idag. Mitt råd är att du laddar ned både Google Chrome och Firefox. Använd sedan Firefox ett tag, sedan byter du och använder Googel Chrome. Har du inte använt Microsoft Edge så testa den också ett tag. Välj sedan den du tycker fungerar bäst.

Klicka här för att ladda ned Firefox.
Klicka här för att ladda ned Google Chrome.

Att ställa in standardwebbläsare gör du så här. Startknappen - Inställningar - System - Standardappar - Webbläsare. Står det Microsoft Edge (eller något annat) så klicka på det så kommer de webbläsare upp som du har installerade på din dator. Klicka på den du vill ha som standard. Klart, stäng fönstret.

Store
Väskan på aktivitetsfältet alltså, det är Microsofts butik i Windows 10. Här kan du köpa appar, musik, filmer. Jag har angett mitt bankkort i mitt Microsoftkonto som jag använder för att logga in på datorn med.
Du hanterar ditt Microsoftkonto här: Inställningar - Konton - Din e-post och dina konton. Klicka på länken Hantera mitt Microsoft-konto. Nu öppnas ett fönster i din webbläsare där du får logga in med ditt Microsoft-konto. Här kan du bestämma om du vill lägga in ditt bankkort. Känns det osäkert för dig kan du välja att köpa ett presentkort istället. Sök bara på: presentkort microsoft store eller klicka här.

Jag har köpt en app för att kunna använda Instagram på datorn, appen heter InstaPic och den är gratis. Dessutom har jag köpt ett antal filmer (som inte finns på Netflix). Jesse Stone: Lost in Paradise, den kostade 169 kronor. We bought a zoo, den kostade 99 kronor. 6 filmer till har jag köpt. Nyare filmer kostar oftast 169 kronor och äldre filmer är billigare. När du köpt en film äger du den och kan se den hur många gånger du vill.
Dessa filmer kan jag se på vilken dator som helst som jag kan logga in på med mitt Microsoftkonto. Jag har också laddat ned filmerna och lagt dem på min externa hårddisk vilket förstås betyder att jag kan titta på dem även om jag inte kommer åt Internet.

Det var väl ungefär så långt jag hann innan klockan blev 10.30 och jag fick åka till Eksjö och arbeta lite i det Kampradprojekt som vi medverkar i.

Nästa torsdag, den 22 september kommer att ägnas åt Microsofts molntjänst OneDrive som du har tillgång till om du har Windows 10 och loggar in med ett Microsoftkonto. Du kan gratis lagra upp till 5 gigabyte här.

Jag lovade också att skriva några tangentbordskommandon, för att undvika att slita på axlar och armar vilket är lätt att göra när man använder musen. Här är 10 suveräna tangentbordskommandon som du SKA lära dig:
F5-tangenten - Uppdatera! Är du på en webbsida så uppdaterar du den med F5.
Ctrl+A - Markerar allt.
Ctrl+C - Kopierar det markerade området. Ctrl+X - Klipp ut (det markerade kopieras och tas bort)
Ctrl+V - Klistra in det du kopierat eller klippt ut.
Ctrl+Z - Ångra det du precis gjorde. Detta är ett superkommando.
Ctrl+TAB - Byt flik. När du har flera flikar uppe i din webbläsare hoppar du mellan flikarna.
Win+M - Visa skrivbordet. Alla fönster du har uppe minimeras. Återställ med Win+M+shift.
Shift+Del - Delete flyttar dokumentet till papperskorgen. Shift+Delete kastar dokumentet permanent direkt.
Win+L - Loggar ut dig direkt så ingen kommer åt din dator utan att först logga in.

Anteckningar från den 8 september

Vi började med repetition från förra torsdagens Internetkafé, men allra först visade jag lite om SeniorNet Växjö på nätet (på Internet alltså).
Vår hemsida har adressen www.seniornetvaxjo.se, högst upp finns en menyrad där hittar man bl a:
Bli medlem, här klickar man på länken Anmälningsblankett så kan man fylla i en massa uppgifter om sig själv och slutligen klicka på Skicka så blir man anmäld och efter en tid (max 1 månad) kommer ett inbetalningskort på medlemsavgiften.
Klicka på Våra kaféer i meny, på den sidan ser du till vänster valet Tallgården. Klicka på Tallgården här finns ytterligare en sida - Anteckningar, klickar du där så kommer du till den här texten.

Repetition, läs längre ned på den här sidan där finns en sammanfattning av kaféet den 1 september.

Idag pratade vi om inställningar i Windows 10. När du klickar på Start-knappen och väljer Inställningar där då kommer ett fönster upp med ett antal val. System, Enheter, Nätverk och Internet, Anpassning, Konton, Tid och språk, Hjälpmedel och Sekretess. (För att komma hit kan du istället 'hålla ned Windowstangenten och klicka på i' då kommer du till Inställningar utan att klicka på Startknappen.)
Vi gick igenom en del av dem.
System
- Visningsalternativ.
Det går att ändra storleken på text, appar mm här. Men 100% är rekommenderat så är det inte nödvändigt så rekommenderar jag också att du låter det vara.
- Meddelande och åtgärder
Klicka på länken "Välj vilka ikoner som ska visas i Aktivitetfältet", här kan du välja vad du vill ska visas på raden längst ned på skärmen, den raden som har Start-knappen längst ill vänster och klockan längst till höger. Den raden kallas för Aktivitetsfältet. Jag rekommenderar att du markerar "Visa alla ikoner i meddelandefältet" till På. Men testa lite och ställ in som du vill ha det.
Den andra länken "Aktivera och inaktivera systemikoner. Klickar du på den kan du bestämma vad som ska synas resp inte synas längst till höger på Aktivitetfältet. Vill du inte att datum och tid ska visas så kan du välja bort Klocka här.
- Energialternativ
Bildskärm. Här bestämmer du tiden för avstängning av bildskärm vid batteri- respektive nätdrift. Välj det som passar dig, jag har 5 minuter vid batteridrift och 30 minuter vid nätdrift.
Strömsparläge innebär att datorn (hårddisken) försätts i strömsparläge. Jag har valt 25 minuter vid batteridrift och Aldrig vid nätdrift. Det innebär i stort sett att min dator aldrig försätts i strömsparläge. Kör jag på batteri och går ifrån datorn då stänger jag av den.
- Standardappar
Här kan du välja vilken app datorn automatiskt ska välja. Vill du t ex använda Google Chrome som Webbläsare så klickar du på valet under Webbläsare och under förutsättning att du installerat (laddat ned) Google Chrome på din dator så visas det valet här. Klicka på Google Chrome så blir den din standardwebbläsare i fortsättningen. Samma med Fotovisare, musikspelare osv.
Backa tillbaka till första meny under Inställningar och nu väljer du
Anpassning
- Bakgrund. Här kan du välja bakgrundsbild, vill du använda en bild du själv tagit så klicka på Bläddra, under Välj bild. Längst ned finns valet hur bilden ska visas. Välj Anpassa så visas HELA bilden oavsett vilken upplösning den skärm har som du använder.
- Färger. Här kan du välja vilka färger som Windows ska använda i menyer mm. Testa och se hur det blir.
- Låsskärmen. Samma som Bakgrund här ovan, du kan välja en egen bild eller någon av Microsofts bilder.
- Teman. Här finns färdiga teman bl a Windows standardteman.
- Start. Själv har jag valt att stänga Av allt utom den sista knappen. Visa nyligen använda objekt i snabblistor på Start... den knappen är På. Men testa själv, sätt en knapp på På och se hur det ser ut sedan väljer du hur du vill ha det.
Allra längst ned har du en länk "Välj vilka mappar som ska visas på Start. Klicka på den länken och gör dina val. Jag har valt att följande ska vara På: Utforskaren, Inställningar, Dokument.
Konton
Här kan du hantera ditt Microsoftkonto, klickar du på det valet öppnas ett fönster i din webbläsare där du får logga in på ditt Microsoft-konto. När du är inloggad där kan du
Ändra lösenord på ditt Microsoftkonto
Uppdatera information om ditt bankkort, ta bort, lägga till, ändra information om ditt bankkort.
Det finns en del annat också, utforska själv får du se.
Tid och språk
Här kan du göra inställning om Datum och tid, Region och språk. Tal kan jag inget om så det hoppade jag över.
- Datum och tid. Jag låter datorn automatiskt ställa in tiden. Däremot har jag inte valt automatiskt val av tidszon utan jag har själv valt (UTC +01:00) Amsterdam... Stockholm. Justera datorn för sommartid automatiskt har jag valt att ha På. Du kan själv välja hur datum och tid ska skrivas på skärmen under rubriken Format. Du kan också lägga till klockor för andra tidszoner, kan vara praktiskt om man har någon boende i en annan tidzon som man brukar ringa till.
- Land och region. Jag har Svenska (Sverige) som visningsspråk för Windows. Låt det vara så om du vill att Windows 10 ska kommunicera med dig på svenska.

Vi bestämde också att vi skulle ägna torsdagen den 22 september åt molntjänsten OneDrive.Anteckningar från 1 september om Windows 10

Torsdagen den 1 september 2016 handlade kaféet om Windows 10. Vi hade annonserat att det skulle bli ett alternativ till våra två fulltecknade kurser om Windows 10 under höstterminen.

Det kom ca 30 gäster till det här kaféet vilket måste tolkas som absolut max vad vi kan ha för att det ska bli någon behållning för gästerna. Timmen 9.30 - 10.30 ägnades åt följande:
- Inloggning i Windows 10 lite om plus och minus med Microsoftkonto.
   Läs mer om Microsoftkonto här
- Startknappen och hur man lägger appar på Start resp Aktivitetsfältet (raden längst ned)
   Hur man flyttar appar på Start och placerar dem där man vill ha dem. Hur man tar bort dem mm.
- Sök (förstoringsglaset på aktivitetsfältet). Hur man kan använda Sök för att söka i hela datorn.
- Utforskaren. Lite bättre än tidigare framförallt genom Snabbåtkomst med dina senaste använda filer.
- Väskan (Store). Här kan du handla i Microsofts butik, appar, musik, filmer. Men läs noga innan du köper något
   här. En del kostar och läs också om vad det är du köper.
- Spotify nämde jag säkert, det är en prenumerationstjänst på musik. Finns som gratisvariant med reklam och
   vissa andra begränsningar, För 99 kr i månaden kan du lyssna på hur mycket musik du vill, musik du väljer
   själv.
- Netflix nämnde jag säkert också, en prenumerationstjänst för film och TV-serier. 99 kr i månaden för film och
   TV-serier i HD-kvaliet.
Nästa vecka blir det repetion och därefter kommer det att handla om Inställningar i Windows 10.